Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Удължава се срокът за подаване на интрастат-декларациите от търговците

Промените влизат в сила от първи юли, припомниха от НАП

От първи юли всички компании, които извършват търговия в рамките на Европейския съюз, ще подават интрастат декларациите си за извършените доставки до 14-то число вместо до 10-то число на месеца след реализираната сделка, както беше досега. Това гласи новият Закон за статистиката на вътрешнообщностната търговия със стоки, който влиза в сила  в началото на юли, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Промяната в срока е по желание на самите интрастат оператори, като така се и уеднаквяват сроковете за подаване на ДДС и интрастат-декларациите в НАП. Статистическите декларации за извършваните вътреобщностни доставки се подават месеца след извършената търговска операция, припомнят от НАП.

Новият закон удължава и срока, в който новите търговци са задължени да подадат първата си декларация. Това трябва да стане до 20-то число на месеца, следващ първия референтен период, за който трябва да подадат статистическата си декларация.

Промяната е в полза на операторите, които за пръв път попадат в обхвата на системата Интрастат. По този начин им се предоставя достатъчно време, за да се запознаят с изискванията и да изпълнят задълженията си. Удължава се и срокът, в който търговците могат да извършват корекции по подадените си месечни декларации, в които трябва да представят данните за 6 минали референтни периода.

Още по темата

За непредставяне на данъчна декларация търговците вече ще бъдат глобявани с 5 хиляди вместо с хиляда лева, както беше досега.

Към  края на март регистрираните интрастат-оператори в България са 9 341. Задължените по системата за вътрешнообщностна търговия интрастат са фирми, регистрирани по Закона за ДДС, които извършват търговия със стоки с фирми от други държави в Европейския съюз, като стойността на тази търговия превишава определени прагове в лева.

Праговете се определят всяка година поотделно за всеки от двата потока – „изпращания” (износ) и „пристигания” (внос). Прагът за деклариране на „изпращанията” за настоящата година е 230 000 лева, а  за  „пристиганията”  е 200 000 лева, припомнят от НАП.

По статията работиха: Екатерина Стоилова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европроекти
Производители на плодове получават извънредно подпомагане заради руското ембарго