Имотната амнистия ще донесе мин. 1-2 Млрд. BGN - Форум Инвестор.БГ
Понеделник, 24 Октомври 2016
България Свят Имоти Коментари Борса Forex Технологии Видео Style Автомобили Клуб Investor
 
Контролен панел Съобщения Потребители Блогове Търси

Форум Инвестор.БГ > Макроикономика, управление и реформи

Имотната амнистия ще донесе:

500 млн.лв.
22.22%
 
1 млрд.лв.
14.81%
 
3 млрд.лв
18.52%
 
В България няма блокове/постройки в експлоатация без акт 16
7.41%
 
В България няма незаконно усвоени балкони
37.04%
 
Гласували: 27
За да гласувате в анкетата, трябва да се логнете с потребителското си име
Нов отговор
 
 
Принадлежности на темата Търси в тази тема
Автор Отговори
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
15.10.2012, 15:10

Thumbs down
Ето,че макар и 2 години и половина след моята идея за имотна амнистия вече нещо започна да се ражда в главите на депутатите.! За съжаление почвата в главите на родните депутати не е чернозем, а напълно неплодородна и затова това което родиха да дадат амнистия до 2001 си е е едно ялово решение,което само ще довърши остатъците от закона ЗУТ и доведат до пълното му компроментиране.

Като начало всеки който тръгне да узаконява трябва да започне от 5 000 лв. глоба, после да започне да си изкарва документи - тези същите които навремето не е успял да си изкара.

Нова поправка нов късмет все пак
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
20.08.2012, 12:49

Начално
малки къщи, малки вили,остъклени балкони ??? построени до 2001г., а тези от 2002,...3,4,5,6, а остъкленията от миналата година и тази, а какво означава малки къщи,вили???

Поредният пример,че комсомолката Павлова мисли по Тимуровски, а не прагматично,както обещаваше Плевнелиев !
Защото ако се узаконява нещо значи то е било незаконно,което според сегашния ЗУТ е за разрушаване.Проблемите обаче стигат и до държавни и общински сгради десетки хиляди които са без документи,незаконни и са също за разрушаване! Тогава да ги узаконим! "Трябва да ги узаконим" и ....циганските гета, това е целта на Лилянината команда защото идват избори

Проблемите не са в узаконяването, а в невъзможните свръх правила! Това е не само в сткроителните операции, а изопщо в правенето на бизнес у нас!

Проблемът е ,че едно остъкляване в момента така както се прави се поставя в 4-та строителна категория,която се прилага и за бизнес центрове до 5000 кв.м. и това е ПАРАДОКСЪТ който трябва да се промени,защото и това което сега се остъклява тип усвояване на кухнята се прави незаконно и ще продължи да се прави незаконно,поради невъзможните и много скъпи за изпълнение изисквания!

Когато се отваря магазинче в подблоково пространство също това магазинче се поставя в четвърта категория по отношения на документите до Удостоверението за въвеждане в експлоатация на обекта и от тук се ражда океан от корупция и страдания за малкия бизнес!Много често магазинчето фалира преди да дочака своята законност!

Разбира се най-правилното е държавата да даде възможност за имотна амнистия,която ще е най-справедливата!

За последно променено от 1 : 20.08.2012 в 12:52
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
20.08.2012, 12:28

Начално
Регионалният министър Лиляна Павлова: Амнистия за остъклените балкони

Интервю на Леонора ЛЕКОВА за това кога ще се избавим от режима на водата и дупките по пътищата

