IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават Национален център за управление на водите в реално време

Той ще дава прогнози за ресурсите, риска от наводнения и засушаване

09:29 | 06.02.14 г.
Създават Национален център за управление на водите в реално време

Със средства от новата оперативна програма "Околна среда" (2014-2020 г.) ще бъде изграден Национален център за управление  на водите в реално време. Центърът ще прогнозира в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна перспектива водните ресурси и ще оценява риска от наводнения и засушаване, като изграждането му  ще се осъществи на три етапа, казва в интервю за БТА ръководителят на Управляващия орган на ОПОС Спиридон Александров.

По думите му се извършва анализ на нуждите в основните сектори, които ще се покриват от програмата. Тези нужди са в пъти по-големи от наличния по програмата ресурс от 1 271 млрд. евро, допълва експертът.

За мониторинг на количественото състояние на повърхностните води в страната, по експертна оценка е необходимо изграждането на нови 130 хидрологични станции, нови 280 нови дъждомерни пунктове, нови 80 снегомерни пунктове, отбеляза той. 

За наблюдение на подземните води в страната, по експертна оценка, е необходимо изграждането на около 300 тръбни кладенеца, със средна дълбочина за различните водни тела между 15 и 150 метра и с обща дължина повече от 15 000 м, като се има предвид и възможността за използване на съществуващите тръбни кладенци след тяхното възстановяване и прочистване.

Засега е предвидено бенефициент по този проект да бъде МОСВ, като впоследствие наблюденията и поддръжката ще се изпълняват от НИМХ и ИАОС, каза още Александров.

Експертът допълва, че в сектор "отпадъци" към настоящия момент бенефициенти могат да бъдат общинските администрации, юридически лица (за дейностите, за които ще се прилагат финансови инструменти) и Предприятието за управление на  дейностите по опазване на околната среда.

В сектор "Води" (приоритетна ос 1 "Води") бенефициенти могат да бъдат общини, ВиК-оператори, Асоциации по ВиК, ПУДООС /за дейностите за изграждане на ВиК инфраструктура/, структурите на  МОСВ, които са свързани с мерките за мониторинг на водите и за дейностите, обясни Александров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още