IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей обеща консултации с парламента преди окончателна сделка с ЕС

Отстъпката отговаря на искането на много проевропейски депутати

22:39 | 07.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ден преди важното гласуване на законопроекта за излизане от Европейския съюз (ЕС) в парламента британският премиер Тереза Мей обеща да се консултира с депутатите по условията на Brexit, преди Лондон да сключи окончателно споразумение с ЕС за напускане на съюза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Отстъпката отговаря на искането на много проевропейски депутати. Правителството обаче предупреди, че ако депутатите отхвърлят условията по Brexit, това няма да попречи на Великобритания да напусне ЕС.

Утре 650-те депутати в долната камара на парламента ще решат дали да дадат на Тереза Мей правомощия да задейства процедурата по излизане от ЕС. След това текстът ще бъде пратен в Камарата на лордовете.

"Това ще е важно гласуване. То ще даде избор за излизане от ЕС със или без договорено споразумение" с Брюксел, заяви държавният секретар по Brexit Дейвид Джоунс в Камарата на общините. "Връщането на правителството на масата за преговори би било най-сигурното средство за отслабване на преговорните ни позиции и насочването ни към по-неизгодно споразумение", добави той.

Мей обеща да задейства до 31 март член 50 от Договора от Лисабон, който дава начало на две години преговори по напускането на ЕС.

Междувременно парламентът на Шотландия днес отхвърли плана на Мей за излизане от ЕС чрез символичен, юридически необвързващ вот, предаде Ройтерс. Гласуването демонстрира разногласията между четирите съставни страни на Обединеното кралство за Брекзита, отбелязва агенцията.

Макар че Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС на референдума през юни, повечето гласоподаватели в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландският първи министър Никола Стърджън неколкократно е призовавала интересите на Шотландия да бъдат отчетени по време на предстоящите преговори за Брекзит.

Против започването на преговорите за условията за излизането на Великобритания от ЕС гласуваха 90 депутати, а "за" - 34.

Символичното гласуване, което не може да попречи на Лондон да започне преговори с Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС, се състоя по инициатива на Шотландската национална партия, която има мнозинство в местния парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още