Засаждане на гора с инвестиционна цел - Форум Инвестор.БГ
Вторник, 27 Септември 2016
България Свят Имоти Коментари Борса Forex Технологии Видео Style Автомобили Клуб Investor
 
Контролен панел Съобщения Потребители Блогове Търси
van05 van05 не е онлайн
Аватара на van05
Мнения: 666
09.12.2011, 08:59

Начално Бързоразвиващо се дърво.И отново-Made in China !!!

http://www.xn--80aesklee7azi.com/1/3...paulownia.html
С универсално приложение .Извадки от сайт за дървото:
Практически нищо от дървото пауловния не се изхвърля.Използва се както ствола за дървесина,така и листата,и цветовете.

Пауловнията е едно от най-бързорастящите дървета в света,на което всяка една част се използва - цветове,листа,дървесина.От листа се прави хубав чай.Цветовете са медоносни,(по-голямата част от мед в Китай е от дървото Paulownia) красиви са,ароматни и в някои страни вкусно допълнение към салати.Дървесината се използва за направата на заготовки, фасети, корнизи, мебели,дограми,сглобяеми къщи, хартия, биогориво,музикални инструменти, шперплат,декоративни облицовки,венециански щори и платна, гаражни врати,щори,за фурнир,шперплат и в други индустрии.Поради ниското си тегло - (1/3 от теглото на дъба и 1/2 от теглото на Бор-Чам) и здравина,дървесината от пауловния е важен елемент в морското строителство, самолетостроенето,при направата на камиони, влакове, автобуси,дъски за сърф,палети, щайги.Използва се като интериорен материал в автомобилостроенето.
Дървесината на пауловнията е силно устойчива на напукване и деформиране. Тя е сравнително мека и се нуждае от много по-малък натиск при забиване на пирони и поставяне на винтове (без да се напуква).Поради тази причина е предпочитана при дърворезбарството. Гладка повърхност при шлифоване се постига много по-бързо и лесно отколкото при други с по твърда дървесина.Има ниско съдържание на смола.Тя изсъхва лесно.Изсушаването на въздух (на открито) отнема не повече от 30-50 дни.В камери при висока температура се изсушава за 24 часа до(10% - 12% съдържание на влага) без изкривяване,напукване и усукване.Дървесината е устойчива на дървояди!

Дървесината е лека с красив външен вид.Поема добре най-различни видове оцветители и лакове и може с лекота да се имитират други дървесни видове.
Предназначение,Предимства, Качества на Пауловнията