- Г -жо Павлова, вчера стана ясно, че ще бъде издадена заповед за премахване на втория етаж от къщата на аптечния бос Веселин Марешки на плажа „Кабакум". Той знае ли за вашето решение и кога незаконният строеж ще бъде съборен?
- За мен не представлява интерес чия собственост е обектът, защото действаме принципно. При инспекцията установихме, че има нарушения, и вече сме взели всички мерки, предвидени в закона. Правилата се отнасят за всички. Изпратила съм сигнал до кмета на община Варна Кирил Йорданов да разпореди премахване на надстроената част. Поискала съм и спешна проверка от Комисията за защита на потребителите. Причината за нея е предвиденото в договора за концесия „обществено ползване", докато на сградата стои надписът „частен клуб". Очаквам резултатите от действията и на двете институции.
- Вече десет дни обикаляте плажовете по Черноморието. Не се ли изморихте?
- Това е все едно да ме питате защо си върша работата. Безспорно един министър трябва да прави политика, да има срещи на високо ниво, но извън това трябва да се среща с хората и местните власти, особено когато отговаря за регионалното развитие. Смятам, че трябва да познавам проблема от първо лице, лично да видя и да чуя от хората какво ги тревожи, а не да разчитам само на преразкази.
Но моето отиване там има двойно значение. От една страна, концесионерите виждат, че
има твърдост и воля в правителството да се спазват законите
От друга страна, колегите разбраха, че имат подкрепата ми и че съм готова да ги защитя.
- От какво да ги защитите?
- Знаете ли колко често се опитват да ги заплашват и саботират. Казват им: „Ще се обадим на този или на онзи, на министъра, и ще видите вие." Затова отивам да подкрепя проверяващите ни на място. Да знаят, че каквито и нарушения да открият, те трябва да бъдат санкционирани.
- Във вас са и ножът, и хлябът, но към кого да се обърне обикновеният човек, ако види, че няма къде да разпъне хавлията си?
- На сайта на министерството сме дали възможност да се подават жалби и сигнали. Там е и моят имейл, има и зелен телефон. Освен това проверките
ще продължават. Те ще са внезапни и изненадващи, за да сме сигурни, че това, което правим, е в полза на хората. Плажовете са изключителна държавна собственост. Всеки гражданин трябва да има свободен достъп до тях. Аз също се дразня от нередностите. Едно време имаше огради, бариери, билетчета на плажа, но това време отминава. Жалбите са по-малко през т.г. в сравнение с миналата, а концесионерите имат респект.
- В сезона на отпуските всички пътуваме. И разбира се, не само по магистрали. Кога ще се ремонтира останалата пътна мрежа, защото вече почваме
да губим търпение?
- Това е, защото обичаме хубавото и ни се иска навсякъде да пътуваме по
магистрали. Вие вече минахте ли по новата отсечка на „Тракия"?
- Не, но ходих до Велинград, а двата пътя дотам са в ремонт. Единият е напълно затворен, а по другия се работи с тежка техника и е ужасно. Не можеше ли да се ремонтират един по един?
- И двата пътя бяха в много лошо състояние и са опасни. А и в момента имаме финансиране и избрани изпълнители. Трябва
да ремонтираме, няма как. И аз пътувах скоро натам. Тежко е, затруднява движението, но ако не го направим, ще загубим парите. Ще трябва да приемем, че известно време на всички ще е трудно. Така че магистралите са във фокуса на деня. Но през цялото време полагаме усилия и за подобряване на второкласната и третокласната пътна мрежа. Половин милиард лева се изразходват само за тази цел. Около 1000 км пътища са рехабилитирани по тези програми. Тях обаче ги виждат предимно хората в по-малките населени места. Ето, миналата седмица открихме изцяло реновирания път Сунгурларе - Мъдрино. Може би някой от Видин да не знае къде се намира Мъдрино, но за хората от региона този път е жизнено важен.
- Някои хора обаче казват -строят пътища, за да крадат.
- Българинът е винаги недоволен. Такива приказки ми напомнят, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина и всички започват да вярват в нея. Преди може да е било възможно да се направи по-голяма печалба, а покрай пътя да се вземе и още нещо, но сега с контрола и с ниските цени, които искаме,
изсмукваме и последните сили на бизнеса. А фирмите поемат обекти, само и само за да имат работа. И най-малкото несъответствие да видим, ги караме да работят наново за тяхна сметка, за да сме убедени в качеството.
- А какво се случва във водния сектор? Докога в стотици селища ще имат режим на водата всяко лято?
- Водната инфраструктура е вторият ми приоритет. Наистина в момента имаме 60 общини, 5 града и 120 села, които са на режим на водата. 143 хил. души живеят в населени места, които са на режим. Най-засегнати са Търговище, Пловдив, Омуртаг, Пловдив, Плевен, Враца, Благоевград, Кюстендил и Перник. В XXI век това е недопустимо, затова работим за подобряване на управлението на водния сектор. Задачата ни е да се намалят загубите на вода и да се подобри нейното качество.
- Кога ще бъдат построени нови язовири? Без тях проблемът няма да се реши. Още повече че последните са изградени през 80-те години.
- В момента изготвяме т. нар. мастер планове. Зад тази сложна дума стои анализ на наличната инфраструктура и потенциала за развитие на един регион. Така ще видим колко язовира трябва да бъдат изградени и къде ще бъдат. Вече е осигурено финансирането на три нови съоръжения - яз. „Пловдивци", „Нейковци" и „Луда Яна". За тях има вече избрани проектанти и се надяваме още следващата година да се изберат изпълнители и строителството да започне. С приключване на мастер плановете ще се види къде другаде ще трябва да има нови водоеми, пречиствателни станции и нова водопреносна мрежа. Но първата стъпка към всичко това е окрупняването на водните територии, което предлагаме с промените в Закона за водите. Искаме те да са 28, толкова, колкото са областите, и във всяка от тях да има по един ВиК оператор. В момента в някои области имаме по три оператора, даже по пет. Има случаи, в които
баща, син и кучето управляват едно ВиК
Какви инвестиции и какво качество на услугата ще предоставят?
- Това окрупняване обаче не се харесва на кметовете. Много ВиК дружества са общински и ще загубят собствеността си. Как ще ги убедите да се откажат от тези активи?
- Водата е въпрос на национална сигурност. Държавата трябва да е собственик на активите, защото в случай на война, криза или на нужда трябва да може тази вода да я управляваме и да я насочим към правилното място, а не някой да може да я отрови. А преди години тази собственост на едни е подарена, на други е предоставена. И сега операторите, вместо да управляват, са собственици на активи, които са на държавата. Затова не приемам критиките, че реформите са противоконституционни. Не ние защитаваме националната сигурност.
- Готови ли сте на някакви компромиси с общините?
- Диалогът продължава и
очаквам да премине в дебат. Но това не е лошо, защото винаги между първо и второ четене на закона могат да се променят някои текстове. Готови сме на компромиси, но не и да отстъпим от основната линия - че трябва окрупняване на сектора и усъвършенстване на управлението.
- Има мнение, че този закон въобще няма да мине през парламента, защото ще доведе до повишаване цената на водата, а с наближаването на изборите това не е в интерес на ГЕРБ. Вие как мислите?
- Аз вярвам, че нашият парламент няма да си позволи един толкова важен закон да не бъде одобрен, и то по най-добрия начин - в полза на гражданите. Ако
не правим реформа, може да не получим европейските средства за подобряване на водната инфраструктура. Европа не дава пари за нереформирани отрасли.

