IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трилемата на Алексис Ципрас

Гръцкият премиер може да реши да изпие "горчвото хапче" на кредиторите, да свика извънредни избори или да свика референдум

08:58 | 27.04.16 г. 7
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Ройтер</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтер

Вече повече от месец гръцкото правителство и "четворката" кредитори не успяват да постигнат споразумение по прегледа на спасителната програма за страната. Страните отчитат постигнатия напредък, но финално споразумение така и не се подписва.

Стигна се до там, че и самите кредитори започнаха да спорят дали мерките, записани в спасителната програма от миналия юли, са достатъчни за постигане на фискалната цел от бюджетен излишък в размер на 3,5% от брутния вътрешен продукт през 2018 година.

Компромисно решение е идеята Гърция да договори два пакета мерки - единият е почти финализиран и предвижда повишаване на ставката на ДДС, пенсионна и данъчна реформа, с което Гърция ще постигне икономии за 5,4 млрд. евро. Вторият пакет с допълнителни мерки за 3,6 млрд. евро обаче може да доведе до допълнителни главоболия за премиера на страната Алексис Ципрас.

Тези мерки ще бъдат активирани, ако Атина не изпълни фискалните цели. Според гръцкото издание "То Вима" вторият пакет предвижда 8% намаление на разходите за пенсии и заплати в публичния сектор.

Алексис Ципрас трудно ще убеди своя партньор в управлението - "Независимите гърци" (ANEL), а и дори своите депутати в нуждата от допълнителни икономии. Така реално страната отново може да се окаже в период на силна нестабилност, пише в свой анализ и Bloomberg.

Да се намери балансът в една такава ситуация е истинско предизвикателство за което и да е било правителство. Сметката излиза трудно, когато става въпрос за кабинет, който дойде на власт с обещания за спиране на мъчителните икономии, който е в дълбок конфликт с Международния валутен фонд (МВФ) и има мнозинство от само три депутатски места в парламента.

Според Bloomberg пред гръцкия премиер има три възможни опции за реакция.

"Горчивото хапче"

Не за първи път Алексис Ципрас ще капитулира пред кредиторите. През миналото лято, изправен пред риска от колапс на банковата система и излизане на страната от еврозоната, той беше принуден да подпише нова, трета спасителна програма за страната. С този ход лидерът на Сириза се отметна от предизборните обещания за край на икономиите и предизвика разрив в партията си.

Сега социологическите проучвания показват преднина на основната опозиционна партия "Неа демократия", а анализатори коментират, че финансовите резерви на Гърция отново са на привършване. При това положение 41-годишният премиер вероятно ще се опита да убеди своите депутати, че нямат друг избор, а като бонус - да използва възможността за предоговоряне на гръцкия дълг.

Аргумент на Ципрас е и фактът, че допълнителните мерки ще бъдат активирани само ако Гърция не изпълни бюджетните си цели. От друга страна и споразумението с кредиторите се договаря и ще бъде подписано от финансовия министър Евклидис Цакалотос - един от опозиционните лидери вътре в Сириза, което би ограничило несъгласието с действията на лидера.

Бързи избори

Втората възможност пред гръцкия премиер е оставка и бързи избори, на които гласоподавателите да решат съдбата на управлението. Този сценарий се оказа печеливш за него през миналата есен, когато управляващата партия се разпадна и беше напусната от крайнолявото си крило.

Заплахата за Ципрас този път е засилването на "Неа демократиа". Социологическите агенции в страната, които често пъти обаче грешат, дават явна преднина на опозицията при евентуални избори. Другият вариант е сформиране на национално отговорно правителство. Такова имаше през 2012 година, когато начело на Гърция застанаха "Неа демократиа" и ПАСОК.

Референдум

Пред Алексис Ципрас има и още една опция, която той изигра през миналото лято - референдум. След мъчителни преговори с кредиторите той изненадващо насрочи допитване до гърците дали са съгласни с предложенията.

Сега също може да прибегне до подобен ход с мотива, че кредиторите искат мерки, които не са записани в спасителната програма от миналия юли. Резултатът от подобен референдум е може би предизвестен - проучване на Kapa Research, поръчано от "То Вима", вече показа, че гърците са против допълнителните икономии, което отново може да повдигне въпроса за Grexit. 

Един подобен референдум би дал и възможността на лидера на Сириза внимателно да обмисли ходовете си за следващи предсрочни избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Грешката на Цирас , не на Варуфакис , беше че не отстоя докрай първоначалната си позиция и да обяви края...сега тирбушонът се набива все по дълбоко...а краят тъй или иначе наближава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Дали?Така могат да мислят само хора, които не знаят върху какви реални гръцки активи има наложен запор от страна на кредиторите.Как гърците ще приемат GREXIT ако се окаже че след него гърците ще живеят под наем(робство) в собствената си държава?Ама да са мислели, когато се правеха на хитреците на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Референдумът е вече проведен ! GREXIT е все по- добра опция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Хахаха референдум. Нали един път свика такъв и после чинно си изпи горчивото хапче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 3 Много хора над 90% не разбират измамата която направиха банкстерите и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и в Франция се усетиха - http://bg.mondediplo.com/article1280.html,и може да е претендира за ''омразен дълг'',и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
продълж. на коментар 1 Бившия банкер го каза,призна - ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее''- http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/и естествено не споменава за лихвите ,че ако са до 0,1% няма проблем и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Ето БВП,дългът и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а бюдж.дефицит е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с прогресивен данък и няма дефицит ,и ще останат пари за инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Мога да оправя Гърция за 800 секунди - толкова ще ми отнеме да го кажа и естествено ,че има няколко години технологично време Нещата са прости - сенчестата икономика в Гърция е голяма тоест само с осветляването ще има 5% бюдж,излишък и пенсионната система ще трябва да се пипне но основното е преструктуриране на дълга тоест лихви до 1% но банкстерите(косвените убийци) и т.н. лихвари не искат да се откажат от грабежа Обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още