IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадровата криза в машиностроенето се изостря

За три години заетите в отрасъла са намалели с 30 хил. души

13:50 | 10.09.12 г. 5
<p>
	<em>Кадровата политика в машиносторенето трябва да върви ръка за ръка с държавната политика за привличане на инвестиции, твърдят мениджъри </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Кадровата политика в машиносторенето трябва да върви ръка за ръка с държавната политика за привличане на инвестиции, твърдят мениджъри    Снимка: БТА

Кадровата криза в машиностроенето се изостря, но вместо да задържат и малкото останали технически кадри, мениджърите от бранша са принудени да съкращават добри специалисти, притиснати от поредната криза и спада в производството.

За това алармира председателят на браншовата камара по машиностроене Илия Келешев, представяйки състоянието на предприятията от отрасъла и отражението на кризата върху сектора.

Ако след кризата от 2008 г. българските машиносторители успяха сравнително бързо да се съвземат и три поредни години до 2011 г. включително отбелязваха между 15% и 40% ръст в износа на машини и елементи, то данните за тази година са обезпокоителни.

Немалко заводи са свили продажбите си в резултат от намалените поръчки за Италия и други европейски държави, където българската продукция намираше добри пазари, обясни Илия Келешев. Заради свитото търсене компаниите са се върнали на нивата на средномесечните обеми в износа през 2008 г.

Намаление се отчита и в продажбите на машиностроителна продукция на вътрешния пазар. Въпреки че през второто тримесечие на тази година статистиката регистрира ръст в продажбите общо за сектора, то само през юни т. г. отчетеното за отделните подсектори ниво продължава да е с 5 до 20% по-ниско от това през 2008 г.

Подобно на останалите сектори от икономиката и машиностроенето беше засегнато сериозно от поскъпването на горивата и тока, в резултат на което компаниите трябваше за пореден път да ограничават разходите си.

Въпреки че след кризисните 2009 г. и 2010 г. браншът съкрати 25 хиляди души, тенденцията за намаление на персонала продължи и през 2011 г. Към април тази година заводите са свили работните си екипи с още 5 хиляди работници и служители, което представлява 4,8% спад спрямо април 2011 г.

В този брой влизат не само съкратените специалисти, но и преминалите на трудовата борса служители, освободени след фалирали на предприятията. Сред прекратилите дейността си през миналата година е и заводът за металорежещи машини в Троян „Машстрой“, който доскоро се причисляваше към големите предприятия в страната, посочи Илия Келешев.

Застаряването на заетите в бранша и липсата на интерес на младите хора към техническите професии са другите проблеми, които все още не са намерили разрешение. 

„Голяма част от гимназиите по механотехника се водят само като име технически училища. Затова и при търсенето на кадри мениджърите срещат сериозни трудности“, посочи браншовикът.

За да решат проблема, немалко компании започват да инвестират в обучителни центрове, което обаче натоварва бизнеса с допълнителни разходи.

Програмите за заетост, финансирани по европейските фондове и от бюджета, до известна степен подпомагат мениджърите, но за бранша е важно да бъде започната реформата в образователната система, която да обвърже потребностите от кадри с учебните програми на университетите и техническите училища.

Затова и при редовните си срещи с държавната администрация бизнесът нееднократно е настоявал за промяна в образователната система, която да е обвързана с кадровите потребности на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И си остава да помним онази ..."Спасението на давещия се, е в ръцете на давещия се"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Това е точно така. И е фрагмент от цялата картина. Но, въпроса е, че ако ти потрябват в БГ, няма да ги намериш. Щото......и пак ще стигнем до същата картина. Ясно е, че в геополитически и икономически план сме мънички и ни диктуват. Единствено хитри държавници могат да наклонят везните в друга посока. Пък ние и тях нямаме. Само отрочетата, дето и те учат навън и като достигнат онази удобна възраст, ще седнат в старателно топлените кресла. Та така.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Спокойно, добрите заварчици ходят да работят в Германия за по 6 месеца на година и по 3000 евро на месец. После почиват по 6 месеца. За не - толкова добрите им организират курсове тук (защото е по-евтино) и пак ги дърпат нататък.Така че кадри има, вярвай ми. Проблемът е, че не искат да работят за такива пари, каквито се предлагат тук.А на западняците за какво са им тукашни стоки? На тях им трябват тукашните потребители и тукашната образована и квалифицирана работна ръка. (по-добре е бял, квалифициран за чужда сметка работник, отколкото неграмотен арабин, нали?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Това са двете страни на една и съща монета. Дори и да имаше производство, наистина кадри няма. Имам някакъв да кажем опит, е, нещата с наличната в БГ "трудова сила" са трагични. Скоро горчиво ще съжаляваме и за унищоженото образование, неграмотност, оскотяване, оглупяване, наркоманизиране, чалгазиране, лумпенизиране и измързеляване на младите хора. Единици оцеляват, учат навън и веднъж полетели.......отлитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Е кво производство имаме и колко е платено, че да има кадри за него. Денят, в който горчиво ще съжаляваме за унищоженото производство в България, ще дойде съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още