Най-често Пауловнията се използва за добив на дървесина.
Дървесината се използва за направата на заготовки,фасети, корнизи, мебели,дограми,сглобяеми къщи, хартия, биогориво,музикални инструменти, шперплат,декоративни облицовки,венециански щори и платна, гаражни врати,щори,за фурнир,шперплат и в други индустрии. Дървесината на Пауловнията е изключително подходяща за външни облицовки.Сглобяеми къщи изработени от Paulownia са с висока стойност на изолация -2 пъти по устойчив от това на другите видове дървесина.Възпламеняванет и при около над 400 градуса по Целзий го прави дърво с много висока пожароустойчивост. Дървесината е с висока устойчивост на гниене.
Пауловния и озеленяване.
Пауловнията често се използват за озеленяване и залесяване.Когато става въпрос за подобряване на качеството на въздуха,Paulownia е на първо място! Тя е "завод" за улавяне на въглерода и отделяне на кислород.Дърветата пауловния пречистват въздуха и служат като бариера против шума.
Засажда се в градски и промишлени райони,паркове,дворни и градински терени.Цъфти красиво с лек аромат на лавандула и продължава 6-8 седмици - началото на пролетта-април и май с брилянтен бледо виолетов цвят.Листата на пауловнията са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см.(понякога до 1 метър).Осигурява сянка още през втората година след засаждането.Буйни и екзотични листа осигуряващи плътна и прохладна сянка и микроклимат при който темперетурата е с 1-2 градуса по ниска от околната през деня.
Пауловнията - ползи за околната среда.
Големите леко овласени листа на Paulownia играят много важна роля в пречистването на въздуха от прах и CO2.Пауловнията се е превърнала в основен дървесен вид за залесяване в много промишлени центрове в континенталната част на Китай, Сингапур и САЩ, където прахта и замърсяването са сравнително по-сериозни. За сравнение, във въздуха съдържанието на серен диоксид в районите където Пауловнията е широко отглеждана е 0.16 % и 1.41 % където не се отглежда.Дървото пауловния може да живее от 80 до 100 години.
Всеки декар засадена пауловния усвоява 13 тона CO2 (въглероден двуокис) за една година. Всяко дърво освобождава около 12-13 кг. кислород на ден.
Дърветата пауловния предотвратяват ерозията на почвата (Корените на Пауловнията достигат голяма дълбочина и ширина) и подобряват качеството на подпочвените води. Засадени до потоци,реки и язовири,същите стават по-подходящ за развъждане на риба и други водни видове.По този начин стабилизират почвата и предотвратява ерозията.
Всяко дърво може да абсорбира 24 галона отпадъчни води на година.
Пауловнията пречиства отпадните води от хранително-преработвателните предприятия и от канализациите.Отпадъци от свинеферми и птицеферми е най-добрият тор за дърветата и на свой ред могат да се засаждат именно и там,при което значително ще се намали разпространението на неприятните миризми.
Корените поглъщане нитратите,тежките метали,замърсители и други елементи от плитките и дълбоки подпочвени води.
Paulownia с успех може да се отглежда засолени почви и терени,където други дървета няма да оцелеят.Бързото понижаване на подпочвените води отново ще подобри състоянието на почвата.
Дърветата от пауловния с голям успех могат да се използват като ветрозащитен пояс.
Пауловнията като Фураж за животни.
Листът съдържа 18-20% протеин,богати са на въглехидрати и минерали, и имат високо съдържание на азот.
Листата на пауловнията са със сходна хранителна стойност,като Люцерната и са подходящи за съчетаване с пшеничена слама или сено за хранене на животни-овце или кози,едър рогат добитък.Може също да бъдат заорани в почвата (зелено торене).
Пауловнията намира приложение и в горското стопанство,като е решен проблема с бавното израстване на дърветата в залесените участъци. Пауловнията само за една година достига на височина няколко метра и в рамките на 6-8 години е напълно развито вече дърво, което обикновено отнема над 20 години на другите дръвчета използвани за залесяване.

Защо Пауловния!
Бързият растеж на това дърво го прави идеален за инвестиционни цели и за разлика от повечето дървесни насаждения реколтата се прибра повече от един път през живота на растението. Способността на дърво да се възстанови след отрязване на стъблото означава, че няколко култури могат да се събират след едно засаждане!Paulownia може да се реже от пет до седем години след засаждането и.Отлично съотношение тегло-якост.Използването на дървесината буквално във всеки отрасъл.С 20% до 30% по-бърза възвращаемост на вложените средства в сравнение с тези вложени при други дървета за добив на дървесина.
http://www.xn--80aesklee7azi.com/1/p...tomentosa.html


Отговори с цитат
doci doci не е онлайн
Аватара на doci
Мнения: 3
08.12.2011, 21:56

Начално
Здравейте!
Напоследък си мисля да инвестирам в гора/т.е. да засадя дървета които след години да се ползват за добив на дървесина/; Това което към момента се опитвам да разбера е какви са законовите основи на процеса/т.е. на каква земя мога да ги засадя - евентуално земеделска, но до коя категория, трябва ли да ги регистрирам в горското/ което пък би означавало да се включат във Национален фонд гори с всички произлизащи от това 'неудобства' кога дойде момента за сеч/ и т.н...
Ако някой се е занимавал с подобно нещо и може да помогне - ще съм благодарен!
__________________
Съединението прави силата!
Отговори с цитат
alex797 alex797 не е онлайн
Аватара на alex797
Мнения: 1
26.08.2010, 19:12

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от alben4o Разгледай мнение
Към Бонвиван.

Отговаря малоумника.......

Vesti.bg - ТИМ не иска референдум сред варненци за съдбата на ...
19 Авг 2009 ... По думите им средната цена на кубик ще дойде около 150 лв. ... Обвиненият е кум и близък приятел на Явор Мандражиев - съпруг и баща на ...
www.vesti.bg/?tid=40&oid=2379038 - Кеширана - Подобни

........................

