IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиционни диаманти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Интересно на базата на какво авторът прави тези заключения. Тъй като цените на диамантите се контролират, интересно ми е дали има достъп до Рапапорт-а или просто така е писал от някаква намерена някъде информация.

    Коментар


    • Цената на полираните диаманти продължава да слиза http://investments.dir.bg/_wm/librar...zhava-da-sliza
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

      Коментар


      • Интересно, Импа ще трябва да се включи и той с ноу хау по камънете.

        Коментар


        • Здравейте,
          Виждам, че тази тема не е особено популярна, но аз пак ще се изявя в нея, надявам се моят коментар да е полезен.
          Наскоро си направихме експеримент с моя позната, която е завършила Гемология към IGI (една от най-големите лаборатории в света, да поясня). Отделихме една известна сума и си пазарихме малко камъни от аукциона. резултатите са следните:

          1. Черен диамант със сертификат. Този не го купихме, защото се оказа, че моята позната познава собственика на лабораторията. Та този сертификат е фалшив, което навежда на мисълта, че и камъкът не е нещо наред. Та тази лаборатория навремето е сертифицирала черни диаманти, но поради естеството на черните диаманти, които нямат нищо общо с т.нар. карбонадо от Бразилия, (с две думи, за да стане толкова черен, е третиран), са отказали да инвестират в допълнителни инструменти и са спрели изцяло сертифицирането на тези камъни.
          2. Диамант, принцес, 0,9 карата, за който се оръсихме 380 лева, без сертификат. Оказа се мойзанит, което реално означава, че в сравнение с диаманта, мойзанитът е от порядъка на около 30% от цената. До тук не сме се минали много, с тази ралика, че има отчупване на единия ръб, все пак може да се скрие, ако се сложи в пръстен. Но колкото и да сме го взели, сме се минали яко, защото са ни излъгали веднъж, че е диамант, и втори път, че не е споменато, че е повреден.
          3. 30 карата топаз, очевадно третиран, което си го пише. Това беше евтино, около 60 лева (стинките няма да ги споменавам). Оказва се синтетичен корунд, предвид цвета - сапфир (да поясня - червеният корунд е рубин, а всеки останал цвят се води сапфир). Предвид това, че сапфирът е по-твърд от топаза, може да се каже, че не сме се минали много, но това не може да заличи факта, че са ни излъгали.
          4. Празиолит, или зелен кварц, около 15 карата, понякога грешно го наричат зелен аметист. Не пише, че е третиран, но това се подразбира, за който е запознат, за който не е - остава малко излъган. Взехме го за 40 лева. Добра сделка.
          5. Естествен, нагряван син сапфир, страхотен син цвят, цена около 80 лева. Сапфир е, само дето не е естествен, а изкуствен. Не сме се минали много предвид цената, чистотата и цвета, но все пак - не е естествен. Пак ни метнаха.
          6. Жълт сапфир, със сертификат, който сертификат се пробвахме да проверим на сайта на лабораторията, но не успяваме, за 35 лева. Става ни ясно защо, ами защото сертификатът е фалшив и става въпрос за оцветен топаз. като го накиснахме в химикали някакви, му се стопи яркожълтия цвят. Тук сме яко прецакани, щото тоя камък не струва нищо, все пак сме се набутали само с 35 лева, един обяд (или два) за двама, какво толкова.

          Тук спряхме, щото решихме, че не си заслужава да им пълним гушите на лъжливите продавачи - все пак не съжаляваме за експеримента. Изводът е само един - не купувайте камъни, освен ако не са със сертификат, който можете да проверите, или ако някой, който разбира, не ви направи услугата или ако трябва да си платите да ви потвърди, че купувате точно това, което ви продават (може и двете, за предпочитане, ако не разбирате). Купихме малко камъни и явно продавачите, от които пазарихме (без камък номер 4, но и там ни спестиха истината), лъжат, но не мога да кажа, че няма и честни продавачи. Също гледам, че се продават камъни, сертифицирани от интергеоресурс (май така беше), хубаво ама.... е**си цените за някакъв си аметист, бил IF, голям праз, той кварцът първо се намира в голямо количество, после не е рядкост да купиш камък без включения и с голям размер и да се оръсиш над 1000 лева.... Да не говорим, че IF, VS и т..н е стандарт само за диамантите, при цветните камъни нещата стоят малко по-различно и няма такова деление. Както и да е - сертифицирали го хората, но да твърдят, че са единствената лаборатория, е смешно, в БГ има поне още 2.

          Освен това, ако купувате диамант и той има сертификат, непременно прочетете какво пише за третирането. Ако пише clarity enhanced, имайте предвид, че 99.99% са третирани с оловно стъкло. Не че е лошо, само че това третиране не е постоянно, т.е. при нагряване, напр. почистване, поправяне на бижу, тази субстанция ще изтече и ще имате гаден диамант, какъвто е бил преди третирането. Известните лаборатории като IGI, GIA и т.н. не сертифицират подобни диаманти.

          Надявам се това да е полезно на някого
          Поздрави
          Ицо,
          Last edited by To be continued; 13.12.2016, 14:10.

