PDA

View Full Version : Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ


Страници : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Cleo
29.03.2011, 07:04
TOKYO — Tiny amounts of plutonium have been detected in the soil outside of the stricken Japanese nuclear complex, the plant operator said Monday.

TEPCO official Jun Tsuruoka said only two of the plutonium samples were believed to be from a leaking reactor. The other three samples were from earlier nuclear tests, he said. Years of weapons testing in the atmosphere have left trace amounts of plutonium in many places around the world.

But finding plutonium is a concern because it is the most toxic of isotopes that can be released from a nuclear reactor. It can be fatal to humans in very tiny doses and does not decay quickly.
http://www.msnbc.msn.com/id/42301452/ns/world_news-asiapacific

kursove
29.03.2011, 08:03
Да има различни видове гориво, но Какъв е проекта за АЕЦ Беляне.

netware5
29.03.2011, 10:51
Няма какво да се ограмотявам, имам двама ядрени физици в семейството (не родата, а най-близките). Не мога да знам всичко при положение че в днешно време знанията на човечеството се удвояват н 5 г., но достатъчно са ми казали

Явно не си слушала внимателно какво ти говорят двамата ядрени физици. Щото като се говори за някакъв радиоактивен изотоп, се споменава кой точно, а не се ръсят имената на химични елементи. Кой строннций? Кой йод? Кой плутониий? и т.н.

Ако предположим, че си имала предвид стронций-90, трябва да знаеш че периода на полуразпад е 28 години, а не 80. За плутоний-239 периодът на полуразпад е 24 000 години, а не 26 000 и т.н. Някои от разликите имат значение, някои не чак толкова. Но не се изхвърляй, а давай точна информация.

Cleo
29.03.2011, 10:57
Мисля, че ако има някаква неточност тя не е от особено значение, и едва ли "изхвърляне" е точната дума.
При положение че един човешки живот е 80 г. а говорим за хиляди, милиони или дори няколко десетки години, е смешно да се хваща някой за сламката.

Този форум защитаваше и ГМО но народът не ги позволи.

Cleo
29.03.2011, 10:58
Да има различни видове гориво, но Какъв е проекта за АЕЦ Беляне.

И какъв е?

netware5
29.03.2011, 11:06
Мисля, че ако има някаква неточност тя не е от особено значение, и едва ли "изхвърляне" е точната дума.
При положение че един човешки живот е 80 г. а говорим за хиляди, милиони или дори няколко десетки години, е смешно да се хваща някой за сламката.
Както се казва, да виждаш сламката в окото на другия, но не гредата в своето.
Този форум защитаваше и ГМО но народът не ги позволи.

Мисля, че страдаш от радиофобия. Но това е нормално - около 30 % от населението е такова. ;)

А за подчертаното с червено горе - дълбоко грешиш. Този форум не може да защитава каквото и да е. По простата причина, че е форум. Т.е. има хора с различни мнения. Самата идея да противопоставяш форум на "народа" е леко шизофренична. Как разбра, че форума е "защитавал"? Как разбра, че народът не го е позволил? Не си спомням да е имало референдум по въпроса. Не си спомням и на последните парламентарни избори някоя партия да е заявила ясна позиция по въпроса, така че да можеш да гласуваш за нея, ако позицията съвпада с твоята.

Аз лично нямам мнение за ГМО и въобще не съм участвал в дискусията по въпроса.Горното е една съвсем принципна забележка и показва точно "изхвърляне" от твоя страна.

Cleo
29.03.2011, 11:11
Имаше проучвания, имаше и протести.
Ако страдам от радиофобия, ти страдаш от радиофилия.

http://www.naturalnews.com/031879_artificial_leaf_solar_cell.html
A scientist from the Massachusetts Institute of Technology (MIT) says he has successfully developed a type of synthetic leaf made largely of silicon and electronic components that is ten times more effective at photosynthesis than is a natural leaf. And this artificial leaf, he says, is capable of generating enough electricity with one gallon of water to power a house in a developing country for an entire day.

MILOM
29.03.2011, 11:36
Какво значи "реални проценти"? АЕЦ отчислява точно толкова, колкото е по закон. Това имах предвид. От твоето изказване лъхаше съмнение, че някой се крие и не плаща.

Съвсем друг въпрос е дали определените вноски са достатъчни. Ето ти линк към Наредбата за фонд РАО (http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135475971) и към Наредбата за фонд ИЕЯС (http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135475970). И двете наредби са на Министерския съвет и се приемат по предложение на МИЕТ и МФ. Питай ги тях що са точно толкова вноските, а не са повече.

Плащането в двата фонда е голяма сага. Съгласно закона отчисленията трябва да се признават от ДКЕВР като разход за целите на определяне себестойността на електроенергията. Както и разходите за извозване на отработено гориво. Но на ДКЕВР това не и допада. Всяка година АЕЦ-а си има разправии на тая тема. Ако се поровиш доста неща ще намериш по въпроса. За съжаление цялата тая работа е от компетентността на МИЕТ и ДКЕВР и не мога да съм ти повече полезен.

Що се отнася до застраховките - не си мисли че в другите държави е по-различно. Сега нямам време, но когато мога ще се поровя да видя как е в другите държави. Информацията е публична и би трябвало да се намери.
Общо взето говорим на различни езици,но все пак има някакъв консенсус-да има закон и наредби,но те не осигуряват финансово извеждането от експлоатация на блоковете/питах те според вашата агенция-каква е сумата за блок-малък и хилядник/
Примерно какво наложи двойно намаляване на отчисленията в ИЕЯС-от 15% на 7,5% през 2007г,както и червения твой текст/-според мен е да се предаде нужния фасон на ядрената енергия,впредвид Белене.
Дано поне ,който чете темата е разбрал,че ниската цена на ядрения ток днес ще ни излезе солена след години.

Cleo
29.03.2011, 11:41
Доста е забавен форумът на Сега

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8828&sectionid=4&id=0000702
29.3.2011 г. 01:43:46 Бях попаднал в някакъв блог на радикална идея за сигурността на атомните централи. Реакторите да се строят в ненаселени зони и върху атомни бомби. При сериозна авария се евакуира персонала и се детонира ядрената бомба. При добро инженерно изпълнение радиацията ще спадне до нормални дози след няколко говини. За сравнение в Чернобил саркофазите ще трябва да издържат поне 120 години, за да не е опасна радиацията за хора.

netware5
29.03.2011, 11:51
.............
Примерно какво наложи двойно намаляване на отчисленията в ИЕЯС-от 15% на 7,5% през 2007г.................


Надценяваш хората :D На никого не му е хрумвало през 2007 да пудри имиджа на Белене с намаляване на вноските във фондовете. Просто тогава АЕЦ-ът упражни много силен натиск чрез политическото си лоби и успяха да прокарат поправката въпреки нашата съпротива. Много скъпо им се виждаше да плащат предишните вноски. Така че нещата са доста по-елементарни, отколкото си мислиш.

gigow
29.03.2011, 13:08
29.3.2011 г. 01:43:46 Бях попаднал в някакъв блог на радикална идея за сигурността на атомните централи. Реакторите да се строят в ненаселени зони и върху атомни бомби. При сериозна авария се евакуира персонала и се детонира ядрената бомба. При добро инженерно изпълнение радиацията ще спадне до нормални дози след няколко говини. За сравнение в Чернобил саркофазите ще трябва да издържат поне 120 години, за да не е опасна радиацията за хора.

Тази идея е доста, понеже си обидчива, ще кажа екстравагантна. ;)
Все едно доктора да лекува отравяне със ударни дози стрихнин!
Ами нали целта е да НЯМА ядрен взрив. Щото в Чернобил имаше малък ядрен взрив. А във Фукушима има само стапяне на част от активната зона на реактора. И взрив на водород. Но ядрен взрив все още няма. И се очаква, ако се стопи обшивката на реактор, то стопилката да потъне под реактора. И тя ще е силно радиоактивна и може да замърси подпочвените води и така да се разнесе из морето.
А предложението в онзи блог е чист идиотизъм. Авторът иска да взриви ядрена бомба ПОД реактора. Така всичкото радиоактивно вещество от реактора ще се издигне във въздуха. В разпрашено състояние. И към него ще се прибави и радиацията на ядреното устройство. Чисто малоумие, от най-висш порядък.

Cleo
29.03.2011, 15:03
Тази идея е доста, понеже си обидчива, ще кажа екстравагантна. ;)


Според мен това е смешка, затова е екстравагантна идеята :p
Просто е един абсурд

То не беше разлив в Мексиканския залив, сега тази АЕЦ, какво ли още ни чака?
Не случайно се роят послания за края на света.

съни(тя)
29.03.2011, 15:26
Тъй като не мога да твърдя колко безопасни са АЕЦ, нито знам всички възможни алтернативи се спирам само на един въпрос - за цената. Днес - 6.5 млрд.евро (http://www.economynews.bg/росатом-с-твърда-цена-от-65-млрдевро-за-аец-белене-news12720.html)

Кое налага тази драстична промяна:
Той припомни, че договорът за изграждането на АЕЦ „Белене“ е подписан на 18.01.2008 с руската компания „Атомстройекспорт“ и е на стойност близо 4 млрд. евро. (http://www.econ.bg/news/article147049.html)
Разлика от над 60% за исканата днес цена от 6.5 млрд. Евро....това искане дойде 2 години по-късно.

През 2005 година, същата тази Белене се оценяваше на 2.5 млрд. Евро
По изчисления на Министерство на енергетиката и енергийните ресурси средствата за изграждането на двата реактора на АЕЦ "Белене" са в размер на 2.5-2.6 млрд. евро. Те обаче не могат да бъдат осигурени наведнъж, а ще се набавят от продажбата на електроенергия. Това заяви министърът на енергетиката и енергийните ресурси Мирослав Севлиевски в предаването "Бизнесът" на БТВ (http://www.econ.bg/news86022/article49667/изграждането-на-реакторите-на-аец-белене-ще-струва-около-2-6-млрд)

В същото време, България не спира да плаща ежемесечно и до днес милиони за изработка на различни детайли от "Атомстройекспорт". Има и други по-адекватни информации, но според премиера:
Министър-председателят даде подробности за заема на НЕК за изграждането на АЕЦ "Белене". Той беше взет при тройната коалиция от френската банка БНП Париба - финансов консултант по проекта. "Теглен е на 20 май 2007 г. и е за 250 млн. евро, по него на всеки 3 месеца плащаме лихви по 10 млн. лева, а цялата сума трябва да се плати наведнъж на 20 май 2012 г.", обясни Борисов. Предишната седмица той заяви, че плащаме по 10 млн. лева на месец.
(http://www.webcafe.bg/id_1890724416_Na_vseki_3_mesetsa_-_po_10_mln_leva_za_AETs_Belene)

А според тези господа, потребителят задължително ще плаща почти двойно повече тока от АЕЦ"Белене":
80 евро на МВтч трябва да е продажната цена на електричеството от АЕЦ "Белене", за да може централата да покрие пълните си разходи за производство. При условие, че средните цени на нерегулирания пазар на електроенерги в България са около 46 евро за МВтч, разликата очевидно трябва да се субсидира от потребителите. (http://www.capital.bg/blogove/globus/2010/12/01/1003571_pet_mita_za_aec_belene/)

И още нещо, ако печалбата от продажбите на АЕЦ "Козлодуй" са около 100млн., то за колко години ще се изплати АЕЦ "Белене" ?

Моля обяснете ми какъв е този ескалационен индекс и какви инфлационни % се включват в него:
- как се смята той в Русия и България?
- при смяната на всяко правителство и сътветно през около 2,5 години цената се променя с около 2,5 млрд.Евро?

bloodforblood
29.03.2011, 18:55
Целата на всички енергийни и инфраструкторни проекти е да се зароби дадената държава, докато и се обещава успех и растеж на икономиката заради тях... Естествено по света става точно обратнотот..както ще стане и тук!

Pyramid
29.03.2011, 19:06
Лелелеле... Какъв сеир?
В Хирошима радиацията е хамериканска /демек хуманна/ затова само след 20 години е приказка - живеят си хората щастливо. Докато в Припят радиацията е съветска /сиреч възможно най-лошата/, ето защо още 300 години там може да се гледа само от Космоса!?

Жей, тези бензинови протести окончателно са замъглили разсъдака ти. Може би от от бензиновите пари на некачествен руски дизел и бензин?! хахахаха еееееее... Посмях се. айде лекаПри взрива в Хирошима бомбата е била заредена с ок. 20 кг. ядрено гориво. При самия взрив, почвата под епицентъра е разтопена, което слепя няколко процента от радиоактивните отпадъци. Другите ги отвява вятъра. Проникващ гама-импулс е имало, но, той действа секунди и - толкова.
В Чернобил се отхлюпи капакът на реактор с ок. 200 ТОНА ядрено гориво, част от него се понесе по вятъра и оседна "наблизо", а друга, пак с пусти вятър, осра природата в радиус от хиляди километри. Няма кой да събере прашинките, носещи "радиация", т.е., алфа-и бета-активни изотопи. всяко вдигане на пепел, обаче, в региона /ако си стъпвала/ няма как да не кара гайгер-мюлеровите броячи (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B9%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2_% D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%87) да пощуряват.
Това не е от "лошата руска радиация", а от огромното количество разпадащи се частици. Сиреч, инсинуациите, дето ги пускаш, са евтин пропаганден трик за ахмачета. А шега с ядрената стихия НЕ БИВА!
В тази връзка, предпочитам тя да ми служи, вместо да си завирам главата в задника, както някои тук. Тях бих посъветвал да измерят радиоактивния фон над някое хвостохранилище, например, на Марици-те и после да приказват :rolleyes:

Forex Master
29.03.2011, 21:58
При взрива в Хирошима бомбата е била заредена с ок. 20 кг. ядрено гориво.
В бомбите не се зарежда гориво, мойто момче. Гориво се зарежда в реакторите. В бомбите се зарежда врив! Има огромна разлика между урановите пръти с гориво и високо обогатения уран от който се прави една атомна бомба...

Фактите... Гледай фактите! Най-масовото убийство в цялата история на човешката цивилизация е станало в Хирошима, където за 5 секунди за убити над 200 хиляди човека!

Така че ако обичаш, не говори глупости за "хуманните" хамерикански атомни бомби!

gigow
29.03.2011, 22:06
В бомбите не се зарежда гориво, мойто момче. Гориво се зарежда в реакторите. В бомбите се зарежда врив! Има огромна разлика между урановите пръти с гориво и високо обогатения уран от който се прави една атомна бомба...

Фактите... Гледай фактите! Най-масовото убийство в цялата история на човешката цивилизация е станало в Хирошима, където за 5 секунди за убити над 200 хиляди човека!

Така че ако обичаш, не говори глупости за "хуманните" хамерикански атомни бомби!

Не бе! Колегата се е объркал. Става дума, че бомбата е била с 20 килотона тротилов еквивалент. Не двайсет кила ядрено гориво. Млад е още. Бърка понякога.

Longin
30.03.2011, 03:54
излезе пълния доклад на ИПИ за Белене:

Изследване на ИПИ: Какво да се прави с проекта АЕЦ “Белене” (28 март 2011)
(http://ime.bg/bg/articles/izsledvane-na-ipi-kakvo-da-se-pravi-s-proekta-aec-belene-28-mart-2011/)

постарали са се да надуят крайната цена(до 11,6 милиарда евро ), лихвата за капитала(8%/25г - бая височко ) и успяват да го докарат че дори при цена на и над 10 евроцента на КВч от Белене няма икономически смисъл ;)

за сравнение - други изследвания от по-бели(и по-скъпи) страни и май никой не го докарва толкова скъпо като нашите 'спецове' ...

The Economics of Nuclear Power (http://www.world-nuclear.org/info/inf02.html)

The New Economics
of Nuclear Power (http://www.world-nuclear.org/reference/pdf/economics.pdf)

П.С.
не знам къде е истината за крайната цена или как може да се прогнозира нещо за след 20-30 г, но сравнявайки ми прави впечатление доста едностранчивата публикация на ИПИ (как пък нито един аргумент "ЗА" не посочиха :confused: )

+

една бърза бакалска сметка в ексел: дори и с тяхната надута крайна цена 11,6 милиярда с 10 цента/КВч за тока - при една по прилична/ниска лихва от 6% раздутите им 11,6 милиарда евро ще се изплатят напълно за 30г и след това остават още 30 г с евтин ток на 4 цента ....

venznik
30.03.2011, 12:36
Колеги, въпроса дали да има или няма Атомна централа е политически а ние само изразяваме нашите страхове. Аз съм участвал в проектирането на Циркулационната помпена станция на Белене.
Когато се поставят точни задачи пред проектантите те ще намерят решения.
Истината е че мястото е силно земетръсно.
Макар да разбирам, че не можем без Ел.енергия.Как да си представя, че при силно земетресение ще са предвидени всички последствия за региона. Какво ще бъде поведението на река Дунав? Японците при всичката им смелост, упоритос, трудолюбие и т.н. не успяха да предвидят /или видят/ всичко.
Не мисля че и ние ще можем да предотвратим една голяма трагедия, ако има голямо земетресение.

Колкото човек е по-ненаясно с нещата, толкова по-голями страхове ще генерира.
И на мен ми се иска да имаме силна Енергетика. Но минавайки в човешки ръце управлението не винаги ще е в компетентни хора. И те могат винаги да сгрешат.
А тези грешки може да затрият държавата.
Аз не го искам това!

Jay Gould
30.03.2011, 14:22
Никой не знае колко може да издържи АЕЦ „Козлодуй“ на земетресение? (http://sevt9.blog.bg/politika/2011/03/24/energiinata-mafiia.715675)

Физикът Георги Котев: Няма документ, с който да се отговори на въпроса на хората по коя скала и до коя степен е изчислена сеизмичната устойчивост на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“...
http://sevt9.blog.bg/politika/2011/03/24/energiinata-mafiia.715675

Jay Gould
30.03.2011, 14:23
Георги Котев: АЕЦ "Козлодуй" - енергия за "чисти пари"! (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/03/29/aec-quot-kozlodui-quot-energiia-za-quot-chisti-pari-quot.718296) http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/03/29/aec-quot-kozlodui-quot-energiia-za-quot-chisti-pari-quot.718296

съни(тя)
30.03.2011, 14:33
Никой не знае колко може да издържи АЕЦ „Козлодуй“ на земетресение? (http://sevt9.blog.bg/politika/2011/03/24/energiinata-mafiia.715675)

Физикът Георги Котев: Няма документ, с който да се отговори на въпроса на хората по коя скала и до коя степен е изчислена сеизмичната устойчивост на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“...
http://sevt9.blog.bg/politika/2011/03/24/energiinata-mafiia.715675

По-късно, пред комисията по енергетика в Европейския парламент, Гюнтер Йотингер заяви, че България сама ще прецени рисковете за безопасността на бъдещата централа в Белене, която ще се строи в земетръсен район.

Потенциалният риск от трус обаче повдига въпроси и очевидно местоположението на подобни съображения има значение, подчерта той пред евродепутатите. Някои от тях настояха Брюксел да забрани осъществяването на проектите в България и Италия, които са планирани в земетръсни зони.

Според Йотингер проблем за "Белене" е и икономическата целесъобразност. "Регионалният пазар не се нуждае от големи коричества електричество и може да се окаже, че няма пазар за този ангажимент", заяви европейският енергиен комисар. (http://www.dnes.bg/politika/2011/03/15/es-testva-vsichki-aec-sreshtu-vzriv.113582,5)

Cleo
30.03.2011, 15:40
Fukushima beyond point of no return as radioactive core melts through containment vessel

http://www.naturalnews.com/031894_Fukushima_meltdown.html
.....

The only feasible interpretation from this analysis is that radiation emissions from Fukushima could suddenly become much greater. It is also now obvious that the radioactive fallout from Fukushima will last for decades, if not centuries.
.....

The problem is that there's not even enough concrete in Japan to handle the job. To accomplish such a task, Japan would have to import not only thousands of pieces of industrial concrete-handling trucks and machinery; it would also have to import concrete materials by the ship-load. We're talking about millions of tons of concrete materials, shipped in by ocean, from all over the world.

Has anybody done the math on how long that will take to coordinate? Just getting the materials shipped to Japan within 30 days would be a miracle. And you can't just plop down concrete and hope it sticks: You have to engineer the concrete effort so that it can resist future tsunamis and earthquakes. Normally, this would be at least a five-year project.

venznik
30.03.2011, 20:43
Физикът Георги Котев казва истината за сеизмичните протоколи!
Дори Руснаците са отказали да строят АЕЦ Козлодуй, защото района е със много-висока сеизмичност. Доклада е бил променен по партийна поръчка така че да се съгласят Руснаците да построят АЕЦ Козлодуй. Тези които могат да потвърдят тези игри не са вече живи. Поне тези които аз познавах.
Тъй че най-добре е да се изготвят наново и то от независими експерти но от по-отдалече, за да е възможно по-независим. В Европа всички обслужват нечии чужди интереси.

Днес хората и специалистите могат да казват нещата тъй както ги мислят, но дали ще се преборим с човешката алчност?

Cleo
31.03.2011, 09:24
Истината е че мястото е силно земетръсно.
Но минавайки в човешки ръце управлението не винаги ще е в компетентни хора. И те могат винаги да сгрешат.
А тези грешки може да затрият държавата.
Аз не го искам това!

Хората винаги грешат, защото такава е природата им. А планената е динамична, а не някаква статична даденост. Който отказва да приеме тези неща създава катастрофи, за съжаление, в случая с АЕЦ, не само за себе си, но и за милиони или дори милиарди.

А алчността е един от седемте смъртни гряха, гордостта също

MILOM
31.03.2011, 10:24
България достигна предсрочно 15% дял на "зеления ток"

България е преизпълнила с 4% ангажимента си към ЕС за произвеждан "зелен ток" за 2010 г. Страната ни е добила 5509 GWh от вятърни и соларни паркове, което е с 21% повече от очакваното, става ясно от доклад на енергийния министър Трайчо Трайков, приет от кабинета. "Това количество отговаря на 15% дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в брутното вътрешно потребление, което означава, че националната цел е преизпълнена с 4%", се казва в доклада.

Значителна част от електрическата енергия от ВЕИ се произвежда в големи ВЕЦ. В последните години се изграждат предимно малки водни централи с инсталирана мощност под 5 MW, като през 2010 г. тяхната мощност е 241 MW, или с 12.6% по-голяма спрямо 2009 г.

Инсталираната мощност от вятърните електроцентрали достигна 465 MW, което е с 38.4% повече от 2009 г. За трите години, в които активно се изграждаха слънчеви централи, през м. г. общата им инсталирана мощност достигна 21.4 MW. Това е абсолютен рекорд, тъй като увеличението спрямо 2009 г. е близо четири пъти.

съни(тя)
31.03.2011, 10:48
Преизпълнението дали не е свързано с това :)
Политици печелят милиони от ток (http://zonabg.info/Economics.20_22/14413.article/)

MILOM
31.03.2011, 14:36
При аварията в Фукушима изхвърлянето на Цезий 137 е 50 пъти по-голямо отколкото в Чернобил. Но пък разстоянието до Япония е по-голямо, а площта нараства с квадрата на разстоянието, т.е. вероятността намалява съответно. Цезий 137 се носи във въздуха във вид на нанометрови частици. Те не падат под действие на гравитацията защото отношението между площта и теглото е съвсем друго отколкото при пясъка например. Около тези "горещи" частици кондензира вода и във вид на дъжд пада на земята. Затова след попадане на дъждовна вода в косата трябва да се вземе душ. Трябва да се почиства праха с прахосмукачка, а отпадъка да се изхвърля. Това са все прости съвети за лична хигиена, които лесно се осъществяват. Хайде, вземането на душ не може да бъде вредно, с каквито и аргументи да разсъждавате. В противен случай такава "гореща" частица може да попадне в белия дроб и да предизвика рак с летален изход. С други думи всички отново сме въвлечени в игра на "руска рулетка" както след катастрофата в Чернобил, но може би тизи път трябва да се нарича "японска рулетка":eek:

Cleo
31.03.2011, 17:49
Japan radiation detected in at least 15 states and in milk samples in Washington state

http://www.naturalnews.com/031909_radiation_milk.html

In a stunning new video, the famous Dr. Michio Kaku (physicist) lays it all out on a news interview without mincing words. He said, to the great shock of many:

"If it goes to a full-scale evacuation of all personnel, it means that firefighters are no longer putting water onto the cores. That's the only thing preventing a full-scale meltdown at three reactor sites. Once they evacuate, then we past the point of no return. Meltdowns are inevitable at three reactor sites, leading to a tragedy far beyond that of Chernobyl, creating permanent dead zones in Japan."

Watch this absolutely shocking interview yourself at:
http://naturalnews.tv/v.asp?v=604AB3FA803FF3647DF6E34EC5E8C8A0

He also goes on to say, "If there is a full abandonment of the reactor site, we could be in freefall... Three raging meltdowns [are] in progress, one spent fuel pond [is] open to the air..."

Jimmy
31.03.2011, 19:51
Нещо нещата май ич не вървят на добре :(
прясно инфо от агенция Киодо:

http://english.kyodonews.jp/news/2011/04/82382.html

Jay Gould
31.03.2011, 22:25
Поредният абсурд у нас - Плащаме за непроизведен ток:

http://vbox7.com/play:082d7266

gigow
31.03.2011, 22:31
Поредният абсурд у нас - Плащаме за непроизведен ток:

http://vbox7.com/play:082d7266
Джей, ние ВИНАГИ сме плащали за НЕПРОИЗВЕДЕН ток. Това е втората съставка от цената определена от ДКЕВР. Говоря ти за съставката "цена за мощност". Или квото беше там.
Ама в момента сайта на ДКЕВР не ще да дава цените на еленергията.

Jay Gould
01.04.2011, 00:16
Както казах преди седмица-две около 10 милиона Евро са налети в българските медии от Росатом за да агитират за Белене ;)

Нещо прясно по тази тема: http://ivo.bg/2011/03/31/%D1%8F%D1%8F%D1%8F%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5/ :D

Милиони левове са отпуснати за медийна подготовка за АЕЦ „Белене” в последните дни. Инвеститорите от Русия са развързали бързо кесиите след аварията в АЕЦ „Фукушима”, за да убедят общественото мнение в България, че АЕЦ „Белене” няма да бъде опасна.
С парите за медийна подкрепа се разпорежда Валентин Златев (http://zonabg.info/Focus.40_42/14628.article/) (който е консултант на руснаците по проекта), чрез своята медийна съветничка Диана Дамянова, научи e-vestnik от осведомени източници в медиите. Поредицата интервюта по темата в сутрешните блокове на няколко телевизии, вестници и др., не са случайни, признават неофициално от медийните среди.

Jay Gould
01.04.2011, 01:59
АЕЦ “Белене” ще струва около 10 млрд. евро, а цената му ще нарасне още: http://e-vestnik.bg/11400/ekspert-razkriva-kak-lazhat-za-aets-belene-valyat-pari-v-mediite/

Русия ще строи АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767

MILOM
01.04.2011, 10:23
АЕЦ “Белене” ще струва около 10 млрд. евро, а цената му ще нарасне още: http://e-vestnik.bg/11400/ekspert-razkriva-kak-lazhat-za-aets-belene-valyat-pari-v-mediite/

Русия ще строи АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767
точно това дискутирахме с нетуърк преди няколко дни-застраховката малка,сега ще я увеличат,отчисленията малки и недостатъчни във фондовете РАО и ИЕЯС иначе апологетите се тупат в гърдите,колко е евтина атомната енергия.
Ако нетуърк чете го моля да отговори според АЯР,колко ще струва извеждането от експлоатация и разчистването на площадката на Козлодуй-все пак не потребителя,а замърсителят плаща.

Cleo
01.04.2011, 13:12
Ядрен физик ми каза, че в следствие на Чернобил, по високите места в България в гъбите все още има стронций. Глиганите ги обичали и те също били радиоактивни.

Много отдавна са ми казали, че както Козлодуй, така и Белене са в земетръсен район.

