IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите на депото в Ботевград изпреварват сроковете с близо година

От 2013 г. съоръжението ще обслужва жителите на трите съседни общини - Ботевград, Етрополе и Правец

15:28 | 04.05.12 г.
<p>
	Общо 23 регионални депа трябва да бъдат завършени с европейско финансиране.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Общо 23 регионални депа трябва да бъдат завършени с европейско финансиране. Снимка: БТА

При днешната инспекция на строителството на регионалното депо в Ботевград министърът на околната среда Нона Караджова установи, че работите изпреварват сроковете с близо една година, съобщиха от ведомството.

Проектът по изграждането на регионалната система за управление на отпадъците за трите общини Ботевград, Етрополе и Правец е в напреднал етап, като след завършването му се предвижда 80% от общия отпадък да се пренасочва за рециклиране, като само 20% се депонира в сметището.

Това е първият одобрен проект по оперативна програма „Околна среда“ от общо 23 съоръжения в страната, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. Стойността е в размер на 14,4 млн. лв.

В процес на изпълнение са 5 проекта на регионите Ботевград, Бургас, Видин, Перник и Столична община на обща стойност близо 350 милиона лева. Други 14 проекта са в процес на оценка, като остават четири общини, които все още не са изработили предложенията си.

Регионалното депо в Ботевград включва освен клетките за съхранение на отпадъците също и местна станция за пречистване на събрания инфилтрат, след което пречистените води ще бъдат използвани за оросяване на депото.

В момента до старото сметище в града чрез публично-частно партньорство се изгражда и регионален център за рециклиране.

В него ще има площадка за предаване и временно съхранение на опасни отпадъци от бита и едрогабаритни отпадъци и инсталация за сепариране и инсталация за компостиране. По план тя ще преработва около 80% от общото постъпило количество отпадъци, така че за съхранение да се насочва едва 20%, каквато е европейската практика, поясниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още