          Коментар


          • @Nana7171 Аз лично нямам идея, това е въпрос за бижутери, не за любители на камъни. За диамантите не пише нищо, но предвид че висулките са сребро, а диамантите са много малки, не мисля, че може да им вземете много пари.

            Според мен по-добре си ги носете.

            Поздрави,
            Ицо

            Коментар


            • Инвестиционни диаманти

              Здравеите,
              виждам че тук има доста хора които разбират и затова реших да потърся съвет от вас. Живея в чужбина, преди време едно гадже си затвори магазина и ми подари 2 колиета с диамант със сертификат и още си седят в кожените кутиики и фирменото пликче.Сега обмислям да ги продам но нямам на представа къде и за колко.Бих била много благодарна ако ми помогнете. Предварително Благодаря.
              Attached Files

              Коментар


              • @Jay Gould - Всъщност в момента цветните камъни бележат спад в цените. Говоря за масовите камъни, средна хубост и надолу. Висококачествените камъни винаги са държали цени, особено рубините. Примерно цитрина миналата година се продаваше на 7-8 долара карат (говоря за не много популярния кафяво-жълт цвят), тази година го дават към 4-5 долара. Докато яркия жълт цвят не мръдна много надолу. Просто има насищане на пазара - тази година се появиха някакви големи образци от над 2000 карата. Надявам се твоята позната да вземе добра цена за камъка. Аз бих предложил да проучи къде могат да й дадат подробен сертификат за камъка - така винаги ще е по-лесно даго продаде и цената ще скочи. Мисля, че в България краткия сертификат е около 20-30 лева, а пълния около 50, за съжаление не знам какво включва, защото никога не съм виждал такъв.

                @Императорът - ами тоя диамант, дето го продават, синия, можеш да си го купиш за максимум 200 лева със сертификат. Къде са 200 лева, къде са 1812 лева!!! Нормално да не продават. Черен диамант под 1 карат за 690 лева - WTF??? Че аз за диамант, нетретиран, кафяв, 1,73 карата, SI1 с пълен сертификат и оценка от 13000 долара платих на аукцион общо с всички такси и прочее 800 долара (баси, жената го сви и си го направи на пръстен)- не виждам никаква причина дори да си помисля да се оръсвам 1800 лева за тоя диамант. Та той на живо ще е... баси грозния диамант. Че как ще продават!

                Коментар


                • Жей - да - рубините са красиви.

                  Ицо - така е - елмазите, които продават Интергеоресурс са ного скъпи, но е нормално да продават слони, жабоци, будички и други работи - защото ако продаваха само елмази, нямаше да стигнат доникъде.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от To be continued Разгледай мнение
                    ... цената на цветните камъни не му влияе на цената изобщо. За мен рубините са перфектната инвестиция, защото намирането на камък от много добър нагоре на добра цена е изключително трудна мисия. 99% от рубините на пазара са третирани брутално и цената им е изключително ниска..
                    Проблема с рубините е, че те за разлика от диамантите отдавна се правят лесно по изкуствен начин, докато технологиите за изкуствени диаманти са сравнително отскоро. Обаче не си прав за цвета.. Цветните камъни десетилетия бяха подценявани. В 70-те е имало някакъв леко възроден интерес към тях, но пак е бил слаб и диамантите са били водещи. Обаче в последните години от 2009 г. насам цветните все повече дърпат напред. Камъкът е доста хубав, гледал съм го доста пъти, но смятам наистина да го разуча колкото се може повече. Бяха се опитали при покупката да ни метнат и да пробутат изкуствен рубин и това изигра лоша шега на продавачите. Който после се наложи да направят зверска отстъпка от истинския, защото им намекнахме, че смятаме да се обърнем към полицията за това, че са се опитали да ни измамят. Бе весела сделка.. Всъщност трябваше да се купува диамант, но се купи рубин.. Дамата обаче иска да го продава и смятам да проуча и камъка и пазара по-добре, че да знам кога да и кажа да го направи.
                    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                    Коментар


                    • Интергеоресурс на мен винаги са ми приличали на обикновен магазин за сувенири. Продават гривнички, огърлички, слончета, будички, като всяка сергия за сувенири по коледа. Имат понякога по някой камък, но са нискокачествени и на много висока цена. Гледам, че имат някакъв нискокачесвен, прилично третиран син диамант на... баси цената. Гледам и че са се постарали с частта за сертификатите, добра информация са сложили, обаче... тъй като кой какво може да издава като сертификат не се регулира никъде, реално и аз мога да ти издавам сертификати, въпросът е до колко евентуален купувач е чувал за тази фирма и до това какво име си е изградила. Дали обаче сертификатите им стават - не знам. Може да се види кой с какъв ценз ги издава (като гледам какво пишат, тоя, който ги издава, трябва да е минал курсовете на GIA, защото различните лаборатории си имат различни критерии за оценка) и евентуално да се направи второ грейдване в реномирана лаборатория, за да се види какво и в каква посока е отклонението. Мисля, че НБУ и музея Земята и хората са по-добър избор, поне аз съм чувал повече неща за тях, отколкото за Интергеоресурс, но те не грейдват диаманти.