- А как гледате на идеята за амнистия на незаконни строежи в периода от 1987 до 2001 г.? Предложението бе направено наскоро от шефа на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски.

- Смятам, че това е едно добро предложение. В момента т.нар. режим за търпимост важи за сградите, които са изградени до 1987 г. Това означава, че много постройки, които нямат документи, биват събаряни. В същото време 2001 е годината, в която влиза в сила сегашният Закон за устройство на територията (ЗУТ), който въвежда новите правила. Така че аз считам, че режимът на търпимост трябва да се удължи. От тази промяна ще имат полза най-вече хората с остъклени балкони, както и тези, които са опитали да направят нещо добро за себе си - малки къщи, малки вили, които отговарят на критериите за строителство, но по една или друга причина не са си дооправили документите.- Няма ли така да се узаконят строежите в чашата на язовирите?
- Ние тях вече сме ги съборили или са в процедура за премахване. Трябва да подчертаем, че не говорим за изконно незаконни обекти, напр. в чашката на язовирите или в сервитута на пътищата. Идеята може да се реализира с
една малка промяна в ЗУТ
още през есента.
- Премиерът ви даде отлична оценка и ви постави сред най-успешните си министри. Чувствате ли се достойна да останете в историята?
- Всеки министър трябва да си
гледа работата отговорно, а времето ще покаже.
- Всеки знае къде е силата му. Кое е най-доброто, което сте свършили до момента?
- За мене най-важното е да се спазват правилата. Смятам, че натрупахме опит, имаме хъс за работа и не бива да позволим някои да сложи прът в колелото.
- Поддържате ли контакти с вашия предшественик, сега президент на България Росен Плевнелиев? Съветвате ли се за нещо с него?
- Поддържаме добри контакти. Президентът създаде съвет по регионална политика и инфраструктура, на който аз съм член. Там се провеждат интересни дебати, обменяме опит и търсим решения.
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
17.08.2012, 17:46

Начално
Узаконяват къщи край язовири и остъклени тераси

Собствениците на остъклени балкони и на къщи около язовирите ще се окажат големите печеливши от промените в Закона за устройство на територията, които предлага депутатът от ГЕРБ Любен Татарски. Както писа „Преса", шефът на регионалната комисия в парламента иска всички имоти без книжа, построени между 1987 и 31 март 2001 г., които не противоречат на строителните норми, да бъдат обявени за търпими строежи. В тази група ще влязат и терасите, които са „усвоени" до март 2001 г. без съгласието на съседите. По този начин те елегантно ще бъдат узаконени, коментират експерти.
Вчера стана ясно, че Татарски предлага още по-радикална амнистия за незаконните имоти: да се даде едногодишен срок за узаконяване на нередовни строежи, направени до края на юли 2003 г., без да противоречат на нормите. За последно такава 6-месечна амнистия имаше при правителството на Симеон Сакскобургготски, като срокът за узаконяване изтече в началото на 2004 г. При процедурата собствениците трябва да платят еднократно глоба между 1000 и 10 000 лв.
Татарски се мотивира, че няма смисъл да бъдат събаряни строежите без книжа, които не противоречат на нормите, каквито има в цялата страна -основно във вилните (туристическите) зони около градовете, включително край София. Без документи били и цели села в Родопите.
Едногодишната амнистия обаче би се оказала спасение и за абсолютно незаконните строежи около язовирите. Проблемът е, че те са построени на територии, за които не е имало устройствен план. Но за някои райони в последните години бяха изработени планове. Така че ако предложението на Татарски бъде прието, десетки къщи край водоемите ще бъдат узаконени. От миналата година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) погна постройките около язовирите, но много собственици обжалват заповедите в съда и протакат събарянето.
„Нашата идея беше да дадем втори шанс на сградите, но само в урбанизирани територии. Не сме предлагали амнистията да важи за грубите случаи на незаконно строителство около язовирите", коментира Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. Глосов е сред инициаторите на идеята за разширяване обхвата на търпимите строежи.

Преса, 21.07.2012, стр.12
Отговори с цитат
OwnerBG OwnerBG не е онлайн
Аватара на OwnerBG
Мнения: 52
11.04.2011, 10:30

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от 1 Разгледай мнение


Какво да правим с малките незаконности - гаражните клетки, усвоените балкони,нааканите фасади ала саниране?
Ще ги бутаме ли или ще ги узаконяваме?
[/U][/B]
Явно някой се е присетил че може да се съберат още пари от постоянно виновите собственици на имоти.
Бутат подобрения и пристройки по балкони и тераси

Екшън план срещу терасите самоделки готви Столична община. Инспектори започват масови проверки за незаконното строителство в София и по-точно срещу пристроените тераси и дори цели стаи към панелките.
http://www.sobstvenik.com/?p=2467
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
23.10.2010, 14:00

Начално
Основният въпрос е - законите за всички ли са или само за богаташите?Мамка им

Какво да правим с малките незаконности - гаражните клетки, усвоените балкони,нааканите фасади ала саниране?
Ще ги бутаме ли или ще ги узаконяваме?

Гаражите са поставени без правно основание върху общински терен и някои съществуват от десетилетия. В София /около 10000 незаконни гаражни клетки/ важат правилата за застрояване по ЗУТ или по наредбата към чл. 56 ЗУТ. Върху общински терен могат да се поставят/ изграждат, ако са предвидени по ПУП или има издадена виза за проектиране от Главния архитект, одбрени проекти и Разрешение за строеж или поставяне. Ползват се след спечелен търг или конкурс. Съществуващите гаражи са незаконни. Никой кмет на община или район не е създал организация за премахването им, което е престъпно нехайство спрямо другите граждани, които не са имали наглостта да се самовастаняват върху чужд терен. Отговорност носят и фирмите-производители, които най-нахално сами си изработват схеми за разполагането на гаражите и продават "петната" заедно с гаражните клетки. Идват избори, общинските власти не искат скандали, но съществуват и другите избиратели, които са ощетени от беззаконието.

