IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в България намалява с по-бързи темпове в сравнение с ЕС

Строителството остава най-засегнатият от спада в заетостта сектор от европейския пазар на труда

12:40 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Заетостта в България намалява с по-бързи темпове в сравнение с ЕС

Спадът на заетостта в България през първото тримесечие на годината изпреварва значително спада на заетостта в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, показват данни на Евростат.

Според първоначалните оценки на европейската статистическа служба заетостта в България през първото тримесечие на годината се е понижила с 0,6% спрямо предходното тримесечие и с 1,6% на годишна база.

За сравнение в целия ЕС заетостта през първите три месеца на годината се е понижила с 0,1% на годишна база и е останала без промяна спрямо последните три месеца на миналата година.

За еврозоната е регистриран спад в заетостта от 0,5% на годишна база и 0,2% спрямо последното тримесечие на 2011 г.

Наскоро от Националния статистически институт (НСИ) съобщиха, че заетостта у нас се е понижила със само 0,3% в периода януари-март до 56,9%.

Данните на Евростат показват, че строителството остава най-засегнатият от спада в заетостта сектор от европейския пазар на труда. Заетостта в бранша е намаляла средно с 1,3% в държавите от еврозоната и с 0,8% в Еврообщността.

В сектора на информационните и комуникационните технологии се наблюдава най-голям ръст в заетостта – съответно от 1% и 1,3%.

Междувременно стана ясно, че през първото тримесечие на годината България е била втора в ЕС по годишен ръст на почасовите разходи на труд, като е отчетено повишение от 6,8%. Изпреварва ни само Естония със 7,2%, а след нас е Австрия с 5,3%.

Страната ни обаче остава на последно място по размер на разходите за труд в Европа, а отчетеният висок растеж отразява увеличението на разходите за осигуровки, данъци, премии, обезщетения, различни добавки за труд и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още