PDA

View Full Version : Осигуровки, НОИ, разбойници


Императорът
12.01.2005, 00:45
Колегите, искам да ви помоля за съвет или помощ. Имам фирма /еднолична/, която през последните години почти не е функционирала. Не съм плащал осигуровки /за себе си/, отделно през времето на съществуването и съм работил и другаде. Разбира се, като всеки уважаващ себе си инвеститор, съм бил убеден /и още съм/ че мога сам да се грижа за себе си и бъдещето си и НЕ ЖЕЛАЯ помощ от "доброжелателни" институции. И сега, според някакви слухове, съм дължал на някакъв си фонд "обществено осигуряване" 4 000 кинта!?!? Отделно и някакви пари за здравни осигуровки.
Защо не съм снасял мангизите ли, ще попитате? Първоначално платих 1-2 вноски. Но? Като видях че въпросните институции си правят учрежденски сгради и офиси, каквито и на Уолстриит сигурно няма, а същата зима 4 месеца след "раждането" на осигурителната система травматологията на 3-та градска прекрати работа, порави липса на... гипс /?!?!?!?/ спрях да снасям, защото не желая разни търтеи да живеят като бейове с моите мангизи, докато аз гледам по телевизията родители, принудени да се молят като просяци за да съберат пари за животоспасяваща операция на детето си. КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ?!?

Съжалявам, че от темата на форумът отклонявам се, но мисля, че това и други хора засяга. Ако между вас има юристи, моля ги за помощ - да потвърдят или отхвърлят ходът на мислите ми:

1. При неплащане следва конфискация, чух. Но мисля тя невъзможна е без съдебно решение.
2. За вземане на решението, трябва да бъде заведено дело. Така ли е?
3. Ако да, добре. КОЙ ЩЕ Е ИЩЕЦЪТ? Нали е трябвало да се САМОосигурявам /тоест да се погрижа за СВОЕТО бъдеще/, тоест, ако има ощетен, това съм ЕДИНСТВЕНО аз. Е, аз нямам намерение да завеждам дело срещу себе си. Кой ще го заведе тогава? НОИ? Държавата? Това може да е дело само за пропуснати ползи. И би означавало да обявят, че ПЕЧЕЛЯТ от осигуровките на хората. И така да си вкарат автогол и то неспасяем. Ще стане див скандал.
4. Ако заведат дело и спечелят, това ще бъде извънредно опасен прецедент, защото какво е тна практика тази пенсионна осигуровка? Внасяш мангизи и след определен период ги получаваш обратно с някаква лихва. това не ви ли напомня на... банков влог? Е, ако ме осъдят /говоря примерно/ оттук нататък всяка една банка ще може да осъди всеки един гражданин затова, че няма влог в нея!!!

Вашето мнение? Мисля темата сериозна е... И не ми отговаряйте с плоското "има си закон". Защото има принципи на правото, стоящи НАД законите и НОИ в случаят ги погазва. Например принципът на лична свобода на всяка автономна и дееспособна личност. Погазва принципите на правото и Топлофикацията, принуждаваща хората да плащат нещо, което не получават, но това друга тема е...

TI BA II PLUS
12.01.2005, 01:41
От към месец март т.г. ще започнат да се правят актове за неплатени ЗО, а най-вероятно по-нататък и за СО.

По същество ЗО е абсолютно задължително, без значение, дали си ползвал услугите на здравно заведение през изтеклия срок, за който са дължими вноските. Има случаи на изключение - пребиваване зад граница над 183 дни годишно, доказуеми с печати в/у задграничен паспорт, работа или учение зад граница, двойно гражданство и подобни, подробно описани на страницата на НОИ.

По отношение на СО грешката е, че не си уведомил НОИ, че въпросното ЕТ няма дейност в 7 дневен срок след прекратяването и. Заради закъснението, ако сега ги уведомиш подлежиш на глоба 50-500 лв., но няма да дължиш СО от датата, от която обявиш, че ЕТ не действа.

Често пъти НОИ проверява по служебен път в съответната данъчна с-ба, чрез годишните данъчни декларации, дали наистина това е датата, от която фирмата на действа. Освен това следва и ревизия от НОИ за изчистване на данъчен период и проверка надлежността, размера и времето на внасяне на внските за СО и ЗО.

Обикновено за малките фирми и тези, които нямат назначен персонал, на който си длъжен да внасяш осигуровките, не се правят подобни ревизии, но има и такива случаи.

До конфискация може да се стигне само след издавене на изпълнителен лист. Самият процес е отнема доста време, но понякога ищецът (НОИ в лицето на държавата) ускорява нещата и издаването му става бързо. Пример - издадените изпълнителни листа с/у длъжници на Топлофикация и СОфийска вода.

Лошото в случая е, че от ЗО не можеш да се откачиш и ги дължиш безусловно, освен в случаите, посочени по-горе. Лихвата, която се начислява в/у забавянето е сложна. Не си спомням %, но обикновено е доста над ОЛП.

Ако сумата надминава 5000.00 най-честото и лесно решение е забрана за напускане на държавата, което ти разбираш естествено на самото ГКПП. Въпреки коментарите на запознати от НОИ не съм чул лично за такъв случай, но няма да се учудя, ако скоро се прочуе. Процедурата е доста по-бърза от завеждане на дела и издаване на изпълнителни листа.

Друго за момента не се сещам. Ако имаш други питания - давай. Ще ти отговоря утре, или прочети внимателно, това, което те касае на www.noi.bg

Императорът
12.01.2005, 01:50
Благодаря ти много. Но пак не ми отговаряш на основният въпрос - на какво основание НОИ ще бъде ищец в такова дело? фирмите, за които говориш, не са осигурявали своите служители, това е съвсем различно - в случая има ощетен - т.е. фирмата е ограбила служителите. А аз какво - ограбил съм себе си ли? Бати комедията.

TI BA II PLUS
12.01.2005, 02:15
Основанието е банално и е това, което ти сам посочваш - Закон за здравно осигуряване и последващите го разпоредби и правилници.

Според него и тях си абсолютно задължен да ги внасяш, едва ли не безусловно. Дължиш ги, от както са в сила разпоредбите на въпросния закон.

Принципите на правото, често се формулират (по-скоро - доформулират) със законите в съответната държава. Основен закон за всяка една е Конституцията, на която не може да противоречи никой от който и да е останали закони, укази, правилници, разпоредби и т.н., приети от/в същата държава.

Не съм проверявал лично, дали има нещо противоречащо на Конституцията в ЗЗО. Нищо чудно да има, но това е често явление.

Противоречия, дебати и коментари има ежедневно по темата, но обикновено завършват със заплащане на дължимото, колкото и да не ни се иска.

Dian
12.01.2005, 10:46
НОИ работи на принципа на солидарността, т.е. това е като застрахователна компания, в случай, че нещо се случи, ти ползваш услуга, която де факто струва повече от твоите вноски. Като не внасяш вноски, ти ощетяваш останалите осигуряващите се. Дръг е въпроса, дали могат да ти искат осигуряване със задна дата. Аз трябваше да платя вноски за 2000 г., когато не съм бил в БГ въобще, и не съм ползвал никакви услуги.
Абе системата е разбойническа и популистка.

toto
12.01.2005, 11:23
Аз мисля че да ми събират ЗДРАВНА ВНОСКА за 2000 г. когато не съм работил е РЕКЕТ
И закон за задължения със сзадна дата НЕ МОЖЕ да СЕ ПРИЛАГА!! КОНСТИТУЦИЯТА ГО ЗАБРАНЯВА!
за този период не дължа никакви СО!!!!!!!!!!!!!
Социални осигуровки можеш да внасяш ПО ЖЕЛАНИЕ ако не работиш !! Никой не ти ги търси със задна дата!
Според мен това е ход за сплашване на народа и е МНОГО ТЪПО упражнение в PR!!
по този начин няма да съберат задълженията на 500 000 българи и ще откажат и малкото съвестни платци!
Да му мислят в следващото правителство.........

toto
12.01.2005, 11:33
Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.

...And Justice For All
12.01.2005, 11:34
Задължения, част от които от 2000 година. Пет години ли беше давността?

Императорът
12.01.2005, 12:16
Относно прецедентът... какво пречи на фризьорите напримерно да основат Национален фризьорски институт и под негово влияние да прокарат закон, според който българският гражданин е длъжен да се подстригва веднъж на всеки две седмици? И хич няма да им пука, че аз напримерно обичам да ходя с дълга козина и да си я развявам - ще ми сочат законът и ще ме плашат с 18 000 глоба, конфискация, съд и прочие.

Отново ще става дума за услуга, натрапена на хората със закон против волята им - както и осигуровките. Абсурдно е, но не виждам разлика.

Kolcho Slepeca
12.01.2005, 12:18
НЕ МОЖЕ ДА ИСКАТ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ ПО КАКЪВТО И ДА БИЛО НАЧИН, АКО НЯМАМ НИКАКВИ ДОХОДИ

Неосигурен
12.01.2005, 12:25
Аз мисля че въпросния рекет неправилно е наречен вноска за здравно осигуряване. Точното му име е здравен данък, защото има всички характеристики на данък, а не на застрахователна вноска! Тогава всичко ще си дойде по местата и няма да има недоразумения. Едно време турците са имали данък "кътни зъби". Било е вид здравен данък!