Сега още малко за подобрения по панелите спални и т.н. усвоени балкони, освен , че са незаконно строителство!Всяко пипане по фасада става след изкарване на Разрешение за строеж тук става въпрос и за данъчни нарушения,защото:

- подобрението не е обявено в ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.14 ПО ЗМДТ ЗА ОБЛАГАНЕ С ДАНЪК ВЪРХУ НЕДВИЖМИТЕ ИМОТИ.
-трябва да имат Разрешително за строеж.
-след завършването /усвояването/ им трябва да се изкара Удостоверение за въвеждане в експлоатация или от ДНСК или от общинската архитектурна служба.
-абсолютно е забранено да се превръщат в кухни и да се изкарва парното на балкона без електро проект и без ОВ проект и разрешение от Топлофикация и етажнато собственост!.
-старите балкони около 5 кв.м. не фигурират в нот.актове, сега се увеличават жил.кв.м за едни и остава старото положение за другите , а и едните и другите плащат еднакви данъци и такса смет.Не е честно нали!
- усвояването на балкони е незаконно по действащия ЗУТ,без да се съгласуват съответните проекти.
-отново тарикатите го правят, а коректните не, т.к. не могат да си изкарат строителни документи за извършване на строежа.Да това е строеж по действащото законодателство.Тарикат ли да си или не, още един постоянен въпрос в нашата държава?

А дали е малка загубата сами решете 1 млн. незаконно усвоени балкони по 100 лв. минимална такса прави 100 млн.лв., а ако трябва да се узаконяват срещу такса например от 300 лв.,колко прави това?

Когато говорим за спазване на законите не може да има малка и голяма беззаконност!

Така,че да чакаме хеликоптерите да кацнат по миризливите балкони!После вариантите са два: или се разрушават като незаконно строителство или се плаща глоба например 300 лв. и се узаконяват!!!!
За всички невинни малки незаконности - поравно вина носят и гражданите и Държавата/Общината и сега трябва солидарно да си опростят греховете.Не мислите ли? Отново въпросът за какво ни е администрацията като тя не работи - нито създава нормални закони нито контролира процесите,нито дава решения на създадените и с нейно безучастие казуси от живота? Другото важно нещо е задължителна ревизия на ЗУТ и създаване на нормативи за малките строителни дейности тип панелка!

За последно променено от 1 : 23.10.2010 в 14:05
Отговори с цитат
Kosto Kosto не е онлайн
Аватара на Kosto
Мнения: 973
22.10.2010, 11:18
Местоположение: на брега

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от 1 Разгледай мнение
Амнистия само за имоти и пари които не са от Престъпна дейност!
Вие как сте с малките незаконности?
Разбира се може и да няма амнистия каквато са направили в целия БЯЛ свят ( в най-цивилизованите страни и в Европа и в Америка е правена подобна амнистия!) ...Моралният договор Държавата отдавна не го спазва!
Аз лично съм добре с малките незаконности. Но специално за този тип амнистия аз съм против защото:
1. Навлиза се в порочен кръг в държава в която населението и без това масово няма респект от закона
2. Безобразията в строителството хич не са "малки незаконности", а са станали бит, начин на мислене и най-вече по мащаби са огромни суми, отклонили се в сив сектор, т.е. стимулирали нещо друго, но не и легитимна работа, плащане на данъци етс. По нашенски: безобразията са прекалено големи за да бъдат забравени.
3. И сега мнозина няма да могат да се легитимират, (баба в центъра не винаги има пари) ще се опетлаят в дела и пак озаконеното ще е "минавка", защото другото пак (!) ще си остане и ще стимулира това поведение.
Кога ще има отправна точка за някакъв ред? Ами когато се покаже безкомпромисност, ако и да има много пострадали.
Мое лично мнение, че злоупотребата от рода на: "еди къде си е еди как си" в България процъфтява. Всъщност ние можем за всичко да си намерим оправдание, търсейки из множество по-богати държави от нас различни неща. Но всичко взето заедно ли трябва да се среща у нас? Не всичко правено в Америка, Европа е било удачно за народа им, а камо ли при нашите условия, където липсата на здрава ръка е дефицит? Трябва ли да оправдаем мафията, защото в Италия я има, от Швеция да вземем високите данъци, от Германия скоростта по пътищата и да е пълна лудница, както и е..?
Държавата е натворила бъркотии, но какво са виновни институциите, че масово нотариуси, адвокати, АНИ, строители, купувачи и продавачи (нека обобщим: народът "невинен", но пък тарикат) лъжат за обема на сделката и сумите и спестяват пари, което пък заради ниска събираемост кара държавата да увеличава данъци и да слага пазачи на пазачите етс? Въобще ако човек слуша отстрани ще остане с впечатление: че в институциите са само мошенници, а извън тях само невинни агнета.
Дали ако се декларираха реалните суми, нямаше да има предотвратяване на балона, повече средства в общини и държава за единица застроена площ, повече място по улиците, защото не всичко построено са е "студиа" етс.етс.
И най-накрая: ако държавата може да протака дела както едрите престъпници, съм убеден че една веднага съборена, незаконно построена сграда, ще накара много сериозно да се замислят, които са решили да тръгнат по този път. Да ги мятат по яз. Искър например масово, пък нека да съдят държавата 20 год за запетаята в закона, след като те умишлено са я заобиколили за да строят. Как може да се строи ресторант в резерват , в Натура 2000 етс на брега на Дуранкулашко езеро например? Или да се продава в същата зона къщата на остров на ТИМ? А сега да да се забрани за всички останали, т.е. да не им се пречи?