На пресконференцията стана ясно още, че няма направена цялостна паспортизация на дърветата, които са в границите на скандално закупените от държавата 118 декара земя за сумата от 11 747 445 лв. Продажбата е станала без търг и на база пазарна оценка, извършена от независими лицензирани оценители. Пред „ДНЕС+” специалисти заявиха, че там има около 10 000 кубика дърва, които трябва да бъдат квалифицирани. По думите им средната цена на кубик ще дойде около 150 лв. Информацията е на кореспондента на БГНЕС във Варна. /БГНЕС /


СОЦИАЛНО
Тяхната цена е 25 - 30 лв. за кубик, докато държавата продава по 45 лв. ... 250 лв. и нагоре за кубик върви дървесината от дива череша, бук, явор или дъб. ...
www.bgsever.info/br-29_2006/stranici/str-5.htm - Кеширана - Подобни

По 35 - 38 лв. върви кубикът, циганите го продават по 20 лв., споделят наблюденията си горските. И допълват, че най-жестоката сеч е на ценните дървестни видове. Те се търсят, имат добро пласиране и са скъпи. От 200 - 250 лв. и нагоре за кубик върви дървесината от дива череша, бук, явор или дъб.Безплатно.net - Обяви, Парен дъб Дъбов материал- с.Лопян
8 Авг 2009 ... Дъбов материал: Парен дъб: Сух дъб: Продавам парени дъбови талпи(дъски) ... широчина над 25см и дебелина 6 см Цената за кубик е 700 лв, ...
http://www.bezplatno.net/listing-307..._material.html -obiavite.biz/ads?page=show_ad&adid=18970

Продавам сух дървен материал от ясен на талпи - Обяви - Оферти.БГ
17 Юли 2009 ... Продавам сух дървен материал от ясен на талпи. Продавам сух дървен материал от ясен на талпи. Цена - 1500лв за кубик. Цена в ЛЕВА 1500.00 лв ...
www.oferti.bg/?com=offers&op=show&id... - Кеширана - Подобни

Безплатно.net - Обяви, Продавам дървен материал
Продавам дървен материал - ясен на талпи с размери 110см дължина, 5-7см дебелина. Цена - 750лв/кубик.
http://www.bezplatno.net/listing-142..._material.html - Кеширана - Подобни

Към Elmagico

Коко добре те е посъветвал. Добре е да направиш и среща в приемно време с техническо или административно лице от РУГ - регионално управление по горите град Варна. Те ще ти помогнат да се свържеш с хабилитирано лице - инж. лесовъд. Това е специалиста който ти трябва. Да ПРЗ означава препарати за растителна защита.

Към Столева - не се отказвайте от идеята. Работете по нея. Успех.
за тия програми http://www.worldannouncement.net/bg/...yid=52&lang=bg
Отговори с цитат
vikhunter vikhunter не е онлайн
Аватара на vikhunter
Мнения: 517
07.09.2009, 17:20
Местоположение: Varna

Начално
Факт е, че програма САПАРД вече няма.Парите които "размразяват" са по проекти одобрени преди 2007г.
Финансирането на проекти в момента се осъществява от Държавен Фонд Земеделие / ДФЗ/ по Програма за Развитие на Селските Райони /ПРСР/ 2007-2013г.
Който се интересува от залесяване да прочете /и да се възползва / от мярка 223 по ПРСР на ДФЗ.
Отговори с цитат
4i40 4i40 не е онлайн
Аватара на 4i40
Заслужил
инвеститор
Мнения: 12,175
07.09.2009, 16:09

Начално
Брюксел отблокира ?19 млн. по САПАРД
07.09.2009, 15:57 (обновена 07.09.2009, 16:05)
Ива Иванова
news.bg
19 млн. евро по програма САПАРД са размразени току-що.
Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по информация буквално от преди минути от еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Бойл.
Дянков участва в заседанието на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз, проведено в Министерски съвет.
Припомняме, по-рано днес земеделският министър Найденов съобщи от Брюксел, че в четвъртък, 10 септември, се очаква да бъде обявено решение за отблокиране на спрени 140 млн. евро по програма САПАРД.

