IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запасите от газ в украинските хранилища доближават буфера

Киев започна да черпи газ от хранилищата си през октомври 2014 година

11:43 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Запасите от газ в украинските хранилища доближават буфера

Запасите от газ в украинските хранилища доближават до буфера, коментира руската информационна агенция ТАСС. По данни на Асоциацията на операторите на газови инфраструктури в Европа (GIE) към 22 март количествата газ в хранилищата на Украйна са малко над 7,7 млрд. куб. метра. Това представлява 24,2% от капацитета им. 

Само от началото на март от хранилищата са изтеглени 417 млн. куб. метра природен газ, посочват още от организацията. 

ТАСС цитира руския Фонд за национална енергийна безопасност, според който неснижаемият обем на хранилищата е около 6-7 млрд. куб. метра. Буферният газ осигурява херметизацията на хранилището и при определени условия също може да бъде използван, но често това означава, че хранилището ще бъде разрушено. 

В началото на отоплителния сезон в хранилищата на Украйна имаше 16,7 млрд. куб. метра природен газ. Те трябва да обезпечат стабилните доставки на суровината както на вътрешните потребители, така и за клиентите в Европа. Киев започна да черпи от хранилищата си през октомври 2014 година, допълва още ТАСС.

Припомняме, че преди дни руският енергиен министър Александър Новак подчерта важността на газовите хранилища на територията на Украйна – от тяхното състояние през новия зимен сезон ще зависи дали Киев ще отклонява от газовия транзит. Затова и темата за тяхното нагнетяване е била дискутирана по време на първите преговори за „летния“ пакет на газовите доставки за Украйна, който се проведе в Брюксел в края на миналата седмица.

Тогава Новак коментира, че цената на природния газ за Украйна през летните месеци може да бъде 348 долара за хиляда куб. метра, но уточни, че може да се очаква отстъпка в размер на до 100 долара.

През първото тримесечие украинската „Нафтогаз“ е плащала на „Газпром“ 320 долара за хиляда куб. метра природен газ. В последното тримесечие на 2014 година пък цената беше 378 долара за хиляда куб. метра.

Освен цената на природния газ Русия и Украйна все още не са уточнили доставките на газ за Донбас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още