IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Ломбардия искат повече независимост от правителството в Рим

Избирателите в областите Венето и Ломбардия ще решават на 22 октомври дали искат техните местни лидери да настояват за по-широка автономия

11:28 | 16.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Губернаторът на северната италианска област Ломбардия Роберто Марони заяви, че референдумите за по-голяма автономия на две от най-проспериращите области в Италия имат потенциал, наред с Brexit и предстоящия референдум за независимост на испанската област Каталуния, да променят лицето на Европа, предаде Асошиейтед прес. 

Избирателите в управляваните от Северната лига области Венето и Ломбардия ще решават на 22 октомври дали искат техните местни лидери да настояват за по-широка автономия, каквато имат 5 други италиански области. 

Основната цел на двата референдума, посочи Марони, е да се задържат 54 млрд. евро данъчни приходи, които отиват в централното правителство в Рим всяка година. Но бившият вътрешен министър на Италия - един от лидерите на сепаратистката Северна лига, иска също и повече контрол в сферите на сигурността и на миграцията. 

Марони нарече проекта "много амбициозен"и добави: "Въпросът не е дали ще получа някакви допълнителни пълномощия. Аз искам да променя историята и този референдум ми дава такава възможност".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още