IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите губещи на 2004 г. са Майкъл Айснър, Chiron, Merck и Pfizer

11:16 | 21.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големите губещи на 2004 г. са Майкъл Айснър, Chiron, Merck и Pfizer
Изпълнителният директор на Krispy Kreme Скот Ливънгууд бе номиниран за “най-лош изпълнителен директор на годината”

Освен победители в дадено състезание, почти винаги има и губещи, а изминаващата вече година ще се запомни с няколко големи такива. Сред тях според CBS.MarketWatch.com се открояват Майкъл Айснър, Chiron, Merck, Pfizer и Krispy Kreme.

След проведеното общо събрание на акционерите на Walt Disney през март тази година Майкъл Айснър напусна поста председател на Съвета на директорите, но остана изпълнителен директор на компанията, въпреки че 43% от акционеритe го приканиха да напусне. През септември Айснър обяви плановете си да се оттегли през 2006 г., но според анализатори противниците му могат да го накарат да напусне по-рано.

Положителните промени през годината бяха вдъхването на живот на подразделението на Disney ABC-TV и отказът на офертата за 66 млрд. долара от Comcast.

Според изданието друг основнен губещ за годината е биотехнологичният гигант Chiron, чиито акции паднаха рязко, след като британските административни органи прекратиха лиценза на компанията. Chiron е основният доставчик на противогрипни ваксини за САЩ и неосигурените 50 млн. ваксини доведоха до опашки пред лекарските кабинети. Акциите на компанията се понижиха с 45% през годината до 31 долара за брой.

Merck изтегли артритното и болкоуспокояващо лекарство Vioxx на 30 септември, скоро след като от компанията откриха възможни сърдечни рискове при продължително ползване на продукта. И докато акциите на компанията паднаха с 50%, много потребители си задаваха нъпроса: Къде бе Комисията за храни и медикаменти и защо не изтегли лекарството по-рано?

Миналата седмица акциите на един от най-големите фармацевтични производители Pfizer достигнаха близо седемгодишен минимум, след като компанията обяви резултатите от най-новото си изследване. Според него при хората, взимащи най-добре продаващото се лекарство против артрит Celebrex, се увеличава риска от получаването на сърдечни заболявания. Въпреки че Pfizer все още не е изтеглил лекарството си от пазара, от компанията заявиха, че ще бъдат преустановени рекламите му.

Ако Starbucks може да прави състояние, продавайки кафета, защо магазините за понички на Krispy Kreme да не могат? Убедени, че са в състояние да ги направят милионери, инвеститорите купуваха акциите на Krispy Kreme по 50 долара през август 2003 г.

През тази година същите тези инвеститори обаче достигнаха до друго важно заключение: много американци се нуждаят от поне едно кафе за деня, докато един или два доната на ден не са чак толкова необходими. Популярните напоследък нискокалоричните диети също повлияха на цената на книжата, понижила се със 70% през годината, като в понеделник акциите на компанията затовирха на ниво от 11,15 долара за брой.

Изпълнителният директор на Krispy Kreme Скот Ливънгууд пък бе номиниран за “най-лош изпълнителен директор на годината” от журналиста на CBS MarketWatch Хърб Грийнбърг, а компанията се превърна в един от най-големите провали на годината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още