Червеното правителство и Русия - Страница 3 - Форум Инвестор.БГ
Четвъртък, 27 Октомври 2016
България Свят Имоти Коментари Борса Forex Технологии Видео Style Автомобили Клуб Investor
 
Контролен панел Съобщения Потребители Блогове Търси

Форум Инвестор.БГ > Други > Политически коментари

Kakva komisionna e vzel Ovcharov?

nikakva, toj prosto si e rusko proteje
75.00%
 
tlusta suma v zeleno
25.00%
 
Гласували: 36
За да гласувате в анкетата, трябва да се логнете с потребителското си име
Нов отговор
 
 
Принадлежности на темата Търси в тази тема
Автор Отговори
tup, no uporit tup, no uporit не е онлайн
Аватара на tup, no uporit
Мнения: 441
12.02.2006, 08:26

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Bobi75
тъп, но упорит, много злоба има в тебе приятелю, то си личи и от темата, която си пуснал. я обясни сега защо толко скачаш срещу Генчо, а?
Bobi75, taka e, ti me razkri, strashno sum zloben )) Samo ne znam kak go razkri tova po zaglavieto na temata ?!? ... Nejse ...
L.jnata na Ovachrov ste gi survat takiva kato teb, deto i v momenta plastat dulgovete na Tosho ot danuzite si )) Koj e baluka v zjalata istoria, maj ne e Ovcharja, toj si e vzel suhoto, dupedavzi kato teb i Gencho ste go plastat gaza po 300$/1000mІ )) da vi e chestito!
Отговори с цитат
ради ради не е онлайн
Аватара на ради
Мнения: 708
11.02.2006, 19:51

Начално
Не ви се бъркам в дискусията, само да уточня макар и вероятно маловажни неща:
Юнион миниер купи преработвателно предприятие, а не медна мина. Цената е друг въпрос, аз и досега си мисля за алтернативното предложение на Саркюисън СА.
Лукойл е много неуместен пример за успешна инвестиция - да оставим настрана коректността в корпоративното управление на дружеството особено при трансферирането на печалбата към свързани лица (така поне се появиха в челото на класациите по продажби дружества със смешни активи), руснаците продължават да не са наясно с инвестиционните си планове в дружеството.
РАО не са били изнудвани за пари, въпреки иначе уместната подсказка за утвърдени адвокатски практики в България. Вече споделих, че сделката е договорена с Чез.
Отговори с цитат
gencho original gencho original не е онлайн
Аватара на gencho original
Мнения: 237
11.02.2006, 13:03

Начално
От целия документален постин на дрилър е видно, че в доставките на газ са опетлани какви ли не интереси, не само руски. Всичко е бизнес.
Само, че е въпрос доколко сме на дередже да преговаряме. Проблемът е, че като се чуе за руски инвеститори и се вдига вой до небесата. А те трябва да бъдат толерирани, защото освен с много пари, както и другите, разполагат и с безкрайни суровинни ресурси - 80% от световните. Имаме късмет, че сме и наблезо. Т.е., и хляба и ножа е у тях. Тука се е критикува и оплюва Овчаров, че въобще преговаря с Газпром за инвестиции. Досега резултатът от преговорите е неясен и стои в бъдещето - може и да е преговарял за собственост на газови тръби, но едва ли за тези, които захранват нашите вътрешни потребители. И в крайна сметка големите проекти са държавно - частни инвестиции винаги, така че какво пречи Газпром да има инвестиционно участие в строежа на нови тръби през България?
Отговори с цитат
Bobi75
Аватара на Bobi75
Мнения: n/a
11.02.2006, 13:00

Начално
тъп, но упорит, много злоба има в тебе приятелю, то си личи и от темата, която си пуснал. я обясни сега защо толко скачаш срещу Генчо, а?
Отговори с цитат
Sach Sach не е онлайн
Аватара на Sach
Мнения: 559
11.02.2006, 01:50

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от driller
Да благодарим на някой незнаен студент -това е курсова работа и на кеша на google че оригиналния адрес не ми се отваря.
А аз си помислих, си отворил сейфа на Овчарски.
Това си го копи - пейстнах, за да следя продължението на сериала.
Интересно , защо Овчарски не поиска срещу направените от нас
инвестиции в Ямбург да ни дадат да експлоатираме една отсечка от тръбата.
Навежда ме също на мисълта, че двама герои от този сериал вече ги няма. Овчарския май си има едно на ум.
Отговори с цитат
Sach Sach не е онлайн
Аватара на Sach
Мнения: 559
11.02.2006, 01:41

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Shockwave
Цитат:
Първоначално изпратено от Sach
Защо Русия не затвори крана за Украйна и не спря доставките на газ за Европа?
Само с това не съм съгласен. В техният случай ставаше въпрос за цена, което е фактор подлежащ на преговори. Ако става въпрос за собственост какви преговори ще се водят!? Ако някой дойде у вас и ти каже "Кабелите за тока ти са мои, но ако искаш можем да преговаряме!" как би реагирал!?
А не е ли равносилна приказаката на Топлофикация:
"Тръбите на парното са си твои , но няма да ти плащам за преноса на топлото към комшиите". Тая наглост само в България и в Русия може да я има.
Отговори с цитат
driller driller не е онлайн
Аватара на driller
Мнения: 271
10.02.2006, 20:29

Начално
Да благодарим на някой незнаен студент -това е курсова работа и на кеша на google че оригиналния адрес не ми се отваря.
Отговори с цитат
Shockwave Shockwave не е онлайн
Аватара на Shockwave
Мнения: 103
10.02.2006, 20:19

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от driller
Ще четете .....няма само да се джафкаме по тоя форум ,ако имаше начин щях... ама няма.
Дам, след като го прочетох разбрах, че си е заслужавало. Мерси много, че си си направил труда да го намериш и сложиш тука.
Отговори с цитат
kif kif не е онлайн
Аватара на kif
Мнения: 4,168
10.02.2006, 19:58
Местоположение: София

Начално
driller, мерси приятелю че го постна този ценен материал.
Когато фактите говорят - как беше - дори и "бай Генчо" мълчи ;-)
ама карай - за голяма част от шибания ни народ е по важно какво са купили Руските олигарси.

