IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Кабинетът ще подкрепя фирмите в стажантски програми за младежи

Компании ще могат да кандидатстват със стажантските си инициативи по програмата за човешките ресурси в новия програмен период

12:37 | 19.11.13 г.
Бобева: Кабинетът ще подкрепя фирмите в стажантски програми за младежи

Правителството ще се ангажира с подкрепа на всички фирми от частния сектор, които проявят инициатива да насърчат младежката заетост у нас. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева при официалното представяне на инициативата "Нестле се нуждае от младите хора".

Бобева не даде подробности как точно ще бъдат подкрепени фирмите от държавата, но предложи подобни стажантски инициативи да бъдат включени по програмите на социалното министерство и моделът на компанията да стане национален.

Представената инициатива предоставя възможност за работа и стаж на 330 млади хора под 30 години от цялата страна в периода 2014-2016 година, обяви изпълнителният директор на „Нестле България“ Хуан Карлос Паралехо, като представи българското участие в инициативата за насърчаване на младежката заетост в Европа.

Бобева посочи още, че младежката безработица в България и в Европа е на рекордно високи нива. И заяви, че решаването на този проблем е въпрос не толкова на правителствата, а на бизнеса. "Ролята на управляващите е само да създават условия за това", каза вицепремиерът.

Тя изтъкна отново мерките за облекчаване на административната тежест, за своевременното разплащане с бизнеса и по-доброто финансиране, като полезни стъпки за всички фирми. "Считаме, че чрез представянето на тази инициатива днес, ще бъдат стимулирани и други фирми да направят същото, каза Бобева.

Създаването на стажантски места в Европа е важна инициатива на компанията, защото това са около една пета от служителите на компанията като цяло, каза още тя. "Това е първата мащабна инициатива на частна компания у нас, която да насърчи работата на младите", подчерта вицепремиерът.

Приемаме стажантската инициатива като протегната ръка към нас, като изпълнител на политиките по заетост, каза заместник-министърът на труда Росица Янкова. Това е пътят за повишаване на адаптивността на младите, смята Янкова. Пред Investor.bg тя посочи, че подобни стажантски инициативи ще могат да бъдат финансирани по оперативната програма за развитие на човешките ресурси догодина, така че да се възползват от европейските средства при изплащането на заплати и осигуровки, например.

В рамките на европейската инициатива Nestle се ангажира да създаде 20 хиляди работни места за младите на Стария континент. В следващите две години в компанията у нас ще осигури възможност за работа на 150 младежи на възраст под 30 години и ще създаде стажантски позиции на още 180 младежи на същата възраст, които ще работят на различни нива в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още