Kolcho Slepeca
12.01.2005, 12:27
кво значи ако съм внасял като поп примерно N години здравните вноски и ако не си внеса за два месеца си губя правата на здравно осигурено лице?
Ми тия пари дет съм ги внесъл ?
Само че кат ти напишат ВЪВ ВЕСТНИКА че може да дойдат да ти описват имуществото и цялото стадо се сурне да си внесе вноските.
Друг е въпросът че си внесъл примерно някви пари в здравната каса и срещу тях може да ти направят пломба и да ти извадят един зъб годишно !!!
Ми тва е все едно да имам частен самолет обаче някакъв ТЪП закон да ме кара да летя с националната авиокомпания два пъти годишно срещу вноска от 500лв месечно.

Императорът
12.01.2005, 12:31
Ами аз по-миналата година бях осигурен /бачках учител/ и имах проблеми с един мъдрец... те тоя зъб ми излезе 200 кинта грубо. Къде са ми отишли паричките за тая година?
Да беше данък, имат основания, ама нали не е... кво ще ми опишат, без съд не могат да ми пипнат нищо, доколкото знам, а в темата написах защо не могат.

марков
12.01.2005, 12:45
Ако ЕТ ти няма дейност и го декларираш в РУСО - ( Раионно управление социално осигуряване ) не дължиш осигурителни вноски. В противен случаи си длъжен да внасяш осигурителни вноски. Няма смисъл да обсъждаме дали е целесъобразно или не. Това е законово задължение.
Има вариант да се отървеш ако преди да те проверят мине 5 годишния давностен срок от когато е възникнало задължението. В този случаи просто няма да ти признаят осигурителните права но няма да ти търсят парите. Също не си длъжен да се осигуряваш око повече от половината година пребиваваш , работиш и се осигураваш извън България, но едва ли твоя случаи е такъв.

Императорът
12.01.2005, 14:29
И какво? Около 3 години в нелегалност да мина ли? ;)

Императорът
12.01.2005, 14:33
Или другият вариант - да последвам примерът на Хотблек Десиато /от Пътеводителят на галактическият стопаджия/ и да бъде мъртъв в продължение на 3 години... :)))
Благодаря за идеята, г-н Марков.

danielle
12.01.2005, 17:04
ей го и моя казус: безработна съм, търся си работа в момента. ще си намеря, но ще отнеме три-четири месеца, придирчива съм. в това време нямам доходи и имам право на обезщетение от Бюрото по труда. Но аз не искам да се редя на опашката в бюрото и на определени дати да ходя на трудов посредник, недай си боже и работа да ми намерят :) Не искам да ми плащат обезщетение. ОБАЧЕ ако не получавам обезщетение, няма да ми се покриват и здравни осигуровки. И в момент, когато наистна нямам доходи аз се регистрирам като самоосигуряващ се и плащам по сравнително високите ставки!!
ако не платя, ще ги дължа тези суми, и то зашото НЕ СЪМ ПОИСКАЛА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ - т.е. не съм ощетила държавата, даже напротив! дали ще ми разпродадат имуществото ?!? ;)

danielle
12.01.2005, 17:11
знам че не му беше точно тук мястото на постинга ми, но знам че тук ще оценят абсурдността на ситуациата :-)

Unknown
12.01.2005, 17:13
Така излиза. Но пък нещата трябва да се регулират някак:) Проблемът е, че вноските се дължат от всички задължително, независмо дали искат да ползват системата или не. А щом се дължат задължително - трябва да си ги плащаш. Ако си безработна - ако не се регистрираш някъде държавата няма как да знае, че си, та да ти ги плаща. А кат се регистрираш и д-вата ти ги плаща - трябава да ти търси работа, и ти не трябва да я отказваш. Защото иначе няма да има край. Освен това като си безработен теоретично не си могъл да си мнамериш сам работа, и щом д-вата ти плаща вноските - аквато раб ти предложи - такава... Би трябвало или да плащаш и получаваш качествени здравни услуги обаче, или да имаш опция по твой избор да не плащаш, и да нямаш право на ез услуги. А не както аз сега си плащам и никога не ползвам клинични пътеки и т.н. а си плащам частно. Само че рябва да се има предвид, че престои по болници, операции и т.н. са скъпи, и в определени случай може да ти е много от полза де...

toto
12.01.2005, 17:35
Добре ако направим аналогия със социални осигуровки.
Не плащаш осигуровки 5 години - щото не работиш - получаваш ПЕНСИЯ! социална но пенсия. И не дължиш пари за този период!
Не плащаш 5 месеца здравни - СЪБИРАТ ти ги със съдия изпълнител?!?!?
Ами Конституцията??? Или се позоваваме на нея само когато ни отърва!

danielle
12.01.2005, 17:40
О, държавата знае, че съм безработна - при всички тези известия които се подават в НОИ от работодателите. Бих отишла да се регистрирам като безработна, без да искам обезщетение, ако беше опция. Хем ще и спестя на държавата пари, хем няма да отнемам време на служителите и в БТ. Прав си, че трябва да се регулират нещата - но да отпадна от здравноосигурителната система след накакви си три месеца, след като години съм внасяла доста големи суми, на нищо не прилича. Сега се замислих, че би могло да има определен, дори не дълъг, гратисен период след като напуса работа - най-малкото намирането на нова работа изисква технологично време. А обезщетението е право, не задължение, нали?

какви услуги получавам е нова тема ... Вече има и възможности да се осигурявам в частно здравноосигурителни дружества. Вноските са колкото и за самоосигуряващи се към НОИ, получавам теоретично същата, а на практика много по-добра услуга. По този начин със сигурност не ползвам услугите на НОИ, но пак съм длъжна да ги плащам. Това ако не е нелоялна конкуренция! Разбира се, ако имаше възможност за избор в НОИ щяха да останат само хората, които най-много се нуждаят от помощ и най-малко могат да плащат - за тях вноските в частни 'каси' са много високи. Аз съм съгласна да заплащам определена сума в името на общодостъпно здравеопазване - примерно част от осигуровките ми да отиват в НОИ за тази цел. Но да не се заблуждаваме че ползвам услуги, да ги наречем 'данък', и да има и втори компонент на осигуровките, който аз си избирам къде плащам..

Unknown
12.01.2005, 17:44
Абсолютно, мирише на чист данък

Мем
13.01.2005, 13:05
След ровенията ми из сайта на НОИ възникнаха следните неясноти ..
1)"Българските граждани на работа в чужбина, които не са граждани и на друга страна, подлежат на здравно осигуряване по българското законодателство, независимо че не живеят в страната." из закона за здравното осигуряване.
Това означава ли, че лицата които живеят и се осигуряват в чужбина за в бъдеще трябва да плащат и в НОИ, и параграфа 280218 (че могат да възтановят правата си след плащане на 12 вноски) е само за да изкупят задълженията си до момента? Освен това не ми е ясно, ако човек се върне например юни и за 2005та е бил само 5 месеца в чужбина, трябва ли освен тези 12 месеца да заплати и последните 5 (защото в прословутия параграф пише, че трябва да е живял поне 183 дена за календарната година)?

2)"Самоосигуряващите се не внасят здравноосигурителни вноски в качеството си на такива, ако са подали декларация за прекъсване или прекратяване на личната си трудова дейност в съответното териториално поделение на НОИ." пак от там
Ако лицето е живяло в чужбина и БГ фирмата му не е имала дейност (но разбира се не е подал заявление към НОИ), откупването му с тези 12 вноски важи ли и за фирмата (ЕТ, без дейност)?

Много ще съм благодарен на вашите коментари!

Razbojnik
13.01.2005, 21:33
Mislq, che temata, koqto raziskvame e dosta aktualna i che foruma e udobno mqsto za razmqna na mneniq, syveti i t.n. Tyj da se kaje "ne pitaj starilo, pitaj patilo".
Az kato jivql poslednite nqkolko godini izvyn BG imam sledniq vypros: Koj e dokumentyt, s kojto trjabva da ubedq NOI, che sym prebivaval v chujda dyrjava i kyde trqbva da byde predstaven? Dali e dostatychno da predstavq kopiq na stranizite na celiq si zadgranichen pasport ili e dostatychen dokument ot uchrejdenieto, v koeto sym bil?
Trqbva li da chakam po opashkite, za da razbera sled 4h, che ne sym bil za gishe 4, a za gishe 5, kydeto chakat oshte 50 choveka, a computrite sa blokirali?
Izobshto ima li zivilizovan nachin, po kojto moje da se poluchi informaciq v NOI bez da si chovek na "Drugarkata Georgieva" ot 18 etaj? Na telefonite, koito sa dadeni za vryzka ili nikoj ne otgovarq ili v prodyljenie na chasove e zaeto.

