IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ при деклариране на дивиденти в ГДД

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Относно Приложение 8, понеже се обсъжда в темата, исках да попитам как точно въвеждате акциите купени през годината. Ако да речем човек си купи акции на три отделни компании в САЩ, предполагам трябва да въведе три отделни реда, на които да пише държава САЩ, бройките за всяка по отделно и цената на придобиване.

    Това съответно ми изглежда доста безсмислено, защото никъде не става ясно кои точно акции са били купени, няма такова поле.

    Също така, като се зачета по-внимателно в текста на приложението и ми се струва, че може би в него трябва да се декларират всички притежавани в дадения момент акции, а не само тези купени през последната година. Някой има ли мнение кое от двете е?

    Като цяло приложение 8, в частта си за чуждестранни акции и дивиденти от тях ми се вижда неадекватно. Попълват се едни данни, ама хич не става ясно какво точно е купено/продадено. Да не говорим, че за да сметнеш дивидентите в лева, трябва да вземаш курса на БНБ за всеки един ден, в който ти е идвал дивидент. А с едно средно голямо long-term портфолио е напълно нормално да имаш много дни с входящ дивидент. Всичко изисква човек да си напише няколко скрипта или някой екселски спредшийт, които на база рипортите от ИП, да генерират разни данни.

    Пиша го всичко това, за да попитам дали правилно ги тълкувам нещата. Обсъждал съм ги с моя счетоводител и служители на НАП, но все пак всяка година като ги попълвам и съм озадачен.

    Коментар


    • Импе а осигуровки плащаш ли. щото застрахователните агенти са самоосигуряващи се лица. тука за некви данъци от 2 лева се дуеш че си плати и то защото нема ка да не ги платиш защото ги удържат при източника

      Коментар


      • Мислех да спра да ти отговарям, но хайде: за последен път.

        Не съм карал който и да било да прави каквото и да било, камо ли пък да го "уча", а хората, на които съм помагал, не попълват въпросното приложение.

        А ти - дори в същността си да си прав, сам пращаш умността си по дяволите, защото крещиш като изоглавен, когато би трябвало да шепнеш. За лични съобщения чувал ли си? Що тия главни букви, дето си ги накряскал, не ги направи 5-сантиметрови и червени?
        Last edited by Императорът; 29.04.2017, 00:02. Причина: Креслю.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Спрете да се карате и да спамите темата!!! Имате лични съобщения!

          Коментар


          • аз ли спамя, самоопределящ се като "императоре"? аз те нападам?

            запитал ли си се каква е причината? смяташ ли, че виждаш по-далеч от носа си?

            Хайде сега - нека ти обясня. Осмисли всичко и повече не се включвай тук С МНЕНИЯ, нито с ПРЕПОРЪКИ! можеш да задаваш ЕДИНСТВЕНО ВЪПРОСИ, защото всяко друго твое участие /освен въпросите/ - е спам!

            Да ти обясня все пак, защо ти /т.нар. император/ - не виждаш по-далеч от носа си:

            1. всички са наясно /от твоите писания/, че не познаваш ГДД - от месец МИ спориш за нещата, които тия дни пишеш тук като /представи си???/ - "ПРЕПОРЪКИ"...
            2. всички са наясно, че от снощи ти нау че можеш да изтеглиш Приложение 8 /и цялата ГДД/ в електронен вид, защото ти преди това каза, че приложението "не било пред теб"...
            3. заблуждаваш всички тук, че консултираш хора при попълването на ГДД, а всъщност не знаеш СЪЩЕСТВЕНИ НЕЩА, писани в нея...
            4. същото важи и по отношение на многогодишното попълване от теб на ГДД, което незнайно как е ставало, ако не знаеш същите СЪЩЕСТВЕНИ НЕЩА...
            5. говориш, че ще "учиш тук момчето", което знае много повече от теб!
            6......................./да пиша ли още? - мога, но се опитвам да прескачам ТВОЯ СПАМ между конструктивните мнения/

            Кое е същественото, което ти, наричащият се император - ПРОПУСКАШ? /не искам да ми благодариш/, но...

            МЛЪКНИ, бе човек, МЛЪКНИ, защото - при горните СЪЩЕСТВЕНИ забележки - ДАВАШ ЛИ СИ СМЕТКА, че не разговаряш на 4 очи с някого?