Shockwave тези неща се четат дума по дума открай до край, защото иначе нестава - пресен пример е оригинала и той чел недочел и виждаш как се излага

П.С. “Лукойл” повишава с 6.23% цената на пропан-бутана от тази нощ
Отговори с цитат
driller driller не е онлайн
Аватара на driller
Мнения: 271
10.02.2006, 19:48

Начално
Ще четете .....няма само да се джафкаме по тоя форум ,ако имаше начин щях... ама няма.
Отговори с цитат
Shockwave Shockwave не е онлайн
Аватара на Shockwave
Мнения: 103
10.02.2006, 19:18

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от driller
....................х10000..........
прати ми кратък вариант на ЛС ако не те мързи.....толкова и за изпит не съм чел....
Отговори с цитат
driller driller не е онлайн
Аватара на driller
Мнения: 271
10.02.2006, 19:14

Начално
Генчо много си обременен чиче, ние може да сме "невръстни младежи" (е тва как става хем невръстни ,хем младежи ама си има обяснение) ама сме видяли и руснаци и западняци в чистия им вид и на никой не се кланяме.Чиста прагматика.Това какво купували руснаците в Европа , средния руснак като чуе му се повръща.Тогава и ние ли да се гордеем с мутрите,швейцарсите банковите сметки на някои политици или с "австрийските" капитали.Много си впечатлителен за зрял човек.И английската кралица може да си позволи и фашист да стане ако иска,но не там е въпроса , то и в България кой им забранява да купуват, ама такива скъпи имоти тук са кът и никой няма да им се възхищава.
Бургас - Александруполис отскоро стана с "доминиращо руско участие" и още не е проработил и скоро няма да е , за да разберем кой ще загуби.
И какви са тези руски инвеститорИ? И десетки години спирани !!!! Айде бе! Истината е че чакат да дойдат червените им слуги на власт и да си вземат каквото им трябва без пари.И така ще става защото има такива като теб много - заставаш на страната на руските интереси пренебрегвайки бъргарските,кото се оправдаваш с западняците-и те така правят.Ми правят - тя цялата ни политическа класа е от тая школа ."Факт е, че ако не е Русия сме обречени"- тук се замислих ....кво да кажа ,ама всъщност кажи защо и ще видиш че по тази логика сме зависими от половината свят-и кво сваляме гащите и се въртим в кръг,и няма да роптаеш и ще си мълчиш ,ти си просто един обречен,без бъдеще човек.
За Ямбургската спогодба поствам нещо ,на който му се чете ...

т 1986 година до сега България е подписала общо 6 документа за природния газ с бившия СССР, а след това и с Русия. Първият е Ямбургската спогодба от 19.03 1986 година. Тя е свързана с участието ни в строителството на газопровода от перспективното находище Ямубург до западната граница на СССР. Срещу това България получава гарантирани доставки на газ от 1989 до 1998 година, част от които безплатно.

Накратко Ямбургска спогодба - 1986 година

Българската страна извършва със свои средства и строителни организации строително монтажни работи по изграждането на обекти на газовата промишленост в размер на около 600 млн преводни рубли.

Доставя тръби с голям диаметър и предоставя на Москва конвертируема валута , еквивалентна на 172.4 млн преводни рубли.

Дава машини , оборудване, материали и други български стоки на обща сума около 462 млн преводни рубли.

Изграждането на инфраструктурата и сградите се извършва от "Главболгарстрой", а на тръбопроводите - от създадената специално за тази цел "Газстроймонтаж".

Срещу участието в изграждането на Ямбург получаваме природен газ по схема:1989 - 0.5 млрд куб.м. ;1990 - 1 млрд куб.м. ;1991 - 2.9 млрд куб.м. ;1992 - 3.75 млрд куб.м. ;1993 - 1998 - по 3.75 млрд куб.м. годишно.

Предвидено е продължаване на доставките в същия размер през следващите 10 години при съгласуване на държавните планове и доставка на български стоки за пазарите на СССР.

Възлов за страната ни , обаче е протоколът към Ямбургската спогодба от 4.10.91 година . Според него от 1992 до 1998 година получаваме по 3.34 млрд кубика газ годишно. Същото важи и за следващите 10 години - тоест до 2008. Според експерти това количество газ е гарантирана държавна квота, която обаче се плаща.

Текст от протокола от 1991 година: "Изхождайки от условията на спогодбата от 19.03.86 година и чл. 1 от настоящия протокол, съветската страна ще осигури доставката на природен газ от СССР в РБ в следните количества:1991 - 2.58 млрд куб.м. ; 1992 - 98 по 3.34 млрд куб.м. ежегодно. Доставките на природен газ от СССР в РБ в обем по 3.34 млрд куб.м. годишно ще продължат през следващите 10 години по условията, които ще действат в търговията между РБ и СССР през периода на доставката."

23.07.86 - Споразумение за транзит през територията на България на руски природен газ за Турция и Гърция

Българската страна се задължава да обезпечи изграждане и пускане в експлоатация на системи от газопроводи за транзитиране на съветски(руски) природен газ през територията на България за Турция и Гърция по определена схема.

До 1.04.87 година да е построен 75 км газопровод, компресорна станция в района на Странджа.

До 1.04.88 година - 200 км газопровод и две компресорни станции в района на Кардам и Лозен.

До 1.01.90 година - около 500 км газопровод и две компресорни станции.

Таксата за транзитиране се определя на базата на обема транспортна газ по формула.

България получава по 80 куб.м. газ за транзитирането на всеки 1000куб.м. като такса за транзита по нейните съоръжения.

Поради значителния обем на капиталовложенията в изграждането на транзитните газопроводи за периода 1987 - 1991 се предвижда надбавка в размер на 10%.

10.08.89 година - Споразумение за изграждане на газопроводи за транзитиране на съветски (руски) газ през територията на България към Гърция и Федерална Република Югославия.

Предвижда се поетапно строителство на транзитен газопровод с дължина около 600 км.

От Ихтиман до Станке Димитров и до българо-гръцката граница в района на Кулата.

От Станке Димитров до българо-югославската граница в района на Калотина и до Гюешево.

Компресорни станции в Кулата, Ихтиман и разширение в Лозенец.

Правителството на СССР преводни рубли с 4% лихва за покриване на резервни части и др.

Срокът за погасяване на кредита е 3 години. Разплащането се извършва през Българска външнотърговска банка и "Внешэкономбанк".

