IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението на ЕС и Турция за бежанците започва да действа от 4 април

В началото на следващата седмица в Германия ще пристигне първата група сирийци от Турция, а Гърция ще върне група мигранти в Турция

10:47 | 02.04.16 г.
Споразумението на ЕС и Турция за бежанците започва да действа от 4 април

Първата група бежанци от Турция по силата на подписаното в средата на март споразумение очаква Германия, стана ясно от думите на говорителя на вътрешното министерство на страната Тобиас Плате, цитиран от The Local. Той уточни, че в понеделник (4 април) в Германия се очакват "двуцифрен брой" семейства с деца, които ще бъдат настанени в град Фридланд.

Очакванията са в понеделник и Гърция да върне първата група бежанци, пристигнали на островите й, обратно в Турция.

Това става възможно, след като гръцкият парламент гласува късно снощи необходимите промени в законодателството.
Новите текстове бяха подкрепени от 169 депутати, а 107 бяха против. Изцяло промените в законодателството подкрепиха депутатите от управляващата коалиция Сириза - ANEL, както и депутати от "Потами" и ПАСОК, съобщава ANA MPA.

Останалите партии в парламента гласуваха "за" само за отделни точки от предложените от правителството промени.

В петък международни организации критикуваха споразумението между ЕС и Турция с опасенията, че Анкара не върши необходимото за спазване на правата на бежанците. От Европейската комисия обаче са категорични - нито един бежанец, който се нуждае от закрила, няма да бъде върнат в Турция.

Именно в това се състои и основната промяна в гръцкото законодателство - след промените властите ще трябва в рамките на 14 дни да проверят имат ли основание пристигащите мигранти да получат статут на бежанци. В допълнение, за да бъдат върнати тези, които не получат закрила, Гърция призна Турция като "сигурна държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още