IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската професионална карта отваря вратите за работа в друга страна от ЕС

От облекчена процедура за признаването на квалификацията ще могат да се възползват медицински сестри и фармацевти

14:48 | 18.01.16 г. 2
Европейската професионална карта отваря вратите за работа в друга страна от ЕС

Европейската професионална карта е едно от облекченията, което ще даде право на професионалистите от няколко области да започнат по-лесно работа в друга държава от ЕС. Това съобщават от Европейската комисия (ЕК).

С новата карта медицинските сестри, фармацевтите, физиотерапевти, брокери на недвижимо имущество и планински водачи ще могат по-лесно да започнат работа в друга страна от ЕС. С картата ще бъде призната тяхната професионална квалификация. Механизмът е допълнително опростен чрез електронна процедура по издаването на картата, допълват от Брюксел.

Професионалната карта е всъщност електронен сертификат, който се издава чрез попълване на специален формуляр онлайн. На базата на натрупания опит с първите професии в бъдеще европейски професионални карти ще бъдат издавани и за други „мобилни“ професии.

Освен облекчение за работещите в тези сфери, Европейската професионална карта ще бъде и защита за правата на пациентите и ползващите услугите на представителите на обявените професии.

„Европейската професионална карта е голяма стъпка за облекчаването на условията за квалифицираните европейци да започнат работа там, където техните умения са необходими“, коментира комисарят по въпросите на вътрешния пазар в ЕС Елжбета Бенковска. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Да си преобърнеш живота наопаки, да си съсипеш нервите от стрес и след 3-4 години да ти кажат:"Довиждане, ние си имаме робот, който ще ни работи безплатно". Щом вече и в САЩ !лекарите! ги контролира програмата Watson дали правилно са сложили диагнозата???? Хората стават излишни на планетата-собственост на алчните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
".....там, където техните умения са необходими !!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още