IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са 30% от средствата по програма "Транспорт"

Към днешна дата са договорени 92% от бюджета на програмата на обща стойност 3,6 млрд. лв.

15:38 | 18.06.12 г.
Изплатени са 30% от средствата по програма "Транспорт"

Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатени средства по оперативна програма „Транспорт” за последните три години, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на изложението „Европа за нас”.

Той подчерта, че към днешна дата са договорени 92% от бюджета на ОП „Транспорт“, които са над 3,6 млрд. лв. Досега от тях са изплатени близо 30% или 1,19 млрд. лв.

По думите на ресорния министър в средата на 2009 г. тези цифри са били тревожно малки.

„През 2009 г. заварихме програмния период на ОП „Транспорт“ с договорени едва 10-12% средства. Благодарение на предприетите мерки сега програмата има най-високи финансови резултати“, коментира още Московски.

По време на дискусията той потвърди, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период.

„Надяваме се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за БДЖ „Пътнически превози“. На този етап е важно да съкратим максимално сроковете и още от другата година да стартираме процедура за закупуване на нови влакове“, каза Московски.

Той посочи, че един от приоритетите на правителството е да успее да реализира реновирането и модернизацията на Централна жп гара в най-кратко срокове.

Очаква се гарата да има „нов модерен европейски облик“ още през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още