IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска конфискуване на дивидентите, получени от престъпни фирми

Задължение на акционерите и инвеститорите е да се уверят в бизнес практиките на компаниите, смятат от Службата за борба с големите измами

13:16 | 13.01.12 г.
Великобритания иска конфискуване на дивидентите, получени от престъпни фирми

Службата за борба с големите измами във Великобритания възнамерява да конфискува дивидентите, изплащани от компании, обвинени в престъпления, след като вече получи одобрение за действие в местните съдилища, съобщи британският вестник Financial Times.

Днес службата получи заповед за възстановяване на активи срещу Mabey Engineering Holding, мажоритарен акционер в компанията Mabey & Johnson, която призна за корупционни практики и нарушаване на санкциите на ООН при изграждането на мостове в Ирак.

Mabey Engineering Holding се съгласи да върне 131 201 паунда дивидент, получен за 2009 г. Двама от мениджърите на Mabey & Johnson получиха ефективни присъди, след като компанията им сезира службата за борба с големите измами.

Споразумението, което е одобрено от Върховния съд на Великобритания и до което са се добрали от Financial Times, представлява първи опит на службата за връщане на приходи от престъпления, насочен към дивиденти, плащани в страната.

Макар сумата да е относително малка, адвокати предупреждават, че установеният прецедент може да има сериозни последици.

„Според съществуващите положения на наказателното производство Службата за борба с големите измами на практика има право да действа по този начин, което е тревожно послание за невинни инвеститори, оказващи се трета страна в процеса“, смята адвокатът Джонатан Фишер, специализирал се в областта на финансовите престъпления. „Ако бъде приложено в голям мащаб, това може да подкопае пенсионните фондове“, добави той.

Макар в случая да става въпрос за частна компания и нейна компания-майка, от службата за борба с големите измами подчертаха, че няма да се колебаят да осъдят инвеститори в компании, листвани на фондовата борса.

„Акционерите и инвеститорите в компаниите са длъжни да се уверят в бизнес практиките на компаниите, в които инвестират“, заяви Ричард Олдърмън, директор на службата. „Възнамеряваме да използваме процеса за възстановяване на активи за преследване на инвеститори, които са се облагодетелствали от незаконна дейност. С увеличаването на исковете ще бъдем все по-малко благоразположени към институционалните инвеститори, чието задължително усърдие е проявило небрежност в това отношение“, добави той.

Адвокати и инвеститори поставят под въпрос подобни действия на службата с аргумента, че повечето акционери могат да разчитат само на публично оповестена информация. „Работа на борда на директорите е да действа от името на инвеститорите и в най-добрия дългосрочен интерес на компанията. Да се убедят, че компанията не действа незаконно или погрешно е част от техните отговорности“, заяви инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още