10.08.89 - Протокол за транзита към Турция и Гърция

Уточнени са сроковете за изграждане и пускане в експлоатация на отклоненията за Гърция и двете отклонения за Югославия (до Македония и до Сърбия)до края на декември 1991 година. (Това е причината да се твърди от руска страна, че България не изпълнява ангажиментите си по транзитните спогодби - особено за Сърбия, където строителството още не е започнало. В същото време Русия не е осигурила договори за доставка на минимални количества пироден газ за Гърция, Македония и Сърбия, които да гарантират рентабилността на съоръженията.)

Протокол от 1993 година

РФ се посочва като правоприемник на СССР по ангажиментите в Ямбергската спогодба. В този документ е посочено изрично, че по всички договори, касаещи спогодбата, договарящи страни са "Газекспорт" и ЕАД "Булгаргаз".

1994 година - като посредници при доставките на природен газ по търговски договори (извън Ямбург) се включват германската фирма "ЕВЕК" с участие на РАО "Газпром" (май - декември) и "Мултигруп" (октомври - декември). Цената на доставките е съответно 85 долара и 84.70 долара на 1000 куб.м.

При правителството на Любен Беров се създава Национална газова компания с участието на "Мултигруп", "Зевс холдинг" и други частни фирми. Намерението е по този начин частните компании да бъдат включени в проекта за разширяване на транзитната система и транспортирането на руския газ през българска територия.

В Москва е подписана междуправителствена спогодба на 16.10.94 година за сътрудничество в гоивно - енергийния комплекс, която регламентира условията на транзита и създаването на смесена газова компания. Основният спор е собствеността върху транзитните газопроводи. Предвижда се те да бъдат предоставени като собственост на смесеното дружество.

1995 - годината на АД"Топенерджи"

Като посредници по търговските договори освен "ЕВЕК" се явяват "First Financial Bank" (януари - октомври) и "Овергаз" (август - декември). Тогава Андрей Луканов обяви, че напуска политиката и ще се отдаде на газови дела.

23.05.95 година - при правителството на Жан Виденов се създава смесената фирма АД"Топенерджи" .

декември 1995 година - С разпореждане на Министерския съвет правителството на Жан Виденов едностранно решава да увеличи капитала на АД"Топенерджи" , като определя акциите от новата емисия да бъдат закупени от определени лица и на определена цена.

Акционерният състав и разпределението на участията: РАО "Газпром" - 50%, "Овергаз инкорпорейшън" - 8.25%, "Мултигруп" - 8.25%, ПЧБ - 3.2%, "Химимпорт" - 2%, ЕАД "Булгаргаз" - 25.1%, Булбанк - 3.2%.

1996 година, март - Подписан е Меморандум за сътрудничество в газовата област. Неуспешен опит на кабинета Виденов да спазари отстъпки за АД"Топенерджи" (обещание за концесия и митнически облекчения) срещу митнически преференции за българските стоки.

Посредници при доставките на газ са "ЕВЕК" и АД"Топенерджи" - С квотата на "Овергаз инкорпорейшън" нарастват цените от 85 долара в началото на годината на 97 долара за 1000куб.м. през септември - октомври.

15.04.97 година - подписване на Спогодба за сътрудничество в областта на природния газ от служебния премиер Стефан Софиянски.

Официално АД АД"Топенерджи" е вписано в спогодбата като инвеститор на разширението за Турция и транзитьор.

Юни 1997 - Решение на правителството на Иван Костов за изваждане на частните акционери от АД"Топенерджи" и възстановяване на 50% участие на ЕАД "Булгаргаз" според договореностите от 1994 година. Има вариант и за разформиране на смесеното дружество, ако се стигне до споразумение с частните акционери.

Септември - 1997 - Поредното начало на преговорите между София и Москва по доставките, транзита, изграждането на газопровода към Турция и съдбата на АД"Топенерджи".

1998 година

атаката на "Газпром" стартира на 15.01.98 година със съобщения на информационните агенции "Интерфакс" и "ИТАР-ТАСС". Позовавайки се на осведомени източници от Москва и от деловите среди в София, агенциите обявиха, че "Газпром" спира доставките на газ за България. Преговорите между руско-българското дружество "Топенерджи" и държавната фирма "Булгаргаз", с участието на експерти от външнотърговската организация "Газекспорт", свързани с доставките на руски газ в България и неговия транзит в трети страни са приключили без резултат. Според руското валутно търговско законодателство доставките на природен газ могат да се осъществяват само въз основа на подписани договори. "От началото на 1998 година България получава руски газ на честна дума" - се твърди от "ИТАР- ТАСС". Следователно спирането на газа ще бъде в съответствие с руските закони. Още повече, че от началото на годината "Булгаргаз" не е плащал доставките. Часове след тиражирането на информацията, заместникът на Рем Вяхирев - Богдан Бодзуляк е изпратил официално предупреждение до председателя на Комитета по енергетика Иван Шиляшки: "Доколкото експортът на природен газ на безконтрактна основа е невъзможен, "Газпром" ще бъде принуден да преустанови подаването на недоговорени обеми, за което "Газекспорт" вече е информирал ръководствата на "Булгаргаз" и "Топенерджи" се твърди в писмото на Бодзуляк.

На 16.01 заплахата на "Газпром" за спиране на доставките бе окончателно конкретизирана в официално писмо на Вяхирев до премиера Иван Костов. "Не признаваме Ямбургската спогодба. Ако не се подпише договор с "Топенерджи" , ще спрем доставките за България, а ако в отговор бъде намален транзитът, ще последват други санкции." В спогодбата според руския шеф на "Газпром" във връзка с изменените условия по същество няма основа, по която те да са ангажирани да доставят посочените обеми газ. Става въпрос за цитат: "Доставките на природен газ от СССР за НРБ в обем на 3.4 млрд куб.м. годишно ще бъдат продължени в течение на следващите десет години (след 1998 година ) при условията на съгласувани доставки от НРБ в СССР на стоки при координация на държавните планове между тях за съответните периоди".