Тук на Балканите се блъскат Евразийската и Азитска плочи, това е положението. Представете си и Дунав как ще се натрови ако стане нещо. Ако България все още има някакво конкурентно предимство, то е ЕКОЛОГИЯТА. Колко лесно е да се унищожи тя.

За сега се говори все за йод, но истината е, че когато уранът започне да реагира се образуват плутоний, стронций и др. Така че учудващо е че във връзка с Фукушима се говори само за йод.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=837855
След всички лъжи на ТЕПКО, няма гаранция за Фукушима 2:
"Облак от дим бе забелязан над АЕЦ “Фукушима 2”, предаде Си Ен Ен. Пушекът се издигна от турбинното отделение на първия реактор около 18 часа. Час по-късно димът вече не се забелязваше. От компанията ТЕПКО, която управлява централата, веднага извикали пожарната. Още не е ясна причината за пушека."

netware5
01.04.2011, 13:53
точно това дискутирахме с нетуърк преди няколко дни-застраховката малка,сега ще я увеличат,отчисленията малки и недостатъчни във фондовете РАО и ИЕЯС иначе апологетите се тупат в гърдите,колко е евтина атомната енергия.
Ако нетуърк чете го моля да отговори според АЯР,колко ще струва извеждането от експлоатация и разчистването на площадката на Козлодуй-все пак не потребителя,а замърсителят плаща.

Това е от ЗБИЯЕ:
Чл. 3. .....
(2) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) При използването на ядрената енергия и
йонизиращите лъчения и при управлението на радиоактивните отпадъци и
отработеното гориво ядрената безопасност и радиационната защита имат приоритет
пред всички други аспекти на тази дейност......

Това горното означава, че ядрен регулатор за пари не говори. В смисъл нас ни интересува само безопасността. Колкото струва - толкова. Компромиси не се правят. Поради тази причина при нас нямаме хора, които да извършват финансови оценки и не се интересуваме колко би могло да струва нещо.

Jay Gould
01.04.2011, 14:04
... нас ни интересува само безопасността. Компромиси не се правят... Ако е така няма да е зле да се разходите тогава до Фокушима и там на място да пишете доклади, а не да цитирате Уикипедия в сайта си.
След като сте такива "експерти" и толкова натискате за още една атомна централа, докажете на място, че можете да се справите!
За каква безопасност приказвате, като вие реактор не сте виждали, камо ли авария и освен да събирате такси, не виждам какво сте свършили последните години, освен, че плюскате от бюджета по няколко милиона годишно и заблуждавате хората, като в случая с далаверите в Козлодуй и аферата покрай разкритията на Георги Котев (http://frognews.bg/news_27824/Ministar_prizna_za_energiina_mafiia_podava_raka_na _Georgi_Kotev/).
точно това дискутирахме с нетуърк преди няколко дни-застраховката малка,сега ще я увеличат,отчисленията малки и недостатъчни във фондовете РАО и ИЕЯС иначе апологетите се тупат в гърдите,колко е евтина атомната енергия.
Ако нетуърк чете го моля да отговори според АЯР,колко ще струва извеждането от експлоатация и разчистването на площадката на Козлодуй-все пак не потребителя,а замърсителят плаща.
Очаквай от умрял писмо.

MILOM
01.04.2011, 18:48
Министърът на икономикатаТрайчо Трайков призна, че токът от АЕЦ "Белене" ще бъде поне два пъти по-скъп, отколкото в "Марица Изток" 2 и най-малко три пъти повече от АЕЦ "Козлодуй".
"Едно е сигурно, цената от АЕЦ "Белене", при каквато и да е цена за строителство, ще бъде доста над 100 лв. за мегаватчас и не може да се сравнява с цената на електроенергията, която се добива от АЕЦ "Козлодуй". В "Козлодуй" е 45 лв. на мегават час, в "Марица Изток" 2 - 55-60 лв.", каза Трайков.
Според него има възможност реакторът за "Белене" да бъде монтиран в Козлодуй.
ако не стане чудо ,боко да се разкара-гответе се за скъп ток-инвестирайте в енергонезависимост.

Cleo
01.04.2011, 21:02
В Германия хората могат сами да си избират електро-компанията. Имало компания, която доставя ток от възобновяеми източници. Покрай аварията във Фукушима масово хората се прехвърлили към нея.

Между впрочем Либия е на две крачки, а бомбите там са с обеднен уран.

Jay Gould
01.04.2011, 22:14
В Германия хората могат сами да си избират електро-компанията. Имало компания, която доставя ток от възобновяеми източници. Покрай аварията във Фукушима масово хората се прехвърлили към нея.Между впрочем Либия е на две крачки, а бомбите там са с обеднен уран.
За Германия си прав, но за бомбите не. Няма бомби с обеднен уран, защото е безсмислено.
Той не гърми и много хора си мислят, че за това се слага, обаче не.. Просто е най-плътния метал и е идеален за бронебоен куршум.

http://planetgreen.discovery.com/tech-transport/images/2008-09/depleted-uranium-bullets.jpg

За това и се правят предимно куршуми от него или се слага на върха на някой видове бронебойни снаряди.:)
Високата му плътност му осигурява голяма проникваща способност за снарядите с уранов връх, след взривяването на които се отделя много топлина, която възпламенява и уранови частички.. Това обаче само ако са съчетани комутативен с бронебоен заряд, което много рядко се ползва защото не е много ефективно да се ползват и двете заедно... Знам, че обеднен уран се слага в някой ракети предназначени за унищожаване на бункери, а ако обикновен куршум от калашник не може да пробие броня на БТР или БМП, то бронебоен (с черен връх) може, ако е под сравнително прав ъгъл, докато бронебоен куршум с обеднен уран минава от край до край ако не се разруши след първия пробив.

http://www.apfn.org/apfn/images2/30mm.jpg

Бронежилетките например почти не пазят от обикновен бронебоен (медна или месингова обвивка със стоманено парче вътре), но от такъв с обеднен уран със сигурност не пазят. Все пак, понеже е скъп, се ползва основно за по-голям калибър картечници за поразяване на леката бойна техника на пехотата и хеликоптери, а снарядите за поразяване на танкове.
Общо взето е безобиден, освен ако не го ядеш защото е по-отровен и от оловото :) Мисля, че след първата война в залива част от войниците просто не са вземали елементарни мерки за безопасност при боравене с тия иначе перфектни боеприпаси.
Добре е например ако си зареждал лентата на картечницата на машината си, да си измиеш после ръцете преди да седнеш да ядеш.
Но то и с олово да боравиш е по-добре да не стига до устата ти...
Въобще обаче патроните с обеднен уран са голям плюс ако воюваш. Тежки са, не се отклоняват от вятъра и се доказаха, за разлика от измислените глупости с малък калибър и разместен център на тежестта които се отклоняват от от малка тревичка на пътя си.
На това отгоре те са доста по безопасни ако се налага да стреляш по брониран противник, например настъпваща с БТР или БМП пехота.

http://www.vincelewis.net/myimages41/20-sniper.jpg

Дори един - двама снайперисти въоръжени с тежки пушки (снайпер с голям калибър) може да опатка техниката на една рота и да остане скрит, докато преди това ставаше само с гранатомет, като при гранатомета големия недостатък е големия пушек - тост, стреляш ли по една машина е добре да изчезнеш от мястото си, защото всички останали те откриват по пушека от изстрела и естествено искат да убият първо теб. С пушка с голям калибър + уранови куршуми, тоя недостатък е до някъде решен. Дори да не извадиш машината от строя, водачът и и тези вътре не могат да се опазят и много по-трудно могат да те видят.

Forex Master
01.04.2011, 22:54
.. Това обаче само ако са съчетани комутативен с бронебоен заряд, което много рядко се ползва защото не е много ефективно да се ползват и двете заедно...
Eх, ако бях си учил уроците в училище вместо да се правя на разибрач по форумчетата, щях да знам каква е разликата между комутативен и кумулативен?!

Caessar
01.04.2011, 23:04
В Германия хората могат сами да си избират електро-компанията. Имало компания, която доставя ток от възобновяеми източници. Покрай аварията във Фукушима масово хората се прехвърлили към нея.

Между впрочем Либия е на две крачки, а бомбите там са с обеднен уран.

За обеднения уран не се коси. На полигона в Змейово и на още няколко места постоянно утилизират такива боеприпаси, така че си консумираме от тях на воля!

LANDLORD 31
02.04.2011, 00:51
Eх, ако бях си учил уроците в училище вместо да се правя на разибрач по форумчетата, щях да знам каква е разликата между комутативен и кумулативен?!
.................
Ти ако си беше учил уроците, щеше да прочетеш най-малкото това:
..................
http://dianskia.wordpress.com/2008/03/08/%D1%87%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0/

съни(тя)
02.04.2011, 11:35
.................
Ти ако си беше учил уроците, щеше да прочетеш най-малкото това:
..................
http://dianskia.wordpress.com/2008/03/08/%D1%87%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0/
ти пък сега - не бил чел...когато някой ти е идол, изчиташ всичко за него :)))

Cleo
02.04.2011, 20:22
За обеднения уран не се коси. На полигона в Змейово и на още няколко места постоянно утилизират такива боеприпаси, така че си консумираме от тях на воля!

Deception Over Health Risks of Depleted Uranium
by Lara Marlowe
http://www.commondreams.org/views01/0201-01.htm
How can one explain that children of Gulf War veterans suffer the same birth defects as Iraqi children born in zones contaminated by DU? That the same symptoms - fatigue, depression, respiratory and kidney problems and in many cases leukaemia - affect civilians and soldiers exposed to DU in both the Gulf and the Balkans? And if DU is harmless, why is Kuwait paying private companies millions of dollars to decontaminate its battlefields? Who will pay to decontaminate Iraq, Bosnia and Kosovo?

http://en.wikipedia.org/wiki/Depleted_uranium

The use of DU in munitions is controversial because of questions about potential long-term health effects.[4][5] Normal functioning of the kidney, brain, liver, heart, and numerous other systems can be affected by uranium exposure, because uranium is a toxic metal.[6] It is weakly radioactive and remains so because of its long physical half-life (4.468 billion years for uranium-238). The biological half-life (the average time it takes for the human body to eliminate half the amount in the body) for uranium is about 15 days.[7] The aerosol produced during impact and combustion of depleted uranium munitions can potentially contaminate wide areas around the impact sites leading to possible inhalation by human beings.[8] During a three week period of conflict in 2003 in Iraq, 1,000 to 2,000 tonnes of DU munitions were used.[9]

The actual acute and chronic toxicity of DU is also a point of medical controversy. Multiple studies using cultured cells and laboratory rodents suggest the possibility of leukemogenic, genetic, reproductive, and neurological effects from chronic exposure.[4] A 2005 epidemiology review concluded: "In aggregate the human epidemiological evidence is consistent with increased risk of birth defects in offspring of persons exposed to DU."[10] The World Health Organization, the directing and coordinating authority for health within the United Nations which is responsible for setting health research norms and standards, providing technical support to countries and monitoring and assessing health trends, states that no risk of reproductive, developmental, or carcinogenic effects have been reported in humans due to DU exposure.[11][12] This report has been criticized by Dr. Keith Baverstock for not including possible long term effects of DU on human body.[13]

Pyramid
02.04.2011, 23:38
Caessar, нашите военни също са българи и са образовани хора. Казвам това, за да знаеш, че и те са наясно със щетите, които обикновеното "утилизиране на боеприпаси с обеднен уран" може да предизвика. И, съответно, би трябвало, щом ще ги "утилизират" не просто да ги гърмят, както са снарядени, а първом да ги разглобяват. Те, така или иначе, не са многобройни като обикновените снаряди.
По-скоро, струва ми се, си бил дезинформиран или наплашен от пишман-еколози.

Cleo
04.04.2011, 09:32
Caessar, нашите военни също са българи и са образовани хора.

Надявам се, че си прав. Все пак доста сме се нагледали на хора, от които зависят нещата, но гледат само личния си интерес, а не обществения или на България. И все пак, и да ги разглобавят, отпадъкът остава някъде на БГ терирория предполагам?

За мен псевдо-технически и "неутрални" термини като "утилизирам" и "колатерални щети", освен че са кощунство спрямо езика, на който братята Кирил и Методий са писали, се опитват да замаскират една доста грозна реалност. Има и други такива в най-различни сфери на живота, като опасното при тях е, че сформират нагласи и са носители на определена идеология.

Във връзка с това, искам да напомня, че умните български военни така са уредили нещата с американските ни бази, че, за разлика от другите държави, дори не получаваме пари за това. Това било защото се подмазвали на американците от личен интерес. Това го пишеше в пресата, но не мога да посоча статията, защото я четох преди време.

MILOM
05.04.2011, 14:22
А ние продаваме ток на сърбите
Токът в Сърбия поскъпна с 15 процента. От 1 април сърбите ще плащат за киловатчас по 6,6 евроцента. Това прави 12,9 стотинки. Нека да са 13, да не издребняваме. Това, не ще и дума, е скок. Такова поскъпване искат и в България електроразпределителните дружества от 1 юли.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В момента средната цена на електричеството в България е 8,865 евроцента, което по фиксирания курс на еврото прави почти 17 стотинки и половина. Тази аритметика не е трудна: токът в България е по-скъп от този в Сърбия с почти 4 стотинки и половина. За пълнота: средната заплата в Сърбия е по-висока от средната в България с около 100 лева. И, което не е без значение, средната пенсия е около 70 процента от средната заплата. В България е около 30. Никога не е била повече.
Сърбия е държава, която преживя тежки граждански войни и даде много човешки жертви. НАТО бомбардира столицата Белград и разруши инфраструктура за стотици милиони, ако не и за милиарди долари.
В течение на две десетилетия от Сърбия, която доминираше бивша Югославия, се отцепиха огромни територии, за последно – Черна гора и Косово. Това има тежки икономически последици: нарушават се градени половин век връзки, необходими са много инвестиции, за да може икономиката да заработи при новите условия.
И въпреки всичко токът в Сърбия е по-евтин от българския с 4 стотинки и половина. Иронията е, че сърбите не могат сами да посрещат потребностите си от електричество и го внасят от България.
Нещо много е сбъркано. Не в Сърбия.
Не че сърбите са цъфнали и вързали. И те, за съжаление, са на опашката в Европа и по доходи, и по стандарт на живота. Обаче ние сме даже и след тях. А сме в Европейския съюз, докато сърбите ги чака още дълъг път и поне на теория това за нас би трябвало да е предимство.
Но не е.
Има много обяснения защо това е така.
Ето едно, без претенции за изчерпателност.
През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски продаде държавния монополист във фиксираната телефония БТК на специално създаденото за целта дружество “Вива венчърс”. Цената беше 230 милиона евро и царските юпита, лично Николай Василев, отчетоха, че е постигнат огромен успех.
В момента сръбската държава продава 51 процента от “Телеком Сърбия”. Първоначално се явиха “Дойче телеком”, “Франс телеком” и “Телеком Австрия”. Сега останаха само австрийците и те предлагат първоначална цена от 950 милиона евро. Параметрите на сръбския телеком са горе-долу като на БТК преди 7 години: и обслужваното население, и територията. Обаче сърбите ще вземат четири пъти повече пари плюс безценната подробност, че купувач не е международен спекулант, а голяма телекомуникационна компания.
Със сигурност тези, които правят приватизацията в Сърбия, крадат. И техните политици не са цвете за мирисане.
Обаче фактите са факти: токът е с над 20 процента по-евтин.
Защо, по дяволите?

netware5
05.04.2011, 18:36
Уволнен е шефът на НЕК Красимир Първанов заради подписания меморандум с "Атомстройекспорт"
05 април 2011 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Министерски съвет
София. Енергийният министър Трайчо Трайков е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов затова, че е подписал без да му е даден мандат от правителството споразумение с „Атомстройекспорт” за АЕЦ „Белене”, което обвързва страната ни за изпълнение на проекта, предаде БНР.

А сега очаквайте ББ да уволни Трайчо. :D

Jay Gould
05.04.2011, 19:07
Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов след разговорите с "Атомстройекспорт" днес е подписал т. нар. „споразумение 12”, което задължава българската страна до два месеца, т.е. до 1 юни, да подпише окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене. Това заяви в 18:00 ч. днес на спешен брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков....http://www.investor.bg/news/article/115010/332.html

Добро ченге, лошо ченге: Екшън

В главната роля Памела Андерсън и Стейси Кич.

И още един - класика:

http://1.bp.blogspot.com/_ssPLIaa2PMw/TQifhgcljKI/AAAAAAAABRM/5fiFSOyqEOM/s1600/802-poster.jpg

Pyramid
05.04.2011, 19:10
Докато тече "Белене-гейт", вижте какво става по света:
http://lenta.ru/news/2011/04/05/strom/

Jay Gould
05.04.2011, 19:16
Докато тече "Белене-гейт", вижте какво става по света:
http://lenta.ru/news/2011/04/05/strom/
Белене Гей по-скоро :D На Боко Истината му се разлопа отзад съвсем ... То бива си проститутка, ама тоя мина траверсите на Орлов мост от навеждане. ;)

Pyramid
05.04.2011, 19:46
Виж, да не се много повтаряме, става ли? ЗА централата съм. Разбира се, при отчитане ВСИЧКИ мерки за безопасност.
Обаче, изглежда съм недостатъчно интелигентен - не разбирам, на какво разчитат руснаците, като надуват цената. Честно.

Но, ако някой си въобразява, че именно цената прави нещо по-безопасно, той е в МНО-О-О-ГО голяма грешка.

Jay Gould
05.04.2011, 19:51
И аз съм за централата, но на тази цена и при тази себестойност за киловат, направо не я виждам. На това отгоре, точно заради цената, на някой не му се иска да я пусне като частен проект, а много държи държавата да плаща и да гарантира после покупката на тока. Не може същото това чудо да струва 2 милиарда долара в Бангладеш, а тук 11 милиарда евро ли бе последната цена не знам вече. Въобще, мирише на озон и "свеж въздух", но не от радиацията.

Jay Gould
05.04.2011, 20:08
Аварията във “Фукушима 1” стигна нивото на “Чернобил” (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=839358) http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=839358
Трябва да се знае, че службите, лобиращи за развитието на ядрената енергетика и по света, и у нас, с голяма неохота обсъждат какво става във "Фукушима 1"....

MILOM
05.04.2011, 20:11
Как така сте за нещо,за което нито знаете колко ще струва,нито на каква цена ще произвежда.
Тези милиарди ,които ще се изсипят там,не могат ли да бъдат вложени много по- печелившо в други обекти.

Jay Gould
05.04.2011, 20:24
"Уволнения" Красимир Първанов е човек на Румен Пашата ... Ще го "накажат" я като "аграрен аташе в Брюксел", я нещо друго ...

НК - Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

dex
05.04.2011, 23:21
Джей, докато не запалим народното събрание докато са вътре предателите-политици нищо няма да се промени :mad:

clearly
05.04.2011, 23:41
"Уволнения" Красимир Първанов е човек на Румен Пашата ... Ще го "накажат" я като "аграрен аташе в Брюксел", я нещо друго ...

НК - Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
А Румен Николов -Пашата е човек на Бойко .Ех минало незабравимо.Навързни като свински черва .:D:D:D
4. "Интербулпред"-АД, регистрирана през есента на 1997 год. на адрес София, бул."Г.М.Димитров", бл.3, ет. 6. и уставен капитал 1 млн.лв. Съвет на директорите - Бойко Борисов, Евстати, Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов, Димо Кръстинов, Владимир Петев.

5. "Тео Интернационал"-АД, Бургас - до лятото на 1996 год. Бойко Борисов е член на Съвета на директорите заедно с Румен Николов "Пашата". Впоследствие са заменени от Иво Каменов Георгиев и Недялко Кирезиев.

В периода 1994–1997 "Тео интернационал" е уличена в производство на фалшиви цигари "Марлборо" и "Мелник" във фабриката й в Крайморие. Борисов се оттегля от нея на 24.06.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков. Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било смачкано и фабриката продължила да произвежда още 2 г. Налице е информация, че Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за разбитата фабрика. Има данни, че доверен информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки. По това време шеф на РПУ-то е Георги Пенев - пенсиониран от Бойко Борисов с почести и назначен през м. ноември 2001 г. за регионален директор на охранителната фирма “Ипон”.
Извадка от статията ,,Цветанов свика на спявка мафиотски босове''
9 август 2010
.......Германският разследващ журналист Юрген Рот твърди, че у нас политическият елит е корумпиран. „Вие имате един корумпиран политически елит. И това е нещото, което подкопава устоите на гражданското общество. Този политически елит не е отстранен от властта или е отстранен само частично. И докато това е така, всяко гражданско общество ще има трудности” – заяви в интервю за радио „Дойче веле” журналистът.
http://www.razkritia.com/52339/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D 0%B8-%D0%B1%D0%BE/

Longin
06.04.2011, 00:13
Как така сте за нещо,за което нито знаете колко ще струва,нито на каква цена ще произвежда.

ако разсъждаваха така преди 30 г - нямаше да ги има и реакторите в Козлодуй, и реакторите във Франция, и в САЩ и т.н ... (и там е имало преразходи със сигурност ) => нямаше да я има и електоренергията по 4-5 ст от Козлодуй сега!

]Тези милиарди ,които ще се изсипят там,не могат ли да бъдат вложени много по- печелившо в други обекти.

могат но не и в страна като България където хората им увират главите твърде бавно: примери: колко години БГ нямаше частна национална тв, втори мобилен оператор, една(!) завършена магистрала, реформа в здравеопазване или образоване (!!!!), един елементарен стандарт за изгорелите газове от колите(евро 1 поне), "санирането" на блоковете, завод за софийски боклук, кочините по улиците...и т.н. и т.н. ...да не би да няма пари??!
... не, не става :mad: (няма желание & вяра!)

иначе 6-10 млрд. наляти в истински енергоспестяващи проекти и технологии ще дадат огромен ефект в/у икономиката & населението , много повече от някаква си АЕЦ !! но не го виждам да е възможно в БГ!

така че реалистично постижимото за БГ е

един голям инфраструктурен (готов/задвижен) проект = Белене , с неизбежните към него преразходи и корупция но и с ползите от него (+ аналогичен АЕЦ от Уестинхауз& конкуренти струва 2-3х цената на Белене и нагоре(без въобще да е сигурно че ще е по безопасен)....и това без да се отчитат загубите от липса на синергия от различните реакторни технология) + 30% от поръчките за БГ фирми

СРЕЩУ

възможните 100тина енергоспестяващи проекти (неясни и хипотетични) в София, Варна, Русе & Полски Тръмбеш и т .н . + тяхната корупция х 100 ( в малките фирмици и там има корупция...)

има и трети вариант:

<ЕДНО голямо НИЩО> + милиони мнения по форумите + все още нуждата от големи ТЕЦове след 20 г когато се пенсионира Козлодуй и когато вече ще има милиони електромобили дори и в България....


ПС.
което ми напомня за вица за разликите м/у северната и южната мафия, спечелили държавни поръчки да построят мост - а именно, че при северната, колкото и скъпо да излиза, накрая все пак мост има...

bertram
06.04.2011, 00:17
сега ще го уволнят и готово
и после 'насила' ще подпишат окончателния договор ... след 'тежки преговори' на 'супер' цена около , но малко под 6 милярда

netware5
06.04.2011, 00:26
ако разсъждаваха така преди 30 г - нямаше да ги има и реакторите в Козлодуй, и реакторите във Франция, и в САЩ и т.н ... (и там е имало преразходи със сигурност ) => нямаше да я има и електоренергията по 4-5 ст от Козлодуй сега!могат но не и в страна като България където хората им увират главите твърде бавно: примери: колко години БГ нямаше частна национална тв, втори мобилен оператор, една(!) завършена магистрала, реформа в здравеопазване или образоване (!!!!), един елементарен стандарт за горивото за колите(евро 1 поне), "санирането" на блоковете...и т.н. и т.н.
... не, не става :mad:

иначе 6-10 млрд. наляти в истински енергоспестяващи проекти и технологии ще дадат огромен ефект в/у икономиката & населението , много повече от някаква си АЕЦ !! но не го виждам да е възможно в БГ!

така че реалистично постижимото за БГ е

един голям инфраструктурен (готов/задвижен) проект = Белене , с неизбежните към него преразходи и корупция но и с ползите от него (+ аналогичен АЕЦ от Уестинхауз& конкуренти струва 2-3х цената на Белене и нагоре(без въобще да е сигурно че ще е по безопасен)....и това без да се отчитат загубите от липса на синергия от различните реакторни технология) + 30% от поръчките за БГ фирми

СРЕЩУ

възможните 100тина енергоспестяващи проекти (неясни и хипотетични) в София, Варна, Русе & Полски Тръмбеш и т .н . + тяхната корупция х 100 ( в малките фирмици и там има корупция...)

има и трети вариант:

<ЕДНО голямо НИЩО> + милиони мнения по форумите + все още нуждата от големи ТЕЦове след 20 г когато се пенсионира Козлодуй и когато вече ще има милиони електромобили дори и в България....


ПС.
което ми напомня за вица за разликите м/у северната и южната мафия, спечелили държавни поръчки да построят мост - а именно, че при северната, колкото и скъпо да излиза, накрая все пак мост има...

Старото куче от форума си личи ... +1 За съжаление малко останахме ... Ех, Инвесторе ... подлъга се ти по кликовете и сега сърбаш попарата ...

Dreamer
06.04.2011, 09:27
Политологът Огнян Минчев е за оставка на правителството

"Ако договорът, който е подписан, остане в сила, във всяка нормална държава това би означавало оставка на правителството"

MILOM
06.04.2011, 10:58
ако разсъждаваха така преди 30 г - нямаше да ги има и реакторите в Козлодуй, и реакторите във Франция, и в САЩ и т.н ... (и там е имало преразходи със сигурност ) => нямаше да я има и електоренергията по 4-5 ст от Козлодуй сега!
..
Основната ви грешка на всички,които искате Белене,че са ви набили в главите,че тока от там ще е евтин-няма такава цена-и Трайчо въпреки партийните повели ви каза някои скромни числа-поне три/3/ пъти по-скъпа от Козлодуй.А тока от Козлодуй е ясно защо е евтин от дискусията ни с Нетуера-защото не се отделят достатъчно пари във фондовете за извеждане от експлоатация.Има една цена приета от държавата -5,2млрд лв/според други експерти поне още 2млрд/-а във ИЕЯС сега има малко над млрд,ако работи до 2030г ще се съберат 3млрд-откъде ще се вземат другите поне 2млрд - а иначе лаладжиите дръкат,колко е евтин тока..
А кажи,как става така,че изнасяме ток за Сърбия,а тока там е по-евтин отколкото у нас..
В момента потребяваме 38млрд кВт/ч-2020 очакват 42млрд-а със Белене ще произвеждаме 52млрд -и на кого ще го продаваме.
Нашата цел трябва да е ВЕЦ на всяка рекичка,когенерация във всички топлофикации,субсидиране на енергоспестяващи технологии за отделните граждани,още една ТЕЦ в МАрица-Тошиба обещава още два блока с мощност 500МВТза 350млн евро и още един блок ,но в Козлодуй.
Тока не е високотехнологичен продукт,за да инвестираме 10-на млрд евро и да ни носи печалба 100млн годишно.
Да излезе един бизнесмен и да каже -ще инвестирам в проект,който има рентабилност 1%
Хайде да направим малко сметка-ако централата излезе 7,5млрд евро до ключ/6,3 раша+0,8 инфраструктура+ 0,4 архитект-инженера/-всичките тези пари естествено са заемни-колко е годишната лихва в/у тях-ако приемем един оптимистичен вариант от 4%-това са над 500млн лв годишно или 3ст от цената на произвеждания ток само за лихви.
,Дотук с евтиния ток.
В момента на границите ни има евтин украински ток от около 25 евро/МВт/ч.ако Украйна влезе 2020 в ЕС и със синхронизирана ел.мрежа продава на свободния тогава пазар,кво правим с тоя паметник на глупоста.

clearly
06.04.2011, 13:10
http://www.publics.bg/images/news/medium/1268750199.jpg
Хайде да ви е честита! Браво ГЕРБ, браво НЕК, браво рубладжии.
,,"Росатом": Има пълноценен документ за строежа на АЕЦ "Белене"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/05/1070885_rosatom_ima_pulnocenen_dokument_za_stroeja _na_aec/
..................................
,,Престъпно - Русия получи АЕЦ "Белене" през задния вход''
цитат
,,- Конкретните текстове от "забраненото" споразумение не бяха огласени. Премиерът запази мълчание.;)
Независимо дали мандатът е превишен или не, ако сделката е подписана от представител на дружеството - страна в преговорите, тя е действителна, обясниха за "Дневник" водещи специалисти по търговско право. Те цитираха чл. 236 от Търговския закон, който обявява за действителни дори сделки, с които едно дружество може да се прехвърли без решение на общото му събрание.'''
http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/04/05/1070873_prestupno_-_rusiia_poluchi_aec_belene_prez_zadniia_vhod/?print=1

Jimmy
06.04.2011, 13:18
Нашата цел трябва да е ВЕЦ на всяка рекичка,когенерация във всички топлофикации,субсидиране на енергоспестяващи технологии за отделните граждани
+++
Точно така!