Императорът
14.01.2005, 00:06
Знам само, че тия типове от НОИ ще бъдат първите изправени до стената, когато дойде Революцията...
Аз човек хуманен съм, не бих ги разстрелял въпреки грабежите им... Бих ги осъдил на поправителен труд примерно - за срок от 8 години в някоя уранова мина... След четвъртата година няма да се нуждаят вече и от фенерчета на каските, щото ще светят самите те - с мека и приятна за окото зеленикава светлина...
Ех, мечти-и-и-и...

Avi
14.01.2005, 00:47
Императоре, не мога да те разбера какво толкова недоволстваш, мамка му. Казусът ти е съвсем ясен. Имаш си някакво ЕТ и си регистриран в НОИ като самоосигуряващо се лице. Като такова трябва да си внасяш осигуровки върху две минимални работни заплати (или върху повече ако искаш). ЕТ-то ти може да не извършва дейност, но ти не си го прекратил и затова продължаваш да се водиш като самоосигуряващо се лице. Тук ти е грешката. Трябвало е да го прекратиш, да отидеш в НОИ, да се наредиш на опашка и като ти дойде реда да ги уведомиш, за да престанат да те водят като самоосигуряващо се лице. Не си го направил и затова сега дължиш осигурителни вноски за целия период на съществуване на твоето ЕТ. Знам, че е гадно и искрено ти съчувствам, но ще трябва да го преглътнеш този горчив хап. А по въпроса дали трябва да има задължително осигуряване спорът е безсмислен. Моето мнение е, че принципно трябва да има. Друг е въпросът, че в БГ не е направено като хората.
Поздрави и успешна търговия.

Императорът
14.01.2005, 00:56
Добре де, Ави, що тия ще ми определят бъдещето, аз да не съм детенце или скудоумен? Както подчертах, аз съм дееспособен субект и това е насилие над личността ми. А и както казах, не виждам как могат да ме осъдят...

Благодаря ти за загрижеността, разбира се...

Avi
14.01.2005, 01:14
Човече, не че някой ти определя бъдещето. Някой по-долу поясни, че осигуряването е на принципа на солидарността, както застраховането. Държавата при всички случаи поема някякви разходи за човек, който изпадне в положение на нетрудоспособност (поради инвалидност или просто старост) Всички хора в един момент остаряват (ако не се гътнат предварително) и социалното значение на този вид застраховка е голямо. Затова социалното и здравно осигуряване е задължително във всички цивилизовани страни. Ако ти не внасяш осигуровки, ощетяваш всички, които ги внасят. Преди да ми възразиш, че не е справедливо да се внасят задължително, се замисли, че от тези пари се изплащат пенсиите на нашите родители, баби и дядовци. Опитът в развитите страни и в БГ преди 1944 г. показва, че е по-ефективно да се формират пенсионни фондове, които да инвестират и умножават средствата си, отколкото това да е разход от бюджета. А по-скорошният опит в повечето развити страни показва, че най-добра е комбинацията с доброволно осигуряване.
Не казвам, че е справедливо да внасяш осигуровки след като фирмата ти не е извършвала дейност. Но се чудя защо не си направил необходимото, за да не изпадаш в такава лайняна ситуация.
Но е истина, че в БГ осигурителната система и пълен абсурд.

Императорът
14.01.2005, 01:25
Добре де, Ави, нашите "родители, баби и дядовци" цял живот са внасяли пари също като нас за старините си...е, КЪДЕ СА ТИЯ ПАРИ? Не ощетявам никого, напротив, аз съм ощетен, щото не им ползвам услугите, нито имам намерение някога да ги.
За здравното осигуряване - теоретично нямам нищо против, но... в текстът към самата тема, казах защо не искам да плащам - просто не ща някакви мръсни чиновници да живеят като граффове с моите пари, а в сащото време болниците да тънат в мизерия.
А пенсиите им не ги искам, не ща следователно да ми ги натрапват. Който не може сам да се грижи за бъдещето си, да си внася пари за пенсия, но АЗ не ща!!!

Аман
14.01.2005, 02:14
Avi ти май много ги обърка нещата! Какви пенсии ще изплащаш от вноските за здравно осигуряване?
Други данъци се събират специално за това. Да си чувал за ДОД?
Въпросът е друг.
Осигуряването е застраховка, когато е доброволно. Плащат се вноски и застраховката се изплаща при настъпване на застрахователно събитие. Когато една застраховка е задължителна без право на отказ това вече не е застраховка. Това е данък! На народа трябва да се каже, че му се налага още един данък и толкоз. Нещата стават кристално ясни.

toto
14.01.2005, 08:52
ЦЕЛИЯ АБСУРД е че ДАНЪЦИ се плащат когато имаш ДОХОД !
В момента ти искат данък и за времето когато НЕ СИ РАБОТИЛ! т.е. не си имал доходи!
Е НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО!
можеш да внасяш СО за времето когато не си работил но ДОБРОВЛНО!
Тия АЛЧНИТЕ съвсем се Унесоха!

Kolchoslepeca
14.01.2005, 09:12
подкрепям tototo НЕ МОЖЕ да ти искат пари при положение че ти като гражданин НЯМАШ доходи...
или държавата ще се ангажира да осигури работа на всички (?) или НЕ МОЖЕ да ме кара да плащам ката НЯМА ОТ КЪДЕ да взема парите ...
(към Avi )А тия глупости за солидарностите при здравноосигурените можеш да ги разказваш на хората дет се чудят как да съберат стотинки да бутнат на доктора да им изроди бебето ...
Успехи ...

Avi
14.01.2005, 10:05
Вижте сега, нямам намерение да ви убеждавам в необходимостта от задължително пенсионно осигуряване. Кажете ми една развита страна с високи (или най-малкото прилични) доходи, в която осигуряването да е само доброволно. Аз не се сещам.

Нашите родители може да са си внасяли цял живот пари, но при друга система, не в пенсионни фондове, така че с една сума - парите ги няма.

А иначе съм напълно съгласен, че е абсурд да ти искат осигуровки за период, в който не си работил и че в БГ като цяло системата е лайняна. Но императоре, по отношение на твоя конкретен проблем ти писах какво е трябвало ТИ да направиш (а не си направил). Както се казва в една много любима на мен книга: "Грижата за спасяването на давещите се е на самите давещи се".

Успехи

Императорът
14.01.2005, 10:13
Да, няма им ги парите... Затова да се откача гледам - зщото ако разчитам на тях, като остарея някой ден и протегна ръка към тях, уверен в правото си и своята сигурност, те ще вдигат рамене, ще се усмихват и ще ми казват "Ами-и... то парите ти ги няма... ама не се бой, ще вземем малко от осигуровките на сегашните работещи." И ще ми подхвърлят там по нещо като на просяк, колкото да имам да си купя хлебец и кисело млекце.
Убеден съм 100% , че ако се САМОосигурявам /в буквалният смисъл на думата - инвестирайки от свое име свободните си пари/, ще мога и да се самопенсионирам много по-рано от тия дето разчитат на пенсионните фондове и след това да поддържам много по-висок стандарт от тях. Нямам намерение да бачкам до 70-годишна възраст, а после да карам на сух хляб. Като виждам халът на сегашните пенсии, как да се доверя на тия крадци?

Dian
14.01.2005, 13:31
Въпросът със самоосигуряването беше дискутиран нееднократно. В Щатите примерно може да слагаш пари в една сметка с цел пенсионно осигуряване (мисля беше 401К), и да решаваш сам къде да инвестираш. Вноските ти се приспадат от облагаемия доход. Аргументът срещу това в БГ беше, че българите не могат да се справят сами с управлението на средствата. Аз лично съм склонен да се съглася с това, поне на този етап. За това вторият стълб бе поверен на лицензирани пенсионни компании. Друг е въпроса доколко те са ефективни при управлението и дали доходностите не отиват единствено за покриване на разходи и печалба.
До Колчо,
Здравно-осигурителната система действа на солидарен принцип. Като си толкова отворен, ходи само в частни клиники и плащай по 15 лв на преглед. Аз предпочитам личния ми лекар.

cless
14.01.2005, 13:31
Има ли начин да се осъди държавата (НОИ, НЗОК) за безумния казус със здравните осигуровки при положение, че не работиш. Примерно колективе иск....?

Императорът
14.01.2005, 13:40
Пък аз на мойта лична лекарка нямам доверие и кръв да ми вземе... аз съм повече лекар от нея.

Dian
14.01.2005, 13:44
Ами смени я

Kolchoslepeca
14.01.2005, 13:47
Кой солидарен принцип ?
за внасяш с години и като не внесеш 2 месеца да си губиш правата?
И внесените ти пари до момента кво ги правим ?
и кат си плащаш кво получаваш за заплатеното? едно зъбче да ти извадят или да ти светнат с фенерче в нослето ?
пожелевам да не Ти се налага да вкарваш някого в болница(там да видиш за коя солидарност иде реч)
прибират ти парите, съграждат някакви безумни билдинги, информационни системи и нам си още кво и накрая в праимтайма ще видя на екрана поредното нуждаещо се детенце...

