IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За последните шест месеца 1400 българи са заминали официално на работа в ЕС

Основният пазар за нашите емигранти е Испания, където 1200 души са сключили трудови договори през първото полугодие

10:49 | 12.07.12 г.
<p>
	Българите в чужбина се трудят основно в селското стопанство.<em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Българите в чужбина се трудят основно в селското стопанство. Снимка: БТА

За първите шест месеца на 2012 г. около 1400 български граждани са сключили трудови договори и са заминали на работа в страни членки на ЕС, сочат данните на Агенцията по заетостта.

В Испания ще се трудят над 1200 българи, заети в селското стопанство. В Германия фирмата "Мак Доналдс" е наела 131 българи, 38 са наети като домашни помощници, 13 - на работа в хотелиерството и ресторантьорството, 3 - като медицински кадри и др.

По неофициални данни няколко десетки хиляди българи, включително и студенти, се трудят на пазара в ЕС. За тях обаче няма официална статистика дали работят на черния пазар, дали са на непълно работно време и дали имат трудови договори.

Българин, който е нает с редовен договор на територията на държава членка на ЕС, упражнява своите права при същите условия, които се прилагат на гражданите на съответната държава.

Могат да бъдат предвидени обаче и временни изключения на този принцип, съобщава БТА.

Към днешна дата български граждани, желаещи да работят на непълно работно време, могат да се трудят с равни права и без разрешение в Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция.

Правото на работа за наши граждани е ограничено до 31 декември 2013 г. за  следните европейски държави - Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия и Холандия.

Едно наскоро произнесено решение на Съда на ЕС от 21 юни 2012 г. по запитване на Административния съд на Виена постави въпроса за статута на българския работник в държава, прилагаща преходни рестриктивни мерки.

Разглежданият казус е следният: австрийският работодател г-н Зомер иска разрешение за наемане на работа на български гражданин, студент в Австрия, който повече от една година пребивава там. Мястото е за шофьор на непълно работно време за 10 часа седмично и с възнаграждение от 349 EUR месечно.

Студентът трябва да извършва нощни доставки на търговски обекти във Виена. Компетентната държавна администрация обаче отхвърля това искане с мотивите, че максимално допустимият брой чуждестранни работници, фиксиран на 66 хиляди души за федералната провинция Виена, е превишен със 17 757 чуждестранни работници.

Г-н Зомер подава жалба срещу това решение, в резултат на което Съдът на европейския съюз /СЕС/ излиза със заключението, че условията за достъп до пазара на труда на българските студенти не могат да бъдат по-ограничителни от тези, които са предвидени в Директива 2004/114/ЕО на Съвета от 13 декември 2004 година, регламентиращи условията за прием на граждани на трети страни с цел образование, ученически обмен, безвъзмездно обучение или доброволческа дейност.

По този начин СЕС определя, че българските студенти разполагат във всички държави членки с привилегирован статут спрямо гражданите на трети държави, независимо от факта дали съществуват ограничителни мерки за достъп до пазара на труда на дадената държава спрямо български граждани.

След като СЕС се произнася по този казус, Австрия ще трябва да промени вътрешното си законодателство, но това се отнася само за тази държава-членка.

Още новини от Бълагиря четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още