Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Започна прием на документи за саниране на сгради с евросредства

Общият ресурс на схемата за повишаване на енергийната ефективност на сгради е 50 млн. лева

От януари вече могат да се подават документи по схемата „Подкрепа за енергийна ефективност в жилищни сгради“ от оперативна програма “Регионално развитие“, съобщи по време на енергийна конференция Десислава Йорданова, директор „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Както беше съобщено преди три месеца, общият ресурс на схемата е 63 млн. лева. От тях безмъзмездното финансиране са 50 млн. лв. Останалите 13 млн. лв. влизат във Фонда за жилищно обновяване, за управляваща банка на който чрез конкурс вчера беше избрана Корпоративна търговска банка (КТБ).

Експертът от МРРБ разясни, че схемата за подпомагане на мерките за енергийната ефективност на сгради ще важи в рамките на три години, като периодично ще се набират документи за кандидатстване по нея.

За да подлежи дадена сграда на саниране, тя преди всичко трябва да е конструктивно устойчива, иначе заявката за подпомагане не се разглежда. Следващият етап е извършване на енергийното обследване. В случай че документите на дадено сдружение на собствениците бъдат одобрени, то тези два първоначални етапа се заплащат изцяло с евросредства. В противен случай – от кандидата, който не е одобрен.

Още по темата

Безвъзмездното финансиране е 50% от стойността на проекта, т.е. половината от средствата за изработване на техническия проект, за извършване на съответните строително-монтажни работи и за строителния надзор. 

Дейностите за повишаване на енергийната ефективност на сградите, които могат да бъдат подпомогнати с евросредства, включват основно направата на топлоизолация, подмяна на дограма, инсталиране на локални станции за отопление или газ. 

Регионалното министерство е решило всички изпълнители на посочените дейности за одобрените проекти да се избират чрез конкурс по процедурата за обществени поръчки. В конкурсните комисии ще участва и представител на сдружението на собствениците, за чиито проект за саниране се избира фирма-изпълнител.

По статията работи: автор Мая Цветкова

Последни новини

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
преди 5 години
Няма профилна снимка
ДОБРЕ...

- БЛОКОВЕТЕ ДА СА В УНИФОРМИ... ДО-О-ООБРЕ..., ТО И ПРИ КОМУНИЗМА БЕШЕ ТАКА…

АМА...;
- КАКВО ПРАВИМ С ДЕСЕТКИТЕ ДЕКАРИ РИМЛЯНСКИ ГЕТА.... ЯВНО ЩЕ ОСТАНАТ "КИТНО" РАЗНООБРАЗНИ ЗА ДА РАЗКРАСЯВАТ ГРАДОВЕТЕ... ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ОСТАНЕ И СПЕЦИФИЧНАТА МИРИЗМИЧКА.....

- Първо да махнат НЕЗАКОННИТЕ *** ГЕТА и да преместят *** във изоставените казарми - справка Румъния, Чехия, Полша…
- Второ - МНОГОБРОЙНИТЕ МИТНИЧАРСКИ СЕЛА И ПАЛАНКИ…
- Трето - БЕЗБРОЙНИТЕ ХОТЕЛИ И ХОТЕЛЧЕТА ПО МОРЕТО НА "Пред ПЪРВА ЛИНИЯ" -спавка Турция, Испания, Португалия, Италия…
- Четвърто - ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНИЛИЕВ СВОЯТА НЕЗАКОННА ПОСТРОЙКА НА ЧЕРНОМОРЕЦ "Пред Първа Линия"в зашитена територия...
- Пето - ВСИЧКИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИСТРОЙКИ И ПРЕУСТРОЙСТВА НА ИМОТИ В ЦЕНТЪРА НА София и на края на Лазар цървулите… които "БАНКЕРКАТА" ЦВЕТЕЛИНА ЧАКА ДА КОНФИСКУВА ПАНЕЛКАТА НА ВСЕКИ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПРАТИ...

- А В РУМЪНИЯ СОБСТВЕНИКА ПЛАЩА... 10%...!!!
0
 
0
 
10
преди 5 години
Няма профилна снимка
Моля , прочетете условията за кандидатстване и тогава се радвайте. Сложния ни български манталитет няма да приеме тези условия . Иначе , всичко е много хубаво!!!
0
 
0
 
9
преди 5 години
Няма профилна снимка
Евала на КТБ! Аз съм за българските банки! Парите остават у нас! Не обичам изнасянето на капитали навън...
0
 
0
 
8
преди 5 години
Няма профилна снимка
Дано три години ни стигнат за тази тежка задача и рекламната кампания да запознае хората с условията за кандидатстване. Панелките ни вече са крайно амортизирани. Желая успех.
0
 
0
 
7
преди 5 години
Няма профилна снимка
Поздравления към една от най-стабилните банкови институции у нас! Санирайте ни старите панелки!

Още от Европроекти
Пътната агенция отново обяви търг за строителство на тунел "Железница"