IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Шойбле "тупа топката"?

Опрощаването на част от дълга на Гърция е като ходене на зъболекар – забавянето неизбежно води до по-болезнени последици

17:32 | 25.05.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това, образно казано, е като посещение при зъболекар. Колкото и да е неприятно, колкото повече се отлага посещението, толкова по-болезнено става след това. Такава е и ситуацията с опрощаването на част от гръцкия дълг – нещо, за което германският финансов министър Волфганг Шойбле все още не дава да се продума. Но нещо, което все по-силно си пробива път в коридорите на Европейската комисия в Брюксел, а дори и в Берлин.

Едно трябва да му се признае на Шойбле – той остава последователен в настояването си, че няма да допусне това да се случи и действа така, сякаш няма „утре“. Той настоява и за следване на досегашната политика по отношение на дълга на Гърция, която, меко-казано, се провали. 

Тя още от самото си начало приличаше на театър на абсурда: Гърция получава нови заеми, само за да обслужва старите. Дългът не се свива, а напротив - расте. Страната никога няма да може да изплати огромната си планина със задължения. Тази констатация вероятно вече се прокрадва и в германското Министерство на финансите, но никой не желае да я произнесе на глас. 

Защото произнасянето ѝ открито би било равносилно на провал за Шойбле, а такъв 73-годишният финансист (чието име в разгара на дебатите за бежанската криза бе спрягано дори за наследник на Меркел в канцлерството) не желае да признае. Въпреки изчисленията и призива на Международния валутен фонд (МВФ), според който до 2060 г. гръцкият дълг ще скочи до 290 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), и въпреки вчерашното изявление, че сред кредиторите има единодушие, че дълговете на страната не са поносими и устойчиви.

За финансовия министър на най-големия единичен кредитор на Гърция финансови облекчения по отношение на дълга не може да има. Поне не до 2018 г., когато изтече сегашната спасителна програма. И, което е може би по-важно – когато това правителство вече не е на власт. Това обяснява защо Шойбле "тупа топката" – федералното правителство иска да изчака изборите, които ще са през втората половина на 2017 г. И да насади „на пачи“ яйца своя наследник, да го прави на зъболекар с вече загноял проблем.

За да може наследникът, а не Шойбле, да трябва да обяснява на германските избиратели как държавата им ще понесе загуби заради неспособността на южняците да изпълнят обещанията си. Колко познато звучи това за България и тукашните политически нрави и колко чуждо по принцип за Германия. Но явно времената се менят...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
И какво ще им направят ако почнат пак да шмекеруват? Ще дойдат да си поискат парите? Това, какво е нивото им на дълг няма никакво отношение, въпросът е дали ще им дават още пари или не. Като не им дават, как ще шмекеруват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Хаха..."правилната " посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
разбира се че ще има постригване, но не и преди да почнат да правят някви реформи и да тръгнат в правилната посока. Сега го държат висок в случай че се опитат пак да шмекеруват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Много е добро това със зъболекаря а и е вярно НО разликата е, че ако Шойбле успее да тупа топката достатъчно дълго, може да му се размине на него лично зъболекаря и да ходи неговият наследник. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Това, образно казано, е като посещение при зъболекар..." , с уточнението ,че тоя зъболекар никога няма да оправи всички зъби на пациента си и ше има доживотно посещение и плащане съответно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още