Jay Gould
06.04.2011, 13:29
сега ще го уволнят и готово
и после 'насила' ще подпишат окончателния договор ... след 'тежки преговори' на 'супер' цена около , но малко под 6 милярда
ако го дадат на прокуратурата и арестуват още днес, то значи е без да знаят от кабинета, ако обаче никой не повдигне въпроса да го арестува и съди, значи всичко е нагласено и е само театър.

НК - Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

Мисля си, че ако Бойко и Трайчо не участват в далаверата то на тоя Красимир Първанов щяха тоя още снощи, преди 10 вечерта, да са му сложили белезниците. Явно обаче какво става, щом и днес няма реакция, а е вече обяд. :)

Forex Master
06.04.2011, 13:32
АЕЦ Белене е необходима на България. Който не е съгласен, нека престане да ползва електричество и да ходи по воденици построени на рекички и ручейчета...

Jay Gould
06.04.2011, 13:43
Подписаните документи за АЕЦ "Белене" са били съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков... Това каза уволненият директор на НЕК Красимир Първанов.

Ако Борисов не е знаел за това, че подчиненият му води паралелни преговори с руснаците, то това е още по-голям скандал. Това би означавало, че българският премиер знае какво правят лекарите в Горна Оряховица, но не знае какви ги върши шефът на НЕК докато преговаря с Русия за многомилиарден проект. http://novini.dir.bg/news.php?id=8362787

gigow
06.04.2011, 14:17
Нашата цел трябва да е ВЕЦ на всяка рекичка

По въпроса за ВЕЦа на ВСЯКА рекичка може да препрочетеш Чудомир. По специално разказа "Електриката на Митя Питето". Няма смисъл и никаква икономическа логика да се строи ВЕЦ на рекички с малък и непостоянен отток.
И нещо което го казах отдавна, ВЕЦовете, по-точно язовирите, разрушават речната екосистема. Ама виждам, че това на "зелените" им е все едно. Важното е да лапат пари по разни измислени "еко" проекти.

MILOM
06.04.2011, 15:06
По въпроса за ВЕЦа на ВСЯКА рекичка може да препрочетеш Чудомир. По специално разказа "Електриката на Митя Питето". Няма смисъл и никаква икономическа логика да се строи ВЕЦ на рекички с малък и непостоянен отток.
И нещо което го казах отдавна, ВЕЦовете, по-точно язовирите, разрушават речната екосистема. Ама виждам, че това на "зелените" им е все едно. Важното е да лапат пари по разни измислени "еко" проекти.
Гигов,имаш страхотен талант да даваш "компетентни" мнения по какви ли не теми-моля ти се не ме ограмотявай за неща ,които съм учил 9 години и практикувал после 20.
Сега има интернет,ако имаш желание можеш да получиш някаква информация за видовете ВЕЦ и тогава да се изхвърляш на мокрия пясък.
Има много разработки за водния ни потенциал и колко % е използван -чети,полза все ще има.

Jay Gould
06.04.2011, 16:02
6 април - Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, заяви Борисов http://www.blitz.bg/news/article/104814

Ти ебем и държавата .. :D:D:D:D Цирк Балкански ряпа да яде :D

clearly
06.04.2011, 16:11
При наличието на пари , дано се осъществи тая идея!,,Изграждат ВЕЦ и вятърни паркове по Дунав?
Вече се работи за създаване на ветропарк с 200 ветрогенератора
''
http://inews.bg/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D 0%B0/%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D 1%82-%D0%92%D0%95%D0%A6-%D0%B8-%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2-_l.a_c.460_i.32565.html

YNM
06.04.2011, 16:20
те парите лесни не 200 ами 400 ще се сложат и соларни паркове ще се построят ,но после ще виете ,че ви е скъп тока :cool: те разрешенията така се дават ..........хоп :rolleyes:и готово

gigow
06.04.2011, 16:30
Гигов,имаш страхотен талант да даваш "компетентни" мнения по какви ли не теми-моля ти се не ме ограмотявай за неща ,които съм учил 9 години и практикувал после 20.
Сега има интернет,ако имаш желание можеш да получиш някаква информация за видовете ВЕЦ и тогава да се изхвърляш на мокрия пясък.
Има много разработки за водния ни потенциал и колко % е използван -чети,полза все ще има.

Аз съм за АЕЦ.
ВЕЦовете не ме интересуват.

Jay Gould
06.04.2011, 16:54
Програма на цирк Балкански:

17 март - Генералният директор на “ЛУКойл“ Валентин Златев е присъствал на преговорите за Белене

1 април - На среща с Борисов, Цветанов и Дянков, Валентин Златев заплашва, че ще им подпали чергата!

5 април - С подписа си за АЕЦ "Белене" шефът на НЕК е подкрепил руските интереси.

5 април, малко по-късно - Трайчо Трайков: Красимир Първанов надхвърли дадените му правомощия при преговорите за АЕЦ „Белене” – Уволнявам го!

5 април – Бойка още се гримира и учи реплики преди да излезе да пее на сцената.

6 април - Подписаните документи за АЕЦ "Белене" са били съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков... Това каза “уволненият” директор на НЕК Красимир Първанов.

6 април, малко по-късно - Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, заяви Борисов

6 aприл, още по-късно - Борисов застана зад подписването на анекса, който задължава България да започне строителството на АЕ

clearly
06.04.2011, 17:06
те парите лесни не 200 ами 400 ще се сложат и соларни паркове ще се построят ,но после ще виете ,че ви е скъп тока :cool: те разрешенията така се дават ..........хоп :rolleyes:и готово
Според мен ето къде е заровено кучето за да е скъп токът,
Производство и продажба на възобновяема енергия на преференциални цени, на електроразпределителните дружества или НЕК, е за срок до 25 години. Съгласно действащото законодателство основните преференциални цени за изкупуване на произведената електрическа енергия са:

* За фотоволтаични системи с мощност до 5 kWp: 38 eвроцента без ДДС за kWh за срок минимум 25 г.
За фотоволтаични системи по-големи от 5 kWp: 36 евроцента без ДДС за kWh за срок минимум 25 г. без ограничения за инсталираната мощност и без квотни лимити за генерираното електричество.
*

За вятърни турбини с мощност до 800 kW - 7.5 eвроцента без ДДС за kWh за срок минимум 15 г.без ограничения за инсталираната мощност и без квотни лимити за генерираното електричество.
За вятърни турбини с мощност над 800 kW - 10 eвроцента без ДДС за kWh за срок минимум 15 г.без ограничения за инсталираната мощност и без квотни лимити за генерираното електричество.
*

За ВЕЦ с инсталирана мощност до 10 MW - до 10 eвроцента без ДДС за kWh за срок минимум 15 г.
Сроковете текат от датата на включване на съответната електроцентрала към електросистемата. Договорите за преференциалната изкупна тарифа се сключват за съответния горепосочен законен срок като минимален. А преференциалните условия за производителите на зелена енергия са гарантирани по твърда тарифа от момента на включванвето на електроцентралата. Така се гарантира банковото финансиране
Срокът на договора за изкупуване по преференциални цени на тока, генериран от фотоволтаични електроцентрали е 25 години. Времето за възвръщане на инвестицията средно у нас сега е около 7 години без никакви субсидии. Само за периода на договора инвестицията се връща в трикратен размер без никакви субсидии.
http://www.tonchev.org/srokzakon.html

Фиксиране на цена противоречи на принципите на свободната пазарна икономика и демокрацията – защо ме задължават да плащам скъп ток от гореизброените????
Програма на цирк Балкански:..............
Брях ,че интересна програма са представили цирк ,,Балкански''.Трябва повечето зрители да се запознаят с нея и за това ще си позволя да я рекламирам тук и там Джей;)ппАко може добави към 6 април още по-късно - Борисов застана зад подписването на анекса, който задължава България да започне строителството на АЕ и даде жълт картон за Трайчо Трайков
http://www.dnes.bg/politika/2011/04/06/jylt-karton-za-traicho-traikov.115535

all_trader2
06.04.2011, 17:55
6 април - Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, заяви Борисов http://www.blitz.bg/news/article/104814

Ти ебем и държавата .. :D:D:D:D Цирк Балкански ряпа да яде :D


отново изплува името на неприятния комплексар Дянков . на Трайчо му е казано да си трае . ако е мъж и има достойнство след като не му се зачита мнението следва да си подаде оставката незабавно .

Jimmy
06.04.2011, 18:04
И нещо което го казах отдавна, ВЕЦовете, по-точно язовирите, разрушават речната екосистема.
Затова пък АЕЦ Three Mile Island, АЕЦ Чернобил, АЕЦ Фукушима помагат много за развитието на екосистемата ...

Optic
06.04.2011, 18:14
отново изплува името на неприятния комплексар Дянков . на Трайчо му е казано да си трае . ако е мъж и има достойнство след като не му се зачита мнението следва да си подаде оставката незабавно .

Ако имаше достойнство нямаше да става министър на първо време.

clearly
06.04.2011, 18:56
,,Скандалният анекс 12 не е пожелателен, а обвързва България правно. Не е ясно какви ще са последствията''
цитирам:,,Анекс 12, който беше подписан от шефа на НЕК Красимир Първанов и доведе до поредния сканадал в правителството обвързва България правно и не е с пожелателен характер, както се опитват да внушат управляващите. Това става ясно от документа, който беше разпространен във Facebook от природозащитника Петко Ковачев. Пред ГЛАСОВЕ бившият депутат и председател на Единна народна партия Мария Капон заяви, че анексът задължава двете страни за по-малко от два месеца да договорят всичко, което не е договорено през последните няколко години. Според Капон анексът показва, че настоящото правителство не защитава българските национални интереси, а руските и България има формален премиер, който е назначен на поста си от Русия.
http://www.glasove.com/gallery/gallery/6/big/69e6229cf40f.JPG
Капон попита какви ще бъдат последствията за България ако след изтичането на тези два месеца Европейският съюз промени критериите си за строителство на атомни централи и АЕЦ „Белене“ не попадне в новите изисквания. Бившата депутатка е на мнение, че документът по никакъв начин не отчита атомната катастрофа във Фукушима и е подписан, за да изпревари обрата в отношението спрямо ядрената енергетика.
http://www.glasove.com/gallery/gallery/6/big/047c03fe537a.JPG
Мария Капон акцентира и върху това, че в анекса не е записано, какви ще бъдат последствията за България, ако договореностите не бъдат изпълнени в срок и пита дали няма да се стигне до финансови санкции.''
http://www.glasove.com/article-13097.php
..........
5 aприл трябва да се обяви за ,,Ден на националното предателство!!''България, „Троянкото магаре“ на Русия, предава демократична Европа и затова трябва да бъде незабавно изгонена, с ритник отзад, от тази общност. Мястото й е в Азия, за да не бъде повече наричана „Задунайская губерния“, а „Зауралская губерния“. Това наименование ще й подхожда най-добре.

gigow
06.04.2011, 18:58
Затова пък АЕЦ Three Mile Island, АЕЦ Чернобил, АЕЦ Фукушима помагат много за развитието на екосистемата ...
Разбира се че помагат. Умерената радиация (която не убива организмите или не им причинява смъртоносни болести) спомага за генната мутация. От там и за развитие и усъвършенстване на видовете. Както за поява на нови видове!
Иначе и до сега в първичния океан щяха да плуват само едноклетъчни организми.

ОК
06.04.2011, 19:03
Както ББ раздава жълти картони, не можем ли да се съберем другата седмица пред парламента и всеки да му покаже червен картон на него. Поне ще падне майтап си мисля.

clearly
06.04.2011, 19:43
Ето това е бъдещето!!
,,Google финансира подводна електрическа мрежаЗелената енергия ще захранва 2 млн. домакинства''

Технологии
06.04.2011 18:42
Google финансира подводна електрическа мрежа

Онлайн компанията Google влезе с 37,5-процентов дял в изграждането на революционна мрежа за пренос на електричество от океански комплекс с вятърни централи, съобщава CNN.

Проектът за захранване със зелена енергия на голяма част от американското източно крайбрежие все още е в начална фаза, но практическият му старт може да бъде поставен в рамките на следващите 12 месеца.

С начало в южна Вирджиния и край в северен Ню Джърси, мрежата с капацитет 6000 мегавата ще бъде разположена на океанското дъно на 15-30 километра от брега.

Инициативата има за цел да стимулира инвестициите в конструирането на вятърни електроцентрали в океана край Атлантическото крайбрежие на САЩ.

Предимствата в сравнение с наземните централи от този тип са най-вече по-постоянните и по-силни ветрове. Но също така отдалеченото разстояние от населени места.

Изграждането и поддръжката обаче са доста по-скъпи и неслучайно няма нито една отдалечена от сушата вятърна електроцентрала, направена с търговска цел. Другият основен проблем е липсата на мрежа за пренос на произведената електроенергия.

Сега от Google са се заели с премахването на поне една от пречките.
http://www.dnes.bg/technology/2011/04/06/google-finansira-podvodna-elektricheska-mreja.115494

Pyramid
06.04.2011, 22:14
1000 MW могат да струват между около 60 и 80 млн.лв. Без пушек и без радиация. Мога да ги построя за под 5 години работно време.

По-здрави,

Бате ви.

MILOM
07.04.2011, 10:46
Fair play по руски-ако имахме сега истински мин.председател как щеше да реагира
Трайков имаше на разположение само няколко часа за преговори с руската страна, която в последния момент съкрати времето за преговори от 2 на 1 ден. Според кореспондентът на БНТ в руската столица местни експерти коментирали промяната като поредна форма на натиск върху българската страна.

Jimmy
07.04.2011, 12:09
Разбира се че помагат. Умерената радиация (която не убива организмите или не им причинява смъртоносни болести) спомага за генната мутация. От там и за развитие и усъвършенстване на видовете. Както за поява на нови видове!
Иначе и до сега в първичния океан щяха да плуват само едноклетъчни организми.
Схванал си какво имам предвид - например - може да се появат хора с три ръце, които да могат едновременно да си пият кафето , докато пишат на клавиатурата мнения във форум "Инвестор" :rolleyes:
Да не си се записал доброволец по аварийните работи в АЕЦ Фукушима? Пише тук-там, че давали по $5000 на ден. Пък и като екстра може да се сдобиеш с някоя ценна генна мутация.

съни(тя)
07.04.2011, 12:54
Спете спокойно, деца :))
И руските министри вече мислят за интересите на България:))))

Проектът за АЕЦ "Белене" ще бъде реализиран успешно, само ако отговаря на икономическите интереси на България.

С това изявление се ангажира руският министър на енергетиката Сергей Шматко пред специалния пратеник на БНТ в Москва. (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3732551)

Jay Gould
07.04.2011, 13:57
ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ В МОСКВА ЗНАЕ, ЧЕ ШЕФА НА НЕК НЯМА ДА Е УВОЛНЕН 20 ЧАСА ПРЕДИ БОРИСОВ ДА ИЗИГРАЕ ЦИРКА

Троицата Борисов – Дянков – Цветанов изпълни заповедите на неформалния премиер на България Валентин Златев.

Още снощи в българското посолство в Москва са били Вежди Рашидов и Валентин Златев.
Златев е знаел, че приятелят на президента Георги Първанов – шефът на НЕК Красимир Първанов НЯМА да е уволнен.
Златев знае това 20 часа преди Борисов да отмени уволнението. http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17404&Itemid=9

clearly
07.04.2011, 15:38
ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ В МОСКВА ЗНАЕ, ЧЕ ШЕФА НА НЕК НЯМА ДА Е УВОЛНЕН 20 ЧАСА ПРЕДИ БОРИСОВ ДА ИЗИГРАЕ ЦИРКА

Троицата Борисов – Дянков – Цветанов изпълни заповедите на неформалния премиер на България Валентин Златев.

Още снощи в българското посолство в Москва са били Вежди Рашидов и Валентин Златев.
Златев е знаел, че приятелят на президента Георги Първанов – шефът на НЕК Красимир Първанов НЯМА да е уволнен.
Златев знае това 20 часа преди Борисов да отмени уволнението. http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17404&Itemid=9

Валентин Златев премиер, Бойко - аут;);)
http://frognews.bg/news_34144/Valentin_Zlatev_premier_Boiko_-_aut/

nabludatel63
07.04.2011, 17:08
Коалицията "Фукушима" и европейската принадлежност на България


Това ново политическо статукво ще се отрази твърде бързо върху политическите баланси на страната. Изчакайте следващите социологически сондажи (надеждните, а не продажните) и сами ще се убедите в това. "Белене" е вододел, който къса окончателно връзката между ГЕРБ и най-малко 10-15 на сто от българските избиратели. Достатъчно за загубата на предстоящите президентски и общински избори. Тези хора може и да не подкрепят другиго, могат и да си останат у дома.

Те обаче вече нямат мотивацията да спират пътя на Първанов, Овчаров и Станишев към властта. Не защото са им домилели, а защото вече не виждат разлика между тях и Борисов... Всъщност – има разлика. Овчаров и Първанов поеха личната си отговорност за натрапването на руските енергийни проекти на България. Подписаха ги лично и публично. Не се скриха зад някой си шеф на НЕК – "на шурея шуренайката" – както направи Бойко
Борисов...
Каквито и да са последствията, управлението на ГЕРБ ще строи АЕЦ "Белене". А шансовете проектът да се осуети са свързани с добрата координирация на нашия собствен, български натиск срещу решението на правителството, с инициативите, които се разгръщат в Европа срещу рисковете на ядрената енергетика. Става въпрос за натиск срещу коалицията "Фукушима" начело със Златев, Първанов и Борисов.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/04/07/1071705_koaliciiata_fukushima_i_evropeiskata_prina dlejnost_na/

Бате Пешо
07.04.2011, 17:08
1000 MW могат да струват между около 60 и 80 млн.лв. Без пушек и без радиация. Мога да ги построя за под 5 години работно време.

По-здрави,

Бате ви.

Ми кой ти пречи.Строй.

clearly
07.04.2011, 17:14
Европарламентът ще гласува днес резолюция за ядрената безопасност. .
07.04.2011 / 11:45
Европарламентът ще гласува днес резолюция за ядрената безопасност. В нея се отправя призив за временен мораториум върху изграждането на нови атомни централи в Европейския съюз.

Забраната ще продължи поне докато се проведат стрес-тестове и оценки на резултатите. В резолюцията има и втори текст, който, ако бъде гласуван, ще задължи страна-членка да посочи срокове, в краткосрочен и дългосрочен план как смята да закрие атомните си мощности.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" български евродепутати обявиха, че няма да подкрепят документа, защото според тях това не е в интерес на страната ни.

Илияна Йотова: "Днес ние ще имаме едно инфарктно гласуване на една резолюция, която повечето ми колеги, поне в моята партия, снощи казаха, че са против бъдещето на ядрената енергетика въобще в Европа. Искам веднага да ви кажа, че нашата делегация, на българските социалисти, изрази особено мнение. Ние няма да подкрепим днес тази резолюция, защото смятаме, че в ядрената енергетика има още много бъдеще и защото смятаме, че това е в националния интерес на страната."

Владимир Уручев-Герб: "Ние трябва да имаме още, как да кажа, една атомна централа, още няколко атомни мощности, които да ни помогнат и ние да прескочим в следващата енергийна ера.
http://bnt.bg/bg/news/view/50512/evroparlamentyt_shte_glasuva_rezolucija_za_jadrena ta_bezopasnost


Липса на консенсус в ЕП за бъдещето на ядрената енергетика в Европа
07 април 2011 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Страсбург. Европейският парламент отхвърли предложението за обща резолюция относно ядрената безопасност в Европа с 264 гласа "за", 300 "против" и 61 "въздържали се", съобщиха от пресслужбата на ЕК.
Несъгласия възникнаха по редица въпроси, което в крайна сметка доведе до отхвърлянето на текста на резолюцията от мнозинството от европейските депутати.
Членовете на ЕП обсъдиха тези въпроси в рамките на пленарното заседание в сряда, 6 април.
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1071776.jpg
По време на дискусията зелените евродепутати буквално показаха, че са против ядрената енергия.Ето ви проекта на текста на Резолюция http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P7-RC-2011-0236&language=BG която бе отхвърлена от ЕП .В същият има доста смислени предложения

съни(тя)
07.04.2011, 17:22
Илияна Йотова: ".... Ние няма да подкрепим днес тази резолюция, защото смятаме, че в ядрената енергетика има още много бъдеще и защото смятаме, че това е в националния интерес на страната."

Владимир Уручев-Герб: "Ние трябва да имаме още, как да кажа, една атомна централа, още няколко атомни мощности, които да ни помогнат и ние да прескочим в следващата енергийна ера.
http://bnt.bg/bg/news/view/50512/evr...ta_bezopasnost
какво единство между БСП и ГЕРБ :)))

Единствено не разбирам на какво отгоре са тези общо-политически твърдения:confused:

Да оставим за моменнт всички останали аспекти на проекта - безопасност, инфраструктура....

Първият аргумент ми се губи - икономическата обоснованост?!

Кой тръгва да реализира проект, от който цената на продукта ще е 3 пъти по-висока от днешната й стойност?!

Jay Gould
07.04.2011, 17:56
ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ В МОСКВА ЗНАЕ, ЧЕ ШЕФА НА НЕК НЯМА ДА Е УВОЛНЕН 20 ЧАСА ПРЕДИ БОРИСОВ ДА ИЗИГРАЕ ЦИРКА

Троицата Борисов – Дянков – Цветанов изпълни заповедите на неформалния премиер на България Валентин Златев.

Още снощи в българското посолство в Москва са били Вежди Рашидов и Валентин Златев.
Златев е знаел, че приятелят на президента Георги Първанов – шефът на НЕК Красимир Първанов НЯМА да е уволнен.
Златев знае това 20 часа преди Борисов да отмени уволнението. http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17404&Itemid=9

Интересно от къде колацията Румен Овчаров, Бойко и Доган смятат да вземат тези милиарди за централата?
И тя да бе с цената на тази в Бангладеш : http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767 , която е същата като нашата, о.к. но то ще е някакво чудо за милиарди повече.
И пари от къде?
Заеми, или валутния резерв, или чрез данъци и цените на тока?
И трите варианта значат, че ще се наложи да се обърнат милиарди левове и да се купуват долари и евра с тях, а това ще значи спукване на валутния борд със сигурност.
Не случайно още преди 2 години казах, че проекта Белене не бива в никакъв случай да се финансира с пари от България освен 1 милиард максимум и то ако този милиард тук в България се набира чрез акции, а не с данъци и цените на тока!
Всичко друго ще е пагубно.
Без външни инвестиции това ще е като дуло на танк върху Запорожец. Ще катурне цялата финансова система от собствената си тежест.

clearly
07.04.2011, 18:00
Интересно от къде колацията Румен Овчаров, Бойко и Доган смятат да вземат тези милиарди за централата?
Как от къде??От Русия Jay Gould.Чети тая статия и ще ти се изяснят доста неща http://darikfinance.bg/novini/50753/%CB%FA%E6%E0%F2%E0+%C0%C5%D6+%C1%E5%EB%E5%ED%E5!

Jay Gould
07.04.2011, 18:03
Как от къде??От Русия Jay Gould.Чети тая статия и ще ти се изяснят доста неща http://darikfinance.bg/novini/50753/%CB%FA%E6%E0%F2%E0+%C0%C5%D6+%C1%E5%EB%E5%ED%E5!
Да де, но кой ще ги връща после ;) Защото и аз нямам нищо против руснаците да правят централа, но ако те сами си я платят и си търсят после пазар на тока. Без държавни гаранции от наша страна и без заеми.. Да имаме дял, само защото се строи тук и на наша територия.. Ако не им харесва да си правят такава в Русия..

gigow
07.04.2011, 18:24
Хайде противниците на АЕЦ "Белене" може да се успокоите. Няма да я строим. Турците ще построят нов АЕЦ на 5 км от България. И ще ни продават колкото си искаме ток на цена колкото ТЕ си искат. В момента цената на тока там е 23 стотинки. На нас ще ни я продават по 30 ст за киловат.


Турция планира АЕЦ на 5 километра от Резово
7 Април 2011

Има вероятност третата турска атомна електроцентрала да бъде построена на брега на Черно море на няколко километра от най-южната точка на българска територия – граничното село Резово. Това става ясно от публикации в турските медии в четвъртък.

Вестник "Радикал" цитира министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който казва, че засега все още няма конкретно избрано място, но една от възможностите е малкото крайбрежно градче Инеада.


И не се бойте. Дори да аварира преобладаващите ветрове са западни. Ще отнесе радиацията към Турция. И морското течение по крайбрежието е от север на юг. Пак ще го отнесат турците.

Jay Gould
07.04.2011, 18:35
Хайде противниците на АЕЦ "Белене" може да се успокоите. Няма да я строим. Турците ще построят нов АЕЦ на 5 км от България....
:D Това го четох вече. Аз пък ще отворя магазин на съседното кьоше ако не ми дадеш тоя твоя ;)
Журналистите, че са малоумни то е ясно, ама тук никой ли от вас не е правил бизнес :) Явно не :) А няма да се учудя въобще в турските медии да няма нищо, ама и да има .. колко според вас струва някоя подобна статия в турски или български вестник :)

Това дори е малко. Я сметнете при инвестиции от която бихте лапнали около 4-10 милиарда, колко пари са 5 % примерно бюджет за реклама? ;)
А нищо чудно и руснаците да не се бъркат извън тия милиони евро които наляха в нашите медии за платени статии, защото и бат ви Бойко и Румен Овчаров имат достатъчно пари да си поръчат в някоя турска или българска медия каквато искат статия, срещу комисионните които са лапнали :)

SPART
07.04.2011, 18:44
Хайде противниците на АЕЦ "Белене" може да се успокоите. Няма да я строим....

Че ние кога сме се притеснили ? :eek: И кога сме твърдели че ще я строят ? :eek:

Просто знаем ,че нито една ядрена мощност не може да бъде въведена ( или изведена ) в експлоатация , без изричното съгласие на ЕК включващо един куп процедури и бюрокрация ;) .....