За последно променено от Kosto : 22.10.2010 в 11:56
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
22.10.2010, 10:29

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Kosto Разгледай мнение
Aмнистия за всичко и за всички! Както тук: http://varna.dir.bg/2010/10/22/news7308482.html

Защо е нужно въобще някой да се съобразява с нещо, като все някога ще го амнистират?
Амнистия само за имоти и пари които не са от Престъпна дейност!
Вие как сте с малките незаконности?
Разбира се може и да няма амнистия каквато са направили в целия БЯЛ свят ( в най-цивилизованите страни и в Европа и в Америка е правена подобна амнистия!) и така държавата за загуби няколко милиарда лева от такава амнистия, ,както и да се случат идващите митинги и стачки за ПАРИ, нека и национализират пенсионните фондове,нека здравната реформа не се случи поради липса на пари и т.н.
Моралният договор Държавата отдавна не го спазва!
Отговори с цитат
Kosto Kosto не е онлайн
Аватара на Kosto
Мнения: 973
22.10.2010, 09:50
Местоположение: на брега

Начално
Aмнистия за всичко и за всички! Както тук: http://varna.dir.bg/2010/10/22/news7308482.html

Защо е нужно въобще някой да се съобразява с нещо, като все някога ще го амнистират?
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
21.10.2010, 12:36

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Ironhorse Разгледай мнение
Първо имотна амнистия не бива и няма да има !
Второ: ЗАконът е бил погазван на три пъти от частните фондове защото не са изпълнили законови изисквания и предишните парламенти са ги облагодетелствали НЕЗАКОННО.

Сега пак питам кой е за съд ?!
Първо - никога не казвай никога!Мъдрост!
После - кой е за съд ли? Държавата е за съд,че подлуди няколко поколения вече с хаотичните и многосмислени закони.У нас няма закон,който да не се е променял десетки пъти в рамките на 2-3 години. каквито са ни законите такива са ни и пенсионните фондове и такава ни е "законността".
Друже, споделете не сте ли си усвоили балкона де, а вашите съседи? От къде предлагате да започнем новия живот отново - национализация ,виновен до доказване на противното от къде, другарю
Отговори с цитат
Ironhorse Ironhorse не е онлайн
Аватара на Ironhorse
Мнения: 352
21.10.2010, 12:27
Местоположение: Пловдив

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от 1 Разгледай мнение
. А моралните въпроси които трябва да си отговорим относно - спазването на законът за задължителното допълнително пенсионно осигуряване?, какво ще излезе,че сме били балъци,че сме спазвали законите ли? Ми отговорете тогава простичко - какъв е смисълът от спазването на каквито и да е закони тогава,след като самите закони могат да се обърнат на 180 градуса!Само имотната амнистия може да влее свежи пари 2-3 млрд.лв. в затъващата ни икономика.Просто.Прозрачно и Прагматично!
Първо имотна амнистия не бива и няма да има !
Второ: ЗАконът е бил погазван на три пъти от частните фондове защото не са изпълнили законови изисквания и предишните парламенти са ги облагодетелствали НЕЗАКОННО.

Сега пак питам кой е за съд ?!
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
21.10.2010, 12:24

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
Наливане в каца без дъно? Не благодаря.
По-добре хората да си получат парите от фондовете още тази година, и без това са на индивидуални партиди. Това е справедливото.
Очевидно тоя тип на пенсионна реформа в България вреди.
Тогава да вливаме и да вЕрваме на НОИ-то! Веднъж вече изиграха нашите родители,защо да не ни изиграят и втори път! Спрях да вярвам на държавата,обичам само родината си и ми е тъжно,че все сме в схеми за облагодетелстване на определени хора и групировки!
Аз Обещавам светло бъдеше на ВСИЧКИ в България само след някакви си 100 години. Всички ще бъдете милионери тогава
Отговори с цитат
jamiemirror jamiemirror не е онлайн
Аватара на jamiemirror
Мнения: 2,490
21.10.2010, 12:12

Начално
Наливане в каца без дъно? Не благодаря.
По-добре хората да си получат парите от фондовете още тази година, и без това са на индивидуални партиди. Това е справедливото.
Очевидно тоя тип на пенсионна реформа в България вреди.
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
21.10.2010, 11:54

Начално
Виждате какво става днес на борсата и ...помислете разумно какво може да направи държавата,което да бъде в пъти по-морално от това да се говори за национализация/кражба на частните пенсионни фондове. А моралните въпроси които трябва да си отговорим относно - спазването на законът за задължителното допълнително пенсионно осигуряване?, какво ще излезе,че сме били балъци,че сме спазвали законите ли? Ми отговорете тогава простичко - какъв е смисълът от спазването на каквито и да е закони тогава,след като самите закони могат да се обърнат на 180 градуса!Само имотната амнистия може да влее свежи пари 2-3 млрд.лв. в затъващата ни икономика.Просто.Прозрачно и Прагматично!
Отговори с цитат
jamiemirror jamiemirror не е онлайн
Аватара на jamiemirror
Мнения: 2,490
20.10.2010, 20:27