индианец
14.01.2005, 14:05
За солидарния принцип ми говори след 10-15 години при намаляващо и застаряващо население, емиграция и увеличаваща се неграмотност. Не знам кой ще плаща на мургавите тогава.

Императорът
14.01.2005, 14:36
Тоя колчо... Слепец, слепец, ама... ОКАТ!!!

toto
14.01.2005, 14:58
Аз лично нямам нищо против здравните осигуровки и си ги плащам редовно
По-добре е че е отделно от Бюджета - поне се вижда къде отиват.
Ама е абсурд да дължиш Здравни вноски за време когато си бил безработен. Има и по-тежки случай
Жена ми дължи здравни осигуровки за времето когато е била в МАЙЧИНСТВО ...........!!!
и си ги плати ... ама аз няма да платя, ще обжалвам ДО ДУПКА
даже може и да ми връщат пари на края

Kolchoslepeca
14.01.2005, 15:12
по колко внесе за всеки месец ?

марков
14.01.2005, 16:15
Жена ти ме може да дължи здравни вноски за времето кооето е бил в маичинство. Фирмата или социални грижи са дръжни да и внесат здравна вноска като и изплащат маичинство. Ако наистина си внесъл такава сума си се прекарал.

Императорът
14.01.2005, 16:38
г-н Марков, не разбираш ли, че за тия рекетьори няма може и не може??? Гледат да ти смъкнат кожата при всички положения!!! И тука ми говорят, че било СПРАВЕДЛИВО????

toto
14.01.2005, 16:53
Не може ама можеее
Половината вноски за майчинството са внесени от университета после завършва и социалните не и ПОКРИВАТ НИЩО!!! няма значение че дохода е 120 лв. здравните са върху 200 ... щото било по параграфа за самоосигуряване .... малоумници!
към 180 кинта плати с лихвите другите и ги признаха...... добре че имаше познати иначе щеше да изръси за цялото майчинство....
искаха сто документа дето не можеш ги намери и накрая почти на доверие и ги признаха

Императорът
14.01.2005, 23:45
Нали ти казвам, рекет. И знаеш ли защо? Щото българинът ... уфцата е... само мълчи и снася на който му поиска, дава всякакви такива крадци да го скубят, останалото го изпие и изплюска и в краят на месецът затяга коланът. Кво беше казал Ницше: "Бедните биха се втрещили, ако знаеха колко богати хора, ограбвайки ги, ставад крадци" /цитирам по памет/.

Смъртта ще им е малко на тия ... - в урановите мини!!! Доживотна каторга!!!

toto
15.01.2005, 10:55
Аз ще си спестя силните думи
и ще взема да действам мамлко повечко - обжалване и такива неща
За доброволното така ми се правиха на отворени от един фонд и стигнахме до следствие ...
да видиш колко мили и драги стават :)))
колкото повече хора си търсят правата толково повече ще трябва да бачкат търтеите :)

тангра
15.01.2005, 11:01
Инператор ли си къв си незнам ама много хубаво го каза

Императорът
16.01.2005, 00:23
Браво, Тото, браво, Тото!!!
Само камшик за тия негодници.
Благодаря и на модераторите, че не са ми изтрили изказването и сори, че пак ги карам да цензурират, ама... цензурирайте и някои други, не само мене, става ли? :)

jakal
09.11.2006, 16:00
Чудя се защо вноските които правим в НОИ не се записват - сумите които си внесал.И после ако се наложи да се лекуваш да ти удьржат от тях. А не да ни льжат че е безплатно но като отидеш на преглед да ти вземат два лева. И понеже от общо практикуващите лекари няма да получиш никаква помощ и пак ще трябва да ходиш на частно а те не те питат дали си платил вноските а директно ти казват една сума дето ти се завива свят и на теб ти идва да ги благославяш всичките ония горе до девето коляно.А ако имаш такава книжка няма да има нужда да чакаш личния си лекар да му свьрши партито че да те обслужи а ще отидеш при когото си искаш и просто след прегледа ще ти ударжат сумата от книжката.[/i]

Арго
09.11.2006, 16:37
мдаа...Импе, Така или иначе ще се мре, бате ;)

Борса
09.11.2006, 16:59
Здравните вноски към НОИ не се вписват в здравна спестовна книжка, защото нашата система работи не на капиталовият принцип, а на разходопокривният принцип (както е и с държавните пенсии). С други думи НОИ не си прави труда да ти води лична здравно-осигурителна партида (сметка), от която да харчиш, когато имаш нужда и да се управлява и да носи доход през останалото време. Вместо това, когато се прави бюджета на НОИ се казва: "тази година откраднахме от болниците еди-колко си мил.лв., еди-колко си дадохме за някакво подобие на лечение и лекарства и затова предвиждаме и за догодина такива разходи. Как ще ги покрием? Ами знаем (или предполагаме) колко хора се осигуряват и като разделим разходите на тях, ще получим здравните вноски, които трябва да съберем от тях."
По тази причина ти плащаш, а се лекуват още 4-5 човека покрай теб и затова никога няма пари за всички.
Моето мнение е, че трябва постепенно да се въведе капиталовият принцип и в ДОО като цяло и всеки да си има своя осигурителна сметка. Срещу нея получаваш нещо като чекова книжка (или кредитна карта) и харчиш където и колкото си прецениш до размера на натрупаните ти вноски и дохода от тях (както в доброволните ПФ и здравни др-ва). При това можеш да харчиш от тази сметка и за членове на твоето семейство. За да има все пак някакъв елемент на солидарност към социално слабите, съм съгласен примерно 10% от всяка осигурителна вноска, която се прави за мен (от работодателя и лично) да отиват в общ фонд, от който да се лекуват тези хора, но останалите 90% си ги искам по лична партида.

съни(тя)
09.11.2006, 20:06
Като говорите за здравни осигуровки да ви напомня, че от 01.2007 ако пътувате често в Европа или учите там е добре да си извадите Европейска здравно-осигурителна карта.
Покрива само спешни и неотложни случаи.
Издава се за 1 месец и е с валидност 1 година.Т.е. ако искате да я имате в началото на януари, си подайте молбата през декември.
Необходимо е да сте имали непрекъснити здр-осиг. права до този момент.Молбата се подава в РЗОК

Ако имате други въпроси - тел на межд.отдел в НЗОК/много са любезни там:)/- 9659116

самата молба мисля, че беше на сайта им http://www.nhif.bg
или www.nap.bg

Georgi
09.11.2006, 20:48
Чудя се защо вноските които правим в НОИ не се записват - сумите които си внесал.И после ако се наложи да се лекуваш да ти удьржат от тях. А не да ни льжат че е безплатно но като отидеш на преглед да ти вземат два лева. И понеже от общо практикуващите лекари няма да получиш никаква помощ и пак ще трябва да ходиш на частно а те не те питат дали си платил вноските а директно ти казват една сума дето ти се завива свят и на теб ти идва да ги благославяш всичките ония горе до девето коляно.А ако имаш такава книжка няма да има нужда да чакаш личния си лекар да му свьрши партито че да те обслужи а ще отидеш при когото си искаш и просто след прегледа ще ти ударжат сумата от книжката.[/i]Още преди години, и в този, и в други форуми бях писал, вноските които правиш да отиват в сметки, подобни на ДДСсметките. Имам излишен имот, или съм получил имот или земя от реституцията. И не искам да ги управлявам, а да ги продам на този който има желание да работи. Внасям сумата по съответната сметка, и за 5 мин. банката или НОИ ми изготвят погасителен план за 50 години. И ако искам, що да не се пенсионирам и на 35 год.? Живеем в потребителско , консумативно общество. И в същото вриме в общество на високи технологии и свърхпроизводство! Освобождавам едно работно място, за някой по-сиромах от мене. А аз ако искам мога да се опитам да пиша романи, да рисувам, или да пася овце на село. Все тая. Със здравните осигуровки същото. Отиваш на лечение - дебитна карта! Да си знаеш по всяко време на кого и за какво си платил. Е, някой скъпо струващи лечения просто трябва да се поемат и от държавата. А остатъка по тези сметки да може да се онаследява. И нямам нищо против през цялото това време, тези "консервирани", за мене средства, НОИ, и Здравната каса да ги мениджират, да носят девиденти, просто да са КАПИТАЛ!! Една опция, от която мисля че само ще спечелим всички. Но да не бъде задължителна, а само за желаещи.