ЕК ще отблокира парите по САПАРД
7 Септември 2009
.................................................. .........
Та, за каква предприсъединителна програма става въпрос.........?????
Отговори с цитат
4i40 4i40 не е онлайн
Аватара на 4i40
Заслужил
инвеститор
Мнения: 12,175
07.09.2009, 13:49

Начално
Много се извинявам за некомпетентното мнение....
САПАРД да се чете - "Директни помощи на зем. стопани", "Програми за развитие на планински и полупланински райони" и кво беше...за трайни насаждения.....
Надявам се колегата Elmagico да проучи въпроса и ни посъветва за най-добрата далавера по темата...
Отговори с цитат
Elmagico Elmagico не е онлайн
Аватара на Elmagico
Мнения: 36
07.09.2009, 11:44

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от 4i40
Като баш дървен философ и аз да си дам мнението...
- никакви орехи - бавно расте, иска пръскане, ражда след 7-8г. А там нависокото ще мръзне и орехи няма да видиш(имам вила в района и досега от ореха не съм видял полза).
- гора да садиш и да я чакаш за бизнес - грузински тост...
- засади лешници с пари по Сапард- над 10 дк ще стане за помощи.След 3 година раждат, има пазар и не мръзнат.
Ако не друго, то поне от "Партията за защита на катеричките" ще получиш грамота....А от другата "Зелена партия за защита на кълвачите" и позлатен лешник може да получиш....
Не искам да те засягам но програма Сапард е предприсъединителна програма . А ние вече сме присъединени към ЕС. По тази програма вече не не се приемат проекти. Моля давайте по конмпетентни мнения. За шеги и загачки има други теме наприме "Бисери и вицове".
Отговори с цитат
4i40 4i40 не е онлайн
Аватара на 4i40
Заслужил
инвеститор
Мнения: 12,175
06.09.2009, 21:12

Начално
Като баш дървен философ и аз да си дам мнението...
- никакви орехи - бавно расте, иска пръскане, ражда след 7-8г. А там нависокото ще мръзне и орехи няма да видиш(имам вила в района и досега от ореха не съм видял полза).
- гора да садиш и да я чакаш за бизнес - грузински тост...
- засади лешници с пари по Сапард- над 10 дк ще стане за помощи.След 3 година раждат, има пазар и не мръзнат.
Ако не друго, то поне от "Партията за защита на катеричките" ще получиш грамота....А от другата "Зелена партия за защита на кълвачите" и позлатен лешник може да получиш....
Отговори с цитат
Georgi Georgi не е онлайн
Аватара на Georgi
Мнения: 3,096
06.09.2009, 07:10
Местоположение: в Балкана

Начално
Познавам пчелари, дето засаждат акация и липа.И то на пустеещи, горски площи, безвъзмездно. Само заради пашата на пчелите.
Отговори с цитат
Петър Караиванов Петър Караиванов не е онлайн
Аватара на Петър Караиванов
Мнения: 4,878
05.09.2009, 23:47

Начално
Засаждане на гора с инвестиционна цел ?!
Като се замисля - единствено орех,и то минимум 20-30 декара,които ще стават за сеч след около 30г. ! Значи от това ще се облагодетелстват наследниците !
Ореха върви на цена около 800-1200 Е/м3 но от 1 голямо дърво излизат макс 1 1/2 кубика и то при изисквания за размера L1000 mm , H 20mm ,W 10mm
Основни клиенти - италианци и алжирци и специални изисквани за качество.
Отговори с цитат
Бонвиван Бонвиван не е онлайн
Аватара на Бонвиван
Мнения: 487
05.09.2009, 21:18
Местоположение: София

Начално
Албенчо,
наистина няма полза от спора. Не коментирам познаниятата ти. Знам какво е саморасла гора от семеначета, знам с какъв посадачен матерял работят и горските разсадници. Но недей да сравняваш мекият морски климат съчетан с паркова среда във Варна с чукарите по Петрохан.
Госпожата иска дивиденти след 20-25 години а ти даваш пример за паркова растителност с рехава гъстота садена преди 39 години!!!
Може би тук е умесно да кажем цена на корен. За миналата година горско стопанство на 40 км от София определи цена от 18 лв на кубик дъб и бук/за огрев/
Цената на метровиците извозени на равен чакалиран път обаче беше 50 лв.Сами си направете сметка каква е цената за добив и извозване.
На книга инвестицията може да е доходоносна , но да незабравяме реалността в Бг.
Успехи в начинанието на госпожата:-)
__________________
Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Отговори с цитат
alben4o alben4o не е онлайн
Аватара на alben4o
Мнения: 95
05.09.2009, 08:39

Начално
Към Бонвиван.

