Скандалните Универсални Пенсионни Фондове - Форум Инвестор.БГ
Неделя, 23 Октомври 2016
България Свят Имоти Коментари Борса Forex Технологии Видео Style Автомобили Клуб Investor
 
Контролен панел Съобщения Потребители Блогове Търси
Pa Pa Pa Pa не е онлайн
Аватара на Pa Pa
Мнения: 438
04.08.2011, 21:11

Начално
КФН публикува данните си към 30.06.2011 за състоянието на частната пенсионна система. Фокуса ми естествено е върху задължителните фондове само, защото там е отнето изконното право на избор на осигурените и насила им се натрапва едно инвестиционно решение. През второто тримесечие пенсионните компании продължиха да работят в пълна липса на конкуренция при задължителните фондове и да налагат максималните възможни такси за дейността си, както през последните 10 години. Нито КФН, нито КЗК, нито парламентът взеха отношение по въпроса (за пореден път)...

КФН и пенсионният бранш продължиха да публикуват естествено избирателни данни, които да маскират реалното катастрофално положение, та се налага ние осигурените сами да дъвчим планини от числа, за да видим истината, а именно:

За УПФ - брутни вноски от осигурени лица за периода 04.2002 - 06.2011 - 3 186 891 хил. лв., изплатени към осигурени и наследници за периода - 5 846 хил. лв., натрупани средства към 06.2011 - 3 261 481 хил. лв. Т.е. "професионалното" управление е донесло доход от едва 80.44 милиона лева. За разглеждания период средните активи на УПФ са били малко над 1 милиард лева или доходност за периода - около 7.96% . На годишна база това прави - 0.832% Тотална подигравка с населението! Добре, че инфлацията за периода леко намалява до 5.177% на годишна база спрямо предишните данни, та ОБЕДНЯВАНЕТО на осигурените лица е останало стабилно около 4.35% на годишна база. Забележете - такси начислени върху УПФ от 2003 година до 06.2011 са 262.4 милиона лева!!!!!!!!

За ППФ - приемаме, че за второто тримесечие на 2011 година не е имало значими плащания по параграф 4 от ПЗР на КСО и данните изглеждат по следния начин:
брутни вноски от осигурени лица за периода 06.2001 - 06.2011 - 609 154 хил. лв., изплатени към осигурени и наследници за периода и пар. 4 към НОИ - 228 259 хил. лв., натрупани средства към 06.2011 - 441 285 хил. лв. Т.е. "професионалното" управление е донесло доход от около 60.39 милиона лева. За разглеждания период средните активи на ППФ са били около 274.38 милиона лева или доходност за периода - около 21.97% . На годишна база това прави - 1.99% По добре от УПФ, но не достатъчно! Тук инфлацията за историческия периода също леко намалява до 5.66% на годишна база спрямо предишните данни, та ОБЕДНЯВАНЕТО на осигурените лица е останало стабилно около 3.66% на годишна база. Забележете - такси начислени върху ППФ за целия период са вече над 60 милиона лева!!!!!!!! Почти колкото дохода от "професионално" управление. Сега става ли ви ясно защо ППФ е обречено да е фиаско?

Естествено въпросите си стоят:

1. До КФН - Кога ще вземете мерки за катастрофалното състояние? Няма ли да намалите таксите и комисионните административно? Вече се гледаха промени в КСО през месец Юли и там нямаше и помен? До кога?

2. До президента, до парламента на Република България - защо сега има отстъпление от идеята ППФ да поеме ранното пенсиониране и сега се налага тезата за съвместно плащане с НОИ? Не разбирате ли, че ППФ е ненужен посредник, който само прибира такси (над 60 милиона лева) и намалява покупателната стойност на парите на осигурените вредейки на тях и на държавата? Също така, в никой случай не вдигайте брутната вноска за УПФ от 5% до 7% от осигурителния доход на осигурените...това няма да осигури по-достойна пенсия! Ще осигури единствено вреда за държавата, повече такси за компанията и повече средства на осигурените, които да бъдат оставени на произвола, за да намалява тяхната покупателна стойност с 4.35% на годишна база. Старо правило от химията и физиката е, че като смесите две бутилки с 3%-тов разтвор на кислородна вода, няма да получите 6%-тов разтвор!