Проблемът е , че БГ подписва договори за строеж на нещо , което изначално е процедурно обречено , че дава гаранции и поема ангажименти :eek:

С ЕК ( по договора за евро-колонизация ) имаме догорена процедура по извеждане от експоатация на ядрени мощности ( АЕЦ "Козлодуй " ) ! И нищо по различно от това ......;)

П>С : Румънската 'Черна вода " обаче е одобрена в румънския договор за присъединяване към ЕС ( с протекцията на Франция ) ;) .Но и техния главен преговарящ не беше като нашта скукарджа ...не се сещам името :o ....
---------------------------------------------------------------------

А това за Турция ако се реализира , е още един повод в полза затварянето на "Марица -Изток " :(

Jay Gould
07.04.2011, 18:52
На времето гъркът Емил Захаров продавал така оръжия на тъпите балкански народи :)
Отивал при някой министър, давал му пари под масата, продавал някоя подводница изгодно, а после отивал в съседната страна, България например и казвал "Съседите ви си купиха подводница". Естествено нашите казвали "Ние пък ще купим 2". От там в Гърция, Сърбия и Румъния, а после пак при първите.. "Ония си купиха 2 подводници". Турчолята разбира се няма да останат назад я.. поръчват още, а заедно с това и самолети, картечници, оръдия, снаряди.. После Захаров пак в България и нашите и те давай на юруш.. така добре заредил балканските страни, че сме си спретнали 3 войни за нула време.
Балканската, Междусъюзническата или Втората балканска война, и Първата Световна война.. Като нямало пари за оръжие Захаров и концерните зад него осигурявали заеми.. Така хем от лихви, хем от продажба на оръжие печелили.
Ако някъде някой почвал да задава въпроси пускал малко пари на вестниците да пропагандират местния патриотизъм и това, че на всяка цена не бива да се изостава от съседите.
:)

clearly
07.04.2011, 19:25
:D Това го четох вече. Аз пък ще отворя магазин на съседното кьоше ако не ми дадеш тоя твоя ;)
Журналистите, че са малоумни то е ясно, ама тук никой ли от вас не е правил бизнес :) Явно не :) А няма да се учудя въобще в турските медии да няма нищо, ама и да има .. колко според вас струва някоя подобна статия в турски или български вестник :)

Това дори е малко. Я сметнете при инвестиции от която бихте лапнали около 4-10 милиарда, колко пари са 5 % примерно бюджет за реклама? ;)
А нищо чудно и руснаците да не се бъркат извън тия милиони евро които наляха в нашите медии за платени статии, защото и бат ви Бойко и Румен Овчаров имат достатъчно пари да си поръчат в някоя турска или българска медия каквато искат статия, срещу комисионните които са лапнали :)

Специално се разрових из турския в-к,,"Радикал"и конкретна статия по това няма от тия дни.Има една статия от 19/03/2011 но тя е обща http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1043440&Yazar=MURAT%20YETK%DDN&Date=07.04.2011&CategoryID=98 и никъде не пише ,че Турция планира АЕЦ точно на 5 километра от Резово:D
Мисля си ,че медиапул са взели това инфо от бг сайт който е на енглиш за българите в чужбина .Зад него нямам си на идея кой седи;)
http://www.novinite.com/view_news.php?id=127024
пп Нали Бойко като дойде на власт обеща пълна прозрачност та по тоя повод питам защо не се разсекретят договорите за АЕЦа от началото до последният който Първанов е подписал??

Jay Gould
07.04.2011, 19:47
Специално се разрових из турския в-к,,"Радикал"и конкретна статия по това няма от тия дни.Има една статия от 19/03/2011 но тя е обща http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1043440&Yazar=MURAT%20YETK%DDN&Date=07.04.2011&CategoryID=98 и никъде не пише ,че Турция планира АЕЦ точно на 5 километра от Резово:D...
И аз не знам в Турски вестник да е излизало нещо подобно, за това моля, някой ако има информация да е представи.
Подобни "статии" обаче са нещо полезно. :D
Сега например, ще пусна Гугъл и само за минута ще събера списък с всички български медии и сайтове на които не може да им се има доверие за поднасяната информация и които са с платени редактори и журналисти :D

ПС: Английското издание на "Хюриет" било написало така.. Сега ще го видим :)

ПС 2: В Хюриет наистина има статия в която обаче пише "Може..." ... някой ден ;)
Министъра им е казал, че е разглеждан този терен заедно с още 3 и някой ден може би ...:)
Има и няколко коментара под статията, май турците не се радват много ...

bgg_red
07.04.2011, 20:04
:)

clearly
07.04.2011, 20:34
И аз не знам в Турски вестник да е излизало нещо подобно, за това моля, някой ако има информация да е представи.
Подобни "статии" обаче са нещо полезно. :D
Сега например, ще пусна Гугъл и само за минута ще събера списък с всички български медии и сайтове на които не може да им се има доверие за поднасяната информация и които са с платени редактори и журналисти :D

ПС: Английското издание на "Хюриет" било написало така.. Сега ще го видим :)

ПС 2: В Хюриет наистина има статия в която обаче пише "Може..." ... някой ден ;)
Министъра им е казал, че е разглеждан този терен заедно с още 3 и някой ден може би ...:)
Има и няколко коментара под статията, май турците не се радват много ...
Ето дословно какво е писано
* Akşam gazetesine Akkuyu ve Sinop’tan sonra üçüncü santralın da yerinin belli olduğunu açıklamış ama neresi olduğunu söylememişsiniz. Biz de soralım, nereye planladınız?
http://i.radikal.com.tr/150x113/2011/03/18/fft16_mf685229.Jpeg

Üçüncü santral da sahilde olacak
Bunu söyleyemem. Birincisi, henüz tam olarak belirlenmiş değil, birkaç nokta üzerinde duruluyor, teknik çalışmalara göre karar verilecek.
* Ama “Deprem riski olmayan bölge” demişsiniz. Türkiye’nin deprem riski haritasına bakınca, Orta Anadolu’nun büyük bölümü ve devamında Orta Akdeniz dışında Trakya’nın kuzey sahili, Orta Karadeniz sahili ile Trabzon’dan doğuya doğru Karadeniz sahili kalıyor geriye.
Spekülasyonlara yol açan bir şey söyleyemem. Ama nükleer santrallarda çok miktarda soğutma suyu ihtiyacı var. Türkiye’deki akarsular, Avrupa ya da Amerika’dakiler gibi her mevsim bol su sağlayamıyor, su rejimi düzensiz. O nedenle deniz kıyısında olacağını söyleyebiliriz.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1043440&Yazar=MURAT%20YETK%DDN&Date=19.03.2011&CategoryID=98

Строеж на АЕЦ в тази зона е изключително опасно. Северна Турция е зона с голяма земетръсна активност.
http://avgit.blogspot.com/2010/03/blog-post_09.html
Jay Gould ето ти и един полезен сайт http://www.power-technology.com/projects/
в който между другото пише ,че инвестицията за АЕЦ Белене ще е м/у 7 € 8 млрд.http://www.power-technology.com/projects/belene-nuclear/

Jay Gould
07.04.2011, 20:50
.. Мерси за сайта

Pyramid
07.04.2011, 20:57
Ми кой ти пречи.Строй.Ми добре, почвам. Кво пъкъ. :D

clearly
08.04.2011, 18:01
Трайчо Трайков от трибуната на парламента заяви:,, Стоя зад всяка своя дума за действията на шефа на НЕКhttp://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/08/1072324_traikov_stoia_zad_vsiaka_svoia_duma_za_dei stviiata_na/
Споре мен Трайчо е достоен принципен и доблест българин , а Бойко е подлога на рашаните и Златев
http://www.mediapool.bg/photo/l_178111.jpg
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=178100&srcpos=3

http://sc.standartnews.com/images/news/thumbnails_big/100020/NEK.jpg
А тук http://www.pari.bg/article/2011/4/8/Bezkonfliktni_interesi имала си крушката-опашка!:eek::eek:

MILOM
08.04.2011, 19:02
Трайчо се държа мъжки,но мачо боко ще го махне.Дянкофф явно са го уловили в крачка и сега пее частушки.

all_trader2
09.04.2011, 14:06
Трайчо се държа мъжки,но мачо боко ще го махне.Дянкофф явно са го уловили в крачка и сега пее частушки.

ДянкоFF лъже като насрано говедо - казаха ми че пред българска аудитория в Лос Анджелис е заявил че никога няма да подпише нищо руско - явно думите му зависят на чия територия се намира . чудя се до кога ще го търпим този паляк ???????????????

clearly
09.04.2011, 16:12
Както и да се погледне българският народ няма да има преки ползи от експлоатацията на АЕЦ Белене в дългосрочен план. Сега се опитват да ни пробутат утопията за "Светлото бъдеще" в друг вариант - Като построим АЕЦ-а всичко ще ни е наред - и тока ще ни е евтин и сиренето - на корем, няма да се налага да работим повече - само ще ядем. http://forum.skycode.com/img/i_laughing.gif http://forum.skycode.com/img/i_laughing.gif http://forum.skycode.com/img/i_laughing.gif http://forum.skycode.com/img/i_laughing.gif

Pyramid
10.04.2011, 12:40
Преки и косвени ползи може да има при положение, че се използва по-висок процент от енергията. Има отделна тема по въпроса. Забравяте, също така, фантомния поток пари от инфлацията, която се забърква в момента с печатници тук и там, зад и пред Океана. В допълнение, това, дето сега дава не по-малка част, т.е. ТЕЦ-овете, издухват през комина невъзобновяема суровина за химията на идните ни поколения - помислете, на какво ги обричаме, опукаме ли и кюмюра - да ядат и да се топлят с голикамъни ли бе, люде? Пак ще добарат урана, тогава. Само че, ще е в съвсем сбити срокове, притиснати от Нуждата, и ще направят такива пропуски, че гръмването ще е въпрос на някой-друг месец.
Веднъж СедЯнков и Боко да се окажат малко по-близо до правилното решение, а тук припяват дитирамби на Трайча. Докачил се е от честолюбие, ок. Ама то и "патриотизмът" трябва да е в някакви граници, че почва да мяза на интернационализъм - като този на Георги Димитров, ако не, и по-лош. Няма ли да се вразумите?

clearly
10.04.2011, 13:50
През последните седмици много приказки се изговориха за АЕЦ,,Белене''Бойко в Панорама надълго и нашироко ни обясняваше как триглавата ламя била виновна ,че не била завършала преговорите по окончателния договор който слагал началото на изграждането на същата и как неговото правителство се е нагърбило да я построи,но дефакто преди дни чрез подписът си Първанов удължи споразумението с три месеца.И в крайна сметка аз лично не получих отговори на някои според мен прости, но ключови въпроса и те са: Кой какво ще плаща за Белене? Какво ще струва токът със и без новата АЕЦ? И каква сигурност срещу земетресения, природни бедствия и терористични атаки биха гарантирали строителите на Белене? Някой ако знае отговорите да ни ги напише тука.

gigow
10.04.2011, 13:55
Ако Бойко до края на май подпише ЗА Белене му слагам една голяма ЧЕРВЕНА точка. :p:p:p
И няма вече да го ругая публично. :D:D:D
Само във форума.... ;)

MILOM
10.04.2011, 18:01
Гигов,не е притеснявай- ще я строят,мача свърши след флашките.Можеше ,ако искат да излезем сухи,сега след събитието във Фокушима,но след подписването на последното споразумение,мърдане няма.
в четвъртък "Файненшъл таймс" съобщи за намеренията на "Сименс" да излезе от съвместното предприятие с "Росатом", тъй като го счита за безперспективно и нежизеноспособно, като повод за оттеглянето е ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима".
Германски прокурори претърсват офиси на френско- германския ядрен консорциум между "Арева" и "Сименс" във връзка с разследване за подкупи, съобщи Ройтерс.
Говорител на прокуратурата в Нюрнберг заяви, че в четвъртък са проверени 31 офиса на съвместната компания, както и частни резиденции, намиращи се в Германия и Чехия.

Pyramid
10.04.2011, 18:23
Ако Бойко до края на май подпише ЗА Белене му слагам една голяма ЧЕРВЕНА точка. :p:p:p
И няма вече да го ругая публично. :D:D:D
Само във форума.... ;)
-Правилно. Тук не сме публика ;):D

gigow
10.04.2011, 21:02
Гигов,не е притеснявай- ще я строят,мача свърши след флашките.Можеше ,ако искат да излезем сухи,сега след събитието във Фокушима,но след подписването на последното споразумение,мърдане няма.
А бе притеснявам се да ти кажа. Щото пожарникарят си сменя мнението по-често от бельото. Та когато подпише ЗА Белене, тогава ще му поставя ЧЕРВЕНА точка.
Сега ще напазарувам малко "енемонки", пък каквото стане! :)
И естествено НЕ Е препоръка!

Jimmy
11.04.2011, 14:25
Както и да се погледне българският народ няма да има преки ползи от експлоатацията на АЕЦ Белене в дългосрочен план.
За сметка на това някои другари ще се облажат с доста дебели комисони и кухи държавни поръчки за милиони.
Пак ще кажа - вижте как някакъв дребен играч като Вальо "Топлото" успя да открадне милиони от една пиклива Софийска топлофикация и си представете за какви суми става дума при атомните централи като "Козлодуй" и евентуално при "Белене" ...

Jay Gould
12.04.2011, 04:01
...... няма да се харчат пари от бюджета....Самото строителство ще се извърши предимно с привлечен капитал, а като обезпечение ще служат акциите на бъдещата проектна компания.

... няма да има държавни гаранции. Както знаем, гаранциите също са държавен дълг, тоест в случая увеличение на българския държавен дълг няма да има.

.. Няма да има задължително изкупуване по каквито и да е преференциални цени на електроенергията.... икономическите решения ще бъдат оставени на пазара и никой няма да субсидира никого.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3742431

Ако това е вярно, да я правят

MILOM
12.04.2011, 07:49
...... няма да се харчат пари от бюджета....Самото строителство ще се извърши предимно с привлечен капитал, а като обезпечение ще служат акциите на бъдещата проектна компания.

... няма да има държавни гаранции. Както знаем, гаранциите също са държавен дълг, тоест в случая увеличение на българския държавен дълг няма да има.

.. Няма да има задължително изкупуване по каквито и да е преференциални цени на електроенергията.... икономическите решения ще бъдат оставени на пазара и никой няма да субсидира никого.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3742431

Ако това е вярно, да я правят
Джей,този енергиен експерт всъщност е юрист,беше от СДС-мисля,че и във форума се бе появил,сега ги е зарязал и прегърна атомната идея-сещай се по какви причини.

clearly
12.04.2011, 10:42
,,9% от енергията в ЕС вече е „зелена“.Според Евростат за България данните са 6.2% за 2009 г.''
http://www.livebiz.bg/pazari/s/294821013
http://img7.st.livemedia.bg/2011/01/07/16356/460x341.jpg
Разходите за изграждане на големи фотоволтаични проекти ще паднат двойно до 2020''
http://www.investor.bg/news/article/115042/91.html
Ето един от последните паркове, които се изградиха!Това е бъдещето http://www.svilengrad24.info/news_details.php?nm=nv4965

MILOM
12.04.2011, 10:54
15% от токa у нас през 2010 г. е бил от зелена енергия (http://www.klassa.bg/news/Read/article/163815_15%25+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D0%BE%D0%BAa+%D1% 83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+201 0+%D0%B3.+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BE%D1%82+% D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%D 0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F)

clearly
12.04.2011, 10:59
15% от токa у нас през 2010 г. е бил от зелена енергия (http://www.klassa.bg/news/Read/article/163815_15%25+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D0%BE%D0%BAa+%D1% 83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+201 0+%D0%B3.+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BE%D1%82+% D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%D 0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F)
Та това е добре и е крайно време към тоя вид енергия да се орентираме а не към опасните АЕЦ-ове.Ето днес чета ,че ,,Ядрената криза в АЕЦ „Фукушима 1” стигна степента на Чернобилската'''
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=698644
което значи ,че количество радиоактивни вещества изтичащо, има силно въздействие върху здравето на хората и върху околната среда.

Forex Master
12.04.2011, 11:13
има силно въздействие върху здравето на хората
А представи си какво би станало ако ни спрат тока само за 1 седмица?

съни(тя)
12.04.2011, 11:53
Още нещо по темата:
Сдружение: Този проект значи закриване на “Козлодуй”

Построяването на "Белене"означава закриване на АЕЦ "Козлодуй", защото двете централи са конкуренти и руснаците няма да могат дори да си върнат вложенията във втора атомна, ако първата работи. (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=852282)

...... няма да се харчат пари от бюджета....Самото строителство ще се извърши предимно с привлечен капитал, а като обезпечение ще служат акциите на бъдещата проектна компания.

... няма да има държавни гаранции. Както знаем, гаранциите също са държавен дълг, тоест в случая увеличение на българския държавен дълг няма да има.

.. Няма да има задължително изкупуване по каквито и да е преференциални цени на електроенергията.... икономическите решения ще бъдат оставени на пазара и никой няма да субсидира никого.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3742431

Ако това е вярно, да я правят
този човек разбива...някакви митове с...други митове, като това:

Конкретно в случая с евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" - системите за сигурност и електрическата част ще бъдат изграждани от "Аreva" и "Siemens", финансов консултант е HSBC, архитект-инженер е Worley Parsons, поне на този етап с минимален процент като инвеститори са привлечени финландската "Фортум" и френската "Алтрон".

Въпросът с привличане на нови инвеститори със сигурност ще има допълнително развитие във времето.

Ядреното гориво, с което работят реакторите тип В-466, може да бъде доставяно както от Русия, така и от всеки друг производител - САЩ, Великобритания и др. Подчертавам го, защото и по тази тема има доста спекулации (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3742431).
Обаче тук, преди няколко дни се твърди друго:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=847897
Германският концерн “Сименс” обмисля да се оттегли от съвместните ядрени проекти с руската фирма “Росатом”, съобщи вчера в. “Файненшъл таймс”.
.............................
Неофициално от руска страна се разбра, че е възможен такъв вариант. Той обаче не бил свързан с отношението на германската компания към руските партньори, а по-скоро с вътрешно-политическия дебат към ядрената енергетика в Германия.

"Сименс" е втората германска компания, която иска да излезе от проекта "Белене". Това вече направи RWE през октомври 2009 г. Тя кандидатства за стратегически инвеститор и бе избрана с предложението си за 1,275 млрд. евро за 49%. Мотивът на RWE за напускане бяха кризата, липсата на същински договор с руснаците за изграждане на централата и на финансово структуриране на проекта. Все неща, които ги няма и досега.
а това:
...... няма да се харчат пари от бюджета....Самото строителство ще се извърши предимно с привлечен капитал, а като обезпечение ще служат акциите на бъдещата проектна компания.

какво означава, че в един момент "Белене" може да е 99% на Росатом ли?
.. Няма да има задължително изкупуване по каквито и да е преференциални цени на електроенергията.... икономическите решения ще бъдат оставени на пазара и никой няма да субсидира никого.

това, само когато го запишат черно на бяло в договора за строеж, може да има някаква стойност
Ядреното гориво, с което работят реакторите тип В-466, може да бъде доставяно както от Русия, така и от всеки друг производител - САЩ, Великобритания и др. Подчертавам го, защото и по тази тема има доста спекулации
да, предполагам, че е възможно закупуване на гориво от Англия или Щатите, но отработеното гориво там ли ще отива...

Ако не бях прочела, че същият човек е " главен експерт към парламентарната Комисия по икономика, енергетика и туризъм" не мислех и да я доизчета цялата....писаница :)

Dreamer
12.04.2011, 12:42
Избраха си HSBC за консултант. Само ми е странно плащането - 2.7 милиона сега и над 100, ако кажат да... Че кой няма да каже да за 100 милиона?

Forex Master
12.04.2011, 13:29
Избраха си HSBC за консултант. Само ми е странно плащането - 2.7 милиона сега и над 100, ако кажат да... Че кой няма да каже да за 100 милиона?
Никой по света и у нас не си и прави илюзии, че заплащането на "консултантски" услуги е другото име за плащане на подкуп!!! Остава да видим на кого се плаща и точно за какво е този подкуп?... Ще се разбере скоро...

Jay Gould
12.04.2011, 14:05
Джей,този енергиен експерт всъщност е юрист,беше от СДС-мисля,че и във форума се бе появил,сега ги е зарязал и прегърна атомната идея-сещай се по какви причини.
За това и съм написал "Ако това е вярно ...." :)

MILOM
12.04.2011, 14:46
България ще плати на английската банка HSBC допълнително 0,95% от крайната цена на АЕЦ "Белене", ако излезе със становище, че проектът е икономически обоснован, съобщи БНР. За самата консултация банката прибира други над 2 млн. EUR.
Ако HSBC се произнесе положително за рентабилността на ядрената електроцентрала ще вземе още между 60 и 100 млн. EUR (по различни оценки за стойността на АЕЦ "Белене").
Що си мисля ,че отговора вече е ДА

clearly
12.04.2011, 16:54
Енергетика:,,Проектът „Белене” и ядрените отпадъци – въпроси без отговор '
12април 2011г
цитирам:,,В потока коментари „за” и „против” строежа на атомната централа „Белене” през последните седмици, преобладават емоционалните политически аргументи пред здравата икономическа логика. Според мен единственият въпрос, на който следва да се отговори е дали проектът е икономически изгоден за България и дали ще е конкурентноспособен на един бъдещ общ европейски енергиен пазар. Все забравяме, че от 2007 г. България е равноправен член на Европейския съюз, от което пък следва, че се е ангажирала да участва във формирането и изпълнението на общите европейски политики, една от които е създаването на единен конкурентен енергиен пазар.
В тази връзка бих искала да повдигна няколко въпроса, които не се отнасят само до цената на централата, а имат по-широко измерение, особено след ядрения инцидент в Япония, и са свързани най-вече с грижата за опазване на околната среда при дългосрочното съхранение на отработеното ядрено гориво.

Предистория на проблема?

Въпреки повече от половинвековната история на ядрената енергетика (първият ядрен реактор е въведен в експлоатация през 1956 г. в Колдър Хол, Обединено кралство), все още няма хранилища за окончателно погребване на отработеното ядрено гориво. Към момента отпадъците с висока радиоактивност или тези, които не могат да се подложат на преработка и да се използват повторно, се съхраняват в съоръжения за временно съхраняване. Чрез временните съоръжения за съхранение се намалява температурата и нивата на радиация на топлоотделящите елементи и отпадъците с висока радиоактивност. Тези съоръжения се нуждаят от постоянна поддръжка и контрол и поради тази причина не могат да дадат дългосрочно решение на проблема със съхранение на отпадъците с висока радиоактивност. Те обикновено са близо до или на повърхността, при което съществува допълнителен риск от аварии, включително от падане на самолети, пожари и земетресения. Срокът на междинното съхранение може да бъде най-много до 50-100 години. Трябва да се има предвид, че ядрените отпадъци от централите с високи нива на радиация имат разпад до 1 млн. години. Това означава, че отпадъците, съхранявани във временни съоръжения трябва да бъдат преопаковани и съхранени по един дългосрочен и надежден начин.
Към момента в Европейския съюз се генерират 7000 кубически метра радиоактивни отпадъци и по – голямата част от тях се съхраняват в съоръжения за временно съхраняване.

Какво е най-доброто решение?

Сред учените и международните организации като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е налице широк консенсус, че дълбокото геоложко погребване е най-подходящото решение за дългосрочно погребване на ядрените отпадъци с висока радиоактивност. Този консенсус е основан на научна работа извършвана повече от 30 години. През 2009 г. близо 200 учени и инженери от около 70 организации препоръчват отработените ядрени отпадъци да се погребват в дълбоки подземни геоложки хранилища за високо радиоактивни отпадъци. Препоръките са представени в специално изготвен от тях доклад "Програма за стратегически изследвания". Общият извод е, че от всички известни технологии към настоящия момент, геоложкото погребване е най-безопасния вариант. Съхраненият по този начин отпадък е в "пасивна безопасност", при която не е необходима намесата на човешка дейност и радиоактивните отпадъци може да се съхраняват завинаги там.

Какво е предложението на Европейската комисия за разрешаване на проблема?

Съгласно Договора за Евратом, ЕС притежава правната компетентност за защита на населението от йонизиращи лъчения. Въпреки че, енергийният микс е от национална компетентност и ЕС зачита решението на всяка държава-членка, независимо дали то е „за или против” ядрената политик, но в същото време в интерес на всички граждани на Европа е ядрените отпадъци да се изхвърлят по безопасен начин и хората, водите и земната повърхност да са защитени от радиоактивно замърсяване. Не е необходимо да се споменава, че ядрен инцидент в една страна би имал опустошителен ефект и в други съседни страни.

Комисията предлага да се създаде европейска рамка със задължителна правна и изпълнителна сила, която да гарантира, че всички държави-членки ще прилагат общите стандарти, създадени в рамките на МААЕ, за всички етапи на управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци до окончателното им погребване. Предвижда се директивата да бъде приета до края на 2011 г.

По-специално директивата определя, че:

* Държавите-членки трябва да изготвят национални програми в рамките на четири години от приемането на директивата. Тъй като приемането се очаква за 2011 г., това означава края на 2015 година. Тези програми следва да включват: планове за изграждането и управлението на обектите за погребване, в които се определя конкретен график за изграждане, съдържащ основни етапи и описание на всички дейности, които са необходими за изпълнението на техническите решения за погребване, оценката на разходите и избраните схеми за финансиране.

* Националните програми трябва да бъдат обявени на комисията. Комисията може да поиска от държавите-членки да изменят плановете си.

* Две или повече държави-членки могат да се споразумеят да използват окончателно хранилище в една от тях. Не се разрешава износът на ядрени отпадъци извън ЕС с цел окончателно погребване.

* Обществеността трябва да бъде информирана от държавите-членки, за да може да участва във вземането на решения относно управлението на ядрените отпадъци.

* Стандартите за безопасност, разработени от Международната агенция за атомна енергия придобиват задължителна правна сила. Това включва независим орган, който издава лицензии за изграждане на хранилища и проверява анализа на безопасността за всяко отделно хранилище.


В контекста на горната информация от само себе си се налагат и въпросите към проекта „Белене”.

1.Ако България гледа сериозно на задължението си да спазва европейското законодателство, то има ли идея как и къде ще погребва отработеното ядрено гориво от атомната централа „Белене".
2.В проекта обсъждан ли е стандарта за безопасност, който ще се прилага при погребване на отработеното ядрено гориво от централата „Белене” в светлината на предстоящите промени на европейското законодателство в тази насока?
3.Има ли оценка на разходите и какви са схемите за финансиране?
4. Кой и как ще финансира разходите по погребване на ядрените отпадъци от „Белене” . По принцип това е задача на оператора на атомната централа, който следва да заделя средства за бъдещото погребване на ядрените отпадъци.
5.Как държавата ще изпълни изискването, заложено в директивата, да бъде надлежно информирана обществеността, за да може тя да участва във вземането на решенията относно управлението на ядрените отпадъци преди да бъде определен начина на съхранението им?

В директивата се казва, че обществеността трябва да бъде уведомявана от държавите-членки по такъв начин, че тя да може реално да участва при вземането на решенията. Питам се как ще бъде убедена конкретна община в България да приеме на територията си изграждането на съоръжение за съхранение на ядрени отпадъци. Само искам да припомня какъв отпор и колко протести имаше на граждани от различни общини от цяла България при очерталата се перспектива в техните депа да се съхраняват софийските „бали боклук”.

И тук не мога да не дам един пример от Швеция:
В момента Швеция предвижда да построи хранилище в две общини Östhammar и Oskarshamn. При търсенето на конкретното място държавата се е обърнала към гражданите на тези общини и ги е информирала за проекта си по изключително прозрачен начин. Създаден е бил местен съвет на гражданите, който е получил няколко милиона евро, за да финансира собствени изследвания и дейности. Проведени са над 60 консултативни срещи с гражданските организации. В резултат на разяснителната кампания, двете общини се съгласяват на тяхна територия да се изградят хранилищата. Не на последно място, роля е изиграла и перспективата за заетост и по-високи доходи.
Швеция планира хранилището да заработи през 2023 г., Финландия планира през 2020 г. да има работещо хранилище, а Франция през 2025. г.

Е, това са въпросите, а дали има кой да отговори .....?
http://velimar.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html

BrutalMan
13.04.2011, 13:46
А представи си какво би станало ако ни спрат тока само за 1 седмица?