Приключвам коментара с Вас. Моля, само с писанията си да не обърквайте хората. Нищо не знаете и не можете да направите разлика между семенищни и колтуктни фидани. Това не е саморасла гора. Тук ще се прави посадъчна схема, ще се осигури наличие на най- важните лесоколтурни обстоятелства. Никой не е коментирал технологията на дърводобив и изпълнение на голи сечи.Да, има разходи, но те са за сметка на добивните фирми, които след това изсушават, разкрояват и фасонират мебелната дървесина. Посочих Ви вече крайните цени. Относно дивата череша, на Петрохан не може да бъде посадена. За гори в страната си има изследвани ареали. Петрохан е едно от най подходящите места за изпълнение на смесена гора, поради алувиалните си почви и както съм записал 60 % успеваемост при отглеждане и добив на ценни дървесни видове. Не съм оценял дървесната маса аз в парка на въпросната " Алея Първа " във Варна в която залесителния кинт е паркова норма, т.е рехава, / не бих ползвал термини / защото няма да ме разберете. Но специалистите казват, при 118 дка площ има наличие на 10 000 куб.м. дървесина, т.е. средно по 84 куб.м. от дка със средна цена 150 лева. През 1970 какво се е садило - незавидна паркова растителност, но не го знаете, защото не разбирате.

Приятен ден.
Отговори с цитат
Бонвиван Бонвиван не е онлайн
Аватара на Бонвиван
Мнения: 487
05.09.2009, 08:13
Местоположение: София

Начално
албенчоооо
това само потвърждава написаното от мен:

По 35 - 38 лв. върви кубикът, циганите го продават по 20 лв., споделят наблюденията си горските. И допълват, че най-жестоката сеч е на ценните дървестни видове. Те се търсят, имат добро пласиране и са скъпи. От 200 - 250 лв. и нагоре за кубик върви дървесината от дива череша, бук, явор или дъб.а именно: ценните породи дървесини са по-магнетични за крадците.
какво и предлагаш на госпожата дива череша ли да засади?!?! Това звучи смешно. А за дъб и бук съм съгласен за цена от 200 лв на кубик, но да не забравяме, че за да извадим качествен матерял широколистната гора трябва да е на 40-50 години/ демек госпожата пак да забрави дивидент/ 20 годишна гора става само за огрев по 25 лв кубик/пак да не забравяме разходите по добива/


А цените които ми ги цитираш за 700 лв парен бук на талпи...така е. Но ако направиш разбивка по ценовата верига пак ще се върнеш на максиумум 200 лв за КАЧЕСТВЕН дъбов или буков матерял.Та по тази логика има и паткет по 100 лв квадрата...:-)
Хорааааааааааа куца инвестиция. Докато има държавно и безплатно/ а ще има още доста годинки/ на кой му трябва да си хвърля парите на вятъра?
__________________
Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Отговори с цитат
alben4o alben4o не е онлайн
Аватара на alben4o
Мнения: 95
05.09.2009, 07:54

Начално
Към Бонвиван.

Отговаря малоумника.......

Vesti.bg - ТИМ не иска референдум сред варненци за съдбата на ...
19 Авг 2009 ... По думите им средната цена на кубик ще дойде около 150 лв. ... Обвиненият е кум и близък приятел на Явор Мандражиев - съпруг и баща на ...
www.vesti.bg/?tid=40&oid=2379038 - Кеширана - Подобни

........................

На пресконференцията стана ясно още, че няма направена цялостна паспортизация на дърветата, които са в границите на скандално закупените от държавата 118 декара земя за сумата от 11 747 445 лв. Продажбата е станала без търг и на база пазарна оценка, извършена от независими лицензирани оценители. Пред „ДНЕС+” специалисти заявиха, че там има около 10 000 кубика дърва, които трябва да бъдат квалифицирани. По думите им средната цена на кубик ще дойде около 150 лв. Информацията е на кореспондента на БГНЕС във Варна. /БГНЕС /


СОЦИАЛНО
Тяхната цена е 25 - 30 лв. за кубик, докато държавата продава по 45 лв. ... 250 лв. и нагоре за кубик върви дървесината от дива череша, бук, явор или дъб. ...
www.bgsever.info/br-29_2006/stranici/str-5.htm - Кеширана - Подобни

По 35 - 38 лв. върви кубикът, циганите го продават по 20 лв., споделят наблюденията си горските. И допълват, че най-жестоката сеч е на ценните дървестни видове. Те се търсят, имат добро пласиране и са скъпи. От 200 - 250 лв. и нагоре за кубик върви дървесината от дива череша, бук, явор или дъб.Безплатно.net - Обяви, Парен дъб Дъбов материал- с.Лопян
8 Авг 2009 ... Дъбов материал: Парен дъб: Сух дъб: Продавам парени дъбови талпи(дъски) ... широчина над 25см и дебелина 6 см Цената за кубик е 700 лв, ...
http://www.bezplatno.net/listing-307..._material.html -obiavite.biz/ads?page=show_ad&adid=18970