ход
09.11.2006, 20:53
А картата задължителна ли ще е? Ще има ли проблеми с пътуването, човек не притежаващ карта, ако не търси медицински услуги?

kefala
09.11.2006, 21:03
Георги,мислиш ли ,че децата на ПОЛИТБЮРО ще внедрят тази система.СОЦИАЛИЗЪМА братче, Социализама.ДА ЖИВЕЙ.

pNx
09.11.2006, 21:33
Понеже и други представиха казусите си - да не остана и аз по назад

Майка ми е личен лекар в едно село с 95% ромско население (почти всички са безработни и държавата им плаща осигуровките). Дейността си майка ми упражнава чрез ЕТ като се самоосигурява и осигурява 3ма равотници включително мен.
Казусът е следния:
Пациентите и не плащат 1.60лв. такса за преглед защото са социално слаби и в такъв случай не дължат такса. Майка ми се крепи на на месечния превод от здравна каса който се формира от много фактори като основния фактор е броят на записаните при нея пациенти наброяващи около 1000. Но здравната каса не плаща за неосигурени пациенти и моментално от тези 1000 отпадат около 800 защото толкова са социално слабите на издръжка от държавата, която бави с месеци внасянето на техните осигуровки, следователно здравна каса ги третира като неосигурени и майка ми остава на улицата като не може заради немърливостта(или интереса) на държавата да си плати собствените осигуровки, както и на нейните работници. Историята е по заплетена но няма да навлизам в подробности.
Живеем в дървавата на абсурдите, на които гледаме с насмешка и приемаме без никаква съпротива....

Georgi
09.11.2006, 22:56
Георги,мислиш ли ,че децата на ПОЛИТБЮРО ще внедрят тази система.СОЦИАЛИЗЪМА братче, Социализама.ДА ЖИВЕЙ. Една такава система не бърка на никого в джоба! Напротив, От нея ще се възползуват най-напред тези дето имат достатъчно свободни капитали. И няма да имам нищо напротив, ако с тези капитали се закупува съвременно оборудване за Университетските болници и водещите клиники. А то от своя страна ще носи възвръщаемост! Ще има възпроизводство. Колкото до социализма - та това е психическо заболяване! Това е диагнозата която му поставям.

gino
09.11.2006, 22:59
Mnogo dobre ozaglavena tema!Naistina sa razboinici ot nai-lo6 vid. Po moe mnenie tezi zadaljitelni kolektivni shemi (NOI, NZOK) i sadebnata sistema sa dvete nai-golemi prestapleniya na horata koito sa konstruirali BG sled 89g. Ot edna strana gi opravdavam, v smisal kakvo moje6 da o4akva6 ot hora na koito v prodaljenie na godini im e nabivano v glavata polzata ot "kolektivnoto" i "zadaljitelnoto". Misleneto i mantaliteta se promenya s pokoleniya za jalost. Ot druga strana sa za zatvora, v smisal zadaljavat nakolko pokoleniya balgari da pla6tat za vtori pat ne6ta za koito ve4e e bilo plateno, no parite sa otkradnati. I savsem normalno tezi pokoleniya da se buntuvat na dumi, za jalost ne sa na vlast.

Po BG geografskite 6irini vinagi na individualniyt izbor i svoboda se e gledalo kato ne6to inferior...

Императорът
10.11.2006, 00:32
Я - коя стара измислена от мен тема вий извадили от праха !!! :-)

Споко - като ме изберете за президент, на всички тия разбойници-шефове от НОИ и НЗОК ще им се наложи да се крият като плъхове из Латинска америка... ама моите агенти и там ще ги сгащят и ще ги докарат туканка оковани във вериги. И после бой, бой, бой, бой, бой - посред София, пред очите на всички, с тояги, колци, винкели, оловни тръби, сухи шипкови клони, докато им изтекат крадените кинти през ушите.

съни(тя)
10.11.2006, 08:46
А картата задължителна ли ще е? Ще има ли проблеми с пътуването, човек не притежаващ карта, ако не търси медицински услуги?
Не е задължителна, даже Касата би предпочела да не си издаваш такава:)

Европейската здравно-осигурителна карта ти дава възможност, ако си в страна от Общността да ползваш спешна помощ, за която не заплащаш ти,а нзок.Все пак човек никога не знае какво може да се случи.

vesko_stanev
10.11.2006, 09:19
мдаа...Импе, Така или иначе ще се мре, бате ;)

Никой не е излязъл жив от живота :)

ход
10.11.2006, 10:41
Съни, благодаря за отговора.

Caessar
10.11.2006, 11:17
мдаа...Импе, Така или иначе ще се мре, бате ;)

Никой не е излязъл жив от живота :)

Да,Веско,прав си,живота е неизлечима болест - като девствеността - може да бъде излекувана само чрез премахването й,при това само ако се открие навреме!:):)

justpassingby
10.11.2006, 11:50
Я - коя стара измислена от мен тема вий извадили от праха !!! :-)

Споко - като ме изберете за президент, на всички тия разбойници-шефове от НОИ и НЗОК ще им се наложи да се крият като плъхове из Латинска америка... ама моите агенти и там ще ги сгащят и ще ги докарат туканка оковани във вериги. И после бой, бой, бой, бой, бой - посред София, пред очите на всички, с тояги, колци, винкели, оловни тръби, сухи шипкови клони, докато им изтекат крадените кинти през ушите.

Impe, mnogo ot rano si pochnal s rakiikata :)))
Spoko, samo se majtapja i az ne gi ponasjam!
Apropo, ako znaete obache kakvi sumi se plastat v chujbina za dravni osigovorvki, ste vi nastruhnat kosite i tova pak e nisto v sravnenie, ako ti se naloji da si platish cash za medizinska usluga (operazia naprimer), taka che na vuprosa na edin kolega po-dolu: Opredeleno si struva da ima chovek takava karata ot zdravnata kasa ako izliza v chujbina! ... dano na nikoj ne mu se nalaga da ja polzva de :)

Арго
10.11.2006, 17:56
Арго написа:
мдаа...Импе, Така или иначе ще се мре, бате

Никой не е излязъл жив от живота
:) Веско, разправят, че Свети Илия е успял а и някои други, ама не са играли на борсата :) и не са се правели на палячовци за измисления празник хелоуин, когато в същото време е пълно с бедстващи..

Императорът
10.11.2006, 20:45
мдаа...Импе, Така или иначе ще се мре, бате ;)

Аз не скоро. Мен Йода с цената на известно количество бой и мъки издаде как се живее 900 години. :-)

Арго
10.11.2006, 21:25
Без осигуровка за 4000 :):):) 900 год. ???:):):) Бравос

vesko_stanev
14.11.2006, 10:05
мдаа...Импе, Така или иначе ще се мре, бате ;)

Никой не е излязъл жив от живота :)

Да,Веско,прав си,живота е неизлечима болест - като девствеността - може да бъде излекувана само чрез премахването й,при това само ако се открие навреме!:):)

Aха :)
Имаше и друг подобен лаф – че животът е болест, която се предава по полов път и е със 100% летален изход :)

Ама да не затъваме в мрачни теми...

pitankata
14.11.2006, 11:47
А картата задължителна ли ще е? Ще има ли проблеми с пътуването, човек не притежаващ карта, ако не търси медицински услуги?

Не разбира се

pitankata
14.11.2006, 17:10
Риска си остава за твоя сметка

Императорът
12.05.2008, 22:31
Я - коя стара измислена от мен тема вий извадили от праха !!! :-)

Споко - като ме изберете за президент, на всички тия разбойници-шефове от НОИ и НЗОК ще им се наложи да се крият като плъхове из Латинска америка... ама моите агенти и там ще ги сгащят и ще ги докарат туканка оковани във вериги. И после бой, бой, бой, бой, бой - посред София, пред очите на всички, с тояги, колци, винкели, оловни тръби, сухи шипкови клони, докато им изтекат крадените кинти през ушите.

Е, намерих си една много стара тема, която пак става актуална... въпрос на време е да почнат да нип рибират над половината доходи под формата на най-различни осигуровки, за да хранят с тях всевъзможни лапачи и търтеи... и все повече се нахъсвам да взема властта...

Juventus
17.08.2008, 16:12
Пенсионната система, както и здравната разбира се са изцяло свързани с демографията.
След като учениците и пенсионерите в България не плащат здравни осигуровки, тоест поемат се от бюджета, очевидно, че колкото по-голям дял от общото население заемат тези 2 групи, толкова е по-неблагоприятно за бюджета и респективно за съотношението между работещи и зависимите от тях.Още по-лошото е, че пенсионерите са двойно повече от учениците, а в много други развиващи се държави това съотношение е тъкмо обратното.Сам по себе си делът на зависимото население не е кой знае колко голям, дори е доста приемлив в сравнение с други държави, но структурата му е не просто лоша, а направо ужасяваща.Именно тази структура, показваща колко хора влизат в работната сила и колко излизат е ключова за социалната система на всяка една страна.
В момента България по показателя разходи за пенсии като % от БВП е на сравнително челно място, но се вижда, че и при това положение пенсионерите изнемогват.Какво тогава да очакваме в средносрочен план, когато пенсионерите като % от общото население ще нараснат още повече?Единственият изход е увеличаване на пенсионната възраст и то възможно най-скоро, като е съпътствано от изравняване на пенсионната възраст между двата пола.Освен това разни професии, като полицаи и военни, които се пенсионират на по 40тина години получават пенсии, което няма много световни аналози и ако не да се премахне, то би било добре да се ограничи.Такъв тип мерки са крайно непопулярни, особено сред "засегнатите" групи, но са наложителни.
Давам пример.Ако в България пенсионната възраст се изравни за мъже и за жени, след това се увеличи до 67 години, тоест изкопираме модела на САЩ и освен това поорежем пенсиите на хора пенсионирали се 20тина години по-рано, броят на пенсионерите за няколко години ще намалее от 2,3 милиона до не повече 1.5м.Тоест за 7 години(времето за което жените на 60 ще станат на 67) пенсиите ще могат да се увеличат с 50% повече отколкото биха се увеличили без реформи и то без да се натоварват работещите с по-високи осигурителни вноски.

alex1001111
17.08.2008, 16:51
По мои сметки ако човек се осигурявам сам като инвестира в депозит това дето му го грабят, ще си осигури старините доста добре.

