IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще отмени свободното движение на работна сила веднага след Brexit

Правителството обмисля и поетапно въвеждане на нова имиграционна система за усядане във Великобритания за повечето мигранти от Европа

21:58 | 05.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще отмени свободното движение на работна сила веднага след Brexit и ще въведе мерки за ограничаване на броя на по-нискоквалифицирани мигранти от ЕС, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен документ, публикуван от в. "Guardian".

Намаляването на миграцията към Великобритания беше една от основните причини за произведения миналата година референдум за напускане на ЕС. Предприятия изразиха притеснения, че след Brexit може да не са в състояние да наемат необходимият им брой квалифицирани и неквалифицирани работници.

Все още няма коментар от британското вътрешно министерство. Според в. "Guardian" документът все още не е получил подкрепата на основния министерски екип на премиерката Тереза Мей.

"Казано просто, това означава, че за да се смята за ценна за страната като цяло, имиграцията трябва да е от полза не само за самите мигранти, а и за сегашните жители", съобщава в. "Guardian", цитирайки документа.

Мей вече е заявявала, че свободното движение на работна сила ще трябва да спре, след като Великобритания напусне блока. Досега обаче тя не беше съобщавала каква имиграционна система иска. Вестникът пише, че правителството обмисля и поетапно въвеждане на нова имиграционна система за усядане във Великобритания за повечето мигранти от Европа. Тя ще постави и строги нови ограничения върху правата им да водят във Великобритания членове на семействата си.

Миналия месец нетната миграция във Великобритания падна до най-ниското равнище от три години, като се отчита периода от април миналата година до март тази година. Над половината от този спад се дължи на напускането на граждани на ЕС и по-малкия брой на пристигащите.

Въпреки това броят от 246 000 е далеч по-голям от "десетките хиляди", които според Мей са устойчивото равнище на миграция, отбелязва Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Явно проблема са белите европейци, защото работят и заемат работни места. Тия, дето не работят и са доволни да живеят на помощи не са толкова голям проблем. На държавните пари кой им прави сметка. Само че тия, дето са на помощи като станат прекалено много ще са неразрешим проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Значи проблема са белите европейци? А какво ще правим с африканците, пакитата и индийците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още