Продавам сух дървен материал от ясен на талпи - Обяви - Оферти.БГ
17 Юли 2009 ... Продавам сух дървен материал от ясен на талпи. Продавам сух дървен материал от ясен на талпи. Цена - 1500лв за кубик. Цена в ЛЕВА 1500.00 лв ...
www.oferti.bg/?com=offers&op=show&id... - Кеширана - Подобни

Безплатно.net - Обяви, Продавам дървен материал
Продавам дървен материал - ясен на талпи с размери 110см дължина, 5-7см дебелина. Цена - 750лв/кубик.
http://www.bezplatno.net/listing-142..._material.html - Кеширана - Подобни

Към Elmagico

Коко добре те е посъветвал. Добре е да направиш и среща в приемно време с техническо или административно лице от РУГ - регионално управление по горите град Варна. Те ще ти помогнат да се свържеш с хабилитирано лице - инж. лесовъд. Това е специалиста който ти трябва. Да ПРЗ означава препарати за растителна защита.

Към Столева - не се отказвайте от идеята. Работете по нея. Успех.
Отговори с цитат
Elmagico Elmagico не е онлайн
Аватара на Elmagico
Мнения: 36
04.09.2009, 20:00

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от koko
Ми купи си тая книга

http://www.books.bg/books/10/112146.html?PHPSESSID=-
Благодаря ти за съвета
Отговори с цитат
koko koko не е онлайн
Аватара на koko
Заслужил
инвеститор
Мнения: 12,622
04.09.2009, 14:23

Начално
Ми купи си тая книга

http://www.books.bg/books/10/112146.html?PHPSESSID=-
Отговори с цитат
Elmagico Elmagico не е онлайн
Аватара на Elmagico
Мнения: 36
04.09.2009, 14:17

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от alben4o
Добър вечер. Ама Вие май не работите през деня?

Та, така.... Орехите....и гората. Да!
Първо благодаря на би гугъл за оценката. Благодаря на столева за поздрава. Обичам си работата и се радвам, че Вие я виждате когато идвате в Албена всяка година. На отговорите за опита - старичък съм вече 42 лета. И във Варна не виреят орехите добре. Свиват листата - бягат на хлорофил, като са млади трябва сериозно манкоцептно пръскане със скъпи ПРЗ - медни тинктури, калий и т.н. Не правят добро изхранване - варовитата и песъклива почва ги смачква, лошо се повлияват от високата соленост на общия зимен агрофон. Давам Ви и пример - знаете ли на какво се вика младо орехово насаждение - на 15 годишно дърво. В плододаване влиза едва след 7-ма година. Прави переста корона, с много дълги и слаби разклонения и има къс ствол който нараства дълго и бавно с годините. А за изходен и ценен дървен материал трябва време. Трупите трябва да са големи, големи - за да има куб.м. Нали виждате масивните орехи на колко години са - 50 - 60. Защитено дърво е, регулаторната база е много взискателна.... И прочие доводи. За ореховите масиви предбалкана на Стара планина. Мъглиж, Гурково, Николаево, Казанлък, Бузовград и Старозагорските плата. По точно северния склон на Средна гора.
За бамбук- това е паразитно насаждение, пълзящ кофраж. Прави сериозни подпочвени оплетки - това е растение почвоубиец. Изтощава. За да нарастват стъблата на дебелина при нашите кл.условия трябва да се колтучи и прекъсва междувъзлие. Иска специалисти. Расте тънко и високо, лесно в ранните фази измръзва. На Петрохан и от към белите и голи Комски зъбери на Берковица - със сигурност.
Относно малцинствените тъжнения и доводи, да, голям проблем!!!! Но не е в моята компетенция. Инвеститорски проблем.
КАкво означава ПРЗ - препарат за растителна защита ли? При подходящо отглеждане не е ли възможно ореховата градина да се създаде и в песачлива почва каквито са около Варна. Благодаря за отговора предварително.
Отговори с цитат
Elmagico Elmagico не е онлайн
Аватара на Elmagico
Мнения: 36
04.09.2009, 14:13

