IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Борим се да загубим по-малко европейски средства

Европейските пари освен приходи са и тест за това доколко власите съумяват да играят по европейските правила, казва вицепремиерът

14:04 | 22.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Томислав Дончев: Борим се да загубим по-малко европейски средства

Ако преди битката е била да няма загубени европейски средства, сега тя е тези средства да са по-малко, заяви в предаването  „Седмицата" на Дарик вицепремиерът по управление на средствата от ЕС и икономическата политика Томислав Дончев.

Същевременно Дончев потвърди за пореден път, че ситуацията с усвояването на средства от европейските програми е изключително тежка. По думите му ролята на правителството в момента е да намали доколкото е възможно загубите.

Целта за годината е била да бъдат платени около 400 млн. евро и част от тях ще бъдат загубени, поясни Дончев

„Свикнали сме с мисълта, че загубени средства ще има, въпросът е да бъдат по-малко. Ако коментираме оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони числото е буквално ужасяващо", обясни вицепремиерът.

„Ако коментираме оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони числото е буквално ужасяващо", каза Дончев. Той отказа да назове конкретни данни, защото това би било сигнал към администрациите, че той е свикнал с подобна мисъл и би ги демотивирало допълнително.

До момента платените и възстановени средства от Европейската комисия са малко под 4 млрд. евро, от които пред последната година са платени малко под 1 млрд. евро без Програмата за развитие на селските райони.

Дончев очаква брутният вътрешен продукт на България за тази година да бъде малко по-нисък от изначалната прогноза – около 81 мрд. лв. На въпроса каква част от тази сума се преразпределя в бюджета от държавата, в общините и различните фондове, той отговоря: „Без да броим средствата от еврофондовете, относително скромна част, ако сравняваме с другите страни от Европа – под 40 на сто, със сигурност под половината от тях”. Вицепремиерът направи сравнение със страните на Скандинавския полуостров, където държавата управлява над 60 на сто от БВП.

Средствата от европейските фондове са огромна част от парите за публични инвестиции и особено за публична инфраструктура, поясни Дончев. По думите му вероятно около две трети инфраструктурните подобрения, ново строителство в България, се правят с европейски средства. 

По думите му резултат на усвояване на средствата 80-85% за програмния период 2007-2013 би бил добър резултат. „Сега сме усвоили около 60% и сме в "златната среда" по усвояване“, поясни още Томислав Дончев.

Той заяви още, че от години е разтревожен от различното третиране на парите от българския бюджет и на европейските пари. „От години говоря за нещо, което за съжаление се случва твърде бавно - ефектът на заразата в добрия смисъл, тоест тези по-високи стандарти, които имаме при управлението на европейските пари да се прехвърлят или да заразяват управлението на държавните пари. Това се случва, но с темпове, много по-бавни от желаното", каза Дончев. Според него това са и пари, с които страната трябва да много предпазлива, защото „те са мерило доколко сме се превърнали в европейци“.

"Европейските пари освен приходи са и тест за това доколко власите съумяват да играят по европейските правила", казва Дончев.

Припомняме, че преди дни ЕК изрази удовлетвореност от свършеното по затягането на контрола при разплащанията по ОП „Околна среда” и плащанията по нея ще бъдат възстановени.

Вчера в ефира на БНТ Дончев посочи, че основните проблеми с европейските средства са три – спрените разплащания по оперативни програми, рисковете от загуба на средства и кога ще започнат разплащанията по новия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
От както го знам този томислав САМО за това се бори! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
Нацизма е, когато се борят с нисши раси и нации. Фашизма е, когато се борят с нисшите класи и техните придобивки - синдикати, партии, и съюзи. Дясното е криптофашизъм. Развитите страни са кейнсиански икономики. Но кейнсианството води до социализъм, а социализма до комунизъм. Социализма е изчезване на капиталистическата олигархия, и собствеността е почти равна за всеки. И кейнсианството води до социализъм. Кейнсианството е пазар изяждащ капитализма, а по принцип капитализма изяжда пазара - чрез изпомпване на пари от пазара. ПОНЕЖЕ ПОТРЕБИТЕЛЯ-РАБОТНИК ПОЛУЧАВА ВИНАГИ ПОД 100% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, А ИНВЕСТИТОРА РЕАЛИЗИРА ПЕЧАЛБА, КОЯТО НИКОГА НЕ ОТИВА 100% НА ПАЗАРА. НО КОЛКОТО ПО БЛИЗКО ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ ЗА РАБОТНИКА И ПЕЧАЛБАТА ОТИВАЩА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ СА ДО 100%, ТОЛКОВА ПО ЛЯВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА, И ТОЛКОВА ПО-ДЯСНА АКО ТЕЗИ СТОЙНОСТИ СА ДАЛЕЧ ОТ 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още