            Даваш ли си сметка, че излагаш - НЕ САМО ХОРАТА-ИНВЕСТИТОРИ В ТОЯ ФОРУМ? излагаш ЦЯЛАТА ОБЩНОСТ!

            Няма да говоря за това КАК могат да бъдат променени законите, а другата година - живот и здраве - САМ ТИ ДА СЕ ВИДИШ В ЧУДО от новоприети добавки към закона и ти САМ ДА СЕ ЧУДИШ ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ...

            Знаеш ли откъде? От думите на един "заслужил инвеститор" в най-четеният инвестиционен форум.../император се е нарекъл.../ - и ще кажат хората от другата страна на бариерата: " абе тия - я ги вижте, какво са се разпищолили - най-елементарното не правят - да декларират доходите си..., нали законът не СМЕ го писалЕ ние, но ние вземаме заплатите, за да се изпълнява..., я да си пуснем една поправчица, ама С ОБОСНОВКАТА - от един - къв беше там "заслужил"..."

            в тоя ред на мисли: МЛЪКВАЙ, имератора, или както там се самоопределяш...

            Коментар


            • Ти си тоя, дето спами - въобще нещо смислено да си казал в тоя форум? Не знам колко пъти те бамват вече, ти обаче не се отказваш, толкова си се вманиачил по мене - станал съм ти някаква идея-фикс, настанил съм ти се в подсъзнанието.

              Каквото съм написал - казал съм си мнението както всички - може да съм прав, може и да греша. Затова се правят дискусии, всеки да си каже каквото мисли, ако може да научи другите на нещо или той да научи нещо от другите... тук е мястото да благодаря на Жори, който каза важни и съществени неща.
              Ти обаче обикаляш из форумът, не за да кажеш нещо по коя да е тема, а само за да ме нападаш и да изливаш помия. Не забелязваш ли, че всъщност никой не ти обръща никакво внимание? Това би трябвало нещо да ти намекне !!!

              Спирам и аз да ти обръщам - говори си сам със себе си. Циркаджия.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • наистина един невеж "император" - отново и отново показва, че нищо не е разбрал. жалко за конструктивната тема и мненията на колегите, ДО включването на "светилото, нарекло се император"... не иска и да се учи! за такива народът е казал: "... да беше - да му го набия, а то - не взема от акъл..."

                а хората тук са толкова добронамерени..., просто тоя тиквеник така оспами темата, че не мога да намеря вече стойностните мнения, без да се натъкна на няколко негови...

                и какво стана накрая? ОТНОВО - НЕРАЗБРАЛ! Казва: "Толкова труд за декралация, без да дължи и стотинка данък."

                още ли не си схванал, ве - император ли си, тъпчо, ли, че ДОХОДИТЕ и ДЪЛЖИМИТЕ/НЕДЪЛЖИМИ ДАНЪЦИ - са едно,

                а СЪВСЕМ ДРУГО е ДЕКЛАРИРАНЕТО НА ДОХОДИТЕ?


                педи месец отново ти го писаха това МНОГО ХОРА! защо ПАК се излагаш и пишеш своите "бисери" от вида: "Толкова труд за декралация, без да дължи и стотинка данък."

                ЗАЩО?

                Защо подлагаш на съмнение усилията на един човек да бъде изряден? /между нас казано - искаш да има повече такива, за да се смесиш АКО МОЖЕ с тълпата..., ми опитай да не си пуснеш декларацията - може да не ревеш, но не се знае.../


                п.п. АКО беше прочел декларацията със сигурност щеше да знаеш, че могат да се добавят достатъчно редове /които на теб нам що някак ти липсваЛИ..., "консултанте"!!! Как консултираш хората, като не си прочел онова, което е съществено???

                ай сиктир оттук!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение

                  Важен въпрос, доколкото знам можеш да добавяш ред по ред колкото е нужно. Предни години беше ужас защото не работеше копи/пейст. Сега работи но клетка по клетка - клетия данъкоплатец...
                  Аз ги смятах в ексел преди и въвеждам тотал в декларацията а ексела евентулно го прилагам.
                  Сега пиша програма за генериране на ексела директно от справката на брокера.
                  Има възможност за импорт на xml файл генериран от декларацията с баркод.
                  Но как да напълниш декларацията с баркод с много информация - не знам.
                  По-скоро да се генерира xml-а по друг начин а не с декларацията с баркод.
                  Право са му казали в другия форум, че е най-честният данъкоплатец на света. Толкова труд за декралация, без да дължи и стотинка данък.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Човек, вкарал си се в баси филмът... за 3 кинта, при това без да дължиш данък. Разбира се - НАП-аджиите са те слушали като маймуняци по телефонът и са се изприщили сто пъти.