3. До Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване - какви са ви критериите за "най-добро" дружество на годината? Как е възможно компания с влезнало в сила наказателно постановление по член 126 от КСО да спечели тази награда? Публикувайте си критериите и методите на избор, защото будите недоумение!

До всички граждани - вие нямата много избор, защото той ви е отнет посредством КСО. Но ви е останал 1 избор, а именно коя компания да се грижи за партидите ви. Избирайте внимателно! Електронният регистър на КФН е направен за вас. Ако една компания има влезнало в сила наказателно постановление по член 126 от КСО, то това означава, че тя не се грижи за вашите пари с грижата на добър търговец. Не позволявайте това! Глоба от 20 000 - 30 000 лева не е достатъчна да ви защити, но вие можете се защитите. Проверете в електронния регистър на КФН и ако вашата компания е наказвана по член 126 от КСО, подайте веднага заявление за се преместите в компания, която е лоялна към клиентите си! Грижете са за пенсията си, доколкото може - ваше право е!

За последно променено от Pa Pa : 04.08.2011 в 21:37
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
31.07.2011, 20:07

Начално
Стоя си аз и си гледам спортни новини по БТВ, днес 31.07.2011:

http://www.btv.bg/videos/sport/sport...1072011_g.html

И някъде към 5-тата- 6-тата минута, пууууф....ПОК "Доверие" АД спонсорирало голф турнир от веригата Про-Ам на Блек Сий Рама

Паднах от дивана....та се хванах и прочетох малко:

http://www.blacksearama.com/news_sin...p?pid=1&nid=21

ПОК "Доверие" спонсорирало най-големия такъв турнир някога провеждан в България!

Добре, де...питам се аз, при положение, че ППФ не може да плати една пенсия на хората, та държавата покрива масрафа, при положение, че УПФ и ППФ са събрали стотици милиони лева такси и комисионни от осигурените лица, на какво отгоре се харчат така пари, които не носят полза на никой? Не е ли това проява на много лош вкус?! Нещо повече, това си е просто безобразие!

Не е ли крайно време да им се клъцнат малко крилцата на тези компании и нормативно да се намалят тези колосални такси и комисионни? В крайна сметка данните от КФН показват, че ние - населението осигурено в тези фондове, обедняваме с над 4% на годишна база, а ние с таксите, които плащаме от нашите партиди си спонсорираме голф турнири? А пенсии ще взимаме ли, или ще чакаме на държавата да спасява и УПФ след някоя друга година?

Виждали сме, как Алианц спонсорира подобни турнири на същата локация, ама те поне имат банка, застрахователи, лизинг, освен пенсионната компания...поне от кумова срама еквивалентно Виена Иншуранс Груп можеха да са спонсори на това събитие в този случай...или те може би не знаят за този разход, който намалява потенциалната им печалба и дивидент?!

Също така, би било любопитно да се види от публичните имотни регистри дали определени фирмички притежават в Блек Сий Рама вилички и в крайна сметка дали няма някакви лични интереси от това спонсорство?!

За последно променено от knowitall : 31.07.2011 в 20:14
Отговори с цитат
pehlivan pehlivan не е онлайн
Аватара на pehlivan
Мнения: 15
29.07.2011, 08:34

Начално
От страницата на КФН:
"На свое заседание от 27.07.2011 г. КФН прие Наредба за изискванията към възнагражденията в застрахователите, в презастрахователите и в здравноосигурителните дружества.

Наредба урежда въпроси, приети за важни и регламентирани в правото на Европейския съюз. Въвеждат се изисквания относно приемане на политика за възнагражденията на ключовите позиции в застрахователите, презастрахователите и здравноосигурителните дружества. Също така се определят принципни изисквания към формирането на различните eлементи на възнагражденията, като например фиксираното възнаграждение и различните видове допълнителни бонуси и стимули. Необходимо е приемането от дружествата на прозрачни правила за получаване на бонуси и допълнителни възнаграждения.