                      Jay Gould - рубините са друга вселена. Ако рубинът е нетретиран, прилично прозрачен (да се изразя общо), с хубав цвят и да е с приличен размер, цената на цветните камъни не му влияе на цената изобщо. За мен рубините са перфектната инвестиция, защото намирането на камък от много добър нагоре на добра цена е изключително трудна мисия. 99% от рубините на пазара са третирани брутално и цената им е изключително ниска.

                      П.П. Благодаря за предложението, но... борсата не ме вълнува особено

                      Ицо
                      Last edited by To be continued; 25.02.2016, 16:14.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Импов, твоите камъни имат ли сертификати.Разбирам, че големи измами се въртят в тази инвестиция
                        Ицо ти е казал. Имането или нямането на сертификат не значи нищо. Помня в началото изпитах разяждащо съмнение (нали все пак не съм специалист) - дали някои мои елмази не са шарени стъкълца? Е - пробвах ги пръво на стъкло, после на стомана - като видях как режат и най-корава стомана като масло, успокоих. После показах на някои вярвам доста опитни бижутери, казаха, че са ок. Както и да е - не съм инвестирал безумно ного пари в, нито смятам да - купувам си понякога по някой красив елмаз за кеф... ясно ми е, че ако реша да инвестирам сериозно в камъни, трябва да уча сериозно.

                        To be continued - ако ти пък искаш да се научиш да инвестираш на финансовите пазари, туканка ного хора можем да те подучим и научим да, стига да имаш желание за това. Апропо - сигурно знаеш Интергеоресурс - чувал съм, че вадели сертификати на елмазите - дали са международно признати те?
                        Last edited by Императорът; 25.02.2016, 09:27.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Цяла вселена са си камъните Има страшно какво да се учи по темата и не е нещо което човек би овладял за месец-два, особено ако няма всякакви камъни в изобилие наоколо да сравнява. Почти случайно бях разбрал преди година-две, че луминесценцията не винаги е положителна за диамантите, макар, че е добре да я има и по принцип един камък следва да я има иначе цената му мърда надолу. Но да не е прекалена, защото това пак сваля цените. Скоро гледах камъчетата на едни бижута на една близка. Извадени на дневна светлина наистина помътняват заради твърде силната луминесценция. И докато за нейните бижута (обеци и малко колие) които се носят само вечер стават, то за годежен пръстен това ще е зле, защото те се носят и денем. Смятам ако мога да говоря с бижутера който ги е правил, ако идва пак в България (чичкото живее в Ню Йорк), макар да е само бижутер все ще може да се научи нещо полезно и от него. И понеже искам да изуча и един тлъст рубин, който принадлежи на една друга позната (тя смята по някое време да го продава дори ме бе питала за оценка преди 4 години, но и казах тогава да го стиска докато се качат цветните камъни), в момента започнах да търся и събирам инфо и за тия камъни, защото ми се иска да знам повече за него, а не само това което знам когато го бяхме купували преди време с нея и мъжа и.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                          Коментар


                          • Kiro - да, има много некоректни хора. Лошото е, че се кичат с незаслужени положителни коментари онлайн от неразбиращи, а реално в България физически (магазин, дето може да видиш, пипнеш) пазар на камъни няма. Като сложим е прескъпите диаманти на няколко фирми - нищо чудно, че тази инвестиция се има за безкрайно губеща.

                            Това че камък няма сертификат, не значи, че не става и че не е истински. А това, че има сертификат, не го прави автоматично супер скъп. На някои камъни със сертификати сертификатът е по-скъп от самия камък, а некоректен търговец може да подмени камък, стига да иска.

                            А аз не търгувам на борсата, щото нищо не разбирам от борсова търговия - ако някой иска да се занимава с камъни, може да се научи. Има достатъчно информация, има курсове, оборудването не е чак толкова скъпо - за 400-500 лева може да се оборудва, само желание да има - и може да стане по-добър от тесните специалисти.

                            Затова казвам, че човек трябва да си отваря очите, да гледа, да се учи, а след това да си харчи парите. Аз имам няколко камъка, които си ги държа за късмет - първите ми камъни, които купих доста необмислено, добре че се набутах само с около 200 лева. Сега, като ме хване желанието да купя нещо, първо тях гледам да ме подсещат какво не трябва да прави човек - да се поддава на емоции без значение дали в положителен или отрицателен смисъл.

                            Ицо

                            Коментар


                            • И на мен са ми казвали - стари златари, че покупката на камъни без добросъвестни професионални консултанти крие големи рискове..Затова се мъча да предпазя Импов, ако вече не е късно

                              Коментар


                              • до колкото са ми казвали разбирачи диамантите са за мноооого тесен кръг инвеститори, които основно се делят на 2 типа

                                1. тесни специалисти по скъпоценните камъни (бижутери, търговци, 'миньори')
                                2. инвеститори с достатъчно пари и достъп до кадри от точка 1, които да ги консултират.

                                в останалите случаи се плащало много дебело и в даден момент човек се оказвал излъган, че притежава нещо, което всъщност няма и 50% от очакваната от притежателя му стойност.
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X