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от 1 Разгледай мнение
Да дигна отново темата При толкова незаконно строителство у нас си мисля,че темата става отново актуална. Какво ще се прави с толкова теракубици бетон които трябва да бъдат разрушавани, а какво ще правим ако хеликоптерите кацнат и на милионите незаконно усвоени балкони в цялата страна!? И тях ли ще разрушава кметицата и главния архитект?
А бюджетът може много лесно да се върже с една имотна амнистия и така ще се появят свежи 3-4 млрд.лв. поне Така ще има пари и за лекари и за учители и за детски градини и за почистване на снега през зимата, но се изискват топки за да се признае,че в БГ просто няма семейство, което да няма незаконно строителство или с някакви сиви доходи, и благодарение на политиката на държавата и объркващите закони досега!
Не бъркай амнистия с легализиране на митничарско село, ако обичаш.
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
20.10.2010, 17:03

Начално
Да дигна отново темата При толкова незаконно строителство у нас си мисля,че темата става отново актуална. Какво ще се прави с толкова теракубици бетон които трябва да бъдат разрушавани, а какво ще правим ако хеликоптерите кацнат и на милионите незаконно усвоени балкони в цялата страна!? И тях ли ще разрушава кметицата и главния архитект?
А бюджетът може много лесно да се върже с една имотна амнистия и така ще се появят свежи 3-4 млрд.лв. поне Така ще има пари и за лекари и за учители и за детски градини и за почистване на снега през зимата, но се изискват топки за да се признае,че в БГ просто няма семейство, което да няма незаконно строителство или с някакви сиви доходи, и благодарение на политиката на държавата и объркващите закони досега!

За последно променено от 1 : 20.10.2010 в 17:05
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
09.04.2010, 17:44

Начално
Икономистът Красимир Ангарски предложи да се обяви данъчна амнистия у нас. Това не изисква почти никакви усилия и гарантирано ще донесе сериозен приход в държавата, обясни той преди дни. Става дума за еднократно облагане на доходите и имуществата, за които досега не са платени данъци, след като се даде 6-месечен срок те да бъдат обявени. Който не стори това, тези имоти и доходи да се конфискуват от държавата, предлага Ангарски. Според икономисти, подобен ход може да вкара между 1 и 1,5 млрд. лева в хазната. Доцент доктор Красимир Ангарски е бивш министър по икономическата реформа в служебния кабинет "Софиянски". Бил е изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания и шеф на Столично данъчно управление.

Интервюто с него по темата Цъкни тук
"Може да звучи шокиращо, но съм на мнение, че 50% от държавната администрация може да се съкрати. Та ние сме една малка държава от 7 млн. души.
Това е пътят. Трябва обаче да имаш житейски опит, да си оставал в къщи без пари, за да можеш да реагираш адекватно и да намериш начин, когато ти трябват пари.

това е от друго интервю също с много ценни идеи Цъкни и тук

Дали "Дянков би се влушал в човек който освен знания има и опит от живота???
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
31.03.2010, 11:25

Начално
Т.А.Д. послушах те и смених заглавието на темата!
Сега се казва:

Антикризисна мярка - всички засегнати да са доволни! :-)

Цъкни тук

Ръзсъждавам защо Правителството не може да намери правилното решение за излизане от кризата!
Причината според мен е неправилно поставена от Правителството задача за търсене на подходящи антикризисни мерки, при неправилно поставена задача, няма как да има правилни решения .
Първо според мен трябва да си отговорим на какви условия трябва да отговарят антикризисните мерки кого ще ползват и после да решим задачата.
В моята задача си задавам условието - да намерим такива антикризисни мерки от които да са доволни всички.Как? Като търсиме проблеми (създавани от държавата и гражданите едновременно) отлагани във времето, решими по начин удоволетворяващ всички засегнати страни!
Ползвал съм и предложения на участници тук, които вече написаха мнения по темата.
Дали не се сещата и вие за подобни проблеми които могат да се разрешат сега благодарение и на Кризата?
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
30.03.2010, 11:23

Начално
"Правителството вече се отказа от идеята си да натовари държавните служители с плащането на осигуровки.

Очакванията са допълнителните приходи в бюджета да дойдат от постъпленията от приватизация, продажбата на въглеродни емисии, облагането на оборота на застрахователните дружества и на доходите от хазартни игри, намаляването на разходите за държавната администрация".
==================================

Подобни допълнителни приходи изопщо не са гарантирани, а като срок на постъпване - най-рано януари 2011!
Чудя се след като "експерти" са предлагали данък "лукс" без да си направят елементарни сметки и най-важното без да са наясно,че самата организация на събирането на подобен данък ще доведе до увеличаване на администрацията и до увеличаване на разходите на тази организация,без изопщо да е сигурно,че ще съберат нещо - защото богатите елементарно биха си прехвърлили имотите, колите и яхтите на фирми или просто биха ги регистрирали в чужбина.
И пак както става винаги до сега най-потърпевши ще са обикновените хора. Това го пиша за да покажа,що за експерти и умни глави взимат решенията в държавата.
Подобно е положението и на "бързата" приватизация на пакетите акции,които ще се предлагат на борсата - преди това обаче тези дружества трябва да имат одобрени проспекти,да са публични и да са листвани на борсата.
Подобно е и положението с продажбата на въглеродни емисии :-)
България не може да разчита и на приходи от продажба на въглеродни емисии по Протокола от Киото като бърза мярка за запълване на бюджетния дефицит. Една от причините е, че парламентът още не е започнал разглеждането на поправките в Закона за околната среда и водите, с които тази търговия ще стане възможна.

