IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 общини ще изграждат инфраструктура с 43 млн. лева по ПРСР

С евросредствата ще се ремонтират пътища и училища

14:51 | 19.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Кметовете на 15 общини получиха подписани договори с общ размер на одобрената субсидия над 43 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.  Това стана на церемония в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Румен Порожанов и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков.

Това са първите сключени договори по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“  от Програмата, информира агроминистерството.  

„Имам една молба към вас – да си направите чисти, публични, ясни обществените поръчки. Целият контрол е при вас – бъдете много внимателни, за да няма после разследвания по телевизиите и вестниците“, обърна се към кметовете премиерът Бойко Борисов. Той добави: „Всичко отива директно при хората – това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване, пътища. Тук сте кметове от всички партии и колкото сте по-бързи и ефективни, толкова работата ви ще бъде по-видима“.

Министър Порожанов припомни, че първият прием по подмярка 7.2 беше с бюджет от 341 млн. евро. Заради правилото да се одобряват всички договори с равни точки вероятно сумата ще нарасне до 380-390 млн. евро.

Очакванията са подписването да приключи в рамките на 2-3 месеца. След това в активна комуникация с Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) ще бъде отворен втори прием за целия остатъчен бюджет по подмярката.

На церемонията в Министерски съвет договори получиха кметовете на общините Кнежа, Златарица, Вълчедръм, Средец, Вършец, Павликени, Долна баня, Хисаря, Дряново, Балчик, Велики Преслав, Угърчин, Лясковец, Белица и Нови пазар.

По подмярка 7.2 до момента са одобрени 63 проекта на стойност близо 80 млн. лева. От тях за пътища по 9 проекта се осигуряват над 45 млн. лева; за улици по 9 проекта - над 15 млн. лева; за училища – 3 проекта за над 3,5 млн. лева; за детски градини – 3 проекта за близо 3 млн. лева; за културни дейности – 39 проекта за над 12,650 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още