Тази теза би била вярна, но вече знаем, че съществуват два протокола от 1991 и 1993 година, които уреждат правоприемството съответно между РБ и НРБ и РФ и СССР. За тези протоколи, които са подписани от упълномощени лица на правителствата на двете страни и са със стойността на анекси към спогодбата по принцип не се говори. За "Газпром" и "Мултигруп" те са неудобни, тъй като нито в спогодбата, нито в регламентите за по-нататъшното и действие в тях не фигурира дори идеята за смесена фирма и посредници при доставките. Ако се приеме за валиден Ямбург, необходимостта от "Топенерджи" става трудно защитима. А включването на "Мултигруп" и фирми на групировката в газовите проекти и в доставките за България направо нарушава междуправителствените договорености.

При споровете за "Топенерджи" правителството се позовава на спогодбата от 1994 година, въпреки крещящото й противоречие със законодателството и с националния интерес на България. В тази спогодба за пръв път бе формирана идеята за създаване на смесена българо-руска компания. В нея също се предвижда транзитните газопроводи да бъдат предоставени в собственост на смесената фирма.

Нито Москва, нито София отчитат, че нито една от договореностите, от многобройните споразумения и други документи от 1994 насам не е в състояние като самостоятелен документ да комбинира интересите и на двете страни, та дори и само на една от тях, и при това да избегне противоречията със законодателството. Всички документи са със срок на действие поне до 2005 година , под всички стоят подписите на български и руски премиери или упълномощени от правителствата на двете страни лица. Нито един не посочва, че с неговото подписване се прекратява действието на подписания преди това документ.

Европейската енергийна харта също бе включена в арсенала от средства на "Газпром". България е подписала и ратифицирала документа и в този смисъл е поела ангажимент за осигуряване на безпроблемното транзитиране на енергоносители. В параграф 7 ал 6 на договора за присъединяване към хартата е записано, че страните, подписали договора, и през чиято територия се транзитират енергийни материали и продукти не могат в случай на спор, по какъвто и да е повод, възникнал от този транзит, да прекратят или намалят транзита, или да позволят това да бъде извършено от което и да е предприятие под тяхна юрисдикция. В този смисъл, ако намали или спре транзита към съседните държави България ще наруши международните си ангажименти.

За забавянето на Енергийната харта съществен принос има противодействието на Русия. Тя отказва да ратифицира присъединяването си към хартата. Тя едвали не обяви договора за намеса във вътрешните й работи. За да влезе в сила договорът за присъединяване към Енергийната харта трябва да бъде ратифициран от 30 държави. До 16.01.98 година те бяха 29. На тази дата Кипър е депозирал ратификацията си и според процедурата, хартата влезе в сила три месеца по-късно - на 16.04.

От създаването на "Топенерджи" на 19.05.95 година което е в абсолютно противоречие с подписаните държавни спогодби между Москва и София се създаде главният проблем. Включването на посредници доведе до неоправдано вдигане на цената на горивото за страната ни. Руският газ тръгна по схемата "Газпром" - "Овергаз инк" (креатура на "Газпром" с участието на "Мултигруп") - "Топенерджи" - "Булгаргаз" . резултатът в началото на 1996 година - цената на 1000куб.м. от 85 долара нараства на 97 долара през септември, а по-късно достига и рекордните 120 долара. Именно за това на 23.07.97 година Парламентът гласува единодушно декларация, че в отношенията "Булгаргаз" - "Газпром" няма място за посредници. В изпълнение на решението Булбанк, ПЧБ и "Химимпорт" излязоха от дружеството. "Мултигруп" и "Овергаз" обаче останаха, въпреки че на общо събрание на "Топенерджи" на 14.11.97 година в Москва се реши да се преструктурира капиталът до съотношение 50:50 между "Газпром" и "Булгаргаз" .

последва споменатото писмо на Вяхирев с изискването доставките на газ да стават задължително чрез договор. При липса на споразумение те могат да бъдат разглеждани като контрабанда, а "Газпром" да отнесе големи глоби. Играта може би се състои в това, че основният проблем на "Газпром" от няколко години е липсата на пари за оборотни средства. И той всячески търси начин да си ги набави. Дори Вяхирев беше решил да пусне 5% от акциите на концерна на борсите.

На 20.03.98 година вицепремиерът Евгени Бакърджиев и президентът на "Газпром" Рем Вяхирев подписаха в Москва протокол за сътрудничество в областта на природния газ. Това стана след поредица от неуспешни срещи и в двете страни. Този документ заменя всички досегашни двустранни споразумения в областта на доставките и транзита на газ и става база за подписване на търговски договори. Алгоритъмът за постигане на компромис се базира на два основни момента - преструктуриране на капитала на смесената фирма "Топенерджи" , превръщането й в изцяло руска компания и запазването на собствеността на България върху транзитната газопроводна система на нейна територия. Цените, които нашата страна ще плаща засиньото гориво и размерът на танзитните такси, които ще получаваме за транспортирането на руски газ към Турция, Гърция и Македония ще се договарят до 30.04 между "Булгаргаз" и "Топенерджи".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Протокол

от преговорите между председателя на Управата на РАО "Газпром" Р.И.Вяхирев и заместник - председателя на Министерския съвет на РБ Ев. Бакърджиев Москва, 20 март 1998 г.

В хода на преговорите по въпросите за доставките на газ в България и транзита на руски природен газ през територията на РБ, след обмен на мнения, страните се договориха следното:

1. РАО "Газпром" ще достави през 1998 в РБ до 6 млрд куб.м. руски природен газ, а също така ще осигури постепенно увеличение на общия обем на доставките на природен газ за нуждите на България до 8 млрд куб.м. годишно през 2010 година.

2. Доставките на руски природен газ в България ще се осъществяват чрез АД "Топенерджи", което ще бъде преструктурирано в дружество със 100% участие на РАО "Газпром" (ВЭП "Газекспорт")

3. АД "Топенерджи" ще осъществява доставките на руски природен газ за "Булгаргаз" АД. За обема на газа, предназначен за доставка на "Булгаргаз" АД, ще бъде подписан дългосрочен договор между АД "Топенерджи" и АД "Булгаргаз" за периода до 2010 година.

4. Разплащанията за доставения чрез АД "Топенерджи" в България руски природен газ ще се извършват в свободно конвертируема валута.

Съсцел развитието на газовия пазар на България страните се договориха да разширят сътрудничеството си и в тази връзка ще се опитат да намерят възможност за преки доставки на газ от страна на "Топенерджи" АД до крайни потребители в България, изхождайки от принципите, действащи на европейските газови пазари. Едновременно ще бъдат решени въпросите за частично заплащене на доставките на уски природен газ в България с насрещно закупуване на български стоки и услуги и преди всичко на строително-монтажни работи.

