IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 60 млн. евро ще се подпомагат стартиращ и иновативен бизнес

Наближава крайният срок за подаване на проектни предложения по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

13:47 | 12.02.16 г. 1
С 60 млн. евро ще се подпомагат стартиращ и иновативен бизнес

60 млн. евро са предвидени за проекти, свързани с подпомагане на стартиращ и иновативен бизнес. Това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на среща с представители на бизнеса в Русе в рамките на информационна кампания за представяне на двете нови открити процедури по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Става дума за "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" и „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“.

Процедурата за внедряване на иновации в предприятията е насочена към предприятия с най-малко три финансови години.

„По нея може да се кандидатства с проекти за внедряване в производството или за реализация на иновативен продукт, или внедряване на процес включително собствена иновативна разработка“, посочи Везиева.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" е 100 хил. лева, а максималният - 1 милион лева за микро, малки и средни предприятия и до 1,5 милиона лева - за големи предприятия.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 97 млн. лева., а крайният срок за подаване на проектните предложения е 4 април тази година.

По втората открита процедура - "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия", може да се кандидатства с проекти за разработване на иновативни продукти или процеси, включително тяхното тестване, създаване на прототипи и пилотни линии, както и защита на интелектуалната собственост.

Общата стойност на безвъзмездната помощ по процедурата е 19 млн. лева. Минималната помощ на заявената помощ по проект е 50 000 лева, а максималната - 391 хил. лева. Крайният срок за кандидатстване е 5 май.

По първата процедура на ОП „Иновации и конкурентоспособност” - „Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия“, вече са раздадени и финансирани над 200 договора. Търси се възможност да бъдат финансирани и останалите 500 проекта, които са в „резервния списък“, който изчаква финансиране. Общо са подадени 1334 проекта по тази процедура.

В началото на следващата седмица Божидар Лукарски официално ще връчи подписаните по втория краен срок договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“. Общо одобрените 229 проектни предложения, подадени по втория краен срок, договорените средства са в размер на 104 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Скромна история. Добре поне, че не всичко спира с този първи краен срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още