Императорът
17.08.2008, 17:12
Ювентусов - освен тия неизбежни проблеми има и други:
1. Краде се отвратително много, пилеят се и безразсъдно пари !!!
2. Бюджетът хрантути и ужасно много търтеи - 700-800 000 отказващи да работят мангала, 150 000 чиновници в една държава, която има нужда от 30-тина хиляди НАИСТИНА РАБОТЕЩИ служители, 60 000 полицая, нито един от които няма кураж да арестува един въшлив хъхряк !!! Не знам колко са пенсиите (децата ги издържат родителите им, не бюджетът), но ето ти близо милион търтея в трудоспособна възраст, които всички ние хрантутим !!! Ако направим сметка, ще излезе, че всеки един работещ Българин издържа и един неработещ пенсионер или търтей, без да броим собствените му деца - е, за какво говорим?

Алекс Многоцифров - прав си. Надали депозитът е най-добрият вариант - инвестирането на фондовата борса за знаещите, пазаруването на златце или застраховката Живот за другите са много по-добри варианти. Защото като остареем, на кой ще разчитаме да ни плаща пенсия - на 1 000 000 работещи Българи и турци и на 2 000 000 неработещи мангала, които знаят само "Дай!" ли?

Който сам не се погрижи за себе си и чака на пенсия, като не може да работи, направо да си тегли куршумът като одъртее, това е истината. А за увеличаването на пенсионната възраст - ако ще те накарат да работиш докато пукнеш, тогава защо да отделяш пари за пенсия? Комунистите имаха идея да вдигнат горепосочената до 75 години - е, колко време после ще бъдеш пенсионер - 2 ли или три? Къде ще отидат парите, дето човекът е внасял цял живот?

alex1001111
17.08.2008, 19:07
Ювентусов - освен тия неизбежни проблеми има и други:
1. Краде се отвратително много, пилеят се и безразсъдно пари !!!
2. Бюджетът хрантути и ужасно много търтеи - 700-800 000 отказващи да работят мангала, 150 000 чиновници в една държава, която има нужда от 30-тина хиляди НАИСТИНА РАБОТЕЩИ служители, 60 000 полицая, нито един от които няма кураж да арестува един въшлив хъхряк !!! Не знам колко са пенсиите (децата ги издържат родителите им, не бюджетът), но ето ти близо милион търтея в трудоспособна възраст, които всички ние хрантутим !!! Ако направим сметка, ще излезе, че всеки един работещ Българин издържа и един неработещ пенсионер или търтей, без да броим собствените му деца - е, за какво говорим?

Алекс Многоцифров - прав си. Надали депозитът е най-добрият вариант - инвестирането на фондовата борса за знаещите, пазаруването на златце или застраховката Живот за другите са много по-добри варианти. Защото като остареем, на кой ще разчитаме да ни плаща пенсия - на 1 000 000 работещи Българи и турци и на 2 000 000 неработещи мангала, които знаят само "Дай!" ли?

Който сам не се погрижи за себе си и чака на пенсия, като не може да работи, направо да си тегли куршумът като одъртее, това е истината. А за увеличаването на пенсионната възраст - ако ще те накарат да работиш докато пукнеш, тогава защо да отделяш пари за пенсия? Комунистите имаха идея да вдигнат горепосочената до 75 години - е, колко време после ще бъдеш пенсионер - 2 ли или три? Къде ще отидат парите, дето човекът е внасял цял живот?

Право думаш.

Arabella
17.08.2008, 19:49
Колегите, искам да ви помоля за съвет или помощ. Имам фирма /еднолична/, която през последните години почти не е функционирала. Не съм плащал осигуровки /за себе си/, отделно през времето на съществуването и съм работил и другаде. Разбира се, като всеки уважаващ себе си инвеститор, съм бил убеден /и още съм/ че мога сам да се грижа за себе си и бъдещето си и НЕ ЖЕЛАЯ помощ от "доброжелателни" институции. И сега, според някакви слухове, съм дължал на някакъв си фонд "обществено осигуряване" 4 000 кинта!?!? Отделно и някакви пари за здравни осигуровки.
Защо не съм снасял мангизите ли, ще попитате? Първоначално платих 1-2 вноски. Но? Като видях че въпросните институции си правят учрежденски сгради и офиси, каквито и на Уолстриит сигурно няма, а същата зима 4 месеца след "раждането" на осигурителната система травматологията на 3-та градска прекрати работа, порави липса на... гипс /?!?!?!?/ спрях да снасям, защото не желая разни търтеи да живеят като бейове с моите мангизи, докато аз гледам по телевизията родители, принудени да се молят като просяци за да съберат пари за животоспасяваща операция на детето си. КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ?!?

Съжалявам, че от темата на форумът отклонявам се, но мисля, че това и други хора засяга. Ако между вас има юристи, моля ги за помощ - да потвърдят или отхвърлят ходът на мислите ми:

1. При неплащане следва конфискация, чух. Но мисля тя невъзможна е без съдебно решение.
2. За вземане на решението, трябва да бъде заведено дело. Така ли е?
3. Ако да, добре. КОЙ ЩЕ Е ИЩЕЦЪТ? Нали е трябвало да се САМОосигурявам /тоест да се погрижа за СВОЕТО бъдеще/, тоест, ако има ощетен, това съм ЕДИНСТВЕНО аз. Е, аз нямам намерение да завеждам дело срещу себе си. Кой ще го заведе тогава? НОИ? Държавата? Това може да е дело само за пропуснати ползи. И би означавало да обявят, че ПЕЧЕЛЯТ от осигуровките на хората. И така да си вкарат автогол и то неспасяем. Ще стане див скандал.
4. Ако заведат дело и спечелят, това ще бъде извънредно опасен прецедент, защото какво е тна практика тази пенсионна осигуровка? Внасяш мангизи и след определен период ги получаваш обратно с някаква лихва. това не ви ли напомня на... банков влог? Е, ако ме осъдят /говоря примерно/ оттук нататък всяка една банка ще може да осъди всеки един гражданин затова, че няма влог в нея!!!

Вашето мнение? Мисля темата сериозна е... И не ми отговаряйте с плоското "има си закон". Защото има принципи на правото, стоящи НАД законите и НОИ в случаят ги погазва. Например принципът на лична свобода на всяка автономна и дееспособна личност. Погазва принципите на правото и Топлофикацията, принуждаваща хората да плащат нещо, което не получават, но това друга тема е...

давността е пет години. не могат да те съдят . просто губиш годините за осигурителен стаж.

dikobraz
17.08.2008, 22:38
императоре, Ave, Caesar, morituri te salutant
това също ми е любима тема като оная другата.
съгласно Конституцията на РБ
Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
и
Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
ние като граждани ИМАМЕ ПРАВО.
правото не е задължение, но КС с решение от 2000 година се подчини на тогавашното правителство и го вмени като задължение, за който го хванат.
така - арабела правилно казва, 5 г. давностен срок ако не са се сетили. от друга страна ако ти имаш претенции към НОИ давността е 3 години. от трета страна НОИ си води задълженията още от създаването и 1999г. многократно съм питал, докога ще бъде така . до 2050 или по нататък.
давностния срок е изтекъл отдавна. от друга страна знам че не са длъжни да прилагат давностен срок може някой пък да си реши да плати цялата сума.негово право.
при евентуално дело тогава можеш да се позовеш на давност. до тогава се дължат всички суми.
импе, къде ги виждаш тези 150 000 чиновника. това са половината от софииските. ами по страната . има раиони където функционират само държавните и монополните служби. чиновниците на държавна издръжка са не по малко от 550 000 човека за целокупна българия.


juventus ако не е тайна на колко сте години /<30/
направете справка за средната продължителност на живота на българина и българката поотделно. предложението Ви за 67 г. пенсия е гранично със продължителността на живота на българина. загледайте се в хора достигнали тази възраст и си отговорете на 67 години при нашия начин на живот с какво ще е полезен такъв работник /изпълнител/
ето ви едно решение- за всички досегашни пенсионери пенсията да се осигури от държавата. голяма част от нея са я създали. за останалите парите за пенсия да са на собствена сметка. т.е. първия стълб се елиминира в основната му част и остава само третия.

а пък отделна тема са пенсионните фондове

Императорът
17.08.2008, 22:46
Драги приятелю - но това обяснявам - че просто няма как да ме съдят !!! Хич не ме интересува какво са вменили като задължение - има си правни принципи, които са НАД малоумните им закони.
За забележката ти към Черно-белият - казах и по-долу - глупавият Българин ще бъде принуден цял живот да пълни гушите на крадците от НОИ и НЗОК, а после да работи, докато пукне. Призовавам ви - използвайте всяка възможност за да не плащате на крадците !!!