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от koko
Аз не съм коментирал орехите но бих ти дал мотив - орехът не е изгоден за дърводобив въпреки високата си цена защото при отглеждане в гъсти насаждения взаимното засенчване се отразява неблагоприятно на развитието на растенията - на ореха му трябва 10-15 м радиус да диша - на същото място можеш да засееш 10на други дървета, цената на ядките - немога да коментирам тук защото незнам колко ще стъпи ръчният труд който е бая - освен това има торене, две-три ръсения, и тнт тнт - не зная какви са сметките там
Моята идея бе да създам орехова градина около 15 до 20 декара в близост до Варна. Има запустели парцели , но наистина почвата е песачлива. Не съм специалист затова молбата ми е да ме насочите към специалист в каква област трябва да се насоча за да ми обясни точно как трябва да се обработи почвата преди засаждане, след засаждане дали трябва да се пръска и с какво, да се тори с какво и кога, дали да се полива и други такива подробности. Ще съм Ви благодарен ако ме насочите към специалисти в тази област. Благодаря предварително
Отговори с цитат
Бонвиван Бонвиван не е онлайн
Аватара на Бонвиван
Мнения: 487
04.09.2009, 08:38
Местоположение: София

Начално
дерзай!
сади та да има какво да сече дървената мафия, че от държавният горски фонд ще става по трудна нелегалната сеч.
и бленуваните 80000 лв ще влезнат в друг джоб госпожо
Кой малоумник те лъже с тези цени на дървеният матерял?
Засади ела и бор, демек чам и ходи да видиш колко струва кубика на фасонираният чам по строителните магазини.
знаеш ли какви са разходите по отсичане, извозване, транспортиране и бичене?
250 лв..глупости...200-250 лв в момента е чама по магазините
Виж ако садиш видове с ценна дървесина е друго. Още по магнетично за мафията
Успех в маркетинговото изследване!
__________________
Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Отговори с цитат
alben4o alben4o не е онлайн
Аватара на alben4o
Мнения: 95
03.09.2009, 20:04

Начално
Добър вечер. Ама Вие май не работите през деня?

Та, така.... Орехите....и гората. Да!
Първо благодаря на би гугъл за оценката. Благодаря на столева за поздрава. Обичам си работата и се радвам, че Вие я виждате когато идвате в Албена всяка година. На отговорите за опита - старичък съм вече 42 лета. И във Варна не виреят орехите добре. Свиват листата - бягат на хлорофил, като са млади трябва сериозно манкоцептно пръскане със скъпи ПРЗ - медни тинктури, калий и т.н. Не правят добро изхранване - варовитата и песъклива почва ги смачква, лошо се повлияват от високата соленост на общия зимен агрофон. Давам Ви и пример - знаете ли на какво се вика младо орехово насаждение - на 15 годишно дърво. В плододаване влиза едва след 7-ма година. Прави переста корона, с много дълги и слаби разклонения и има къс ствол който нараства дълго и бавно с годините. А за изходен и ценен дървен материал трябва време. Трупите трябва да са големи, големи - за да има куб.м. Нали виждате масивните орехи на колко години са - 50 - 60. Защитено дърво е, регулаторната база е много взискателна.... И прочие доводи. За ореховите масиви предбалкана на Стара планина. Мъглиж, Гурково, Николаево, Казанлък, Бузовград и Старозагорските плата. По точно северния склон на Средна гора.
За бамбук- това е паразитно насаждение, пълзящ кофраж. Прави сериозни подпочвени оплетки - това е растение почвоубиец. Изтощава. За да нарастват стъблата на дебелина при нашите кл.условия трябва да се колтучи и прекъсва междувъзлие. Иска специалисти. Расте тънко и високо, лесно в ранните фази измръзва. На Петрохан и от към белите и голи Комски зъбери на Берковица - със сигурност.
Относно малцинствените тъжнения и доводи, да, голям проблем!!!! Но не е в моята компетенция. Инвеститорски проблем.
Отговори с цитат
koko koko не е онлайн
Аватара на koko
Заслужил
инвеститор
Мнения: 12,622
03.09.2009, 17:27

Начално
Аз не съм коментирал орехите но бих ти дал мотив - орехът не е изгоден за дърводобив въпреки високата си цена защото при отглеждане в гъсти насаждения взаимното засенчване се отразява неблагоприятно на развитието на растенията - на ореха му трябва 10-15 м радиус да диша - на същото място можеш да засееш 10на други дървета, цената на ядките - немога да коментирам тук защото незнам колко ще стъпи ръчният труд който е бая - освен това има торене, две-три ръсения, и тнт тнт - не зная какви са сметките там
Отговори с цитат
Elmagico Elmagico не е онлайн
Аватара на Elmagico
Мнения: 36
03.09.2009, 17:14