                    Апропо - понеже не е пред мене Приложение 8, а съдя само по електронният ти файл - има ли поне опция да напишеш ного-ного компании и получени от тях дивиденти? Защото е ясно, че някой може да има акции от десетки компании.
                    Важен въпрос, доколкото знам можеш да добавяш ред по ред колкото е нужно. Предни години беше ужас защото не работеше копи/пейст. Сега работи но клетка по клетка - клетия данъкоплатец...
                    Аз ги смятах в ексел преди и въвеждам тотал в декларацията а ексела евентулно го прилагам.
                    Сега пиша програма за генериране на ексела директно от справката на брокера.
                    Има възможност за импорт на xml файл генериран от декларацията с баркод.
                    Но как да напълниш декларацията с баркод с много информация - не знам.
                    По-скоро да се генерира xml-а по друг начин а не с декларацията с баркод.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                      Човек, вкарал си се в баси филмът... за 3 кинта, при това без да дължиш данък. Разбира се - НАП-аджиите са те слушали като маймуняци по телефонът и са се изприщили сто пъти.

                      Апропо - понеже не е пред мене Приложение 8, а съдя само по електронният ти файл - има ли поне опция да напишеш ного-ного компании и получени от тях дивиденти? Защото е ясно, че някой може да има акции от десетки компании.
                      да баце живеем в 21 век, предполагам може и да се импортват данни с csv файл
                      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                      Коментар


                      • Човек, вкарал си се в баси филмът... за 3 кинта, при това без да дължиш данък. Разбира се - НАП-аджиите са те слушали като маймуняци по телефонът и са се изприщили сто пъти.

                        Апропо - понеже не е пред мене Приложение 8, а съдя само по електронният ти файл - има ли поне опция да напишеш ного-ного компании и получени от тях дивиденти? Защото е ясно, че някой може да има акции от десетки компании.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение
                          Като внесен данък трябва наистина да си го внесъл ако е различен от 0. след като си подал декларация по чл.55 в месеца след всяко тримесечие.
                          Например до края на април трябва да подадеш ако имаш да довнасяш за дивидентите от яну-март.
                          От яну 2017 вече не важи:
                          http://www.afa.bg/bg/news-2-751.html
                          С новата ал. 4 на чл. 67 от ЗДДФЛ се въвежда промяна в режима на деклариране и срока за облагане с окончателен данък на доходите по чл. 38 от ЗДДФЛ на местни физически лица от източници в чужбина, напр. доходи от дивиденти и лихви по банкови сметки от чужбина. Окончателният данък за тези доходи вече ще се декларира и внася само на годишна база, с декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ. Съответно, отпада изискването към местните физически лица да подават тримесечни декларации по чл. 55 от ЗДДФЛ за дължим окончателен данък върху доходи от източници в чужбина, придобити след 1 януари 2017 г.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

                            къде се разминава цитирай или напиши ти какво написа в четрите колонки за дивидента от приложение 8 и аз какво написах
                            Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                            3. "Брутна сума на доходи": Тук брутната сума изплатено от щатите ли е или това, което аз получих в левове?
                            тука пишеш получената сума в лв по централният курс на бнб към датата на получаване(би трябвало да си ги получил в $)


                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

                              къде се разминава цитирай или напиши ти какво написа в четрите колонки за дивидента от приложение 8 и аз какво написах
                              Моя грешка. Писах по спомен, че сумата от твоята сметка беше различна.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от VladimirS Разгледай мнение
                                Аз само да вмъкна измежду споровете.

                                Подадох си декларацията по следния начин след 5+ обаждания до служители на НАП:
                                1. Попълва се Приложение 1 спрямо годишната данъчна справка дадена от работодателя
                                2. Попълва се Приложение 8, като в "Брутна сума на доходи" се попълва цялата сума на дивидента изплатен преди облагането му в данъци от страната източник (тук се разминава с cеneto).
                                3. Прикачва се сканирата данъчна справка

                                Повече информация за какво и защо попълних има на темата по случая в kik-info.
                                https://www.kik-info.com/forum/index...c,20328.0.html
                                къде се разминава цитирай или напиши ти какво написа в четрите колонки за дивидента от приложение 8 и аз какво написах
                                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                                Коментар

                                Working...
                                X