Дори и след обнародването на законовите промени схемата няма да бъде задействана, докато не се приеме специална наредба, в която да се опише какви точно проекти може да се финансират с приходите от продажба на въглеродните емисии.
Средствата, които постъпят у нас от продажба на неизползвани квоти на въглероден диоксид, ще може да се използват само за проекти, които водят до намаляване на парниковите газове. Не се допуска директно постъпване на средства в държавния бюджет, а парите се управляват от Националния доверителен екофонд.

Същите тези експерти , които не могат да смятат и да пишат методологии, които дори не знаят за какво става въпрос, днес трябва да преценят и изберат точно какви мерки да приложат и да ни изведат от Кризата!
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
29.03.2010, 10:20

Начално
Изпращам Ви една усмивка, която е много сериозна, това срещнах по форумите от дедо Либен и ми хареса,че простичко ни обяснява, защо всички сме грешни :-)

Е как няма да има нарушения като има един милион закончета и директивки - кой хуманоид може да спазва всичките глупости които са измислени от "гениалните" ни депутати и чиновници - аз сигурно всеки ден както си живея нормално и ходя по улицата и дишам въздух или работя, нарушавам поне два три закона не защото искам, а защото всичко е абсурдно.

Това е в подкрепа на моята убеденост , че със сигурност има потенциал да се амнистират стотици хиляди обекти, забуксували в законовия Батак и тресавища на корупцията!
Успешна седмица и дай боже Господ да даде акъл и мъдрост на нашите управляващи :-)
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
28.03.2010, 15:33

Начално
В Севлиево кметът е намерил начин да увеличи приходите в общината. Има идея за финансовите държавни експерти, какво може и трябва да направи държавата със закон или Министерско постановление по отношение на сгради/обекти/пристройки без акт 16 и усвоени балкони , които са без каквито и да са протести и са търпими, но без документи.

Канят собствениците на незаконни гаражи да ги декларират

Със заповед на кмета на Севлиево Йордан Стойков започва уведомяване на собствениците на незаконни гаражи, павилиони и други подобни конструкции, монтирани върху общинска земя.

Това ще става по два начина - чрез местните медии и със залепяне на обявления върху всички незаконно поставени обекти, с които притежателите се канят в Община Севлиево да заявят собствеността си. Това трябва да стане в срок до един месец от влизане в сила на заповедта, т.е. от датата, на която гражданите са информирани за наличието на този нормативен документ.

Веднага, след като бъдат уведомени за заповедта, хората, претендиращи собственост, трябва да се явят в местната администрация, за да декларират собствеността си върху преместваемите незаконни обекти. Това трябва да стане в срок от един месец от уведомяването. От датата на декларирането на собствеността за притежателите на такива съоръжения започва да тече нов едномесечен срок, в който трябва да заплатят необходимото обезщетение. Неговият размер се определя в зависимост от площта на незаконно поставените гаражи и конструкции от момента.

Обектите на собствениците, които не са декларирали своето право в предвидения срок, както и на тези които декларират правото си, но не са заплатили обезщетение, ще бъдат премахвани по реда на Закона за устройство на територията.
...............................
Държавата не иска или не вижда за сега как да увеличи приходите си с поне 1млрд лева, до кога ли? :-)
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
28.03.2010, 14:23

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от T.A.D.
Извинявам се ! Бях се запалил от един друг пост и продължих тук... рядко ми се случва - не прочетох всичко отначало, но може би трябва и промяна в заглавието, че е малко като на "любимите" ми 'вестници'. Обаче,грешката е моя - сорка отново. Отнася се за публикацията с цитат по-горе (не, че не е истина, просто не е за тази тема) !
ТАД благодаря ти,че си коригирал твоето неприемане на посочената от мен мярка.
Благодаря ти и,че си си признал,че не си прочел предварително какво съм предложил, а си действал машинално. Това е цивилизованото поведение.За съжаление в нашето правителство и т.н. тристранка липсва цивилизованост, а само популизъм .

Надявам се,че и управляващите ще се коригират по същия начин и ще търсят антикризисни-мерки, които ще са приемливи и за гражданите и за държавата (едновременно ще разрешават техни проблеми) без да засягат бизнеса и без да обслужват лидерите на профсъюзите. На държавата и трябват бързи пари, а такива могат да дойдат от приватизация,от намаляване на чиновниците и амнистия на пари и имоти (да не повтарям какви).:-)
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
27.03.2010, 17:53

Начално
Уважаеми философи,
вижте какви споразумения са направили днес на тристранката!
И за какви суми става на въпрос! Тези хора имитират работа!
Много прозрачно личи,че се връща червената петолъчка на партийния дом,която ще бъде поставена и на Парламента!
Като временна мярка се предлага връщане на стария коефициент от 1,1 за авансовите вноски по корпоративния данък. В момента той е единица. Промяната по отношение на авансовите вноски се очаква да донесе 50 млн. лв. в бюджета.
Участниците в Тристранния съвет са се споразумели и за двойно намаление на процента на нормативно признатите разходи при облагане с данък общ доход, ефектът от което ще е 32 млн. лева. Сега процентът е 10.
. Относно т. нар. икономическа ваканция, като мярка за пазара на труда, участниците са се споразумели тя да се използва след изчерпването на всички други възможности.
Освен това ако един работник бъде съкратен, след като е бил в неплатен отпуск или на непълно работно време, да получава обезщетение така, както би го получавал, ако е работил на пълно работно време, са се споразумели участниците в съвета.
VENSEREMOS !:-)
Отговори с цитат
1 1 не е онлайн
Аватара на 1
Мнения: 102
26.03.2010, 10:54

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от T.A.D.
Каква амнистия бе? Експпроприация и съд бе, мислите си, че като накупихте имоти и си заключихте мръсно изкараните кинти? Па и нагли на всичкото отгоре! Като гледам как се дърпат за държавните заменки и се чудят какви "оправдания" да съчинят пред ЕК - много помия има замесена и още не могат да осъзнаят Истината. Гражданско общество липсва!