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от koko
Напиши си проект първо - програми бол - кеф ти тия от ЕС - кеф ти други възможности свързани с да речем механизмите на протокола от киото за търговия с вредни емисии - да речем Холандците изкупуват редуцирани емисии кат топъл хляб - от това място кат нищо можеш да изкараш с тая гора по къде 100 000т въглероден двуокис годишна редукция - за 5г като им го продадеш по 5 евро тона хехе - въпросът е че има доста хамалогия в писането на такъв род проекти - тия от ЕС стават по - бързичко
Имам въпрос. Защо си против орехите? Те се засаждат на по-голямо растояние, по-бързо растата, дават и плод за разлика от другите видове. Разбрах, че мястото е на високо, но например място край морето в района на Варна не би имало проблем със зимуването. Ще се радвам ако ми отговорите.
Отговори с цитат
stoleva stoleva не е онлайн
Аватара на stoleva
Мнения: 23
03.09.2009, 15:03

Начално
Непременно ще те потърся - имам интерес важното е само и земите да са достатъчно големи за ад се рентабилни тези проекти...
Благодаря ти!
Отговори с цитат
stoleva stoleva не е онлайн
Аватара на stoleva
Мнения: 23
03.09.2009, 15:01

Начално
Позавъртях няколко телефона и попрочетох доста вчера и днес.
Накратко може да се сведе инфото до следното:
- декември месец ще има среща за протокола от Киото и ще се реши дали ще продължи мярката и след 2012 г.
- най-вероятно със сигурност ще я продължат тъй като САЩ са изявили желание да влязат в протокола, което означава повишено търсене на со2 емисии
- дори и да не може да се печели от редукция на со2 емисии винаги може ад се грижиш не с много усилия (санитарна сеч, пръскане ако има нужда) и след време както бе писал по-долу човека от Албена от декар 100м3 по 210 =21 000 лв*4 дка 81 000 лв. достатачно за пенсия.... това при положение че цената на дървесината остане същата, а тя най-вероятно ще се качва с годините...естествено има риск и регулативната рамка да се затегне и да не може да се сече много много....
- ако се съчетае насаждението с продажбата на со2 емисии заено с отглеждането на култури подходящи за отглеждане в съответната гора тогава процеса се максимизира отвсякъде....за съжаление са малко тези възможности...

От разговорите до тук се разбира че има и рискове но все пак не е много скъпа инвестиция с която омже да се експериментира.
Отговори с цитат
koko koko не е онлайн
Аватара на koko
Заслужил
инвеститор
Мнения: 12,622
03.09.2009, 14:44

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от stoleva
Коко
Благодаря ти за инфото...
може да ме потърсиш на ginci@abv.bg за да поговорим повече, когато имаш време....
Подсети ме другата седмица да поговорим - правил съм подобни проекти, не за гори де но знай че хамалогията е огромна - ще се превърнеш в чукче писател хехе - ако обаче избереш този път обаче ще ти помогна с някой и друг съвет

По-лесно обаче ще ти е със фондовете на ЕС а и по-бързо - запознай се с мерките по програмата за развитие на селските райони - там стават куп работи по горите, разбира се финансирането е до 50-60% но все е нещо - а и едното не изключва другото
Но пак ще ти кажа хванеш ли се на хорото ще ти се отели вола от тичане и бюрокращина - последно работих по един грантов проект финансиран от Трейд Дивелъпмънт Ейджънси на САЩ и там 18 месеца не съм се спирал от търчане и от тогава съм се зарекъл лично аз с такива глупости повече да не се захващам хехе

Успех
Отговори с цитат
 
Нов отговор

Принадлежности на темата Търси в тази тема
Търси в тази тема:

Подробно търсене

Прескачане на форум

  Последно мнение  Тема Брой мнения  
27.09.2016 23:23 Покупка на "панелка" - струва ли си? 582
27.09.2016 22:11 Взимане на ипотечен кредит и пускане на апартамента под наем 227
27.09.2016 21:28 Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти? 12321
26.09.2016 15:22 Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF) 4185
26.09.2016 14:00 Наемите в София 580

Всички времена са по ГМТ +2.Времето сега е 22:35.