IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания става част от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Обединеното кралство е първата страна от Запада, която се кандидатира за член на основаната от Китай организация

09:23 | 13.03.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	АIIB бе основана през октомври 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

АIIB бе основана през октомври 2014 г. Снимка: Ройтерс

Великобритания стана първата страна от Запада, която ще кандидатства за членство в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), създадена под егидата на Китай.

Британският финансов министър Джордж Озбърн посочи, че това е уникална възможност за Обединеното кралство и Азия, която ще им позволи да растат и да се развиват заедно, като инвестират в съвместни проекти, съобщава BBC News.

Официалната церемония по откриването на AIIB се състоя през октомври 2014 г. Организацията бе основана от Китай и още 20 азиатски страни – Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Индия, Казахстан, Кувейт, Лаос, Малайзия, Монголия, Мианмар, Непал, Оман, Пакистан, Филипините, Катар, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд, Узбекистан и Виетнам).

Основната цел на AIIB е да отговори на разклащащото се в последните години господстващо положение на западните финансови институции.

Пекин обяви плановете си за създаване на банка за финансиране на инфраструктурни проекти още през 2013 г., като предложи на много страни да се присъединят към нея.

Интерес към проекта първоначално показаха както някои европейски страни, така и Австралия, Япония, Индонезия и Южна Корея. Въпреки това, до голяма степен под натиск от страна на САЩ, нито една от тези държави все още не е станала член на AIIB, въпреки че някои от тях планират да се присъединят към структурата по-късно.

В началния си етап AIIB възнамерява да се съсредоточи върху създаването на "нов Път на коприната" – с други думи -възстановяване на търговските пътища между Азия и Европа. Сред проектите, които банката възнамерява да финансира, попада и изграждането на директна железопътна връзка между Китай и Багдад.

Ходът на Лондон срещна очаквано неодобрение от страна на Вашингтон. Говорител на Съвета по националната сигурност към Белия дом заяви, че САЩ имат притеснения за това дали AIIB ще прилага достатъчно високи стандарти за управление, опазване на околната среда и социални гаранции.

"Важно е да се отбележи, че страните, които в бъдеще стават членове на AIIB, ще отговарят за стандартите, приети в Учредителния договор и тяхното изпълнение", каза говорителят.

"Това е суверенно решение на Великобритания. Ние се надяваме и очакваме, че Великобритания ще използва гласа си и ще настоява за приемането на високи стандарти", каза той, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Не:) просто приех, че Чърчил е прав, следователно ако ние сме на страната на ЕУ и НАТО тия двете ще се изцвъкат. За това ни трябва про руско правителство:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ми следващият път като дойде Ореха на власт да знаеш кой да подкрепяш...кво друго да кажа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Между другото наистина най вероятно не е казал тези неща, дето му се приписват. Най-вероятно са измислени и са му приписани много след войната. Но са остроумни и за съжаление донякъде верни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Иначе си прав и за друго-велибританците :) много ги бива да уцелват зад кого да застанат. Обаче има и друго-тук си умираме да избираме някой, само за да нацепим някой друг. Е как очакваме да изберем някой свестен така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Да знаеш-това Чърчил не го е казал:) нито това за картофите, нито това за банята. Ровил съм се с дни да намеря източниците на английски за тия лафчета-е нема и нема. Но иначе съм съгласен-синдрома на сбърканият път ни кара да мислим точно както теб. Без да казвам дали си прав или не. Щото има основания за това синдром. Ако зависи от мен сега щяхме да сме на страната на Русия и Китай, ама това значи да не бяхме барали Орешака. Ти обаче беше на страната на протестърите, дето Баце оня ден каза, че той ги е пратил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Начи спомина се Сашш щом ги фалим .... :)) Ааа не бе, където казваш ние сме тренд индикатор за контратренд. Винаги ама винаги от обратната страна и с тоя който не тряя. Преди с Китай бяхме първи дружки, после китайски *** и са глей китайците къде ги ..... Съюза, а тогава тряяше да сме с Американците ние па на опаки, после потъна СССР и ние с него. Сега Евросъюз, Американци начи начи ненам ........ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Велибританците може пак да се окажат от правилната страна на барикадата. В "Моятя борба" Хитлер посочва Англия на първо място като естествен съюзник на Германия в бъдещата война. Велибританците обаче явно са знаели как ще завърши войната и не са се съгласили. Освен това те са имали много точен индикатор - ние. По това време Чърчил е казал : Ние първо трябва да видим на чия страна ще застане Царство България, за да застанем на противоположната. Така че ние винаги сме били много добри в разпознаването на това коя ще е губещата страна и до ден днешен не сме загубили ни най-малко способностите си. Почнем ли да превъзнасяме някого, че е много велик - пиши го бегал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тея Англичаните нали искаха да изключват *** от SWIFTa, вчера гледам дали на руснак място в борда на директорите в SWIFT... :)) Има няква голема измама по тея новини и с тея циркове, които праат всичките, нещо страшно, човек не може да им хване дирите вече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Аз лично тея не бих ги пуснал никъде, само проблеми и пакости създават английската пасмина в тоя малък гаден остров. Но нали да се покажат пред света ше им дадат ОК, но Русията не е там де да ги знам. А на Сашш сигурно лошо им става като някой друг им взима хляба и затова пращат някой верен роб да прави мизерии там или да докладва дословно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
същото мислех и аз, ама мислех и друго-заглавието ни показва, че те вече са членове, пък текстът по-долу показва, че тепърва ще кандидатстват... Сиреч-чеки да видим дали Китай ще кажат ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още