IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей е категорична, че британският кабинет е обединен около Brexit

Британският премиер смята, че разполага с правилната стратегия да води страната в сложния процес по излизането от Европейския съюз

15:54 | 01.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Извинявайки се за изборите през юни, когато нейната Консервативна партия загуби мнозинството, премиерът на Великобритания Тереза Мей отговори на критиците си днес и заяви, че разполага с правилната стратегия да води страната и да спечели сделка за Brexit, предава Ройтерс.

Мей, която е изправена пред призиви от нейната партия да се оттегли, иска да използва годишната конференция на консерваторите в Манчестър тази седмица, за да се опита да пренареди дневния си ред.

В интервю за BBC Мей отхвърли идеята за развива сред ключовите министри, заявявайки, че те са се обединили около програмата си и по-важното - около Brexit. Всичко това се случва ден след като министърът на външните работи Борис Джонсън, който е може би най-големият опонент на Мей, изложи четири основни проблема в сложните преговори с Европейския съюз (ЕС).

“Чухме посланието, което дойде от тези избори. Но аз бях много ясна, аз призовах за избори, аз водих кампанията, поех отговорността си и съжалявам, че някои много добри представители на парламента загубиха местата си”, коментира Мей, обръщайки се към членовете на партията, които все още са ядосани заради гласуването.

“Това, което имам, е кабинет, който е обединен около мисията на това правителство… и се споразумя за подхода, който приехме във Флоренция”, обясни Мей във връзка с речта, която направи в Италия миналия месец, за да даде тласък на преговорите за Brexit. “Борис стои напълно зад речта от Флоренция и зад линията, която приехме”.

Разделенията в кабинета излязоха на светло, след като министрите, използваха британските медии, за да покажат различията си не само по отношение на Brexit, но и по редица други въпроси.

След като министрите се съгласиха, че ще искат преходен период след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г., Джонсън заяви в навечерието на конференцията, че това ще продължи максимум две години, както и че страната не трябва да приема новите решения на Съда на ЕС или на Европейския съд по време на прехода. Освен това не трябва да прави плащания за достъп до единния пазар, когато преходът приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още