IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас призова за бърз преглед на спасителната програма в Гърция

Инспекторите от ЕС и МВФ се очаква да пристигнат следващата седмица в Атина и да започнат преговорите по прогрес

22:20 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и чуждестранните й кредитори трябва да положат по-интензивни усилия и бързо да приключат прегледа на изпълняването на изискванията по спасителната програма, включително фискалните цели и реформите. Това заяви управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас, цитиран от Ройтерс.

Инспекторите от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) се очаква да пристигнат следващата седмица в Атина и да започнат преговорите по прогреса на Гърция.

Бързо осъществяване на прегледа може да отвори врата за дискусии за допълнително облекчаване на дълга, за което Гърция настоява от много време. Това пък от своя страна може да позволи на гръцки облигации да бъдат включени в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи, посочи Стурнарас.

„Основно, това ще позволи плавно завръщане на страна на пазарите след приключване на спасителната програма“, допълва управителят на централната банка.

Според Стурнарас подобреното доверие и повишената икономическа активност ще ускорят връщането на депозитите, за да може изцяло да се премахне капиталовият контрол, наложен през 2015 г.

Настоящата спасителна програма на стойност 86 млрд. евро приключва през август 2018 г. Това е третият пореден спасителен пакет за страната от 2010 г. насам.

Гърция се надява да приключи прегледа на спасителната програма до декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още