ТАД, жалко е когато хората дори не четат какво сe предлага, а реагират първосигнално! И думата амнистия и думата имоти първосигнално все звучи лошо :-)

За теб ще повторя,какво съм написал на първа страница,прочети го първо и после коментирай!
"Говоря за имоти, които се експлоатират , но нямат крайните документи - акт16 , Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Говоря за имоти , които си имат строителни книжа, проекти, протоколи, но поради многократно коментирани причини са спряли документално узаконяването си.Има хиляди жилищни блокове,които от 10-12 години се експлоатират,но нямат акт16 и са си на общи електромери,водомери и не плащат данъци и такси. Не говоря за имоти, които са спорни,които са в чужди земи,на пясъците,за които има жалби,водят се дела и т.н.Такива имоти да не подлежат на подобно узаконяване"

Хубавото е обаче,че има и други хора като Николай Стайков, които са чувствителни по темата - все по-грозна София и България, ето какво казва:
Така десетилетия наред не се решава проблемът с незаконните гаражи, чийто брой е толкова голям, че ако собствениците им регистрират партия, ще спечелят местните избори и ще си ги узаконят. Ако пък собствениците на неправомерно остъклени и "усвоени" балкони на апартаменти (които дължат глоби за развалянето на фасадите на собствените си сгради) решат да регистрират свое гражданско движение, ще спечелят не само местните, но сигурно и националните избори. . И всички тези проблеми съществуват именно заради това мълчаливо единодушие между община и граждани, или поне едно сериозно мнозинство от последните.

Подобни мълчаливи съгласия за неспазване на правилата има още много - паркирането по тротоарите, боклуците, рекламните табели, лепенето на некролози и реклами извън определените места, незаконните сергии и маси. За всичко това се чака администрацията да реши проблема. За разлика от всички останали автори на идеи за по-добра София аз не мисля, че тя е виновна, поне не изцяло. За да има силна администрация, трябва да има ясно и силно мнозинство от граждани, което първо определя и после следи за спазването на правилата. А такова просто липсва.

За да избягаме от теоретичното и да нагазим в конкретното, нека да изброим примерни проблеми, за които всеки софиянец, по моето скромно мнение, би трябвало да се произнесе. Започваме от незаконните гаражи – събаряне, узаконяване или узаконяване на пазарна цена?

Продължаваме с незаконните промени по фасадите на сградите (остъклявания, усвояване на тераси и т.н.) – узаконяване, узаконяване с глоба или събаряне?

Друг въпрос, по който никога не е имало дискусия, но е основна причина за все по-грозните фасади на софийските сгради - санирането на апартаменти на парче (както е сега) или на цялата сграда едновремено?

Паркирането в центъра – чрез разширяване на синя зона, по-високи данъци в центъра или ограничаване на старите автомобили без катализатори?

Още един много важен въпрос за софиянци - трябва ли да бъдат премахнати привилегиите на висшите държавници в движението по софийските улици?

Старите и опасни постройки - принудителен ремонт за сметка на собствениците, събаряне или ненамеса?
.................................................. .................................................. ...
Време е самите граждани да предложат работещи механизми за премахването на тези язви и аз за това предлагам да се направи имотна амнистия на имоти които се експлоатират , но нямат крайните документи - акт16 , Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Говоря за имоти , които си имат строителни книжа, проекти, протоколи, но поради многократно коментирани причини са спряли документално узаконяването си.
Не говоря за имоти, които са спорни,които са в чужди земи,на пясъците,за които има жалби,водят се дела и т.н. Такива имоти да не подлежат на подобно узаконяване
"

Тази мярка ще бъде в полза и на държава и на обикновените хора. Кажете друга подобна мярка - за сега на хоризонта се задават ново увеличение на ДДС, на здравните осигуровки, на минималната работна заплата - все по-прокризисни мерки!
Отговори с цитат
T.A.D. T.A.D. не е онлайн
Аватара на T.A.D.
Мнения: 738
25.03.2010, 17:19

Начално
Извинявам се ! Бях се запалил от един друг пост и продължих тук... рядко ми се случва - не прочетох всичко отначало, но може би трябва и промяна в заглавието, че е малко като на "любимите" ми 'вестници'. Обаче,грешката е моя - сорка отново. Отнася се за публикацията с цитат по-горе (не, че не е истина, просто не е за тази тема) !
Отговори с цитат
 
Нов отговор

Принадлежности на темата Търси в тази тема
Търси в тази тема:

Подробно търсене

Прескачане на форум

  Последно мнение  Тема Брой мнения  
16.10.2016 09:13 Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните 772
14.10.2016 09:48 Започна ли световна икономическа криза? 556
08.10.2016 08:44 Узаконената кражба от Сребърния фонд 370
08.10.2016 08:27 Икономика и Финанси на България - Обща Дискусия 7
02.10.2016 12:07 Колко са на държавната софра? - 769 100 души 868

Всички времена са по ГМТ +2.Времето сега е 01:44.