IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини ще получат евросубсидии за WiFi на принципа "първи дошъл, първи обслужен"

ЕК дава 20 хил. евро на община, за да пусне безплатен нет

09:34 | 18.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всяка община, която спечели проект за пускане на безплатния WiFi в предстоящите конкурси на ЕК, ще получи ваучер на стойност 20 хил. евро.

Колкото до това как различните европейски общини ще се присъединят към инициативата, еврокомисарят Мария Габриел заяви, че ще бъде заложен принципът "първи дошъл, първи обслужен". Което значи, че първите общини, подали заявление за финансиране, имат най-големи шансове да получат ваучери, пише "24 часа".

България може да получи от първия конкурс, който ще бъде обявен скоро, до 139 ваучера. Един ваучер трябва да покрива 100% от капиталовите разходи по изграждането на WiFi зоните. От своя страна общината ще има ангажимента в рамките на три години да поддържа функционирането на тези зони.

Европейският парламент одобри инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет, наречена Wi-Fi4EU, на 12 септември. Общият одобрен бюджет за проекта е 120 милиона евро.

Идеята за програмата Wi-Fi4EU до голяма степен се ражда в България. Тя бе лансирана  през 2011 г. от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър, и Гергана Паси, президент на “ПанЕвропа” - България и бивш министър по европейските въпроси.

От общинските администрации ще зависи къде на територията им ще се предоставя безплатният интернет - в библиотеки, болници, читалища, в кметството, в центрове за местни грижи, на площади, музеи, паркове и автогари, жп гари и други. 

Географският баланс беше наложен от България заедно с още няколко страни, за да може точките за безплатен интернет да са сравнително равномерно разпределени.

Мярката е необходима, имайки предвид, че в някои страни от ЕС средно 97% от гражданите разполагат с достъп до интернет, докато в други този дял е 68% от населението.

Първият етап на конкурса ще бъде обявен до края на 2017 г. или най-късно в началото на 2018 г. Съвсем скоро Европейската комисия трябва да отвори и специален уебсайт, в който общините да регистрират проектите си. Кандидатстването ще е възможно само чрез тази интернет страница.

Традиционно България винаги е била спрягана за една от държавите, които предлагат най-бърз публичен WiFi.
Според статистика, направена от специлизирания сайт rottenwifi.com през ноември 2016 г., България се нарежда на 15-о място сред страните в целия свят по бързина на публичния интернет със средна скорост от 9,8 мегабита в секунда.

Класация от май 2017 г., изготвена от друг специализиран сайт - ooma.com, ни нарежда дори на 11-о място. Според данните скоростта на публичния WiFi в страната ни е 6,31 мегабита в секунда, когато се отнася за качване на съдържание в мрежата, и 9,67 мегабита в секунда за сваляне на данни.

На първо място отново е Литва със скорост от съответно 14,17 и 15,4 Mbps. Следват Хърватия, Естония, Ирландия, Румъния, Великобритания, Дания, Унгария, Белгия и Словения. Сингапур и Швейцария този път са след нас, а САЩ е на последно място със скорост на публичния WiFi съответно с 4,37 и 6,89 Mbps.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
das
преди 6 години
20 хил.евро на година за интернет ...По принцип бива, но все пак можеше преди това да се погрижим за по-основни социални потребности. В смисъл, в ЕС са стигнали до това ниво, а при нас нивото е дънно, още сме си с най-ниските доходи и интернета не е някакъв приоритет, малко ни е рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още