IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзници притискат Пучдемон да обяви независимост

Няма смисъл от изчакване, щом Мадрид не желае диалог, твърдят те

15:45 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пучдемон подписва декларацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пучдемон подписва декларацията. Снимка: Ройтерс

Двама ключови политически съюзници на управляващата коалиция в Каталуния призоваха каталунския лидер Карлес Пучдемон да не губи повече време и да обяви независимост от Испания веднъж завинаги, предаде Ройтерс.

По-рано през седмицата централните власти дадоха на Пучдемон краен срок до понеделник да изясни дали е обявил независимост в двусмислената си реч пред парламента тази седмица. В нея той каза, че Каталуния е подписала декларация за независимост, но предложи да замрази прилагането ѝ за няколко седмици, за да се даде възможност за посредничество и диалог с испанското правителство.

Испанското правителство заплаши да задейства безпрецедентни мерки за отнемане на самоуправлението на Каталуния, ако тя продължи с реализирането на плановете за отцепване.

В писмо с днешна дата крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" (CUP) заяви, че Пучдемон трябва да пренебрегне предупреждението на испанското правителство, да отмени обявеното суспендиране и да провъзгласи категорично независимост.

Партията държи 10 места в 135-местния каталунски парламент, но правителството на малцинството на Пучдемон е зависимо от подкрепата й, за да прокарва нормативни актове и не може да постигне мнозинство в регионалния парламент без нейна помощ.

Организацията "Каталунско национално събрание", която организира масови протести в подкрепа на отцепването, също публикува кратко изявление с подобно послание. Според нея няма смисъл декларацията за независимост да стои в изчаквателна позиция, щом Мадрид отказва да води диалог. 

Всичко по темата следете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още