В този слуай АД "Булгаргаз" ще предостави на договорна основа на АД "Топенерджи" услуги по транспортирането на природен газ през териториите на Румъния и България до крайните потребители на територията на България, имащи договори с АД "Топенерджи".

5. РАО "Газпром" гарантира доставката на руски природен газ, а българската срана чрез АД "Булгаргаз" ще обезпечи транзита на Руския природен газ през територията на РБ в трети страни в следните обеми и срокове:

При наличие на техническа възможност обемите на транзита ще бъдат увеличени през 1998 година до 11.4 млрд куб.м., през 1999 - до 13.8 млрд куб.м., през 2000-та година - 16.5 млрд куб.м. и през 2001 - до 17.8 млрд куб.м.

За тази цел ще бъде подписан дългосрочен договор до 2010 година между ВЭП "Газекспорт" и "Булгаргаз".

Българската страна гарантира свободниа транзит на руския природен газ, осъществяван на основание на настоящия протокол, и няма да предприема действия, които биха могли да затруднят транспортирането на природен газ през територията на РБ до трети страни.

6. Страните решиха, че всички, посочени в този протокол договорености ще бъдат реализирани във вид на договори за доставки на газ в България и неговия транзит през територията на републиката не по-късно от 30 април 1998 година.

До този срок изпълнението на задълженията по доставки на газ в България ще се осъществява чрез доставчика, а транзитът на газ през територията на България - според дополнението към договора за транзит, действал от 1994 година до 31.12 1997 година между ВЭП "Газекспорт" и "Булгаргаз" АД.

Зам. председател на Министерския съвет на РБ : Е. Бакърджиев

Председател на Управата на РАО "Газпром" Р.И.Вяхирев

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Решаването на политическия проблем "Топенерджи" не променя основната верита на доставките на газ за България . както до сега голяма част от него ще изминава пътя от външнотърговската фирма "Газпром" - "Газекспорт" до дъщерните фирми "Овергаз" или "Винтерсхау". "Топенерджи" ще година купува от тях и ще година продава на "Булгаргаз". Но "Овергаз" до известна степен все още съществува в схемата за доставки. В началото но 1997 година шефът й Сашо Дончев съобщи, че е подписал 15 годишен договор с "Газпром" за доставки на газ за България. Това е потвърдено и от Рем Вяхирев. До момента са подписани договори само за около 50% (около 3.1 млрд куб.м. )от потребностите на България от природен газ чрез дългосрочни споразумения със смесеното руско българско предприятие "Овергаз"и руско-германското "Зарубежгаз". Според Рем Вяхирев те ще продадат тези договорени квоти на "Топенерджи", който по този начин ще стане единствен доставчик. По повод квотите за доставки възниква и въпросът няма ли препродажбата да се отрази на цените на доставките. Евгени Бакърджиев и Рем Вяхирев гарантират, че това няма да се случи, а напротив, ще има 5-10 % намаление на цената, тъй като "Топенерджи" вече ще означава "Газпром".

Отрицателната страна на преструктурирането на "Топенерджи" се състои в това, че ще е изцяло руска организация и ние няма да учавстваме в разпределението на печалбите на дружеството. "Топенерджи" ще купува от "Овергаз", тъй като последната ще продаде квотата си на "Топенерджи", т.е, за 15 години напред "Овергаз" си остава също като посредник. Единственият ефект е - няма да има "Мултигруп".

И така: Договорились! - Протоколът изглежда слага край на дългите пререкания между двете страни за операцията на газовите доставки и транзита на газ за България . "Газпром" ги приключи с абсолютен контрол върху главния български дистрибутор.

На 3.04 всички български акционери прехвърлиха временнните си удостоверения от смесеното дружество "Топенерджи" на "Газпром". Това бе вписано в книгата на акционерите . "Булгаргаз" е продал по номинала от 100 хил лв за акция, а останалите Булбанк, "Мултигруп" , "Овергаз" , ПЧБ и "Химимпорт" по емисионната стойност на книжата - 120 хил лв. На тази цена акциите са били придобити след увеличаване капитала на дружеството.

В проектодоговорите за доставка, които ще се сключат има изричен тект, че при опит да се продаде част от "Топенерджи" и компанията престане да е 100% собственоста на "Газпром" , ангажиментите за доставка се поемат пряко от търговската компания "Газэкспорт".

Според Бакърджиев само "Булгаргаз" ще осигурява доставките на природен газ до крайните потребители. България ще гарантира достъп на "Топенерджи" до крайни потребители, когато и Русия реализира пълноценно Енергийната харта. Това ще стане когато през руските тръби се пуснат и други транзитни количества от съседни страни. А това евентуално ще се осъществи следващата година.

На 27.04.98 година отношенията на България и Русия в областта на природния газ навлязоха в качествено нов етап на равноправно сътрудничество, основано на взаимоизгодно зачитане на интересите. Вицепремиерът Евгени Бакърджиев и директорът на "Газпром" Рем Вяхирев сложиха окончателно точка на проточилите се близо година газови спорове. Двамата подписаха меморандум за развитие на българо - руските отношения в областта на синьото гориво в София.

Договорът за доставки на газ за България до 2010 година бе подписан от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Васил Филипов и шефът на "Топенерджи" от руска страна Сергей Пашин. Документът гарантира ежегодно получаване на необходимите количества газ за България в размер до 8 млрд куб.м. през последните години странате ни е използвала между 4.7 млрд и 6 млрд куб.м.

цената е съзмерима с европейската практика и гарантира устойчиво развитие на икономиката ни, според пресслужбата на Министерския съвет. Базисната цена на руския газ обаче се пази в тайна. Но от различни източници изтече неофициална информация, че договорената базова цена е 82.5 долара за 1000куб.м. базовата цена, по която се изчисляваха доставките досега , е 89.5 долара за 1000 куб.м. , тоест постигнато е намаление от 7 долара на 1000куб.м. това ще доведе до понижаване на цената на природен газ и за крайните потребители. То обаче няма да бъде в същия размер, както при доставките. Очаква се за потребителите за намалее с не повече от 4-5 долара на хиляда кубика. Това ще стане от 1.07 ,а дотогава правителството трябва да приеме нова методика за изчиславането на цените на природен газ за вътрешния пазар, според експерти. Причината е, че със сега начислъваната рентабилност, която според нормативите е 4%, "Булгаргаз" не може да осигури само поддръжката на газопреносната система. За да може компанията да акумулира средства и за инвестиции, рентабилността трябва да се вдигне на 7-8%, смятат финансови експерти.

