IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обещава да пази Балтийските държави от руска агресия след Brexit

Великобритания винаги ще застава до съюзниците си при външна агресия и ще предаде посланието, че единството на НАТО ще просъществува, коментира Борис Джонсън

18:51 | 04.09.17 г. 6
<p>
	<em>Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания заяви, че ще помага за защитата на Балтийските държави от Русия след Brexit, коментира британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Според Джонсън Великобритания е „успокоително присъствие“ за съюзниците, изправени пред „руския антагонизъм“.

Джонсън подчертава, че фактът, че британски войници са били изпратени в Естония като част от силите на НАТО, за да възпират евентуално руско нападение, е "твърда демонстрация, че Великобритания винаги ще застава до съюзниците си при външна агресия и ще предаде на другите посланието, че единството на НАТО ще просъществува и не може да бъде разрушено“.

„Когато напуснем Европейския съюз (ЕС), ние ще продължим да защитаваме и насърчаваме нашите общи интереси, тъй като се изправяме пред предизвикателствата заедно“, допълва той.

Декларацията на Борис Джонсън предшества регионална среща в Лондон, която се провежда днес. Великобритания е домакин на външните министри на Дания, Естония, Финландия, Латвия, Литва и Швеция, както и на Исландия и Норвегия.

На срещата министрите ще обсъждат ситуацията на Корейския полуостров, конфликта в Украйна и нарастващото напрежение между Запада и Русия.

Руските и белоруските войски ще проведат мащабно учение на 14 септември, в което ще участват повече от 100 хил. войници. Подобна тренировка миналата година симулира ядрена атака срещу Полша.

Едгарс Ринкевич, министър на външните работи на Латвия, заяви в неделя, че учението е нападателно по характер и ще тества кибернетичната защита на НАТО. Според него Русия може да използва тренировката и за провокации, като например руски военни самолети „случайно“ да прелетят през въздушното пространство на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
fri
преди 6 години
Борис Джонсън и Тереза Мей са супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Вече трябва и да се подмазват на съюзниците си, дотам я докараха с такива като тоя перхидролния актьор, потомък на турски мигрант в UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
грифин
преди 6 години
НАТО ли, бе?Забравил съм!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
грифин
преди 6 години
НАТО ли, бе?Забравил съм!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
alex8712
преди 6 години
Хмм, те на времето и на Полша така обещаваха, но пред Хитлер и Сталин забравиха обещанията...Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още