IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръчва мерки за чист въздух в ОП "Околна среда"

Общият устройствен план на Царево е спрян и ще се прави нова екооценка, потвърди екоминистърът Искра Михайлова

20:13 | 07.02.14 г.
ЕК препоръчва мерки за чист въздух в ОП "Околна среда"

Европейската комисия ни препоръчва да подготвим приоритетна ос за опазване на чистота на атмосферния въздух в оперативната програма "Околна среда", съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Пред Investor.bg тя коментира започва работата по идеята и първо ще бъде поискан анализ на плановете за чистотата на въздуха на шестте големи града у нас.

Работи се по обосновката и предложението на конкретни мерки.

"Надявам се да не става дума само за тролеи и трамваи", допълни тя в отговор на въпроса дали ще бъдат финансирани очистващи инсталации на промишлени производители, които са и големи замърсители.

Припомняме, че България е страната с най-мръсния въздух в Европейския съюз (ЕС), по данни, включени различни доклади. Срещу страната ни се води и наказателна процедура заради повишеното съдържание на фини прахови частици във атмосферата.

Изпълнението на Общия устройствен план на Царево е спряно, коментира още Искра Михайлова по време на семинар за ОП "Околна среда". Ще бъде направена цялостна екологична оценка за цялата територия на общината.

В момента се прави оценка трябва ли да бъде издадена административна мярка за спирането на плана. "Ако експертите преценят, че това е необходимо, аз съм готова да издам такава мярка", допълни тя.

Решението на съда по казуса всъщност слага край на дългите години безвремие, когато нито е имало план, нито се е знаело има ли оценка и никой нищо не емогъл да направи, категорична беше Михайлова. Сега двете министерства - на околната среда и на регионалното развитие, имат възможност да реагират бързо и да се направи нов план и нова, актуализирана екологична оценка, която да обхване всички промени.

Действаме по най-бързия възможен начин, доколкото ни позволява закона, гарантира Михайлова. Тя призова заинтересованите страни да съдействат при изработването на общия устройствен план и екологичната оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Гледах дискусията за 'чистия въздух' по On Air от 4 май т. г. -пълна и абсолютна пародия.Геологът е на по-екологични позиции от другия, който се представя за Еколог и който говори като платен клакьор на изкопаемо-горивната мафия.Г-н 'Екологът' говори за неща, които нито разбира какво представляват нито какъв ефект имат и върху какво.Може да отиде напр. в онкологията и да каже в очите на някой с трета степен на карциноген, че всичко е точно -няма замърсяване на околната среда, няма диоксин, няма радон, няма разпилен уран по пътя на камазите, и че самият той е абсолютно наясно какво представлява изменение на CO2 с няколко стотин ppm и как влияе това (в съчетание със SO2 и NO2 от въглищата) върху асидифицирането на водата, на въздуха ...и на кръвта .. и до какво може да доведе.Интересно когато стане въпрос за разхищения по копаене на въглища - това са работни места, а когато се говори за сглобяване на слънчеви панели, вятърни генератори, 0-energy сгради -е трудно, сложно и много скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още