IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС одобри проекта на новата оперативна програма за малките и средни предприятия

Вече могат да започнат преговорите с ЕК по одобрението й

14:17 | 29.07.15 г.
МС одобри проекта на новата оперативна програма за малките и средни предприятия

Министерският съвет прие проект на новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" 2014-2020 (ОП ИМСП), съобщи пресслужбата на кабинета.

Оперативната програма е с бюджет 102 млн. евро и има за цел да предостави по-благоприятни условия за дългово финансиране за МСП чрез изпълнението на специфичен гаранционен продукт. Финансирането по програмата е изцяло от Европейския фонд за регионално развитие и не включва национално съфинансиране.

По-благоприятните условия по програмата са свързани с по-високо покритие на кредитния риск и с възможност за по-голямо намаляване на обезпеченията и лихвите по МСП кредити.

Оперативната програма цели преодоляване на някои основни трудности, пред които са изправени МСП, като недостатъчен капацитет за формиране на конкурентни предимства, невъзможност за набиране на достатъчно капитал, ограничен достъп до иновативни финансови инструменти и високи изисквания за обезпечение и цена на дълговото финансиране.

Решението на правителството дава възможност за започване на преговорите с ЕК по одобрението на ОП ИМСП.

Ресурсът за новата оперативна програма за малките и средните предприятия се отделя с изменение на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, което ще допринесе и за недопускане на загуба на финансови средства по ОП "Региони в растеж". Направените изменения няма да повлияят върху специфичните цели, заложени в ОПИК.

Решението на МС представлява и условие за подаване до Европейската комисия  и съответно одобрение от нейна страна на проект за изменение на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още