Ето така трябва да се спори!
А сега си представи, че поради някаква хипотетична причина (без значение каква - терористична акция, операторска грешка, метеорит и пр.) в АЕЦ Козлодуй се случи нещо подобно на това във Фукушима. Какво става с "индустрията" на България и какво става с "поданиците" на България?
Черен лебед, както го нарича Насим Талеб...:eek:

clearly
13.04.2011, 16:32
Слугите на рашаните в лицето на управляващите са обещали на консултантите от HSBC 100 милиона еврака,ако същата успее да завиши цената на АЕЦ-а да предположим на 11 милиарда еврака. http://www.pari.bg/article/2011/04/12/BNR_HSBC_shhe_poluchi_0_95_ot_cenata_na_AEC_Belene _ako_dokazhe_che_e_rentabilna

Jay Gould
14.04.2011, 18:13
Ядрена престъпност - Шлака и отрова: (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/08/shlaka-i-otrova.725210) http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/08/shlaka-i-otrova.725210

Pyramid
14.04.2011, 20:10
Някой, прочее, дали си дава сметка, че договаряният размер на инвестицията от руска страна не е себестойност на изпълнението, а включва и печалбата? Сега, на момента?
Което значи, че руснаците са си направили сметката - работи или не Белене, те тяхното са си го взели в самото начало, а и иначе, ще сме им длъжни...
...стра'отно, нали ? :rolleyes:

Cleo
15.04.2011, 19:23
Хазарт с планетата Земя
15.04.2011 14:00 -
Финансовата криза и атомната катастрофа в Япония ни показаха, че сме направили твърде малко, за да намалим рисковете, които биха могли да доведат света до бедствено положение

http://sinoptik.bg/?tid=40&oid=2551192

Да ли планетата ще издържи още 50 години?

Pyramid
16.04.2011, 15:27
И всичко се движи от...ЛАКОМИЯТА.
- Връх на сладоледа :rolleyes:
Прочее, тези дни ми светна, че нашите "десни" никак не са десни. Не съобразяват простички неща относно цените на енергията, развитието на икономиката, все такива "дреболии". Издава се явната им "визия" в България жизненото равнище не само да не нараства, ами да се срива все повече и повече, доколкото не разбират същността на такива феномени като инфлация, амортизация и подобни. Не си дават сметка че, наистина, руснаците така са "изчислили цената на обекта" че, реално, тази цена съдържа и тяхната текуща оперативна печалба, което значи, че...
...дали не опитват да скрият "някое и друго евро" от федералния си бюджет?
Мен ако питате, именно такъв, умен партньор е изгоден т.к. представлява компилация от конкурентните западни модели и неконфликтните източни - оптималната смес за региона. А, който си мисли, че подценяват сигурността, явно, забравя, че, първо, и руснаците знаят посоките и скоростите на преобладаващите на Балканите ветрове и малките, за случай на ядрена авария разстояния. Моля желаещите, също така, да направят справка коя от двете АЕЦ - Козлодуй и Фукушима-1, е направила повече модернизации по препоръка и в обема на предложените от МААЕ. Само за проверка отношението на българските и японски колеги по въпросите на сигурността :eek:

Jay Gould
16.04.2011, 15:41
...
Прочее, тези дни ми светна, че нашите "десни" никак не са десни. Не съобразяват простички неща относно цените на енергията, развитието на икономиката, все такива "дреболии". Издава се явната им "визия" в България жизненото равнище не само да не нараства, ами да се срива все повече и повече, доколкото не разбират същността на такива феномени като инфлация, амортизация и подобни...
:) Добро утро. В България няма нито една дясна парламентарно представена сила, а дори извън парламента няма нито една!
Още преди години когато СДС бяха спечелили изборите, то тях и Иван Костов ги приеха не в Консервативната партия в ЕС, а в Народната... СДС никога не в било дясна партия ДСБ също не е. Според представите в ЕС те няма как да бъдат дясна партия!
ГЕРБ също никога не са били дясна партия, а също са член на Народната партия. А какво значи "народна" никой не знае.
Реално в страната няма нито един представител на дясното пространство, никога не е била прилагана някаква либерална икономическа стратегия и доказателство за това са над 3000 хиляди разрешителни и лицензионни режима, толкова много на брой, колкото няма и в комунистически Китай, като в същото време всички правителства до едно са подкрепяли картелни и монополни образувания по една проста причина. С тях лесно могат да се договорят за подкупи, или участие в печалбата, докато много на брой собственици на компании или появата на средна класа ще значи изпускане на контрола в държавата.
Всички парламентарни сили тук са от центъра, в ляво, а какво в ляво, пак не знаем, защото те не са и леви партии в класическия смисъл на думата.
Ни рак, ни риба, защото тук социалисти като във Франция няма, няма и комунисти (такива в момента управляват в Норвегия), няма консерватори, няма националисти.

clearly
16.04.2011, 15:47
:) Добро утро. В България няма нито една дясна парламентарно представена сила, а дори извън парламента няма нито една!
Още преди години когато СДС бяха спечелили изборите, то тях и Иван Костов ги приеха не в Консервативната партия в ЕС, а в Народната... Народна според мен в кавички.. ГЕРБ също никога не са били дясна партия, а също са член на Народната партия.
Реално в страната няма нито един представител на дясното пространство, а всички парламентарни сили са от центъра, в ляво, а какво значи това никой не знае.
Ни рак, ни риба, защото тук дори социалисти като във Франция няма, няма и комунисти (такива в момента управляват в Норвегия).
изватка от статия която не е по темата:
....В началото на т. нар. преход Филип Димитров заяви патетично, че България подобно на древните евреи я чака 40-годишно лутане из пустинята, докато измре предишното поколение, увредено от робството и израсне следващото, което ще е достойно за новия живот...
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=854023

Да изчакаме още 20 г., и ще видим дали Филип Димитров е бил прав. Според мен ще излезе прав.

Pyramid
16.04.2011, 15:56
Сега, ако чакам да гушна букета, за да видя дали ФД е БИЛ прав, май няма да "видя", чини ми се.:cool:

clearly
16.04.2011, 16:15
Сега, ако чакам да гушна букета, за да видя дали ФД е БИЛ прав, май няма да "видя", чини ми се.:cool:

Pyramid струва ми се ,че ще дочакаш годините за да се увериш ,че това си е самата истина.http://forum.skycode.com/img/68.gif

Pyramid
16.04.2011, 19:07
Pyramid струва ми се ,че ще дочакаш годините за да се увериш ,че това си е самата истина.http://forum.skycode.com/img/68.gif

Като гледам стремежът на системата да се възпроизведе на всяка цена колкото е била, че и по-тъпа, се съмнявам някога тя да го поиска. Още по-неприятно е, че опитите за масово промиване на мозъци стават все по-успешни :(

clearly
17.04.2011, 12:20
Бойко Лъжецът-статия първа:D:D:D
http://www.svobodata.com/images/others/image/bb-putin-new.jpg
http://www.svobodata.com/page.php?pid=5361&rid=29

Бойко лъжецът – статия втора
http://www.svobodata.com/page.php?pid=5372&rid=29
Важно е да се видат целите-корупционна и енергийно-заробваща!И на децата вече е ясно,че става дума за огромни комисионни при АЕЦ-а,но Бойко доказа,че е всеяден!Спомнете си за новата спортна зала в София-отначало беше корупционна сделка на Гейчо Станишев,а след това стана гордостта на Рапона!Превръщането на страната ни,отново в сателит и Троянски кон на Русия е опасно,защото ще бъдем изолирани от цивилизования свят!Крайно време е балканският хитрец да разбере,че е елементарен и този път номерата му няма да минат,както минаваха по времето на учителя му от Правец!За съжаление Трайчо се оказа обикновен страхливец,който не посмя да се опълчи на проводниците на руските интереси-Рапона и Златев!

Pyramid
17.04.2011, 17:21
Ето тук е колективното предателство на комуняги и не-комуняги: Ако бяха започнали и попревършили строежа на Белене, всичко щеше да е на в пъти по-ниска цена, съответно, и ефектът се снижава. Егати купчината предатели-всички пърдят в едно гърне, 'баси ма'ата :eek:

clearly
17.04.2011, 17:46
Ето тук е колективното предателство на комуняги и не-комуняги: Ако бяха започнали и попревършили строежа на Белене, всичко щеше да е на в пъти по-ниска цена, съответно, и ефектът се снижава. Егати купчината предатели-всички пърдят в едно гърне, 'баси ма'ата :eek:
Ха ха Pyramid ти чак сега ли разбра ,че всички пърдят в едно гърне????Казваш комуняги и не -комуняги.И понеже са закърмени от една майка правилно е да ги наричаме просто партийци:D:D:D

Pyramid
17.04.2011, 17:50
- За майката не знам, ма виж, бащата...:D:D

vanio tanov
18.04.2011, 14:21
Бойко Лъжецът-статия първа:D:D:D
http://www.svobodata.com/images/others/image/bb-putin-new.jpg
http://www.svobodata.com/page.php?pid=5361&rid=29

Бойко лъжецът – статия втора
http://www.svobodata.com/page.php?pid=5372&rid=29
Важно е да се видат целите-корупционна и енергийно-заробваща!И на децата вече е ясно,че става дума за огромни комисионни при АЕЦ-а,но Бойко доказа,че е всеяден!Спомнете си за новата спортна зала в София-отначало беше корупционна сделка на Гейчо Станишев,а след това стана гордостта на Рапона!Превръщането на страната ни,отново в сателит и Троянски кон на Русия е опасно,защото ще бъдем изолирани от цивилизования свят!Крайно време е балканският хитрец да разбере,че е елементарен и този път номерата му няма да минат,както минаваха по времето на учителя му от Правец!За съжаление Трайчо се оказа обикновен страхливец,който не посмя да се опълчи на проводниците на руските интереси-Рапона и Златев!
Много прозрачно мойто момиче!!!! A в темата на Пиб какви въпроси е навъдила! Бойко, Бойко - "яка" опозиция имаш!
Mалко по-финно ги правете тия работи!

Jay Gould
20.04.2011, 17:20
Ядрената мафия източва България с милиони евро (http://www.youtube.com/watch?v=Ekgc3_LCRwQ):

http://www.youtube.com/watch?v=Ekgc3_LCRwQ


http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

Pyramid
20.04.2011, 19:25
Jay, в материала конкретностите са твърде малко

MILOM
21.04.2011, 16:11
"Френската компания ще помогне за превръщането на проекта на руската "Росатом" за строежа на АЕЦ "Белене" от проект с реактори второ поколение в поколение II + и за гарантиране на по-голяма сигурност", изтъкна министър Трайчо Трайков в сряда (13 април) след подписването на меморандум между "Арева" и "Българския енергиен холдинг".
рашата нали ги приказваше,че белене е от 3-то поколения-Арева за други блокове ли говори или в Раша имат други категории
-Нетуер,ако четеш,какво са декларирали руснаците при вас.

netware5
21.04.2011, 16:54
рашата нали ги приказваше,че белене е от 3-то поколения-Арева за други блокове ли говори или в Раша имат други категории
-Нетуер,ако четеш,какво са декларирали руснаците при вас.

Трайчо пак плещи глупости. Явно пак се включва в някакви маркетингови игри. Реакторите за проекта Белене са доказано 3-то поколение. Не може да има никакви съмнения по въпроса - едно търсене в Гугъл е достатъчно. Всички останали приказки са алабала за да гушнат французите част от баницата. Въобще е крайно време Трайчо да спре да говори по техническата част на проекта, щото нито той, нито някой в министерството му разбира. Иначе за пари и икономически параметри да си приказва колкото ще.

clearly
21.04.2011, 16:58
Нова руска оферта ,,АЕЦ “Козлодуй” да замени НЕК за “Белене''
06:02 21/04/2011
СОФИЯ (Пресклуб) — —

След като Националната електрическа компания (НЕК) изпитва затруднения да осигури необходимите средства за изграждането на АЕЦ “Белене”, нека в проекта бъде включен като инвеститор и АЕЦ “Козлодуй”, – пише “Дневник”.

Такова предложение отправи от Москва вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” и директор за проекта “Белене” Генадий Тепкян, съобщи вестник “Стандарт” в сряда, цитирайки представителя си в групата от български журналисти, които посетиха руската страна, за да се запознаят с актуалните й енергийни проекти, по покана на агенция D&D, която се грижи за комуникациите на “Атомстройекспорт” в България.

От кореспонденцията на вестника не става ясно при какви конкретни параметри АЕЦ “Козлодуй” може да участва във финансирането на новата мощност. По-рано БНТ и bTV предадоха думите на Тепкян, че преговорите за изграждането на втора атомна централа в България ще продължат следващата седмица, но руската страна няма да се съгласи на по-ниска цена от 6.3 млрд. евро.

Пред представителите на българските медии в Москва Тепкян е изразил готовност “Атомстройекспорт” да строи централата и при твърда цена от 6.298 млрд. евро, и при базова от 3.997 млрд. евро плюс ескалационни добавки. Българската и руската страна спорят по чия инфлация да се пресмята оскъпяването на “Белене”.

По думите на вицепрезидента на “Атомстройекспорт” единственият препъникамък в преговорите е цената, като вината не била в руската страна, а в НЕК, която продължава да не посочва каква сума е готова да плати. “За икономиката на страната не е важно колко струва “Белене”. Ние не сме на пазара, за да ни интересува колко струват доматите – гръцките или турските. http://pressclub.bg/economic/energy/20110421/news-35759

Jay Gould
22.04.2011, 01:06
Ядрената мафия източва България с милиони евро (http://www.youtube.com/watch?v=Ekgc3_LCRwQ):
http://www.youtube.com/watch?v=Ekgc3_LCRwQ

http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

В Джайтапур, Индия, в щата Махаращра се строи най-голямата атомна централа в света.

Цена – 6,4 млрд. евро. Толкова искат руснаците, за да построят атомна централа в Белене с 5 пъти по-малко мощности.http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/51614?page=2
Индийската централа е в пъти по-евтина от българската.

Още по темата: Русия ще строи АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара, а в България за 6,4 - 9 млрд. Евро: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767

съни(тя)
22.04.2011, 01:54
Нова руска оферта ,,АЕЦ “Козлодуй” да замени НЕК за “Белене''
06:02 21/04/2011
СОФИЯ (Пресклуб) — —

След като Националната електрическа компания (НЕК) изпитва затруднения да осигури необходимите средства за изграждането на АЕЦ “Белене”, нека в проекта бъде включен като инвеститор и АЕЦ “Козлодуй”, – пише “Дневник”.

Такова предложение отправи от Москва вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” и директор за проекта “Белене” Генадий Тепкян, съобщи вестник “Стандарт” в сряда, цитирайки представителя си в групата от български журналисти, които посетиха руската страна, за да се запознаят с актуалните й енергийни проекти, по покана на агенция D&D, която се грижи за комуникациите на “Атомстройекспорт” в България.

..........
Генадий Тепкян като милеещ за скъпоценния проект "Белене", жизнено важен за българския народ тази вечер е направил допълващо изявление:
"При затрудненията на НЕК и на АЕЦ"Козлодуй" да инвестират, “Атомстройекспорт” предлага иновативно решение - целият български народ да бъде включен и помогне с еднократен данък "Белене" от 3500Е.
И малките деца един ден ще знаят колко много са допринесли за великата кауза."

Pyramid
22.04.2011, 12:46
Види се, руснаците са решили да ни дадат урок: Ако не се бяхме ***вали с тях досега, почти съм убеден, централата щеше да е км привършване на двойно, че и тройно по-ниска цена. За текущото състояние отговорност носят не само бивши, обаче, ами и настоящи "управляващи" - кавичките са поради абсурдността на думата, употребена точно тук :rolleyes:
Много ни трябваше да се правим на по-католици и от папата, на по-европейци от германци и французи и на по-паралии от сите тех, взети заедно, като се перчим без покритие. На гол тумбак чифте пищови му казват.
А аз - като шебеци с червен г*з. А проектът, осъществен дори при тази цена, за 5 години става нормално изгоден - просто, досега щедро пилеехме времето...
Ама яйцето допря до същия този червен г*з.
Ха да ви видим, "братушки"! - точно това си мислят онези, с които се подигравахме.
И с основание.

Jay Gould
22.04.2011, 14:59
Милиардите за “Белене” ще минават през Валентин Златев
http://www.desant.net/show-news/22030/

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/199499_1657598128024_1479243269_31392348_2550495_n .jpg

LANDLORD 31
22.04.2011, 15:05
Види се, руснаците са решили да ни дадат урок: Ако не се бяхме ***вали с тях досега, почти съм убеден, централата щеше да е км привършване на двойно, че и тройно по-ниска цена. За текущото състояние отговорност носят не само бивши, обаче, ами и настоящи "управляващи" - кавичките са поради абсурдността на думата, употребена точно тук :rolleyes:
Много ни трябваше да се правим на по-католици и от папата, на по-европейци от германци и французи и на по-паралии от сите тех, взети заедно, като се перчим без покритие. На гол тумбак чифте пищови му казват.
А аз - като шебеци с червен г*з. А проектът, осъществен дори при тази цена, за 5 години става нормално изгоден - просто, досега щедро пилеехме времето...
Ама яйцето допря до същия този червен г*з.
Ха да ви видим, "братушки"! - точно това си мислят онези, с които се подигравахме.
И с основание.

Ти много се радваш нещо.:mad: Да не си някакво руско мекере

Pyramid
22.04.2011, 16:21
Ти много се радваш нещо.:mad: Да не си някакво руско мекере
Е, па как иначе? Откъде инак че знам таквъзи кон-фиден-циялна инфУрмация? Или си мислиш, че просто ги надушвам през 9 баира?
Грешка.
През 10 ги надушвам :rolleyes:

Jay Gould
23.04.2011, 20:28
Генерал-губернаторът на България си казва тежката дума http://www.blitz.bg/news/article/106445

http://static.blitz.bg/thumbnails/220/201104/20110423.nrlsbnfhzi.jpg

clearly
23.04.2011, 21:12
Старият реактор от „Белене“ ще заработи в Калининград:D:D
........
Проблемът на една бъдеща атомна електроцентрала в "Белене" не е сигурността, а нейната ефективност“, заяви пред БНР бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин. Според него е необходимо още отсега България да проучи внимателно пазарите на електроенергия в съседните страни и дори да почне да сключва дългосрочни договори за износ на ток.
http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/1994026752?ref=nf
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/04/23/problemyt-na-aec-belene-shte-e-neinata-efektivnost.116936

Защо така говори тоя Булат Нигматулин, нали сме имали недостиг и щяло да има режим, даже вече трябваше да има де.

Pyramid
24.04.2011, 01:06
Отговорният подход е да се строи "ПРЕДИ възникване на необходимостта" Защото, наш Ганю вижда, когато е твърде късно. Ресурсите са изчерпаеми и колкото повече оставим на децата си /чист въздух, вода, земя/, толкова по-добре ще живеят и те. И по-сигурно - също.
Няма да намериш случай, в който някой ще ти строи нещо без сериозен СОБСТВЕН интерес - това трябва да е ясно на всеки. И не виждам никаква драма това да е, който и в момента. Стига сме дрънкали, викам, повече.

clearly
25.04.2011, 12:55
Генерал-губернаторът на България си казва тежката дума http://www.blitz.bg/news/article/106445

http://static.blitz.bg/thumbnails/220/201104/20110423.nrlsbnfhzi.jpg
От линка
Всичко това доказва, че системата за сигурност е на изключително високо ниво", отчете Юрий Исаков.
Колкото до лъжата, че Белене е безопасна - RepRisk - Zurich, Switzerland твърди, че Белене е третата най-опасна централа в света. http://www.reprisk.com/downloads/mccreports/RepRisk%20Special%20Report%20on%20Nuclear%20Power. pdf

Jay Gould
26.04.2011, 16:44
'Kъдето са чернобилските специалисти, се живее добре. Светът им помага", каза Тарасов. "Но хората, живеещи в земите около Чернобил, получиха само едно - радиация"
http://www.dnes.bg/index/2011/04/26/selianite-okolo-chernobil-tynat-v-mizeriia-i-zabrava.117068
Ако някой смята, че ако стане фал в Белене, феновете на централата и чиновниците които пишат и са представители на тук на Агенцията за ядрено регулиране и останалата ядрена мафия ще хукнат и ще си потрошат краката да му помагат, лъже се.
Някой да е черпен поне едно кафе от тези които се изказват в защита на централата тук във форума?
А представете си в случай на авария не дай боже, хора като netware5 или Forex Master -а да вземат да ви помагат :D А един мормот загъва шоколада. Точно на тия ще им видите очите, тогава на куково лято.
Има ли още наивни глупаци в България :)

Pyramid
26.04.2011, 18:15
'Kъдето са чернобилските специалисти, се живее добре. Светът им помага", каза Тарасов. "Но хората, живеещи в земите около Чернобил, получиха само едно - радиация"
http://www.dnes.bg/index/2011/04/26/selianite-okolo-chernobil-tynat-v-mizeriia-i-zabrava.117068
Ако някой смята, че ако стане фал в Белене, феновете на централата и чиновниците които пишат и са представители на тук на Агенцията за ядрено регулиране и останалата ядрена мафия ще хукнат и ще си потрошат краката да му помагат, лъже се.
Някой да е черпен поне едно кафе от тези които се изказват в защита на централата тук във форума?
А представете си в случай на авария не дай боже, хора като netware5 или Forex Master -а да вземат да ви помагат :D А един мормот загъва шоколада. Точно на тия ще им видите очите, тогава на куково лято.
Има ли още наивни глупаци в България :)Верно, Jay, никого не съм черпил и аз. Но, я ми кажи, каква е разликата , ако стане авария в Черна вода или край Резовска река, при положение, че АЕЦ Белене не се построи?
По моите сметки, никаква. С изключение на себестойността на енергията през /по-вероятния/ неавариен период. Така или иначе, се нагъчкаха, поне да са под български контрол, пустите реактори.

Jay Gould
26.04.2011, 18:21
Верно, Jay, никого не съм черпил и аз. Но, я ми кажи, каква е разликата , ако стане авария в Черна вода или край Резовска река, при положение, че АЕЦ Белене не се построи?
По моите сметки, никаква. С изключение на себестойността на енергията през /по-вероятния/ неавариен период. Така или иначе, се нагъчкаха, поне да са под български контрол, пустите реактори.
При цена на нещо 5-10 пъти по-скъпо от в чужбина и при цена на тока после от 28 стотинки на киловат нещо не съм фен.
И пак никой не ми е казал защо същите тия централи в Индия и Бангладеш струват 10 пъти по-евтино?!

Бангладеш - Централа точно като Белене - Цена, само 2 милиарда долара: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767

Индия:
... се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания “Арева”, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената – – 6,4 млрд. евро. Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/tymna_indiq_za_cenata_na_aec_belene_/105687/

Някой от вас ако ми обясни защо шибаната централа тук ще струва много повече от тия там и ми даде смислен отговор може и да се съглася. До тогава съм против. Не обичам да плащам за нещо повече отколкото струва. Ток най-малко :cool:
Ако някой иска да строи на тази цена, ок, но без държавни гаранции и задължително изкупуване на тока.

А тия въшльовци които ни се правят тук на експерти, като ги видя по телевизията да помагат във Фукушима тогава ще им повярвам на "професионализма" ;)

Pyramid
26.04.2011, 18:59
При цена на нещо 5-10 пъти по-скъпо от в чужбина и при цена на тока после от 28 стотинки на киловат нещо не съм фен.
И пак никой не ми е казал защо същите тия централи в Индия и Бангладеш струват 10 пъти по-евтино?!

Бангладеш - Централа точно като Белене - Цена, само 2 милиарда долара: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767

Индия:
... се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания “Арева”, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената – – 6,4 млрд. евро. Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/tymna_indiq_za_cenata_na_aec_belene_/105687/

Някой от вас ако ми обясни защо шибаната централа тук ще струва много повече от тия там и ми даде смислен отговор може и да се съглася. До тогава съм против. Не обичам да плащам за нещо повече отколкото струва. Ток най-малко :cool:
Ако някой иска да строи на тази цена, ок, но без държавни гаранции и задължително изкупуване на тока.

А тия въшльовци които ни се правят тук на експерти, като ги видя по телевизията да помагат във Фукушима тогава ще им повярвам на "професионализма" ;)

Съгласен. Прекалено са надули цената, т.к. , явно, са си включили всичко, което планират да спечелят от сделката веднага, на момента. Трябва да се настоява за по-ниска цена. Или за по-прилични условия на пакета. Но, че Белене е потребна, съм убеден.

aikido
27.04.2011, 00:26
Съгласен. Прекалено са надули цената, т.к. , явно, са си включили всичко, което планират да спечелят от сделката веднага, на момента. Трябва да се настоява за по-ниска цена. Или за по-прилични условия на пакета. Но, че Белене е потребна, съм убеден.

как така си убеден ! ?!! за какво изнасяме тогава ел енергия а ? някой ще каже - не може да се складира и тем подобни глупости . аз живея близо до белене и уверявам те изобщо не искам никаква атомна централа до апартамента ми ! ти как ще мислиш ако на 2 километра от теб бълва радиация някаква си централка дето още преди да е построена е със стари реактори и е в земетръсна зона ! знаеш ли че в свищов има два паднали блока при земетресението през 1977

Jay Gould
27.04.2011, 01:27
...Ако някой смята, че ако стане фал в Белене, феновете на централата и чиновниците които пишат и са представители на тук на Агенцията за ядрено регулиране и останалата ядрена мафия ще хукнат и ще си потрошат краката да му помагат, лъже се. ...Има ли още наивни глупаци в България :)

Wikileaks: Инцидентът в АЕЦ Козлодуй през 2006 г. - непрозрачност и нарушения на инструкциите за безопасност: (http://meto76.blog.bg/politika/2011/04/27/.736321) http://meto76.blog.bg/politika/2011/04/27/.736321

Дипломатически доклад на американския посланик Джон Байърли от 19 май 2006 г., разкрива нови подробности около инцидента в АЕЦ "Козлодуй" от 1 март 2006 г.

Преди пет години българското общество беше държано в пълно неведение за сериозна техническа неизправност в АЕЦ, която се прояви при аварийно изключване на реактора, вследствие на спирането на една от охлаждащите помпи на 1 март 2006 г.

За този инцидент стана известно след публикация на "Шпигел", цитираща ядрения експерт Георги Касчиев. Той разкри, че не са сработили механизмите за спускане на 22 от 61 контролни пръти - поглътители, които трябва аварийно да заглушат реактора.

“Централната система за сигурност не се е задействала”, каза тогава Касчиев, като сравни инцидента с това да се кара автомобил на пълна мощност без спирачки.

Първоначално ръководството на АЕЦ и контролиращата го АЯР отричаха в хор сериозността на инцидента, оценен от тях със степен "нула" по скалата на INES. Шефът на АЯР Сергей Цачев, определи публикациите в западния печат като "преувеличения" в навечерието на 20 годишнината от катастрофата в Чернобил. Касчиев беше обвинен от министъра Румен Овчаров, че "прави всичко възможно, за да дискредитира българския енергиен сектор и цялата страна".

След разразилата се медийна буря, енергийният регулатор АЯР беше принуден да докладва за инцидента в МААЕ. В крайна сметка той беше оценен на втора степен по скалата на INES.

MILOM
27.04.2011, 11:12
Да на БЕЛЕ-НЕ със всичките пръсти:p:p:p

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/217788_219126468099965_100000078401741_983262_4206 403_s.jpg

badboy333
27.04.2011, 15:41
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/intervjuta/eksperti_pikyt_na_negativnite_posledici_ot_chernob ilskata_avariq_e_tochno_sega/106124/

Експерти: Пикът на негативните последици от Чернобилската авария е точно сега
27 април 2011 / 13:30

АЕЦ "Белене" е неизгоден и опасен за България проект, казват доцент Вера Михайлова, радиофизик от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, и Тодор Тодоров от екологично сдружение „За земята” в интервю за ТВ "Европа". Те добавят, че пикът на негативните последици от аварията в Чернобилската АЕЦ е точно сега, 25 години по-късно.

ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА
- Какво си спомняте за аварията в Чернобил? Кога научихте и от кого?
В.М.: Ние бяхме в едно село с приятели и там пуснахме Би Би Си. Оттам научихме. Радиото съобщи за аварията, това е било вечерта на 26 април 1986 година. Не можех да си представя и не съобразихме, че толкова бързо въздушните маси ще се придвижат и ще поразят България. След това се върнах в института, където дойде един човек от УБО, с пагони, и каза: Другарко Михайлова, кажете какво да правим с кравите.
- А принудиха ли ви да мълчите?
В.М.: Имаше заповед данните от изследванията да не се изнасят извън института. Институтът не излезе със завършен анализ на изследванията. Това направи групата на Цветан Бончев, на Веселин Босевски, по-късно министър, и на Вили Маринов от Селскостопанска академия.
- Нарушиха ли закона от БКП, когато прикриха данните за Чернобил?
- В.М.: Да. Съгласно закона обществеността трябваше да бъде уведомена.
- Едва на 5 май се появяват първите съобщения в България. Какви мерки бяха взети тогава?
В.М.: Колкото и напреднала да беше перестройката, все още рефлексите на мълчанието бяха живи. Не мога да ви кажа какви мерки в рамките на страната са се вземали. Аз ходех с една пазарска чанта и Гайгеров брояч да измервам край една детска градина.
- Имаше ли радиация?
В.М.: Имаше.
- Колко?
В.М.: Не мога да си спомня точно, но като премерих радиацията на обувките на внучката ми, радиацията беше 10 пъти над нормата.
- Късно ли е днес да се търси отговорност на виновните за скриването на информацията?
Т.Т.: Имаше съдебно дело за това и по него Любомир Шиндаров (заместник-министър на здравеопазването през 1986 г., получил условна присъда през 1994 г.) беше осъден. Присъдите по наше мнение не бяха достатъчни. По-интересното е, че имаше подобен случай и през 2006 година, когато информацията за авария в АЕЦ „Козлодуй” излезе първо във Виена.
- Спомняте ли къде е била измерена най-високата радиоактивност в онзи период?
В.М.: Не мога да си спомня точно.
- Можем ли днес, 25 години след Чернобил, да бъдем по-спокойни?
Т.Т.: 25 години по-късно украинското правителство провежда една конференция в Киев, на която се опитва да събере още 750 милиона евро, с които да построи нов саркофаг върху стария, който трябва да издържи още 100 години, защото на стария саркофаг вече изтича срокът. Тоест нямаме сигурност, нямаме контрол върху нещата. И във Фукушима след аварията японският министър-председател в първите седмици се оплакваше от липсата на информация. Значи този рефлекс за укриване на информация си продължава. Опасностите са непредвидими и не могат да бъдат избегнати.
- Има ли доказани последствия за България от Чернобилската авария?
В.М.: Трябва да има честна статистика. За раковите заболявания например. Ако е правена истинска статистика, според мен няма как да не се видят негативните тенденции.
Т.Т.: Това не се казва често, но има споразумение между Международната агенция за атомна енергетика и Световната здравна организация, че СЗО не може да изнася данни, които биха злепоставили МААЕ. Ние се опитваме да премахнем този договор. Една от най-строго пазените тайни например е здравният статус на населението около Козлодуй. Ние се опитваме 20 години да се доберем до тази информация и не можем.
- Всички говорят за Украйна, Беларус, Русия, но за България не се споменава почти нищо.
Т.Т.: Само се казва, че има увеличение на раковите заболявания. Трябва да се иска цялата информация и точно криенето на информация е проблемът.
- Веднага ли настъпва заразяване при една такава авария или трябва да мине време?
В.М.: При Екзюпери има една боа, която е глътнала слон. Точно такава е т.нар. крива Гаусиана – тя показва, че пикът се постига между 17-ата и 20-ата година след събитието. В момента ние сме в този пик, след което започва бавно спадане.
Т.Т.: В Япония след атомните бомби са правили изследвания и от тях се вижда как нарастват не само раковите заболявания, но и на костната система, на мозъка.
- Има ли прилики между Чернобил и Фукушима?
В.М.: Това са различни видове реактори, с различно управление.
- „Белене” с кое има повече общо – с Фукушима или с Чернобил?
В.М.: Има една много рядка книга, издадена от БАН през 1990 година, в която 85 учени са категорични в заключенията си, че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи.
- Защо?
В.М.: Районът е земетръсен. Подпочвените води са много високо и за да се построи сигурна централа, трябва да се свалят долу, което е много сложно като съоръжение и много отговорно като поддържане. Съществува и проблемът с отработеното гориво. Вярно е, че всичко може да бъде построено, но зависи на каква цена, кой го строи и как ще се изплаща. Например тунелът под Ламанша се изплаща с такси, а това хранилище за отработеното гориво ние го правим за следващото поколение. Защо го правим?

Delhi
27.04.2011, 16:43
и аз съм против БЕЛЕНЕ... Минусите са очевидни, плюсовете са несигурни, а минусите и последиците от тях ще са в пъти повече от плюсовете...

Pyramid
27.04.2011, 19:24
Да се живее в реактора, със сигурност, е гибел. Вярно.
Вярно е, също, че се спекулира, че се крие информация и т.н. Който е видял да твърдя друго, моля, да го покаже.
Моля, обаче, който твърди, да докаже, също, че тези реактори са "стари". Поколение, дата на производство, такива неща? Да не забравяме, също така, че АЕЦ - това НЕ Е само реактор, ами ред съоръжения към, преди и след него.
Както и това, че "неизправност" първо, далеч не означава "ядрена авария", второ, вземат се всички мерки, и, трето, много по-висока е вероятността да те блъсне пиян шофьор или да изгориш в пожар, причинен от добросъвестен съсед, например.
Отделно, кюмюрените кадилници, тези ТЕЦ-ове, сигурно и ежедневно ни тровят, като, междувременно, в пепелта от горенето радиацията, ама никак, не е по-ниска от фона, прониква дълбоко и осяда в не един, два или дори сто или хиляда бели дробове - на възрастни, деца, животни. Дайте, тогава, да забраним електричеството, ножовете /щото режат/, огъня - щото пари и секса, щото води до 100%-но смъртоносна болест, наречена живот.
- Какво ще кажете?

ElBombero
27.04.2011, 19:32
Вчера, по време на разуплътняване на елементи от първи контур на спрения за планов годишен ремонт 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, в 10:45 ч. е регистрирано повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в херметичната зона на блока, съобщиха от централата. Установено е, че активността се дължи на повишена концентрация на газ ксенон (Хе-133*).

Преустановена е работата и всички намиращи се в помещението хора са изведени и са предприети мерки за нормализиране на радиационната обстановка. Мощността на еквивалентната доза от гама лъчение в херметичната зона е достигнала стойности до 10% от контролната граница.

Всички работници и специалисти, които са пребивавали в херметичната зона на 5 блок, са преминали измерване на целотелесната активност, като резултатите показват, че не са регистрирани превишения на допустимите нива за вътрешно и външно облъчване. Максималната оценена доза на персонала, зает с разуплътняването, не превишава 0,05 mSv при предвидени за тази дейност 0,5 mSv.

След направен мониторинг в помещенията извън херметичната зона е установено, че не са превишени допустимите радиологични нива. Не са превишени и допустимите нива за изхвърляния през вентилационните тръби на 5 блок. В 18 ч. на 26.04.2011 г. радиационната обстановка в херметичната зона на блока е нормализирана.

Назначена е комисия за анализ на събитието. Предварителната оценка по скалата INES е ниво ”0”.

Няма отклонения в радиационния фон в района на АЕЦ “Козлодуй”, се казва в съобщението.

____

*Хе-133 е радиоактивен изотоп на инертния газ ксенон с атомен номер 54, с период на полуразпадане 5,24 дни. Той се получава като продукт на делене на урановите ядра и постъпва в първи контур на топлоносителя чрез дифузия през обвивката на топлоотделящите елементи. Хе-133 не се натрупва в човешкото тяло, поради това, че е газообразен и инертен. Извеждането му от тялото на човека се осъществява чрез естествения процес на дишане. В резултат от краткия период на полуразпадане и газообразната си форма той има незначителен дял в облъчването на човека.


http://www.spekulanti.com/2011/04/27/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B0%D0%BA%D1%82%D 0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8/

Pyramid
27.04.2011, 19:47
Още нещо ще попитам, а, ако някой се зачуди, как така има връзка, ще обясня /малко по-късно/:
- А вие, как смятате, електромобилите имат ли бъдеще у нас?
Джокер: Все с нещо трябва да се захранват :cool:

Pyramid
27.04.2011, 19:58
Вчера, по време на разуплътняване на елементи от първи контур на спрения за планов годишен ремонт 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, в 10:45 ч. е регистрирано повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в херметичната зона на блока, съобщиха от централата. Установено е, че активността се дължи на повишена концентрация на газ ксенон (Хе-133*).

Преустановена е работата и всички намиращи се в помещението хора са изведени и са предприети мерки за нормализиране на радиационната обстановка. Мощността на еквивалентната доза от гама лъчение в херметичната зона е достигнала стойности до 10% от контролната граница.

Всички работници и специалисти, които са пребивавали в херметичната зона на 5 блок, са преминали измерване на целотелесната активност, като резултатите показват, че не са регистрирани превишения на допустимите нива за вътрешно и външно облъчване. Максималната оценена доза на персонала, зает с разуплътняването, не превишава 0,05 mSv при предвидени за тази дейност 0,5 mSv.

След направен мониторинг в помещенията извън херметичната зона е установено, че не са превишени допустимите радиологични нива. Не са превишени и допустимите нива за изхвърляния през вентилационните тръби на 5 блок. В 18 ч. на 26.04.2011 г. радиационната обстановка в херметичната зона на блока е нормализирана.

Назначена е комисия за анализ на събитието. Предварителната оценка по скалата INES е ниво ”0”.

Няма отклонения в радиационния фон в района на АЕЦ “Козлодуй”, се казва в съобщението.

____

*Хе-133 е радиоактивен изотоп на инертния газ ксенон с атомен номер 54, с период на полуразпадане 5,24 дни. Той се получава като продукт на делене на урановите ядра и постъпва в първи контур на топлоносителя чрез дифузия през обвивката на топлоотделящите елементи. Хе-133 не се натрупва в човешкото тяло, поради това, че е газообразен и инертен. Извеждането му от тялото на човека се осъществява чрез естествения процес на дишане. В резултат от краткия период на полуразпадане и газообразната си форма той има незначителен дял в облъчването на човека.


http://www.spekulanti.com/2011/04/27/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B0%D0%BA%D1%82%D 0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8/

"По време на уплътняване" означава, че е съществувала неплътност. В такъв случай, нормално е да изтече газ, какъвто и да е. Т.е., какъвто е имало. Прочее, Пожарникарю, как ти беше името? :rolleyes:

Jay Gould
28.04.2011, 10:58
Повече от 24 часа вождовете на ядрената мафия са си били главите, как по най-безболезненият начин да ви поръсят главите с поредната доза дезинформация. http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176

clearly
28.04.2011, 11:28
Wikileaks: Инцидентът в Козлодуй през 2006 г. - непрозрачност и нарушения на инструкциите за безопасност https://www.balkanleaks.eu/06sofia716.html
а тук на бг http://www.bivol.bg/wikileaks/item/802-wikileaks-kozlodui-incident.html

Jay Gould
29.04.2011, 13:30
Повече от 24 часа вождовете на ядрената мафия са си били главите, как по най-безболезненият начин да ви поръсят главите с поредната доза дезинформация. http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176

И тишината се пропука: http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/29/i-tishinata-leee-ko-se-propuka.737872

Вчера (28.04.2011) беше динамичен ден. Ядрената мафия имаше грижа да замита следите от лишеното от съдържание и доста закъсняло съобщение за ядреният инцидент, на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", на връх 25 годишнината от трагедията в Чернобил.

Optic
29.04.2011, 13:42
И тишината се пропука: http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/29/i-tishinata-leee-ko-se-propuka.737872

Вчера (28.04.2011) беше динамичен ден. Ядрената мафия имаше грижа да замита следите от лишеното от съдържание и доста закъсняло съобщение за ядреният инцидент, на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", на връх 25 годишнината от трагедията в Чернобил.


+1
Г. Котев все повече ме кефи :)

Ve6ter
29.04.2011, 18:27
Изгодни са от гледна точка на парата, но до колко са надеждни не съм сигурен... Но така или иначе и да си чеше езиците и да не ги чеше, все тая, и да тракаме и да не тракаме по клавиатурата кой ли ни слуша и чете... При положение че има доклад, подписан от 85учени, които си слагат парафа против пускането на белене, понеже е опасна, нестабилна и земетръсна зона, и въпреки техните предупреждения, политиците не ги слушат, кво да говорим повече...

Pyramid
29.04.2011, 19:09
Голяма част от тази парА ще претече към сметки и субекти без никакво участие в проекта, по политически съображения. Ей това най ме е яд. Но, нас ни предават систематично и царисти, и БСП-исти, и ГЕРБ-ери - всеки, докопал се до кокала, явно, е гушен, гушен, гушен...

MILOM
29.04.2011, 22:37
Wikileaks:
Руски шантаж, енергийна мафия и обръчи на Доган около "Белене"
Бойко Борисов се оплаквал от Путин на американците


Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите "рискуват да останат на студено през зимата". Това е казал руският премиер Владимир Путин на българския си колега Бойко Борисов, извън протокола, на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г.
"Премиерът Борисов очевидно е под натиск да даде на руския премиер Путин отговор за решението си дали България ще се придвижи напред големите, свързани с Русия енергийни проекти. Описвайки срещата си на 1-ви септември с Путин в Гданск, Борисов каза, че Путин е загатнал (в неофициална реплика) ,че българите "рискуват да останат на студено“ тази зима, ако Борисов не придвижи напред проектите", се посочва в коментара на грамата.
На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ за диверсификацията на енергийните източници за България.
Във въведението на грамата се посочва, че правителството на Борисов е обявило намеренията си да ревизира всички големи енергийни проекти, свързани с Русия и договорени от предишното правителство.
"Обременената с финансови проблеми нова администрация търси начин не само да да се освободи от проекти с неясна икономическа жизненост, но и да увеличи енергийната си сигурност чрез диверсификация. Новият регионален офис на Департамента по енергетика организира среща с висши служители от американски енергийни корпорации в отговор на молбата на премиера към САЩ за съдействие по възможностите за диверсификация", се посочва още в документа.
По време на срещата с компанията "Holtec", Борисов и енергийният министър Трайчо Трайков са помолили компанията да подготви договор за изграждането на депа за съхранение на отработеното гориво от блокове V и VI блок на "Козлодуй". На среща с представителя на "Уестингхаус" (Westinghouse) пък е станало ясно, че София може да започне да купува ядреното си гориво от фирмата през следващите две години и затова фирмата ще изпрати екип от технически експерти в Козлодуй, които да започнат обсъждания.
"Уестингхаус": България рискува да си купи "технологично сираче
Представител на "Уестингхаус" е показал и сравнение на технологията на своята компания с реакторите, които Русия смята да построи в Белене.
В подробна презентация той отбеляза, че текущите планове за "Белене" ще снабдят България не с най-нова технология реактори (Поколение 2), при значително по-висока цена, от тази на "Уестингхаус" и други западни фирми, които продават технология от трето поколение.
Той предупреди, че България рискува да си купи "технологично сираче“, което работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и което ще обвърже България с Русия за следващите 60-80 години. Оплаквайки се, министър-председателят изрази позицията си, казвайки, че "убийствените разходи", които България трябва да плати, ако се откаже от "Белене", са прекалено високи, макар че никакво официално решение за централата все още не е вземано", се посочва в документа.
Премиерът и министърът са се срещнали и с представител на базираната в Денвър "Direct Petroleum" (DP), който е изложил в подробности откриването на находище газ в централна северна България, за което DP търси партньорство с "Булгаргаз". Премиерът е предложил подкрепа за проекта.
Докладът разкрива, че американците са се надявали Бойко Борисов да спази обявените си официално намерения преди да поеме властта: да се преразгледат всички руски проекти свързани с големи енергийни сделки, направени от тройната коалиция. Както показа времето, обаче, случи се точно обратното и ролята на премиера в началото на мандата му се оказа фалшива, коментира bivol.bg.
От други дипломатически грами посветени на енергийните проблеми на България, се разбира категорично, че рискът милиони българи да останат на студено, заради руски енергиен шантаж, е разглеждан съвсем сериозно от българските политици, които са договаряли енергийните проекти с Русия. Това се оказва формулата, с която Русия диктува политически решения на суверенната уж страна – член на ЕС.
Голямата енергийна "петчленка"
Противно на публичните изявления, от грамите лъсва тясната обвързаност между трите големи руски проекта: АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александропулис", които президентът Първанов назова "Голям шлем", а руският в. "Комерсантъ" иронизира - "Голям член".
Американците смятат, че зад всички тези проекти стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране руският газов гигант "Газпром". Техните категорични анализи сочат, че строежът на "Белене" с руски пари и технологии върви “в пакет” и с бъдещото изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, както и с “Южен поток”. На въпрос, дали това е така, бившият енергиен министър Румен Овчаров се е опитал да отрече, но както вече се вижда от развитието на нещата, явно анализите се оказват верни

MILOM
29.04.2011, 22:42
2 част
Но трите проекта от "Големия шлем" не са всички карти в руската енергийна колода, разигравана срещу България. В разговор с посланик Байърли проведен на 19 октомври 2006 българският енергиен министър Румен Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ "Белене" и преговорите за подновяване на договора за газови доставки [06SOFIA1481].
От същия разговор става ясно, че посланик Байърли би желал "Уестингхаус" да бъде избран като подизпълнител в проекта "Белене". Тези надежди обаче са попарени от Овчаров, който твърди, че е "голям фен" на "Уестингхаус", но участието на европейския консорциум Framatom/Areva в проекта е задължително условие за бъдещото членство на България в ЕС, за което е оказала натиск Ангела Меркел.
"Газпром" се домогва също и до собственост върху българската енерготранспортна мрежа споделя Овчаров [06SOFIA1162]. Така преговорите водени от правителството на Станишев се очертават като 5 в 1: АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас-Александропулис", газовите доставки и собствеността върху преносната мрежа. Отделно стои въпросът за 100% зависимост от внос на руско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и неговата утилизация.
Най-силният коз на Русия за бъдещите проекти е почти пълната зависимост на България от енергийните доставки, наследена от комунистическо време, която виси като дамоклев меч и принуждава българите към отстъпки, които от своя страна тласкат страната към все по-голяма зависимост - отбелязват със загриженост американците, които не пропускат да отбележат нуждата от диверсификация чрез участие в други проекти ("Набуко"), развиване на междусистемни връзки със съседните страни и използване на тяхно ядрено гориво и решения за утилизация в "Козлодуй".
"Мръсна енергия", "енергийна мафия" и обръчите на Доган
Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица близки до организираната престъпност, считат американските дипломати. [06SOFIA1691].
В скандална грама, под знаменателя "енергийна мафия" са цитирани конкретни имена и фирми "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, "Фронтиер" на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки.
"Ресурсите на "Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял". За своя дял от Белене са се подредили и фирми близки до ДПС на Ахмед Доган, които "контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения" - смята авторът на грамата Алекс Карагианис.
"Белене“ е илюстрация за всички болести
"Накратко, "Белене“ е очевидна илюстрация за всички болести, измъчващи сектора - липса на прозрачност, очевидно прахосване на публични средства и приемственост на окопани монополистични групи", се посочва в документа.
Ето пълният текст на този доклад, многозначително озаглавен: "Мръсна енергия: корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор".
Лимонът "Белене" - с часовников механизъм...
Английският вестник "Гардиън" публикува през декември 2010 г. две грами от посланик Макълдауни, в които е акцентирано върху многобройните проблеми пред проекта "Белене". Според документите част от тях са - неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.
В редакцията на "Гардиън" обаче е отпаднала съществена част от текста, в който се обяснява, че ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.
Тези проблеми обаче не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с "Атомстройекспорт" и българските му подизпълнители. Германците са държани "на тъмно" за повечето ежедневни технически проблеми на площадката.
Според грамите НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите - пише в текста.
Едновременно с това НЕК се опитва да убеди инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика. Така например фазата “подготовка на площадката” е хипербулизирана до степен “конструкция”. Целта е да се постигне внушение, че има напредък в дейностите.
Резултатът от тази политика е известен - през октомври 2009 г. RWE излезе от проекта, който беше временно замразен.
Ново правителство - нов късмет?
Идването на Бойко Борисов на власт дава нова надежда за ограничаване на руското влияние в енергетиката. Американците отбелязват със задоволство намерението на правителството на ГЕРБ да преразгледа участието в руските енергийни проекти и прозападната ориентация на ключови министри като Дянков, Младенов и Трайков.
Знак за първоначалната решителност на правителството е писмото изпратено от премиера Борисов до Барак Обама в края на септември 2009, в което той моли за американска подкрепа за стратегическите решения в енергетиката.
През октомври 2009 Бойко Борисов се среща с представителите на три американски енергийни компании, с които е обсъждал алтернативи за енергийните доставки, по-специално американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и решение за утилизация на отработеното ядрено гориво от централата.
България зависи 100% от вноса на руско ядрено гориво и експортира отработеното обратно в Русия срещу значителна цена. Тя е и единствената европейска страна, която продължава тази практика, което я прави уязвима за руските прищевки да вдигнат цената, или да откажат да складират горивото в бъдеще - анализира американският дипломат, организирал срещата.
Българският премиер изглежда е бил убеден от американската презентация, тъй като е поръчал да бъде изготвен проектодоговор за предложените решения. Борисов отново е поискал съвет от американското правителство относно опциите за диверсификация, както и подкрепа през следващите месеци, които ще бъдат критични за взетите решения за енергийното бъдеще на страната - отбелязва заместник-посланик Сатън.
Два месеца по-късно България получава американската подкрепа. В София е открит отдел, отговарящ за специално за сектора енергетика. България е посетена и от специалния пратеник по енергийните въпроси Ричард Морнингстар, който се среща с ключови фигури от правителството. На 9 декември 2009 Бойко Борисов се оплаква от липсата на европейско единство и подкрепа.
Европа бави парите за междусистемните връзки с Гърция и Румъния и България е станала заложник на енергийните амбиции на Италия, Франция и Германия - обяснява българският премиер на Морнингстар, имайки предвид подкрепата на тези страни (най-вече на Италия) за руския газопровод "Южен поток".
"Правителството иска да се отърве от "Белене", но смята, че неустойките ще са твърд големи" - пише в коментар за срещата заместник-посланик Сатън. По това време проектът е замразен, след оттеглянето на стратегическия инвеститор RWE през октомври. Зависимостта от руски газ за години напред не позволява обаче на българите да спрат всички доминирани от Русия проекти. "Освен това те не го и желаят" - коментира Сатън, която препоръчва по-силна ангажираност на американското правителство, за да помогне на "очевидно притеснения" български премиер.
Ден по-късно, на 10 декември, в България пристига руска делегация начело с министър Шматко, за да преговаря за енергийните проекти.

MILOM
29.04.2011, 22:43
3 част
Отстъплението за Белене - драма в грамата
"Истинската драма" в разговорите през декември е отстъплението на българската страна за АЕЦ Белене след преговорите с руснаците - пише Сатън в грама датирана от 21 декември 2009 и озаглавена "Поддаване по АЕЦ "Белене".
Според министър Трайков България обмисля да даде на Русия мажоритарен дял в проекта "първоначално", но конфузът е очевиден, защото той "не може да обясни какво точно означава това". Зам.-министърът на енергетиката Мая Христова обяснява, че разговорите за предлагане на мажоритарен дял на Русия са стратегия на България да печели време, докато търси други стратегически инвеститори.
Шефката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева обаче смята, че всяко предложение за мажоритарен дял на Русия е проблем за националната сигурност. В същото време Тошева е притеснена, че тя все повече е пренебрегната по въпросите за "Белене" от министъра на икономиката Трайчо Трайков.
Русия възражда проекта "Белене" като използва едновременно "подсладители" и нови форми на натиск. Ако България се съгласи на руска собственост върху "Белене", това ще е драматично отстъпление от позициите на енергийната сигурност и една голяма възможност за поправяне на грешките на предишното правителство ще бъде пропусната - настоява Сатън в коментара към преговорите с руснаците.
Това е и една от последните американски грами от България на енергийна тема, изтекли в Wikileaks. През следващата година правителството на Борисов ще поддържа позицията си на отлагане и протакане, през срещи с Путин, включването на "косматия дипломат" - каракачанския пес Йорго..., за да се стигне до драматичните събития от началото на 2011 и разконспирирането на основни лобисти като Валентин Златев, консултант на "Росатом" и особено приближен на премиера.
Най-вероятно американската позиция през този период не е претърпяла промяна. Позицията на Борисов обаче се промени и то съществено спрямо това, което четем в дипломатическите доклади от първите месеци след идването му на власт. За публиката остава да гадае в каква пропорция са били смесени заплахите на Путин за "оставане на студено", "новите форми на натиск" и "подсладителите" в руския коктейл, сервиран в процеса на преговорите на българския премиер.

Jay Gould
01.05.2011, 23:11
2/3 от турците не щат АЕЦ в страната си (http://www.dnes.bg/world/2011/05/01/2-3-ot-turcite-ne-shtat-aec-v-stranata-si.117522)

90% от турците пък не желаят да живеят близо до централа.
Неодобрението за атомната енергетика е много голямо, особено в районите, където се планира да бъдат изградени първите две турски атомни централи - в Мерсин Аккую и в Синоп на Черноморското крайбрежие.
Около 90 на сто от турските граждани не желаят да живеят в близост до някоя атомна централа.

http://www.dnes.bg/world/2011/05/01/2-3-ot-turcite-ne-shtat-aec-v-stranata-si.117522

Longin
04.05.2011, 02:02
Милиарди за АЕЦ "Белене" или за нова дограма? Такава дилема няма (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9097&sectionid=5&id=0000902)

...
Между другото, някои привърженици на енергоспестовността твърдят, че ако не харчим за АЕЦ "Белене", годишно могат да бъдат санирани 200 хиляди сгради. Досегашният опит с държавни пари е бил по-скоро за няколкостотин сгради годишно. Последното означава, че до момента нито е имало толкова сериозен административен капацитет, нито пък са достигали и средства за тази дейност. Всичко това до голяма степен оставя иначе добрата идея за саниране на 200 хиляди сгради годишно в сферата на добрите пожелания. Остава по-малко да се говори и повече да се работи по този въпрос.
...

Pyramid
04.05.2011, 20:10
Милиарди за АЕЦ "Белене" или за нова дограма? Такава дилема няма (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9097&sectionid=5&id=0000902)

...
Между другото, някои привърженици на енергоспестовността твърдят, че ако не харчим за АЕЦ "Белене", годишно могат да бъдат санирани 200 хиляди сгради. Досегашният опит с държавни пари е бил по-скоро за няколкостотин сгради годишно. Последното означава, че до момента нито е имало толкова сериозен административен капацитет, нито пък са достигали и средства за тази дейност. Всичко това до голяма степен оставя иначе добрата идея за саниране на 200 хиляди сгради годишно в сферата на добрите пожелания. Остава по-малко да се говори и повече да се работи по този въпрос.
...

Да уточним само: "Санирам" произтича от "sanus", т.е., "здраве". саниране не означава само топлоизолация и подмяна на дограма. Включва укрепване на конструкцията, подмяна на тръбопроводи и т.н. - неща, много от които без /пряка/ връзка с енергийната ефективност. Отделно, колкото повече раздробени са потребителите на тези фондове, толкова по-спокойно могат да ги окрадат - у нас имаме световни традиции в тази сфера.
По икономическата целесъобразност, да ви попитам, какво щестане с цената на тока от ТЕЦ, когато /не ако!/ цената на кюмюра скочи 3-5 пъти?
Понеже има неотменими пазарни закони а, след и заедно с изчерпването на нефта /че идоста преди това/ в търсене на енергия, не виждам как и кой ще удържи тези демони. Ако ТОГАВА се строи подобна мощност, не 6, ами 16 милиарда сегашни евро ще са малко, т.к. всички ще се юрнат на пожар да строят и ще имаме пазар на продавача, ако се сещате. Мислете с главите си бе - задник всеки си има. :(

gigow
04.05.2011, 20:29
...
Между другото, някои привърженици на енергоспестовността твърдят, че ако не харчим за АЕЦ "Белене", годишно могат да бъдат санирани 200 хиляди сгради.
...