Арабела - добре дошла във форумът, като малък в тебе влюбен бях... ;-)

Дреме ми на членестоногото за глупавият им стаж, не смятам да работя до повече от 50-годишна възраст (най-много), защото смятам да се погрижа сам за себе си.

prodigal
17.08.2008, 22:58
По мои сметки ако човек се осигурявам сам като инвестира в депозит това дето му го грабят, ще си осигури старините доста добре.

Да на теория е така, обаче по-голямата част от хората не биха го направили, а просто ще си останат с хипотетичната доходност сметната на ексела и след определен брой години ще са в ситуация, която е много позната на съвременните пенсионери.

Точно както и с акциите, уж всеки знае, че ако регулярно вкарваш пари на капиталовите, на старини (че и по рано) ще си добре, но за сега само 2.5% от спестяванията в България са пряко на БФБ и то, защото на 0.5 % от населението 100% от спестяванията са им там... :) За чужди капиталови пазари няма смисъл да говорим.

Темата ми е много интересна от поне 10 години и се интересувам как е по света. Предвид, че на практика кинтите на нашите родители за старини са изфукани, нямаме много възможности, нали.?!

Оказва се, че дори и с тези осигуровки е невъзможно да се съберат пари за “прилични” пенсии на хората, които са бачкали по над 30 години и имат право поне на полу - мизерни старини, така че остатъка се допълва от данъци.

Някакви идеи от къде другаде да се плащат пенсии ? Нека не коментираме кой е виновен и какво е можело да се направи. При това дередже как да процедираме питам. Говорим за 5 над милиарда годишно, така че за икономии от друго и дума не може да става.

Импе, по-практично е да се съсредоточиш, над възможностите, които дава закона (независимо добър лош) както и дупките в него, за да излезеш от подобна нелепа ситуация. Ти през това време нали си се осигурявал ?

dikobraz, както и да му викаш на това "пенсията да се осигури от държавата" независимо дали говорим или за данъци или за осигуровки, все са си пари които се взимат от работещите за да се дадат на пенсионерите, другото е игра на думи.

Предвид, че има втори и трети стълб все пак част от осигуровките отиват по индивидуална сметка и за мен е по-разумно да коментираме увеличение на тази част от осигуровките за сметка на първи стълб.

dikobraz
17.08.2008, 23:18
prodigal в този късен час само правим фитнес на клавиатурата.
моето виждане- съкращаване /редуциране/ на административния апарат на държавата до 30 % от сегашния. това не включва само министерства а целия апарат до ниво община. пак казвам-има региони където функционират само държавните и монополните служби.
парите ще дойдат оттам.
и без ликвидиране на първия стълб т.е. зариване на ямата няма да се получи. съвсем друга тема е втория стълб. а пък третия /ДПФ / там ми има мнението с цифри
както винаги съм казвал - пари има, няма желание от страна на държавата да си ги събере

alex1001111
17.08.2008, 23:30
Има ли смисъл от ДОО в крайна сметка? Или тези пари да се оставят в населението? В момента от мен взимат над 300 кинта данъци. От тях връщат към 100 кинта като пенсия(имаме пенсионер). Остават още 200 кинта които отиват за други пенсионери. Тоест пълна загуба от повече от 200 кинта на месец. Сега чакаме да се родят тези дето на мен ще ми изработват пенсията.

Има ли смисъл от здравно осигуряване? Взимат към 30 кинта месечно. От тях под форма на услуги получавам почти 0 лв. В същото време болниците са пълни с диабетични циганки. Които упорито се тъпчат със сладко.

Ако в населението остават тези мъчно изкарани пари има някакъв шанс за обръщане на демографската криза. Що за лудост да взимаш пари от здравото и годното(с потенциал за възпроизводство) и да го даваш на негодното но в правото си да го получи?!

Императорът
17.08.2008, 23:39
prodigal - тия втори и трети стълбове имат само една цел - да ни крадат още повече пари и още повече търтеи да се хранят с потта ни !!! Пенсиите сами са си виновни, че на тоя хал са, защото са вярвали сляпо, че държавата ще се грижи за тях... разбира се това не значи, че трябва да ги оставим да пукнат - все пак това са нашите бащи и майки, които са в правото си да искат своето - това, което им е било обещавано. Но и не значи, че и ние трябва да се връзваме като последни идиоти на същата въдица.
За това отде да се вземат пари - ами много просто - да спрат пожизнените пенсии на вечните безработни - хъхряците !!! Не виждам причина да храним с данъците си и осигуровките си някакви мръсни маймуни, които отказват да работят. И образование, образование !!!

Лично аз въобще бих премахнал пенсионното осигуряване (нека поетапно да е) и бих въвел изучаване на икономика и финанси в училище - нека хората най-после започнат сами да се грижат за себе си.

Алекс многоцифров право казва тоже, имам предвид здравното осигуряване. Аз не съм ходил на доктор от 12 години, но това не пречи да ми бъркат в джобът всеки месец - а болниците пълни с мангали, които не са внесли в здравната каса и стотинка - не желая тия изроди да се лекуват на мой гръб - предпочитам да ги видя пукнали всичките.

dikobraz
17.08.2008, 23:44
alex say
Сега чакаме да се родят тези дето на мен ще ми изработват пенсията.

хипотетично - тези които трябва да ни изработват пенсиите след 15- 20 години кажат БАСТА. имали сте пари давали сте.
тогава ние за какво бъхтаме. да осигурим родителите си / на който са му останали/ и вся осталная св..оч.
за това съм за ликвидиране на първия стълб - за да няма лападунди.
работил ->внасял ->ползваш.


Що за лудост да взимаш пари от здравото и годното(с потенциал за възпроизводство) и да го даваш на негодното но в правото си да го получи?!
а това пък е за другата тема- свързана с маргарита илиева

Т а р и к а т
18.08.2008, 00:27
На тази скапана държава не бива да се дава нито лев. Плащаме винетки а се чупим колите по скапаните пътища. Плащаме данък смет и какви ли не още глупости а всичко е потънало в мърсотия. Плащаме здравни осигуровки които докторите крадат и като отидеш при тях гледат да им кихнеш сухо. Плащаме на полиция а куките са тандем с престъпниците. Тази държава е за закриване.

prodigal
18.08.2008, 01:49
prodigal в този късен час само правим фитнес на клавиатурата.
моето виждане- съкращаване /редуциране/ на административния апарат на държавата до 30 % от сегашния. това не включва само министерства а целия апарат до ниво община. пак казвам-има региони където функционират само държавните и монополните служби.
парите ще дойдат оттам.
и без ликвидиране на първия стълб т.е. зариване на ямата няма да се получи. съвсем друга тема е втория стълб. а пък третия /ДПФ / там ми има мнението с цифри
както винаги съм казвал - пари има, няма желание от страна на държавата да си ги събере

Говорим за над 5 милиарда годишно, казах, че с никакви икономии тази сума не може да се събере именно за да не се налага да коментираме дали съкращението на 30К служители ще осигурят пари за 2.5-3 милиона пенсионери.

За сравнение издръжката на общите държавни служби за 2008г. ще струват на българския данъкоплатец около 2 млрд (не ми се рови за точна цифра) Колко от тях мислиш, че могат да се спестят?!

Няма какво да се лъжем тези пари ще ги платим ние, защото няма кой друг. Дали е необходимо да постъпват средства в държавни фондове за осигуряване на пенсиите е фундаментален въпрос, който е решен различно в различните страни. В Щатите с някои изключения не ти се полага пенсия заради данъците, които си платил в Австралия и част от Азия също. В социалистическа Европа за добро ли лошо се грижат за старите, така са избрали навремето и парите са си там, нашите ги няма.

Факт е, че парите, които сега плащаме не стигат за пенсиите и се допълват от данъци, или с други думи дори и да разбиеш системата и официално да ти обещаят, че няма да взимаш пенсия, пак толкова ще ти прибират, сега че няма да се казва осигуровка ако те топли хубаво.

Импе, да са живи и здрави втори и трети стълбове, те се отразяват много здравословно на личните ни пенсионни фондове. Не е моя вината, че всички по-млади искат не искат дават пари там, пък не инвестират в акции. Отделно все нещо се събира като гледам.

Juventus
18.08.2008, 15:58
dikobraz,

Така е, в момента съм студент и съм под 30.Относно 67 годни пенсионната възраст, това не е пожелатено, а наложително и ще се аргументирам.
За мъжете средната продължителност на живота в България е 69, а за жените 4-5 години повече.Ако се вярвя на тези цифри населението в надтрудоспособна възраст трябва да е под 1.5м, а ние имаме с близо един милион повече пенсионери.
Въпросното увеличение на пенсионната възраст би било от ползва главно на населението в пенсионна и предпенсионната възраст, колкото и странно да звучи на пръв поглед поради следните причини:

1.)България е с едно от най-застарелите населения в света, тоест тенденцията е работещите да намаляват, а пенсионерите да се увеличават.При това сред работещите делът на мангалите се увеличава, а те са всичко друго, но не и хора, на които може да се разчита да бачкат.Освен това няма особени признаци в обозримо бъдеще от нетен износител на работна ръка да станем нетен вносител.Поне що се отнася до квалифицирана.Иначе и сега можем да си докараме към един-два милиона индийци, пакистанци, нигерийци, виетнамци и т.н., които определено биха си повишили жизнения стандарт при идване в България, но никой не е особено ентусиазиран от подобно нарастване на работната сила, нали?