Според Рем Вяхирев базисната цена е намалена. Стойността на газа за България ще се определя, като базисната цена се умножава по договорена формула в зависимост от конюнктурните промени в цените на петролните продукти. Последната известна доставна цена за нашата стра беше 89.59 долара за 1000 куб.м. с платени мита и ДДС горивото идва на бългорската граница з 118.23 долара .

Левовата цена на газа сега е 238.906 за 1000 куб.м. тя е с над 12.000 лв по-висока от стойността, която се получава по определената от правителството формула за изчисляване на цената на природен газ на вътрешния пазар.

Подписан е и договор за транзит на синьо гориво през територията на България от другия изпълнителен директор на българската държавна гозова компания Илия Иванов и шефът на "Газекспорт" Юрий Комаров.

Контрактът предвижда увеличаване на пренасяните количества газ за съседните страни - Турция, Гърция, Сърбия и Македония, от сегашните 8 млрд куб.м. ще бъдат предназначени за Турция - най-бързо развиващия се пазал на природен газ в региона.

Клаузите в 12 годишния договор за транзита съответстват на практиката на страните от Западна Европа , където основният принцип е " поръчвай или плащай". Този принцип и договорената транзитна такса осигуряват по-пълно използване на съществуващите газопроводи и възможност за разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура.

Новият дългосрочен договор за транзита отмени досегашния принцип, че България получава като транзитна такса 8% от пренесения за съседни страни газ. На практика страната ни взимаше като транзитна такса около 2.6-3 долара на хил куб.м. газ, пренесен на разстояние 100 км. Въпрос на конкретни цифри в договорите е дали тази сделка ще бъде изгодна за българските потребители на газ и за държавния бюджет. Във всички случаи намаляването на транзитната такса ще бъде стимул за увеличаване на преноса на синьо гориво през България и на доходите от него. Сега годишно България получава отоло 45 млн долара от транзита на природен газ .

окончателният размер на цената няма да се оповестява тъй като се счита за търговска тайна. Но подписалите договора за транзит заявиха, че тя е съпоставима с тази в Украйна. "Газпром" от своя страна се е съгласил да заплаща транзитна такса за заявено натоварване на тръбите, а не за реалния пренос. Българската страна настояваше за това, тъй като капацитетът на газопроводите ни към Гърция и М акедония все още се използва почти символично, а вложените инвестиции не се възвръщат според очакванията. Строежът на нов газопровод през България към Сърбия се отлага за 2002 година .

договорите ще влязат в сила, след като общото събрание на акционерите на "Топенерджи" утвърди на 5.05 във Варна преобразуването на дружеството в 100% дъщерна фирма на "Газпром" .

като последна точка в меморандума е записана договореност за доставката на тръби и компресорни агрегати, които "Газпром" ще предостави на "Булгаргаз" чрез "Топенерджи" като стоков кредит. Предвижда се погасяването на кредита да стане за сметка на транзита на руски газ през българска територия, гласи доста неясното обяснение към тази точки. Този ангажимент на правителството не е много конкретен. Най-малкото, че вицепремиерът Евгени Бакърджиев неколкократно подчертава, че "Булгаргаз" сам ще осигури финансирането на проектите за разширяване на газопреносната система. Ако компанията иска да привлече външно финансиране най-добрият вариант да си осигури благоприятни условия е състезанието на оферти.

Без силата на търговски ангажимент меморандумът " Евгени Бакърджиев - Рем Вяхирев " допълнително предвижда възможността за увеличаването на транзитните количества руски газ през територията на България за трети страни до 30 млрд куб.м. след 2004 година .

този по-висок обем залегна в генералния план на "Газпром" , наречен "Южни Балкани", още през 1995 година . скандалите около състава на българо-руското газово дружество "Топенерджи" от пролетта на същата година накараха руският газов концерн да свие запланувания транзит през България до около 19 млрд куб.м. годишно през 2010 година .

през юни 1997 година "Газпром" реши, е останалите 11 млрд куб.м. синьо гориво за нуждите на Турция ще бъдат доставяни от бъдещия газопровод под Черно море. Русия прие технологичното предизвикателство да построи мощен газопровод на дълбочина до 2000 м под морското равнище в силно агресивна среда с висока концентрация на сероводород. Предстои да се сключат договорите за газопровода под Черно море и от октомври 1998 година да започне птроителството му. Ако проектът "Син поток" не се реализира, новият меморандум на "Газпром" с България дава възможноста за алтернативен пренос на допълнителни количества газ за Турция. В следващите години синьото гориво ще заема основна роля в стопанството на южната на съседка.

Балканският разпределителен център ще излезе от юбисдикцията на "Топенерджи" , според икономическия съветник на Евгени Бакърджиев - Юлияна Димитрова и член на бърда на "Булгаргаз" . балканският диспечерски център беше регистриран като самостоятелно юридическо лице, но в резултат на сложните отношения между акционерите в "Топенерджи" в последствие бе включен в структурата на смесената фирма. В момента отделът 8се управлява от бившия щеф на "Булгаргаз" Ангел Попов. Рем Вяхирев също заяви, че тъй като България е център на Балканите тук трябва да има диспечерски център, в който да се разпределя газът за Гърция, Турция и Македония. На базата на Националната газова компания "Булгаргаз" ще бъде създадено диспеччерско звено за разпределение на газа за съседни страни. То ще се занимава също с анализи и прогнози за потреблението с цел да осигурява максимално ъдещите потребности на пазарите в региона. [/img]
Отговори с цитат
Shockwave Shockwave не е онлайн
Аватара на Shockwave
Мнения: 103
10.02.2006, 18:31

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Sach
Защо Русия не затвори крана за Украйна и не спря доставките на газ за Европа?
Само с това не съм съгласен. В техният случай ставаше въпрос за цена, което е фактор подлежащ на преговори. Ако става въпрос за собственост какви преговори ще се водят!? Ако някой дойде у вас и ти каже "Кабелите за тока ти са мои, но ако искаш можем да преговаряме!" как би реагирал!?
Отговори с цитат
kif kif не е онлайн
Аватара на kif
Мнения: 4,168
10.02.2006, 18:04
Местоположение: София