Идиоти всякакви. То в България няма 200 000 панелни сгради. Една средна панелка има четири входа. По три апартамента. По осем етажа. В една средна панелка има 96 апартамента. По 200 000, това прави 19 милиона и 200 хиляди апартамента.
Нали се сещате, че простотията на тези дето са казали за саниране на 200 000 сгради годишно е извънмерна.
Дори да са средно по три входа. Излиза че всеки българин ще има поне по два и половина панелни апартамента. Дори и всяко пеленаче.
Идиотизъм абсолютен. И тъпите журналя го повтарят.
Какво ви става бе хора???
Толкова ли не можете да мислите??? Или да сметнете 2+2 ????

Jay Gould
05.05.2011, 01:24
Идиоти всякакви. То в България няма 200 000 панелни сгради. Една средна панелка има четири входа. По три апартамента. По осем етажа. В една средна панелка има 96 апартамента. По 200 000, това прави 19 милиона и 200 хиляди апартамента.
Нали се сещате, че простотията на тези дето са казали за саниране на 200 000 сгради годишно е извънмерна.
Дори да са средно по три входа. Излиза че всеки българин ще има поне по два и половина панелни апартамента. Дори и всяко пеленаче.
Идиотизъм абсолютен. И тъпите журналя го повтарят.
Какво ви става бе хора???
Толкова ли не можете да мислите??? Или да сметнете 2+2 ????
Че кой говори само за панелни сгради и защо смяташ всичко само в панели и апартаменти, като има къщи, кооперации, стари тухлени сгради, обществени сгради като училища съдилища, болници, гари, старчески домове, зали, административни сгради и т.н. Разширявайте кръгозора джентълмени и ти поне си бил военен. Ръба на картата на взводния, не значи, че отвъд него няма още стотици хиляди километри площ.

Ако България се откаже от проекта за АЕЦ "Белене", до 2020 година ще могат да бъдат санирани средно по 200 000 сгради всяка година..... трябва да бъдат "впрегнати" всички усилия и със средства от бюджета и еврофондовете да се развива енергийната ефективност. Към всяко вложено евро средно се привличат по още 20 евро от частни инвеститори.... http://www.btv.bg/news/lifestyle/misli-zeleno/story/2035796543-Ekolozi_izchisliha_Bez_Belene_sanirame_200_000_sgr adi_godishno.html

Само, ще кажа, че ако това се направи дори Козлодуй да спре напълно, на никой няма да му пука, а в мига в който започне, кризата ще свърши в рамките на 6 месеца, до максимум 1 година.

Още от есента на 2007 година го казвам това - За криза нямаше и да сме чули, ако вместо да се занимават с глупости нашите политици бяха се заели с това.

И чудно как върл и запален комунист като теб проявява пълно единодушие с Йосиф и ГЕРБ като стане дума за лапането наречено АЕЦ Белене, което кой знае защо струва 10 пъти по-скъпо от такава централа в Индия ;)

Ако поръчката по саниране се разхвърля по градове и на множество фирми безработицата ще изчезне на около 30-50 % за броени дни. Съпътсващите дейности и инвестициите които ще се влеят ще ликвидират остатъка от нея в рамките на от 6 месеца, до 1 година. Ако дейността започне и в подходящо време на годината инвестициите ще дойдат до 2-3 месеца. Първо плахо, но до 6 месеца ще се отпушат много силно. Били сме вече свидетели на това, но този път това ще е много по-широк мащаб и на много по широк фронт.
За самата безработица какъв ще е ефекта;
По време на предния кабинет, в 2007 година, в строителството бяха заети официално около 270 000 човека. И още поне толкова на черно, но дори тези 270 000 пак не са малко на фона на чудовищната безработица, която само задълбочава кризата и бюджетния дефицит сега.
Отделно, огромна част от нужните за санирането материали се произвеждат в България, което би дало силен импулс и на голяма част от производството в страната и на всички съпътстващи ги и други производства.
Самия бизнес също ще си поеме дъх, а подобна мащабна операция ще издърпа и много чужди инвестиции, които за разлика от пералнята наречена АЕЦ Белене, реално ще влязат в икономиката, а няма да изтекат към Швейцария под форма на банкови депозити.
Самия банков сектор в България също ще получи силен импулс и огромен приток на капитали от една страна, а от друга сигурен негов пласмент и възможност да го инвестира без риск веднага.
От една страна ще поеме идващите насам - малки, но многобройни капитали и капиталовложения, от друга ще отпуска заеми за бизнеса когато се наложи и то при гарантирана възвращаемост, щом това е държавна политика. Въпроса с гаранциите за самите банки няма да го има, а реално цялата страна ще натъпче яко джобове;

От банкери, едри и дребни строители, индустриалци, производители, добивна промишленост, администрация, кметствата по места, до последния циганин мъкнещ замазки всички щяха да са с пари в джобовете.

Дори за шибаните магистрали и дори за Белене щеше да има пари, стига да намерите къде да си продавате тока, защото ако от 1 вложено Евро влязат 20 от вън, нали се сещаш колко данъчни постъпления ще се съберат, щом се завъртят веднъж дори тези пари?!
Не пеперуда ще махне с крилца за ураган, а направо мощен вентилатор.

Jimmy
05.05.2011, 17:46
Отделно, колкото повече раздробени са потребителите на тези фондове, толкова по-спокойно могат да ги окрадат - у нас имаме световни традиции в тази сфера.
Вярно, така е, но пък я си помисли колко се краде в енергетиката ...
Щом в една пиклива Софийска топлофикация един нищо и никакъв Вальо "топлото", успя да открадне милиони - смятай какво става в големите ТЕЦ-ове, АЕЦ-и ...
Освен това, да не забравяме, че при санирането, например, собствениците имат пряк, личен интерес от резултата, така че ще има естествен контрол по разходите от фондовете.
Не че са изключени далавери, разбира се ...

Jimmy
05.05.2011, 17:56
Идиоти всякакви. ...
Какво ви става бе хора???
Толкова ли не можете да мислите??? Или да сметнете 2+2 ????

Чакай малко сега, не се изхвърляй така.
По последното преброяване в България има 1 919 607 сгради.
Със сигурност поне половината се нуждаят от саниране, а това прави около 1 милион.

Pyramid
05.05.2011, 18:16
Чакай малко сега, не се изхвърляй така.
По последното преброяване в България има 1 919 607 сгради.
Със сигурност поне половината се нуждаят от саниране, а това прави около 1 милион.

"Сграда" е и кочината на село, и къщите от кирпич - разбира се, ако се осигури ресурс...ама там има нещо по-лошо: там финансово неграмотно е 99,9% от населението, което значи, че, първо, няма да ги поиска, второ, няма да му бъдат отпуснати /финансово неграмотно е и 3/4 от банкерството/, трето, банковата мафия така ще напъпли и там че, ще опита да одере по три кожи от стопанин ПРЕДИ да е взел нещо и построил, и, колкото и да е прав Jay, всичко ще обезсмислят.
Отново: АЕЦ Белене е потребна, но, цената е прекалено висока. Платим ли, обаче, неустойка, и парите ще сме дали, и пак няма да имаме централа. И пак ще ни цакат всеки път я с "кранче", я по друг начин руснаците, щом се ебаваме. Да можехме поне да хвърчим, като гаргата в оня виц...
Грозно, но, факт:
Р.Овч. и Ко, правителството на царя, и сега ББ - всички ни изклатиха. И ни набутаха в капан. Предлагам да спрем дотук, обаче, че, харесваме или не Мечо, поне законово и фактически, Правото не е на българска страна.

Jimmy
05.05.2011, 20:12
"Сграда" е и кочината на село, и къщите от кирпич
Пирамид, виж, може и да си прав, въпреки че аз мисля, че в тази статистика влиза само това, което се води в кадастъра като "МС" - масивна сграда, демек ...
Но понеже не съм сигурен, няма да споря ;)

Отново: АЕЦ Белене е потребна може и да съм го споменавал, но пак ще кажа - при голямата енергийна неефективност на българската икономика, при огромните разхищения за отопление на неизолирани сгради ... изграждане нови мощности ми изглежда доста неразумно.
Все едно да имаш един кладенец в двора , откъдето да си носиш вода в къщата с пробита кофа, от която постоянно тече.
И вместо да си запушиш дупките на кофата, или да си намериш здрава кофа, да тръгнеш да копаеш втори кладенец ...

Pyramid
05.05.2011, 23:06
Пирамид, виж, може и да си прав, въпреки че аз мисля, че в тази статистика влиза само това, което се води в кадастъра като "МС" - масивна сграда, демек ...
Но понеже не съм сигурен, няма да споря ;)

може и да съм го споменавал, но пак ще кажа - при голямата енергийна неефективност на българската икономика, при огромните разхищения за отопление на неизолирани сгради ... изграждане нови мощности ми изглежда доста неразумно.
Все едно да имаш един кладенец в двора , откъдето да си носиш вода в къщата с пробита кофа, от която постоянно тече.
И вместо да си запушиш дупките на кофата, или да си намериш здрава кофа, да тръгнеш да копаеш втори кладенец ...

Дума да няма, правилна забележка.
Обаче, какво имаме, което да ни помогне да запушим дупките?
1. Потребност? - сигурно. Само че, все още, имаме кадилници, а разполагаемият финансов ресурс сред населението е отрицателен. Тоест, хората за хляб нямат, и нормата на спестяване, ако някъде се набюдава, е дефазирана: пестят тези, които и сега могат и си изолират жилищата. 80%, обаче, не могат, а са затънали и в дългове.
2.Стимули? Да видим: токът от кадилниците , все още, е на поносима фин.цена...и на непростимо висока екологична. Иде масовизация на ел.транспорта, заедно с увеличаване цените още и поради квоти за въгледвуокис. Скокът ще е поносим, само, ако имаме още ядрен капацитет. Без него, от една страна,
1.2 към момента, цената няма да скочи, което ще притъпи стимула, и ще позволи кюмюрът да кади
2.2 При скока заради квотите и раста от транспорта, поради превишаващия кюмюрен елемент, енергията драстично ще поскъпне, което допълнително ще изсмуче полезния капацитет за повишаване ефективността
3.2 междувременно, ще се изключват и блоковете в Козлодуй и така, хуят става прекален.
някой ще рече "Ще внасяме газ". Аха. Ама тогава и неговата цена ще е скочила с пъти.
Ако пуснем, обаче, Белене до ок. 5 години,
3.1Цената на общия микс няма да скочи толкова драстично, т.к. Белене ще доставя по-малък дял от общата енергия и ще се забележи по-малко
3.2 Горното вкарване ще стабилизира цената, колкото и да струва, т.к. намалява дела на кюмюра
3.3 Остава стимулът за повишаване ефективността при наличен, несринат ресурс у населението.
Който схване всичко това, ще разбере, че, сега е времето - всичко друго ни обрича и на нестабилност, и на високи цени...едновременно. В тази връзка, не Путин ни заплашва /макар някои така да искат да излезе/, ами нашето мърдосване.
боя се, Белене, при настоящите политици, няма разумна алтернатива.
Единствено, в случай, че се построи термопомпената инсталация за отопление от отпадна топлина в Козлодуй, съчетано с поставяне на още два реактора /пак там/, нещата може да се нормализират. Обаче, някои кръгове така се уплашиха от това, че затиснаха www.bgpetitions.com дотам, че заличиха линка.
Егати скапаната държава, дето си я имаме.

Jay Gould
08.05.2011, 21:16
РАДИОАКТИВНА ВОДА ИЗТИЧА В ИСКЪРА (http://www.blitz.bg/news/article/104997)

Тонове ядрени отпадъци легално се трупат край столицата (http://www.blitz.bg/news/article/104997): http://www.blitz.bg/news/article/104997

Jay Gould
09.05.2011, 14:45
Kириенко към наш зам-министър: „Приемният ми час е от 11 до 15 часа”... (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/09/kirienko-kym-nash-zam-ministyr-priemniiat-mi-chas-e-ot-11-do.744122)http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/09/kirienko-kym-nash-zam-ministyr-priemniiat-mi-chas-e-ot-11-do.744122

Гротескна сцена се е разиграла на среща в Москва между зам- министъра на енергетиката Марий Косев с президента на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко по отношение на договаряне цената на АЕЦ „Белена”.
На срещата е присъствал и Валентин Златев.

На работната среща, на която е трябвало да бъдат обсъждани параметрите на цената на АЕЦ – Белене е бил изпратен зам-министъра на енергетиката Марин Косев, който в присъствието на Валентин Златев е започнал да обяснява на Кириенко колко е висока цената от шест милиарда и половина, и как положението у нас е лошо, хората са бедни, кризата е висока и прочие, и прочие, общи приказки без никаква контретика.
„Това Ваше лично мнение ли е, или е официална позиция на правителството ви”, контрирал Кириенко общите социални лафове на очевидно неподготвения зам-министър Косев.
Косев смутолевил в присъствието на Валентин Златев, че да, това било негова лично становище.

Кириенко затворил папките и рекъл подчертано хладнокръвно: „Приемният ми час за лични въпроси е от 11 до 15 часа във вторник”, станал и напуснал срещата.

bertram
09.05.2011, 14:52
Който се чуди кои са най-големите дупки във външнотърговското ни салдо... да погледне стокообмена с Русия... и после да говори какво правели лошите хамериканци...

Pyramid
09.05.2011, 19:37
Гротескна сцена се е разиграла на среща в Москва между зам- министъра на енергетиката Марий Косев с президента на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко по отношение на договаряне цената на АЕЦ „Белена”.
На срещата е присъствал и Валентин Златев.

На работната среща, на която е трябвало да бъдат обсъждани параметрите на цената на АЕЦ – Белене е бил изпратен зам-министъра на енергетиката Марин Косев, който в присъствието на Валентин Златев е започнал да обяснява на Кириенко колко е висока цената от шест милиарда и половина, и как положението у нас е лошо, хората са бедни, кризата е висока и прочие, и прочие, общи приказки без никаква контретика.
„Това Ваше лично мнение ли е, или е официална позиция на правителството ви”, контрирал Кириенко общите социални лафове на очевидно неподготвения зам-министър Косев.
Косев смутолевил в присъствието на Валентин Златев, че да, това било негова лично становище.

Кириенко затворил папките и рекъл подчертано хладнокръвно: „Приемният ми час за лични въпроси е от 11 до 15 часа във вторник”, станал и напуснал срещата.
Без злорадство, но, така се отстояват интереси. Хладно и уместно. А в бърлогата на звяра се изпращат мъже с дупе, а не мрънкала - руснаците са го довели да коленичи, каквото е и сторил...и получава по заслугите на правителството.
Има една книжка на Гевин Кенеди "Всичко може да се договори" - явно, не са я чели.
Е, те и много други неща не четат, ама иначе, Боко намаан, еша му няма...:rolleyes:

Jay Gould
25.05.2011, 15:23
Изгревът в милисиверти (филм на БНТ):
http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/25/izgrevyt-v-milisiverti-film-na-bnt.753037

Jay Gould
27.05.2011, 00:56
Изгревът в милисиверти (филм на БНТ):
http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/25/izgrevyt-v-milisiverti-film-na-bnt.753037

... Щото аз напълних догоре 75 литра "скъпо" гориво за да имам с какво да джиткам тия дни :cool: По-късно следващия месец ще се разходя насам-натам по света да почета малко лекции на младежта, разбира се срещу добро заплащане, а после мисля да ида на почивка някъде, и това със сигурност няма да е Варна и района ....
P.S. По едно си приличме - футбол не играя, намирам го за просташко. Обичам да го гледам, но само Английска Висша Лига и мачовете на националния отбор на Бразилия
Живото доказателство колко е изпростяла държавната администрация последните 22 години и колко е голям "мозъчния капацитет" на Агенцията за ядрено регулиране!
netware5 много се нервира горкия, като пусна някоя публикация на Котев, за който как ли не ми бе писал на бележки до преди година да избягвам и "да не съм му бил обръщал внимание". Котев "бил луд, лъжец, мошеник", въобще всичко което чиновничетата от агенция са, а Котев не е :cool:

Бате Пешо
27.05.2011, 08:54
Живото доказателство колко е изпростяла държавната администрация последните 22 години и колко е голям "мозъчния капацитет" на Агенцията за ядрено регулиране!
netware5 много се нервира горкия, като пусна някоя публикация на Котев, за който как ли не ми бе писал на бележки до преди година да избягвам и "да не съм му бил обръщал внимание". Котев "бил луд, лъжец, мошеник", въобще всичко което чиновничетата от агенция са, а Котев не е :cool:
Че ти нямаш умствен капацитет да коментираш ядрената енергетика.Просто си една волна пепруда която лети от цвят на цвят.

Jay Gould
27.05.2011, 15:00
Че ти нямаш умствен капацитет да коментираш ядрената енергетика.Просто си една волна пепруда която лети от цвят на цвят.
1. Не коментирам енергетиката, а лъжите пускани от агенцията и администрацията.
2. Трябва ли човек да е бил доносник на ДС за да си каже мнението?!
:)

MILOM
27.05.2011, 15:29
http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/26/1095718_iliian_vasilev_bivsh_poslanik_v_rusiia_ne_ vijdam_kak/

Pyramid
27.05.2011, 18:48
Твърдя, че Белене е изгодна. В стратегически план. Обаче, първо, руснаците са включили печалбата си 100% в инвестиционната оценка и, второ, Г.Котев, чини ми се, казва истината. Вижда се, таи обида но, и той е човек. Друг въпрос, че руснаците може просто да са направили компютърна симулация и да знаят с достатъчна точност поведението на горивото. В крайна сметка, изучават процесите от много десетилетия, състоянието и съставът, както и поведението на облицовките на прътите са ясни... Освен това, едва ли фактът, че някой "е дал парите и 4-5 години е изследвал горивото" автоматично го прави по-достоверен. Нещо не им допада, явно, да са като Петка, дето пробвал всички кибритени клечки, преди да ги даде на Чапаев и всички те палели. А после...
С много техники е така: Произвеждаш, т.к. си наясно. Скромно мое мнение е, че всички лъжат - просто, за едните раздухват, а за другите-потулват нещата, колкото е възможно. За да може, както едно време, да си мислим, че "ПРИ НАШИТЕ" всичко е ОК, докато "при ОНЕЗИ, всичко се руши" по принцип, преди да се е състояло.
Е, знаем, нещата не стоят точно така, Фукушима-1 го показа.

А това, дето не дават паспорт на АЕЦ Козлудуй - възможно, опитват да окажат с това някакъв натиск, знае ли човек. И руснаците се овълчиха.

Бате Пешо
28.05.2011, 12:37
1. Не коментирам енергетиката, а лъжите пускани от агенцията и администрацията.
2. Трябва ли човек да е бил доносник на ДС за да си каже мнението?!
:)
И като не разбираш нищо що коментираш?И какви са по точно лъжите на администрацията?Иначе не е необходимо да си доносник за да си кажеш мнението но е необходимо да имаш знания а не да плюеш някого на база еди кой си казал нещо за него

Jay Gould
28.05.2011, 14:13
Твърдя, че Белене е изгодна. В стратегически план. Обаче, първо, руснаците са включили печалбата си 100% в инвестиционната оценка и, второ, Г.Котев, чини ми се, казва истината. Вижда се, таи обида но, и той е човек....
Поведението на Котев е обяснимо. След дълги години като експерт в Козлодуй е уволнен за това, че е казал истината. Тоест в България ако кажеш истината вече не си удобен. И ако "не бил прав", защо е уволнен?

Защо ако не е прав мнозина, включително и някой пишещи в този форум, искат да го изкарат луд (писаха ми лични бележки да не съм контактувал с него - ха - те ще ми кажат!), некомпетентен (неговите колеги казват точно обратното) и "човек на чиито думи не бива да се обръща внимание?"
Упоритата борба за дискредитация срещу Котев, която опитват някой кръгове свързани с кражбите в енергетиката и чиновниците в Агенцията за ядрено регулиране — АЯР, може само да ни говори, че наистина в казаното от Котев има истина и някой хора ужасно ги е страх да не им лъснат далаверите, защото освен, че са крали, с това се поставя на изпитание националната сигурност и безопасност на милиони българи в случай на авария!
Още - Защо от Агенцията за ядрено регулиране — АЯР им бяха необходими толкова време за да съобщят за авария в Козлодуй (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176), при това само след приложен натиск върху тях? http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176
Значи ли това, че ако наистина се случи нещо още по-сериозно там населението няма да бъде уведомено както в случая от април тази година? Много въпроси и нито един смислен отговор. Напротив. Каже ли някой някъде истината или зададе ли неудобен въпрос навсякъде, включително и в този форум представителите на енергийната мафия и държавната администрация започват да плюят питащия избивайки ги в лични нападки.
Точно тяхната нервност и омраза към всеки който се струва, че може да накърни интересите им значи, че наистина става дума за лъжи за милиони, както и че най-вероятно са извършени нарушения които дори според законите на РБ се наказват със затвор.

Колкото до Белене - ще задам още веднъж въпроса, защо Белене се налага да е 10 пъти по скъп от същата аналогична централа в Индия и Бангладеш?!

Русия ще строи АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара, а в България за 6,4 - 9 млрд. Евро: (http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767) http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767

Тъмна Индия (За цената на АЕЦ “Белене”): (http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/51614) http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/51614

Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

Бате Пешо
28.05.2011, 15:13
Поведението на Котев е обяснимо. След дълги години като експерт в Козлодуй е уволнен за това, че е казал истината. Тоест в България ако кажеш истината вече не си удобен. И ако "не бил прав", защо е уволнен?

Защо ако не е прав мнозина, включително и някой пишещи в този форум, искат да го изкарат луд (писаха ми лични бележки да не съм контактувал с него - ха - те ще ми кажат!), некомпетентен (неговите колеги казват точно обратното) и "човек на чиито думи не бива да се обръща внимание?"
Упоритата борба за дискредитация срещу Котев, която опитват някой кръгове свързани с кражбите в енергетиката и чиновниците в Агенцията за ядрено регулиране — АЯР, може само да ни говори, че наистина в казаното от Котев има истина и някой хора ужасно ги е страх да не им лъснат далаверите, защото освен, че са крали, с това се поставя на изпитание националната сигурност и безопасност на милиони българи в случай на авария!
Още - Защо от Агенцията за ядрено регулиране — АЯР им бяха необходими толкова време за да съобщят за авария в Козлодуй (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176), при това само след приложен натиск върху тях? http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176
Значи ли това, че ако наистина се случи нещо още по-сериозно там населението няма да бъде уведомено както в случая от април тази година? Много въпроси и нито един смислен отговор. Напротив. Каже ли някой някъде истината или зададе ли неудобен въпрос навсякъде, включително и в този форум представителите на енергийната мафия и държавната администрация започват да плюят питащия избивайки ги в лични нападки.
Точно тяхната нервност и омраза към всеки който се струва, че може да накърни интересите им значи, че наистина става дума за лъжи за милиони, както и че най-вероятно са извършени нарушения които дори според законите на РБ се наказват със затвор.

Колкото до Белене - ще задам още веднъж въпроса, защо Белене се налага да е 10 пъти по скъп от същата аналогична централа в Индия и Бангладеш?!

Русия ще строи АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара, а в България за 6,4 - 9 млрд. Евро: (http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767) http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/27/rusiia-shte-stroi-aec-v-bangladesh-za-2-mlrd-dolara-a-v-bylg.694767

Тъмна Индия (За цената на АЕЦ “Белене”): (http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/51614) http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/51614

Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall
Oт къде Котев има тази информация след като не е бил там.Ще му повярвам когато напише кой му е казал това.

Pyramid
28.05.2011, 19:31
И като не разбираш нищо що коментираш?И какви са по точно лъжите на администрацията?Иначе не е необходимо да си доносник за да си кажеш мнението но е необходимо да имаш знания а не да плюеш някого на база еди кой си казал нещо за негоЧовече, нали Георги Котев именно това му е била работата бе? Много си заядлив нещо - да не би Jay да застрашава авторитета ти? Споко, думам ти. Не се хаби.
А дали разбира или не някой...да речем така, в този /че имного други/ форуми, най-злостни са именно неразбиращите. сякаш е тяхно рождено право, 'баси.
Накратко, добре е разговорът да е по същество - другото ни приравнява към недораслите пубери.:(

netware5
28.05.2011, 21:50
....................
А дали разбира или не някой...да речем така, в този /че имного други/ форуми, най-злостни са именно неразбиращите. сякаш е тяхно рождено право, 'баси.
Накратко, добре е разговорът да е по същество - другото ни приравнява към недораслите пубери.:(

Колега, не взимам страна в спора ти с Бате Пешо, но искам само да отбележа, че разговор по същество се води с хора, които изпълняват едновременно следните условия:

1. Са нормални
2. Са компетентни
3. Са възпитани

Визираното варненско хюмне не отговаря на условия 2 и 3 и освен това е на път да откачи от злоба, т.е. да престане да изпълнява условие 1.

Jay Gould
29.05.2011, 00:53
Живото доказателство колко е изпростяла държавната администрация последните 22 години и колко е голям "мозъчния капацитет" на Агенцията за ядрено регулиране!
netware5 много се нервира горкия, като пусна някоя публикация на Котев (http://gikotev.blog.bg/)...
Oткак се спомена Котев (http://gikotev.blog.bg/), станах враг номер 1 за netware5, който иначе бе много загрижен на лични бележки къ мен за злополучните си акцийки. От педал на държавна служна и дребно началниче, лизало задници и яло лайна 22 години, за да взема великата заплата от 2000 лева, какво да очакваме?! Грешката е моя, че въобще съм отделял време за хора които не съм проверил преди това.
Лошото е, че освен в Агенцията за ядрено регулиране на която горд представител е netware5 в цялата ни администрация е пълна с подобни дребни и злобни душици отдаващи се вечер на алкохола, по причина, че дори грозната им женица не ги ще в леглото :)
Защо от Агенцията за ядрено регулиране — АЯР им бяха необходими толкова време за да съобщят за авария в Козлодуй (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176), при това само след приложен натиск върху тях? http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/04/28/i-tishinaaa.737176
Кой лъже и е лъгал се вижда ясно. Дали Котев е луд или netware5 който в лични бележки до мен и тук в Инвестор ми обясняваше, че Котев "бил лъжец" и да не съм си контактувал с него. :) Лайното пършиво до толкова си е повярвало в собствената дребна чиновническа значимост, че пишеше следните смешки в 2010 година:
... Докато сега се внушава на народа, че ние сме някакви хора, които досега несправедливо са имали привилегии и ето сега идват светлите гербери и възстановяват справедливостта. Може да ти изглежда смешно, но за мен това е важно. Винаги съм имал самочувствие на човек, който СЛУЖИ и който получава специално отношение заради това. По цял свят държавните служители имат тези и други привилегии......

netware5
29.05.2011, 01:57
............

O-o-o путьо, пак ли ти дойде менструалния цикъл? То си личи кой какъв е - пускаш цитати от ЛС, при това извън контекста. Някои форумци вече ти казаха колко е морално и възпитано това .... Все се каня да питам как ти е мизерния животец ... Стигат ли парите за бензин и за долнопробна пиячка, че напоследък съвсем се беше омърлушил? Единствената ти утеха останаха полюциите ти в този форум и "обществената ангажираност" в протеста на голтаците, който завърши безславно. Нали щяхте да протестирате "до дупка", всеки следващ път все повече хора и все по "твърди"? Нещо май не се получи, а? Ми то така се получава - когато имаш психология на голтак и неудачник - всичко не ти се получава, даже и един елементарен протест .... Айде бе, нали щяхте да блокирате държавата и да гътнете властта с избушените си голфове и BMW-та четвърта употреба? Къде ви остана ентусиазма? Нещо хич го няма напоследък .... Да не би да секнаха паричките, отделени от Позитано 20? Ми и аз да съм и аз ще ви спра кранчето - пари се дават за свършена работа, а не за проваленото мрънкане на шепа некадърни бедняци.