2.)България е бедна държава(не се сравняваме с банановите републики, а със Западна Европа, САЩ, Австралия, Япония и т.н.), тоест няма откъде да се вземе допълнителен ресурс за издръжка на още пенсионери при намаляващ брой работещи.

3.)Пенсионерите ще се увеличават, а разходите от БВП за пенсии не, защото на България и е необходимо да се развива и не може да си позволи парите за инфраструктура да ги дава за пенсии.

4.)В момента се раждат по 75.000 деца от поколение наброяващо около 125.000.Да приемем, че 1/5 са емигрирали.Тоест 100.000 се възпроизвеждат в 75.000.Ако тази тенденция се запази и при децата през 2040 ще се раждат по-малко от 60.000 на година и работната сила ще спадне до под 4милиона.Дори да постигнем процент на заетост граничещ с най-високите страни ще имаме към 3м-3.2м работещи при 3.5м в момента.

Излиза, че ще има все по-малко хора от които да се разпределя и все повече, които се нуждаят от преразпределение.Възможно тите са 2:
*работещите да плащат значително по-големи данъци и осигуровки
*пенсионерите да получават значително по-малко пенсии
Е, не знам за теб, но ако на мен ми вдигнат данъците и осигуровките просто защото трябва да се разпределя за пенсионери и то при условие, че пенсионната възраст може да се увеличи и сме им изплащали огромния дълг натрупан по времето на комунизма, просто ще емигрирам.Определено нито икономиката ще се срути ако аз замина нанякъде, нито ще се развива вихрено ако остана, но работата е там, че много други ще ме последват в случай, че се изнеса.
Другата алтернатива е на пенсионерите да се плащат още по-малки пенсии.Ще нарастват, но съотношение между заплата и пенсия ще се влошава допълнително, а по този начин ще спада стандартът на живот на пенсионерите.

Естествено всеки сам си определя съдбата и без обществена подкрепа на никое правителство няма да му стиска да предприеме подобни мерки, защото ще бъде сринато в буквалния смисъл думата, но аз лично предпочитам да работя с няколко години повече, но да получавам 50% по-голяма пенсия отколкото бих получавал иначе.

Императорът
18.08.2008, 16:44
По-добре е да внесем 1-2 000 000 Българи - от Украйна и Русия. Те там са поне 5 000 000.

YNM
18.08.2008, 16:45
е как да се оправи тази държава ,само некадърници ,никой не ще да плаща данъци и тем подобни глупости Аз съм за по високи данъци ,осигуровки ......да се криминализира неплащането ми то не може с трици маймуни да ловиш.... аман от тази сган няма оправия ,има държави където може спокойно да не се плащат данъци не се иска и виза ,но някой така са си свикнали да мрънкат цял живот и да има някой виновен

marandi
18.08.2008, 17:12
е как да се оправи тази държава ,само некадърници ,никой не ще да плаща данъци и тем подобни глупости Аз съм за по високи данъци ,осигуровки ......да се криминализира неплащането ми то не може с трици маймуни да ловиш.... аман от тази сган няма оправия ,има държави където може спокойно да не се плащат данъци не се иска и виза ,но някой така са си свикнали да мрънкат цял живот и да има някой виновен


И за какво да плащат убийствени осигуровки?

- в първи стълб / ДОО / - точкова система и "правото" да си купиш стаж при навършени години и недостигащ стаж - защо?;

Пример: Осигурява се някой на максимума в първите 20 години, последните си години по формулата за изчисление, когато няма да е толкова млад и работоспособен, примерно осигуровката е под средния осиг. праг за страната, смяташ си коефициента и .... почти минимална пенсия - голяма далавера, а? Какво си внасял 20 години не се брои - имал си - дал си :)

- втори стълб / ЗДПО / - преди месец-два ги задължиха за 4.03% годишна доходност да начисляват по индивидуалните партиди, беше към 2% годишно преди ... това не прилича ли малко на "обир" и законно набиране на безплатен финансов ресурс сега, а после ще видим? :)

- трети стълб се разминава с тоя в развитите страни, пак "побългарен";

Дайте причини някой да се "праска" на максимума, освен ако не е държавен служител или със статут на такъв и осигурителните му плащания да са за сметка на данъкоплатците?

Ако се пенсионира и ползва системата 15-20 години в по-ранна възраст от останалите .... още по-добре. Баламите да бачкат и да внасят осигуровки, макар че не е ясно кога ще се пенсионират ... точкова система, нали :)

Поздрави!

Juventus
22.08.2008, 13:31
Чака ни масова бедност сред пенсионерите към 2030 г. (http://money.ibox.bg/news/id_248969830)Берлинският институт по население и развитие публикува данни от ново изследване, което разглежда демографското бъдеще на Европа. Картината е по-скоро мрачна: докато населението в другите региони по света ще се увеличава (с изключение на Русия), в страните от Европейския съюз хората ще стават все по-малко на брой.

С близо 50 млн. души ще намалее населението на Европа до 2050 г., изчислили са изследователите на BIBE. Вина за това имат ниската раждаемост и застаряването на населението. Като добавим и нарастващия миграционен поток към богатия остров Европа, трябва да се подготвим за съвсем различна демографска структура в ЕС през 2050 г.

Всъщност застаряването е глобален феномен, който се проявява дори и в Африка и отдалечените райони на Азия, но в това отношение Европа става безспорен „глобален лидер". А България по негативни демографски тенденции е номер едно в Европа.

За да извършат оценките си, учените са използвали 24 индикатора за устойчивост (демографски, икономически, социални и екологични). Оценени са 285 региона в ЕС плюс Исландия, Норвегия и Швейцария. Съответно 284то място е за Северен централен район в България, а 285то за Северозападния район в България.

Компания в Европа по най-неустойчиво развитие и най-негативни перспективи ни правят отдалечените региони в Южна Италия и Северна и Западна Гърция, както и селските региони в Румъния и Полша. Особено силно процесът на обезлюдяване ще засегне бившите провинции от Източна Германия, някои от които до 2018 г. могат да се лишат от повече от половината от населението си.

Първите поне 15 места в класацията по региони, която можете да разгледате тук, са окупирани от Швейцария и Скандинавските страни.

„България по пътя към остаряването" - коментират нашите резултати берлинските демографи. По време на тоталитарния режим коефициентът на раждаемост в България е бил повече или по-малко стабилен. Само че промяната през 1990те доведе до почти 50% спад на раждаемостта.

„Това означава, че в бъдеще в страната ще липсват потенциални родители и България е изправена пред заплахата на изключително застаряващо население - както вероятно и увеличение на бедността сред възрастните хора - през 2030 г."

Доброто, което може да се намери в убийствените заключения на BIBE, e образованието. „Образоваността е най-важният капитал на Европа", посочват германските учени. В България се потвърждава общоевропейската тенденция, че хората с третично образование (колежи, университети и нагоре) се радват на по-висока заетост от хората с основно образование.

Демографските промени, които ще намалят населението на Европа от 591 млн. сега до 542 млн. до 2050 г., правят от образованието даже по-важен фактор, отколкото той бе до днес: трудещите се ще са по-малък дял от общото население и трябва да повишат производителността си, както и да останат конкурентни, тъй като разрастващите се пенсионни отчисления ще имат все по-големи финансови изисквания към страните от Стария континент.

Имиграцията на хора от други континенти в Европа не може да се превърне в панацеята от всички беди, тъй като по целия свят търсенето на квалифициран труд нараства и за „качествените умове" - не само на гастарбайтерите, но и на самите европейци - с ЕС ще се конкурират също САЩ и Азия.

От останалите региони на България, по устойчиво развитие Южният централен е 276ти в Европа от 285, Североизточният е 262ри, Югоизточният е 250ти, а Югозападният със столицата София е на всъщност не чак толкова лошото 216 място. Все пак регионът около румънската столица остава 217ти.

Малко утешение. От картата долу може да се види, че след 12 години населението във всички региони на България освен този включващ столицата населението ще е спаднало с над 18%! В Югозападния регион населението също ще се свие, но "само" с минус 12 - 18%.

Тази класация говори за нещо повече от - добро или лошо - социално, икономическо и екологическо състояние на страната ни в момента. Тя говори за перспективите за развитие в едно не чак толкова далечно бъдеще.

MILOM
22.08.2008, 13:36
Тия дни попаднах на съобщение,че Испания търси шофьори със заплата 1700 евро от които ще се отчисляват 4,7% социални и здравни осигуровки.Мисля,че коментара е излишен.