Начално
Хах ще падна от смях - нещо не ми стана ясно в този икономически форум за кой точно феномен говорим????
И трите ти поста са толкова объркани, че няма накъде повече - абсолютно съм съгласен с Упорития за роднините ти и особено за генерала от преди 9. Сигурно е станал на вятърна мелница - лека му пръст.
Това, че руснаците купуват навсякъде трябва да ти кажа, че наистина е най-важната икономическа причина, поради която трябва задължително да си свалим гащите на братушките.
За съжаление обаче, на лекциите по Икономикс, когато се е обсъждал този изключителен феномен - правопропорционалната зависимост между стратегическите инвестиции на руснаците от една страна и техните покупки на имоти зад граница от друга - бях болен ;-)
За мен по-скоро феномен е историята на ГАЗПРОМ - Държавна/Частна/Държавна'(Прим), което сигурно много Ви прилича на един друг феномен за стоките и парите, само че с една разлика - цената на газта не се определя от пазара ами зависи от Путин (по думите на Руския посланик).
За каква пазарна икономика на руснаците говорите тогава.
Или пък можеби най-пазарното събитие в последно време у нас е виден полубългарски министър се среща с руска фирма и я "моли" да не вдига цените на горивата - и тя ей така от добри намерения веднага си намалява печалбата
Е хайде "бай Генчо", коментирай този феномен на т.н. пазарната икономика

П.С. В предишен пост писах, че нямам нищо против руснаците, а против подлогите като руския ни премиер и Овчаров
Отговори с цитат
Georgi Georgi не е онлайн
Аватара на Georgi
Мнения: 3,096
10.02.2006, 17:33
Местоположение: в Балкана

Начално
О-оо, недорасли комсомолчета!! Открихте "класовия враг" в лицето на Газпром и Русия. Браво!! Само дето и те правели пазарна икономика. Ужас!! На всичкото отгоре си имали и национални интереси, национално достойнство, национална гордост. А ние? Винаги верни на партията/и на новите братушки/!!
Отговори с цитат
gencho original gencho original не е онлайн
Аватара на gencho original
Мнения: 237
10.02.2006, 17:23

Начално
За щастие, деца мои, съм доста далеч от пенсия. Не подхожда обаче на явно невръстни младежи да ползват такъв език. Това е предимно икономически форум, в който се коментират икономически феномени, а не се демонстрира тийнейджърски жаргон. Факт е, че през последните две години в Лондон всеки 5-ти купувач на недвижим имот е руснак. И английската кралица ли е комунист? Или Лондон е станал руска провинция? Или Кан, или Ница, където всяка 15-та вила е на руснаци? Имате ли представа за Ямбургската спогодба - чия собственост са газовите тръби през цяла Европа? А продуктопровода Бургас - Александруполис като е с доминиращо руско участие? Кой какво е загубил от това? Според вас - да си избираме инвеститорите само от запада ли? Че са се наредили на опашка и се чудят как да ни дадат пари? Факт е, че руските инвеститори у нас са най-коректни спрямо останалите във всяко отношение, но десет години бяха умишлено прогонване. Факт е, че ако не е Русия сме обречени.
Що нямаме 1 100 000 000 долара отрицателно търговско салдо със Щатите например или с Германия, а с Русия? Дайте да им ударим ритника, ние сме отворени. Добре е първо човек да се ограмоти и тогава да драска в професионален форум. А за партийните секретари - не е зле да погледнете биографията на Ж. Желев, скоро излезе.
Отговори с цитат
tup, no uporit tup, no uporit не е онлайн
Аватара на tup, no uporit
Мнения: 441
10.02.2006, 16:07

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от kif
Цитат:
Първоначално изпратено от gencho original
Така, така. Само дето Беларус и досега плаща 45 щ.д. за 1000 кубика,
а ние, отворените - по 120
от 1999 насам, заради Бакърджиев и Костов. Щото сме велики демократи и барабар Петко - с мъжете.
Gencho, това са вече други аргументи, но като че ли по-долния ти пост е пуснат от някой друг, защото си виж първото изречение!

П.С. Че Газпром е желан партньор от повечето страни е малко силно казано, защото когато няма алтернативи няма накъде, а Костов ни скара с руснаците, защото отказа да плаща по цените които Луканов и Овчаря ни натресоха.
Kif, mani go, choveka e ot drug film i tuka opredeleno s sburkal foruma, chul e che plastat pensiite po interent i vljazul v investora, ama tuka njama pensioneri i ne plastat sozialni, taka che razgovite za belarus i ovcharja moje da si gi vodi vuv foruma na "duma", tam ste nameri hora v negovoto umstveno i dushevno sustojanie koito da go razberjat, puk ako vleze v njakoj spezializiran medizinski forum, moje i da mu pomognat )
Отговори с цитат
tup, no uporit tup, no uporit не е онлайн
Аватара на tup, no uporit
Мнения: 441
10.02.2006, 16:03

Начално
Gencho, ako tova za familiata ti e vjarno, to si sus sigurnost moje da se sramuvash ot sebe si i postingite si, no kakto kaza i edin kolega po-dolu, ti si naj-verojatno njakoja izdunka na partien sekretar ili aktiven borez za neznam kakvo si. Ne moje da iskash Bulgaria da stane kato Belarus i da si sin na inteligentni hora, njakak si ne pasva! Taka, che ostavame na varianta vnuk na aktiven borez i razgovora spira do tuk, chovek njama jelanie da si gubi vremeto s takiva
Отговори с цитат
kif kif не е онлайн
Аватара на kif
Мнения: 4,168
10.02.2006, 15:44
Местоположение: София

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от gencho original
Така, така. Само дето Беларус и досега плаща 45 щ.д. за 1000 кубика,
а ние, отворените - по 120
от 1999 насам, заради Бакърджиев и Костов. Щото сме велики демократи и барабар Петко - с мъжете.
Gencho, това са вече други аргументи, но като че ли по-долния ти пост е пуснат от някой друг, защото си виж първото изречение!