Бате Пешо
29.05.2011, 09:11
Човече, нали Георги Котев именно това му е била работата бе? Много си заядлив нещо - да не би Jay да застрашава авторитета ти? Споко, думам ти. Не се хаби.
А дали разбира или не някой...да речем така, в този /че имного други/ форуми, най-злостни са именно неразбиращите. сякаш е тяхно рождено право, 'баси.
Накратко, добре е разговорът да е по същество - другото ни приравнява към недораслите пубери.:(

Mи той е по същество.Въпросния Котев към датата на това за което говори не е бил в Козлодуй.Аз не приемам такива приказки без никакви доказателства.По света това е подсъдимо.Не може да плещиш каквото ти дойде на устата воден от злоба и желание за отмъщение.

Pyramid
29.05.2011, 17:04
Ти ми кажи, по-добре, Бате Пешо,
1.Кой извърши проверката на горивото
2.Откъде взеха пробите
3.Какви доказателства приведе за СВОЯТА безпристрастност и т.н.
Аз категорично съм убеден, че АЕЦ Белене трябва да се състои. Не споделям, обаче, тона и начина на водене на "диспута" тук, който възприехте напоследък. И вие с netware5, и Jay Gould - също. Бях с по-високо мнение за вас.

netware5
29.05.2011, 17:41
Ти ми кажи, по-добре, Бате Пешо,
1.Кой извърши проверката на горивото
2.Откъде взеха пробите
3.Какви доказателства приведе за СВОЯТА безпристрастност и т.н.
Аз категорично съм убеден, че АЕЦ Белене трябва да се състои. Не споделям, обаче, тона и начина на водене на "диспута" тук, който възприехте напоследък. И вие с netware5, и Jay Gould - също. Бях с по-високо мнение за вас.

Ама то отдавна няма диспут в тая тема. :D Защото при всеки опит за професионален коментар, веднага се намесва варненското хюмне с плювни и обиди. Ето, сега например имам какво да кажа по дискутираните между теб и Бате Пешо въпроси, но няма да го направя. Зарекох се да не коментирам повече ядрена енергетика в този форум. След като Инвестора допусна такова спадане на нивото, имах две възможности - или да си затрая съвсем или да сляза на възприетото ниво и да се забавлявам. Аз избрах второто. Не се гордея с това, но и аз имам нужда от разпускане понякога. Размяната на псувни ме разтоварва ..... :p:D

Pyramid
29.05.2011, 17:44
Ами дай да се псуваме тогава - и мен ми олеква ;)

netware5
29.05.2011, 17:46
Ами дай да се псуваме тогава - и мен ми олеква ;)

Преди години имаше една хубава тема "Простотията на форума", но за съжаление зачезна някъде назад. Сега се опитват да направят нещо подобно с темата "Кавги и ругатни", но нещо не се получава май ....

Pyramid
29.05.2011, 19:48
Преди години имаше една хубава тема "Простотията на форума", но за съжаление зачезна някъде назад. Сега се опитват да направят нещо подобно с темата "Кавги и ругатни", но нещо не се получава май ....Дано поне Юни се получи.:rolleyes:
А сега, ако просто ви помоля - вас тримата - Jay, теб и Бате Пешо, да не се излагате и, ако и да се карате, да не се наричате с такива "прозвища" ? Сериозно, хора, чувствам се грозно, като ви гледам такива :(

clearly
29.05.2011, 20:06
България е предала интереса си, заради заплахи от “Газпром” и натиск за АЕЦ “Белене” .Това пише в началото на 2007 г. посланикът на САЩ Джон Байърли в своя секретен доклад https://www.balkanleaks.eu/en/07sofia252.html до Вашингтон, изтекъл от Уикиликс и публикуван в неделя от сайта "Бивол".http://www.bivol.bg/wldogovorgas.html

Бате Пешо
29.05.2011, 20:40
Ти ми кажи, по-добре, Бате Пешо,
1.Кой извърши проверката на горивото
2.Откъде взеха пробите
3.Какви доказателства приведе за СВОЯТА безпристрастност и т.н.
Аз категорично съм убеден, че АЕЦ Белене трябва да се състои. Не споделям, обаче, тона и начина на водене на "диспута" тук, който възприехте напоследък. И вие с netware5, и Jay Gould - също. Бях с по-високо мнение за вас.
За тона и начина си прав за което имаш извинението ми.Повече няма да слизам до това ниво.Без да се оправдавам ще кажа че този човек си позволи да обижда децата ми и за съжаление Инвестора изтри написаното преди да успееш да го прочетеш но аз успях.Дотук с това.За проверката си има отдел в Козлодуй и АЯР.Нямам нищо против Котев но когато твърди такива неща трябва да представи доказателствата за това.А той напада и раздава квалификации.Аз също съм убеден че Белене трябва да се построи особено ако ядреното гориво се връща на Русия.Лошото е че Белене е директен конкурент на вятъра и слънцето и нискоманеврена.Тези производители изискват регулиране а това е скъпо нещо.Според мен държавата трябваше да обяви колко мегавата вятър и слънце ще трябват да проведе конкурси и да гарантира присъединяването на спечелилите към ЕЕС.

Pyramid
29.05.2011, 20:52
България е предала интереса си, заради заплахи от “Газпром” и натиск за АЕЦ “Белене” .Това пише в началото на 2007 г. посланикът на САЩ Джон Байърли в своя секретен доклад https://www.balkanleaks.eu/en/07sofia252.html до Вашингтон, изтекъл от Уикиликс и публикуван в неделя от сайта "Бивол".http://www.bivol.bg/wldogovorgas.htmlДжон Байърли е свестен човек но, първо, е американец. В политиката често се злоупотребява с разбирането за итересите /чии и как се формулират/ та, в това отношение, бих бил изключително внимателен. Виж, че Р.Овч. е на газпромска хранилка, няма да споря - убедих се сам, четейки отговорите му по проблема за отоплението на София с отпадна топлина от Козлодуй. Невежа не е, но, първо, е изключително неискрен и, второ, изкушен е да злоупотребява...

Pyramid
29.05.2011, 21:02
За тона и начина си прав за което имаш извинението ми.Повече няма да слизам до това ниво.Без да се оправдавам ще кажа че този човек си позволи да обижда децата ми и за съжаление Инвестора изтри написаното преди да успееш да го прочетеш но аз успях.Дотук с това.За проверката си има отдел в Козлодуй и АЯР.Нямам нищо против Котев но когато твърди такива неща трябва да представи доказателствата за това.А той напада и раздава квалификации.Аз също съм убеден че Белене трябва да се построи особено ако ядреното гориво се връща на Русия.Лошото е че Белене е директен конкурент на вятъра и слънцето и нискоманеврена.Тези производители изискват регулиране а това е скъпо нещо.Според мен държавата трябваше да обяви колко мегавата вятър и слънце ще трябват да проведе конкурси и да гарантира присъединяването на спечелилите към ЕЕС.Съжалявам за вашия конфликт, не знаех. Това, че АЕЦ е нискоманеврена, е свойство на всички ТЕЦ /АЕЦ също е ТЕЦ, нали?/ но, щом искаме чист въздух за себе си и децата си, фактът, че се конкурират с вятър и слънце, не би трябвало да е чак от съдбовна важност за тях. Балансът на икономиката трябва да постига първо националната енергийна сигурност, и чак след това, нечия частна печалба.

Jay Gould
30.05.2011, 00:50
Каквото повикало, такова се обадило!
След като от Инвестор позволяват да се кажат обидни квалификации по мой адрес и то напълно непредизвикани и на някой мои въпроси или мнения се отговаря с личностни нападки (явно да се задават въпроси и изказват мнение нерви някой), смятам за нужно да отговоря със същото, а може и малко отгоре, за всеки случай
За всеки възпитан и разумен човек, това означава - "Стой далеч и когато не се занимавам с теб, не се занимавай и ти с мен."
Това обаче е за разумните. Не се дразня, но нямам християнски добродетели, а и защо да ги имам?
Да не ме коментират, аз няма да коментирам тях и готово. Никога в живота си не съм не съм разучавал и не съм се занимавал с хора които не се занимават с мен. Ловя обаче бас от опита който имам, че това няма да стане с тези двамата. Някой хора са си просто такива. И да не се занимаваш с тях те искат да се занимават с теб. Колкото и пъти да съм ги подминавал дори за няколко седмици, тия два номенклатурния помияра тичат подире ми с някакви личностни нападки.
Злобата просто е заложена в дребните душици и такъв е живота. Понякога се налагат и неприятни неща. Нищо не е идеално, такива не са и някой от околните. Някой хора живеят от интриги и злоба, това им е забавлението и храната и ако не приемем, че света не е идеален и има и такива индивиди, значи не гледаме с очите си.
Долу съм обяснил защо и от кога ми се цупи едния, а за другия не знам, а и малко ме вълнува. Връщайки се назад обаче виждам, че още в 2008 е ръсил обидни квалификации и то защото съм си позволил да кажа "че страната е в криза" - Е може и да не му е харесвало това което съм казал, но защо е ръсил обиди по мой адрес? Не знам, а и не ми пука.
За сега приключвам, макар да съм убеден, че тия двамата няма да го направят. Ловя бас на бутилка Джим Бим, че дори това ми изказване няма да разбере правилно от тях, но те просто са си такива. Давам им най-много 1-2 максимум седмици мълчание, преди някой от тях да изръси пак някоя обида и то без дори да съм ги споменал или да съм коментирал тяхно мнение.

Jay Gould
30.05.2011, 00:51
За Белене ще задам пак същия въпрос:

Защо Белене се налага да е 10 пъти по скъп от същата аналогична централа в Индия и Бангладеш?!

MILOM
30.05.2011, 11:47
По мнение на HSBC т.нар. фиксирана цена, за която получихме предложение - 6,3 млрд. евро, изобщо не е фиксирана. Тя не е максимум, а е минимум. Защото има редица условия в проектодоговора, при всяко от които рисковете и допълнителните разходи са за българската страна, а не за руската. (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=909586)

Бате Пешо
30.05.2011, 18:59
Съжалявам за вашия конфликт, не знаех. Това, че АЕЦ е нискоманеврена, е свойство на всички ТЕЦ /АЕЦ също е ТЕЦ, нали?/ но, щом искаме чист въздух за себе си и децата си, фактът, че се конкурират с вятър и слънце, не би трябвало да е чак от съдбовна важност за тях. Балансът на икономиката трябва да постига първо националната енергийна сигурност, и чак след това, нечия частна печалба.
Teцовете са малко по маневрени.Проблем са регулиращите мощности защото трябва голямо количество и са много скъпи.Ако нямаме вода и язовири другата алтернатива е газ или износ без пари през нощта.Колкото цените са по ниски и непрекъснати толкова по конкурентна ще е цялата икономика.Енергетиката е отрасъл който засяга пряко всеки българин.

Pyramid
30.05.2011, 19:18
Явно, немците са овладели термоядрения процес :rolleyes:
Иначе, тяхната заявка за отказване от ядрена енергетика, колкото и гръмка де е, ще бъде преразгледана и смекчена през следващите 5-10 години. Иили ще отменят и глобалното затопляне?:eek:

Jay Gould
30.05.2011, 20:02
Явно, немците са овладели термоядрения процес :rolleyes:
Иначе, тяхната заявка за отказване от ядрена енергетика, колкото и гръмка де е, ще бъде преразгледана и смекчена през следващите 5-10 години. Иили ще отменят и глобалното затопляне?:eek:
Ти наистина ли вярваш в "глобално затопляне, че то зависи от човек, от това колко пърдят кравите, от видовете енергия и т.н.?!!"
:eek:

Членовете на клуб "Билдерберг" обсъждат глобалното захлаждане: (http://borsi.blog.bg/novini/2010/10/18/chlenovete-na-klub-quot-bilderberg-quot-obsyjdat-globalnoto-.621702) http://borsi.blog.bg/novini/2010/10/18/chlenovete-na-klub-quot-bilderberg-quot-obsyjdat-globalnoto-.621702

Някой хора които се кефиха на всяко покачване на цените на тока от 2007 година насам и се заяждаха с всеки който пишеше за намаляване на цените, взеха да ме цитират и да приказват как от цените на енергията зависела колко е конкурентна икономиката.
:cool: Странна метаморфоза от отявлена омраза към истината, изведнъж да я прегърнеш като верую ;)

Pyramid
30.05.2011, 20:19
Видоевете енергия са фиксиран брой.
Иначе, се избудалках с тях - пак ще се върнат към АЕЦ или ще строят масово ТЯЕЦ, ама де ги тях, технологията още не е ясна...

Jay Gould
30.05.2011, 20:29
Докато спрат планово всички централи от АЕЦ в Германия, ще са качили добива от възобновяеми още повече, а и имат въглища за тецове за стотици години. В момента атомната им е не повече от 20-22%, а само за няколко години стигнаха такъв растеж във възобновяемите, при това без да качват в пъти като нашите мошеници цените на тока. Отделят доста пари за енергийна ефективност, ще ги увеличат още (както планират), така, че ще им падат и разходите. Те дори сега да спрат веднага атомните си централи, пак ще имат ток.
Тук се прави пък точно обратното.
Качват се бясно цените на тока от всеки кабинет, не се залага грам за енергийна ефективност и се краде здраво от където падне. От парите за така наречената зелена, до атомната и шашмите с гориво.
За това и се докарахме до това дережде. Ако я нямаше енергийната мафия, много широко представена, за криза в България нямаше да се говори. Ама вие си знаете де.

Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон (http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall) http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

ПС: Тия дни научих, че сме имали запаси от въглища в България за около 70-80 години и че ако се надуят мощностите на един от ТЕЦ овете ни спокойно можем да изключим още 2 реактора на Козлодуй. Последното само информативно. Така и не ставя ясно защо се налага да се прави Белене, като имаме възможност да сложим още реактори в Козлодуй.

clearly
30.05.2011, 21:12
Германия ще затвори последните си атомни електроцентрали през 2022, с което ще стане първата индустриална сила, която се е отказала от ядрената енергетика, съобщават световните агенции. http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/05/30/1097155_germaniia_se_otkazva_ot_atomnata_energiia/ Германското правителство е на път да се откаже и от данъка върху ядреното гориво, съобщава в днешния си брой вестник "Зюддойче цайтунг'' http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/26/1095652_germaniia_moje_da_se_otkaje_ot_iadreniia_d anuk/
Тъй тъй богатите държави затварят централи,а ние ще строим нови!Защото сме много по-богати??Или по -точно-за да станат някои хора още по-богати.

Forex Master
30.05.2011, 21:17
Германия ще затвори последните си атомни електроцентрали през 2022, с което ще стане първата индустриална сила, която се е отказала от ядрената енергетика
До 2022 година я камилата я камиларя... Още 3 други акъла ще им дойдат до тогава. Сега много по-важно е да се привлекат гласове от Партията на зелените за изборите през есента в Германия!

А иначе всички образовани хора знаем, че ядрената енергетика няма алтернатива!

Jay Gould
30.05.2011, 21:23
А иначе всички образовани хора знаем, че ядрената енергетика няма алтернатива!
Образованите хора знаят, че има разлика между:
1. 500 милиона (още 2 реактора в Козлодуй)
2. Централа в Бангладеш като нашата, но само за 2 милиарда долара.
3. Същата централа, но в Белене за 6.5 милиарда Евро.

Всички образовани хора знаем, че между 500 милиона и 6.5 милиарда разликата е 6 милиарда евро ;)

Forex Master
30.05.2011, 22:10
2. Централа в Бангладеш като нашата, но само за 2 милиарда долара.
Недей да лъготиш хората. Някой головодник току виж взел, че ти повярвал...

Pyramid
30.05.2011, 22:54
Jay, приятелю, те веднъж вече "спираха" само старите си реактори. Преди, има-няма, /май, все пак, няма/ десет години.
"Спираха" ги, па ги оставиха, че и им удължиха лицензите. Умен човек си, а кълвеш на "зелен" популизъм, като хлапак. Ще го повярвам, когато...когато го видя. Дотогава, и нови поколения реактори ще излязат, и по-безопасни технологии, и нови потребности, като електромобилите, ще изискат, просто, ако не нови, поне старите си мощности. Енергийната ефективност и тя си има граници, а Германия много плътно ги е доближила. Ще рече, наистина, ако не усвоят термоядрения синтез, АЕЦ-ите ще работят. Старите.
И нови ще включат, само гледай.
- без да твърдя, че е лесно, евтино и безопасно. Просто, и вятър, ако духа-духа, като спре...:rolleyes:

Jay Gould
30.05.2011, 23:49
А иначе всички образовани хора знаем, че ядрената енергетика няма алтернатива!
Образованите хора знаят, че има разлика между:
1. 500 милиона (още 2 реактора в Козлодуй)
2. Централа в Бангладеш като нашата, но само за 2 милиарда долара.
3. Същата централа, но в Белене за 6.5 милиарда Евро.
Всички образовани хора знаем, че между 500 милиона и 6.5 милиарда разликата е 6 милиарда евро ;)
Недей да лъготиш хората. Някой головодник току виж взел, че ти повярвал...
Абе май не аз съм лъгал в тоя форум като разпран ;)

Русия ще строи първата АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара: http://www.investor.bg/news/article/113155/335.html

Правителството на Бангладеш е подписало с Русия предварителен договор за изграждането на атомна електроцентрала с капацитет от 2000 мегавата, предава Ройтерс.
Двата реактора, всеки с капацитет от 1000 мегавата, ще бъдат изградени от руската държавна корпорация за атомна енергия Росатом в град Рупур в северозападната част на Бангладеш.
По предварителни оценки изграждането на централата ще струва около 2 млрд. долара.

...
Нямам нищо против атомните централи по принцип, а имам против цената на Белене.
За зелената не веднъж съм казвал, че ако следвахме австрийския модел, нямаше да сме на това положение в енергетиката и държавата да се източва така, че вече парите са на привършване, а икономиката напук на твърденията от 2007, 2008, 2009 и 2010 г. на някой от пишещите в темите господа, че няма криза, взе, че колабира и то благодарение в голяма степен на надутите до дупка цени на тока в страната.
Иначе зелената, както е сега си е една пералня http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=527473&df=8&dflid=3 , но такава е и Белене за цена от 6.5 милиарда и цени от 20 цента за киловат. Атомна. Да не работи с диаманти, какви са тия цени? Тия ни взеха съвсем за канарчета.
Както съм казвал ако централата е частна да я правят за каквато искат цена, но ако ще я плаща държавата, на тая цена? Мерси няма нужда.

Forex Master
31.05.2011, 00:03
Абе май не аз съм лъгал в тоя форум като разпран ;)
Постоянно лъготиш...
Е? Къде пише в статията която си посочил, че онази АЕЦ е като тази АЕЦ?

Jay Gould
31.05.2011, 00:07
Постоянно лъготиш...
Е? Къде пише в статията която си посочил, че онази АЕЦ е като тази АЕЦ?
Ако знаеше какво е мегават щеше да си видял.
Русия ще строи първата АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара: http://www.investor.bg/news/article/113155/335.html
Или нашата ще я правят от мрамор, с камъни Сваровски в кенефите, а Ала Пугачова и гей номер 1 на Русия Филип Киркоров ще пеят всеки ден в столовата :)

Jay Gould
31.05.2011, 00:20
„Внасят алтернативно ядрено гориво” за да прокарат далаверката Белене. (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/30/vnasiat-alternativno-iadreno-gorivo-za-da-prokarat-dalaverka.756184)
http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/30/vnasiat-alternativno-iadreno-gorivo-za-da-prokarat-dalaverka.756184

clearly
31.05.2011, 08:51
„Внасят алтернативно ядрено гориво” за да прокарат далаверката Белене. (http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/30/vnasiat-alternativno-iadreno-gorivo-za-da-prokarat-dalaverka.756184)
http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/05/30/vnasiat-alternativno-iadreno-gorivo-za-da-prokarat-dalaverka.756184
Тъй като сегашното споразумение не е пазарно,предлагаме на руснаците напълно нов договор за АЕЦ “Белене“Срокът до 1 юни за постигане на окончателно споразумение с руския изпълнител на АЕЦ “Белене“ за договора за доставка и изпълнение на строежа е нереален, коментира в събота на среща с журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Търъ бъра ............друго важно от срещата на Трайчо ,,След негова среща с руския енергиен министър Сергей Шматко в Брюксел стана ясно, че НЕК и АСЕ продължават да се разминават във вижданията си по цената на ядрената централа, но е постигнато съгласие да се изчака крайното становище на HSBC. Шматко каза, че последният рунд от преговорите е отложен за след 2-3 месеца.

В събота Трайков внесе и малко повече яснота относно обявеното ден по-рано от премиера Бойко Борисов подписване на договор с американската “Уестингхауз“ за доставка на свежо ядрено гориво. Министърът обясни, че става въпрос за споразумение за сътрудничество от вида на подписаното миналия месец с френската “Арева“. То ще бъде подписано идната седмица и целта у е да балансира интересите на България в ядрената енергетика и осигуряването на различни възможности, каза Трайков.

"Този меморандум няма да съдържа юридически ангажименти нито елементи на ексклузивност, а ще регламентира сътрудничеството между “Уестингхауз“ и “Българския енергиен холдинг“ в областта на продължаването на живота на съществуващите ядрени реактори у нас, по извеждането от експлоатация на спрените, по строежа на нови мощности и търсене на съвместни решение за отработеното ядрено гориво и доставка на свежо ядрено гориво“, каза енергийният министър.

Той обясни, че относно доставката на свежа суровина става въпрос за оказване на съдействие на компанията да лицензира своето ядрено гориво на българския пазар, което отнема две години. Това е необходимо, за да има право дружеството да се яви в евентуален бъдещ търг за доставка на свежо ядрено гориво, каза Трайков и допълни, че, когато “Уестингхауз“ се явява в подобни конкурси, цената на руския доставчик ТВЕЛ пада значително........http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180050&srcpos=5

MILOM
31.05.2011, 14:25
Teцовете са малко по маневрени.Проблем са регулиращите мощности защото трябва голямо количество и са много скъпи.Ако нямаме вода и язовири другата алтернатива е газ или износ без пари през нощта.Колкото цените са по ниски и непрекъснати толкова по конкурентна ще е цялата икономика.Енергетиката е отрасъл който засяга пряко всеки българин.
В момента Австрия купува нощен ядрен ток от Чехия и Словакия и си произвежда през деня "зелена" енергия от ПАВЕЦ.
В тая връзка да вземем да учредим едно АД и да си направим и ние ПАВЕЦ-ще купуваме от Белене и Козлодуй ток по нощна тарифа,а през деня ще продаваме върхова-
за справка-консумацията сега е 4000МВтч-колкото 4-те хилядника, а другите мощности са излишни/пардон ние сме енергиен център/

tapi
31.05.2011, 14:34
Никой не коментира мини реактори като алтернатива.

Forex Master
31.05.2011, 14:44
Ако знаеше какво е мегават щеше да си видял.
Абе Жей, тъпо парче си и това си е... Ти каква кола караш? Колко кубика и е мотора? Каква мощност е?... И сега кво?... Са ли всички коли с 2К кубика двигател с една и съща цена?!...

Jay Gould
31.05.2011, 14:57
Русия ще строи АЕЦ в Бангладеш за 2 млрд. долара: http://www.investor.bg/news/article/113155/335.html
Или нашата ще я правят от мрамор, с камъни Сваровски в кенефите, а Ала Пугачова и гей номер 1 на Русия Филип Киркоров ще пеят всеки ден в столовата :)
Абе Жей, тъпо парче си и това си е... Ти каква кола караш? Колко кубика и е мотора? Каква мощност е?... И сега кво?... Са ли всички коли с 2К кубика двигател с една и съща цена?!...
Понеже няма какво да кажеш като те хванат в поредната ти лъжа, започваш да обиждаш.
Като си по-умен от мен обаче (Нещо в сферата на научната фантастика) кажи ми каква е разликата между реакторите които Росатом ще слага в Бангладеш и реакторите които ще слага в Белене!??
И понеже най-вероятно не знаеш, ей сега след секунди ще изръсиш поредната обида, защото като една мижитурка няма да се сетиш да кажеш нещо друго.
Ей това е разликата между интелигентен човек като мен и такъв като теб хем страхлив, хем с посредствени способности.

Forex Master
31.05.2011, 15:05
Ей това е разликата между интелигентен човек като мен и такъв като теб хем страхлив, хем с посредствени способности.
Остави реакторите... Те слава богу ще бъдат построени... Я кажи какво стана с протеста против горивата. Докъде стигна? Ще смъкваме ли още цените? Ще протестираме ли още? Гледам контрабандата се е дигнала вече с 50%, та май целта на протестите е постигната и няма смисъл от повече протести? А?!

Jay Gould
31.05.2011, 15:18
Остави реакторите... Те слава богу ще бъдат построени... Я кажи какво стана с протеста против горивата. Докъде стигна? Ще смъкваме ли още цените? Ще протестираме ли още? Гледам контрабандата се е дигнала вече с 50%, та май целта на протестите е постигната и няма смисъл от повече протести? А?!
За това говорих! Понеже няма какво да кажеш, а почна да се пениш точно за тия реактори, сменяш темата.

А за контрабандата съм писал ясно и половината Варна и Бургас го знаят:

Минимум 30 % от контрабандата се прави от самите Лукойл.
Танкери уж с корабно гориво, се преливат в цистерни на Лукойл, Ромпетрол и т.н. Това гориво отива вместо в корабите в бензиностанциите на Лукой и компаниите които зареждат и така се крадат от Златев и компания ДДС и акцизите.
За тази далаверка за милиони, може и самите директори на Лукойл да не знаят впрочем и Златев сам да си прибира всичко в джоба без да дели с руснаците.
Дойде ми идея. Тия дни ще се чуя с един приятел в Москва и ще го помоля да поразпита дали в борда на Лукойл са наясно какво се прави с акцизите и ДДС то тук в България. Става дума за доста пара. Лошо човек сам да прибира парите, а да не ги дели с приятелите които са го сложили на поста и са го издигнали и ако там в Русия не знаят и не участват в дележа, може да се вкиснат малко.

Forex Master
31.05.2011, 15:30
Дойде ми идея.
Преди да гледаш тавана в очакване на идеи, трябва да се запознаеш с фактите.

Шок с дизела: купуваме с 50,6% по-малко
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=907325

Jay Gould
31.05.2011, 15:46
Преди да гледаш тавана в очакване на идеи, трябва да се запознаеш с фактите.
Шок с дизела: купуваме с 50,6% по-малко
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=907325
Ако има спад това си е проблем само на Лукойл. Ако има спад обаче в данъчните постъпления то следва да се види дали Златев не използва ситуацията за да свива повече ДДС. Пък и нали от самата компания обясняваха само преди месец, че нямало спад в продажбите и че са доволни и щастливи. Не виждам какво ни засягат драмите в компанията. Това е техен проблем.

Forex Master
31.05.2011, 15:51
Ако има спад обаче в данъчните постъпления то следва да се види дали Златев не използва ситуацията за да свива повече ДДС.
Спад в данъчните постъпления има защото малоумния Трайчо се върза на номера на протестиращите камилчета /по-точно на тези стоящи зад тях/... Либерализира вноса и сега никой който внася горива отвън не ебава да плаща ДДС и акцизи! Затова и не се отчитат тези продажби от НСИ.

Jay Gould
31.05.2011, 15:57
Спад в данъчните постъпления има защото малоумния Трайчо се върза на номера на протестиращите камилчета /по-точно на тези стоящи зад тях/... Либерализира вноса и сега никой който внася горива отвън не ебава да плаща ДДС и акцизи! Затова и не се отчитат тези продажби от НСИ.
ДДС то ще влезе от другаде, а и съм сигурен че от Лукойл в момента ползват случая за да крадат повече ДДС и акцизи. Ако им се направи една проверка ще се види, че спада е не 50 % а много-много по-малко. И вноса не е облекчен. Все още не е. Нищо не е променено, просто хората не искат да зареждат от шибаната компания. :)

Forex Master
31.05.2011, 16:04
ДДС то ще влезе от другаде
Явно все още не е влязло от другаде, защото другият малоумен министър изпитва все по-големи затруднения да изплаща дори пенсиите на пенсионерите...