IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелено начало на пазарите в Европа

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с около 0,2% по-високо

19:09 | 30.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските пазари започнаха седмицата с ръстове след сигнали от гуверньора на Федералния резерв в САЩ Джанет Йелън и члена на управителния съвет Джеймс Булард за това кога Фед може отново да повиши лихвените проценти, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с около 0,2% по-високо. Германският бенчмарк DAX завърши с ръст от 0,5% и удари едномесечен връх, а френският САС 40 приключи с 0,3% нагоре.

Германският DAX бе подкрепен от данни, които показаха, че цените от вноса в Германия през април са се понижили с 6,6% на годишна база, което е повече от прогнозата за 6,2% на анализаторите.

Френският САС също намери подкрепа в новината, че френската икономика се е разраснала с 0,6% през първото тримесечие. Данните, публикувани днес, са на националната статистическа служба и показаха, че ръстът също надминава първоначалната прогноза за 0,5%.

Лондонската борса бе затворена заради официални празници и обемът на търговия в Европа бе нисък. Американските пазари също не работят заради Деня в памет на загиналите във войните.

Европа последва ръстовете на американските и азиатските борси, след като в петък Йелън повтори, че следващото повишаване на лихвените проценти от Фед може да предстои много скоро.

Коментарите ѝ бяха подкрепени от председателя на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард в понеделник. От Южна Корея централният банкер заяви, че пазарите са „добре подготвени“ за повишаване на лихвените проценти.

Според анализаторите има все по-голям консенсус, че ще има увеличаване на лихвените проценти в краткосрочен план.

„Ключовото нещо тук е дали ще има повишаване и след отново ще чакат половин година или следващото ще е по-скоро“, казва Томас Хар, глобален ръководител на подразделението за анализ на фиксирания доход към Danske Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още