П.С. Че Газпром е желан партньор от повечето страни е малко силно казано, защото когато няма алтернативи няма накъде, а Костов ни скара с руснаците, защото отказа да плаща по цените които Луканов и Овчаря ни натресоха.
Отговори с цитат
Georgi Georgi не е онлайн
Аватара на Georgi
Мнения: 3,096
10.02.2006, 15:21
Местоположение: в Балкана

Начално
За Юниън Миниър Генчо е прав - кон за кокошка. Сделките на Софиянски с Халите са невинна детска играчка. За Соловей Девня не мога да кажа нищо.
Отговори с цитат
gencho original gencho original не е онлайн
Аватара на gencho original
Мнения: 237
10.02.2006, 15:03

Начално
Предизвикан съм да отговоря на долните два постинга:
Родителите ми били винаги безпартийни, единият ми дядо - офицер от армията преди 9-ти, а другият - съдружник с Харалампи Буров /ако ви говори нещо фамилията/.
Та: Бакърджиев дозамаза бакиите точно на Костов, който ни скара с руснаците безпричинно. Затова и предоговаряхме с тях един ултраизгоден договор - строителство и консерви срещу газ на безценица! За лукашенко не говоря, а например за една Сърбия, която малко по-отдавна има пазарна икономика от нас, но и днес е глезено дете на Русия - виж новата им спогодба от оня ден - Газпром рязко им подобрява условията! Германия - също гледа да е в добро съгласие с Русия и да заобиколи с нова тръба през балтийско море /то затова е и Балтийско - щото им удря балтията на поляци, украинци, дребни и неблагодарни републики/. Да чуем и поляците - нещо дружбата с Чичо Сам усетиха, че не топли, та въвеждат визи за американци - виж днеска президента им.
Колегата БУЛ е прав - тия инвестиции, дето сочи са големи и безпроблемни, но обърни внимание! - са екологични не бомби, ами направо смърт. На Девня не случайно казват долината на бавната смърт, а съдържанието на хвостохранилището в Пирдоп е менделеева таблица, абе иди и виж. И юНИОН МИНИЕР удариха джакпота - взеха без пари мината, като печелят не от медта толкова а от скъпоценните примеси на сребро и др. Ей го, пак ще ме плюят, но да питам само - защо РАО не купи ТЕЦ Варна и Русе? Въпреки огромната цена кеш? Щото, ако бяха спечелили някоя жълта офшорка или бяха възложили сделката на кантора "Ралчев и син" нямаше да ги правят на маймуни с хиляда допълнителни условия. А, и кои са блокираните проекти на Газпром, че нещо не се сещам?
Отговори с цитат
kif kif не е онлайн
Аватара на kif
Мнения: 4,168
10.02.2006, 12:55
Местоположение: София

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от gencho original
Така, така. Само дето Беларус и досега плаща 45 щ.д. за 1000 кубика,
а ние, отворените - по 120 от 1999 насам, заради Бакърджиев и Костов. Щото сме велики демократи и барабар Петко - с мъжете.
пич извинявай за по-острия тон дето следва ама ти не си в час никак май - по-добре си стой под сянката на баща ти партиен секретар и на дядо ти - активен борец ама не се знае против какво и не говори глупости.
Ти просто изби рибата да ни сравняваш с Лукашенко и т.н. трябва да ти кажа, че дори такива Хардлайнери от БСП като Лилов и други не си позваляват да правят такива сравнения.
айде като ти е виновен Бакърджиев да бъдеш така добър и честен пред съвеста си да кажеш същия тоя дето ти е трън в очите на кого ходи да оправя бакиите в Москва по това време - дали бакиите не ги беше направил същия тоя Лайнар, който е обект на тази тема и на един друг дето вече го бяха ликвидирали?
Отговори с цитат
Sitting Bull Sitting Bull не е онлайн
Аватара на Sitting Bull
Мнения: 22
10.02.2006, 10:29

Начално
gencho original,
Mojebi imash interes da sravniavash investiciata na LUK OIL s tezi na BTC. Neka da napravim slednoto: da sravnim tazi investicia s tazi na SOLOVEY v SODI Devnia ili na Union Minier v Pirdop.
Predpolagam 4e umishleno si gi propusnal...
Zabraviash sashto taka 4e tova sporazumenie koeto podpisa Kostov sega ni nosi dividenti (a ne vinagi e bilo taka)i glavno: v tozi mu variant e bilo predlojeno ot Gazprom.Nie sashto sme imali povodi da kajem predi vreme: ne ni e izgodno-plashtaite tranzita cash.
A tova 4e Gazprom e jelan investitor navsiakade-ne e viarno
Ima proekti blokirani za neprestanno rastiashtite pretencii na rusnacite.
Niakoi kaza 4e po Nabuko shtial da te4e ruski gaz koeto sashto ne e viarno...
Vse se 4udia kato ima hora koito obi4at Rusia pove4e ot Bulgaria zashto ne si hodiat v Moskva....
Отговори с цитат
driller driller не е онлайн
Аватара на driller
Мнения: 271
10.02.2006, 10:08

Начално
А бе Генчо тва не ти е Бузлуджа , да е...а тея партийни интереси да е...а.
Отговори с цитат
Georgi Georgi не е онлайн
Аватара на Georgi
Мнения: 3,096
10.02.2006, 09:27
Местоположение: в Балкана

Начално
В статията дето визирах в предишния постинг,се споменаваше че руснацити ще строят газопровода през Турция, до Израел. С две думи, подобно на газопровода през Балтииско море, Газпром ще блокира Европа и от юг. Освен да си прекараме тръбопровод от Африка, през Гибралтар./Това е мой коментар/ Така че на Овчаров не му остава нищо друго, освен на преговорите да "стои прав м/у фикуса и прозореца, за да прави завет на фикуса".
Отговори с цитат
 
Нов отговор

Принадлежности на темата Търси в тази тема
Търси в тази тема:

Подробно търсене

Прескачане на форум

  Последно мнение  Тема Брой мнения  
27.10.2016 00:30 Политика 4847
26.10.2016 17:52 Доналдът - ПРЕЗИДЕНТ !!!! 1754
25.10.2016 22:18 Президентски Избори 94
25.10.2016 21:59 Референдум 352
14.10.2016 20:45 Швейцария 78

Всички времена са по ГМТ +2.Времето сега е 02:58.