Всички тези мерки са насочени към намаляване на вероятността ключовите позиции в дружествата да организират дейността на дружеството, така че необосновано да го излагат на рискове, с цел реализиране но по-високи доходи за самите себе си. Търси се подходящ баланс между интересите и стабилността на самото дружество и рисковия апетит на ключовите фигури в него."

Интересно е, защо за пенсионните компании не се приема аналогична наредба. Или да приемем, че грижата на добрия търговец е безценна?
Отговори с цитат
suniverse suniverse не е онлайн
Аватара на suniverse
Мнения: 640
27.07.2011, 11:21

Начално
Бъдещето на частните пенсионни фондове – по модела на осигурителния принос
__________________
Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Отговори с цитат
stoinokunev stoinokunev не е онлайн
Аватара на stoinokunev
Мнения: 101
26.07.2011, 12:51

Начално Повече и по-честна конкуренция
Всъщност, трябва да се ревизира моделът, а не да се вкарват нови административни ограничения (или облекчения). Таксите не се намаляват с въвеждане на лимити или бариери, а с конкуренция и алтернативи за по-добра доходност.
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
26.07.2011, 09:16

Начално
Така, днес с огромна изненада установявам, че ПОК "Доверие" АД не е единствената пенсионна компания, която е злоупотребила с доверието на осигурените лица като не е спазвала принципите на надеждност, ликвидност, доходност и диверсификация и не е действала в интерес на осигурените лица.

Оказва се, че и ПОД "Алианц България" АД има влезнало в сила наказателно постановление номер Р-10-102 по член 126 от КСО от Юни 2009 и влезнало в сила на 18.01.2010 г.

Какво излиза - данните от КФН след внимателен анализ показват, че пенсионните компании са прибрали над 300 милиона лева такси и комисионни, а са довели до ОТРИЦАТЕТЕЛЕН РЕАЛЕН ДОХОД или ОБЕДНЯВАНЕ на осигурените лица с 4% на годишна база. В допълнение - двете най-големи пенсионни компании са санкционирани за действия, които показват липсата на грижата на добър търговец и противоречат на интереса на осигурените лица?

Какво се случва? Това е огромен незапомнен скандал!

За последно променено от knowitall : 26.07.2011 в 09:27
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
25.07.2011, 10:34

Начално
Ето го поредния триумф на частното задължително пенсионно осигуряване. Наречен е Ален Мак:


(Умолявам модераторите да не трият линка)

Ок, изтриха единия линк - а този може ли?:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=976525

Интересното , че тези около 4.5 милиона евро или 9 милиона лева стоят акто актив в балансите на УПФ и ППФ и влияят на калкулацията за доходност Т.е. ако се направи реална оценка, резултатът става още по-трагичен от тези -4% на годишна база реална доходност. А то не е само това.....

Няма смисъл да се споменава основния купувач на тази емисия и кой я доведе до пазара....интересното е, че офшорната ситуация там е отпреди облигацията да излезне, но сега става проблем

За последно променено от knowitall : 25.07.2011 в 14:22
Отговори с цитат
Minavast Minavast не е онлайн
Аватара на Minavast
Мнения: 1,979
25.07.2011, 09:46
Местоположение: BG

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
Не си прав!Не е без работа - плащат му да плюе по фондовете
Опияняват се от цинизма си само държавни чиновници с ....недъзи..
Човека нагледно показва че пари ,Държавно отнети,се управляват с грижата на недобър стопанин.И пенциите увисват да ги дотираме с нови данъци. :confusedКое не е ясно?
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
25.07.2011, 09:36

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
Не си прав!Не е без работа - плащат му да плюе по фондовете
Погледни малко цифри, посмятай малко и тогава говори. Не знам защо когато една истина започне да изплува, веднага се почват лични нападки към някои хора, които се опитват да я покажат...да не би да е поради липса на аргументи?

Аз не знам откъде идват калкулациите на suniverse, ама виж моите са единствено базирани върху данни, които гордо стоят в раздел "Статистика" в сайта ана КФН
Отговори с цитат
onufri onufri не е онлайн
Аватара на onufri
Мнения: 1,308
25.07.2011, 09:29

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
Човек без работа...
Не си прав!Не е без работа - плащат му да плюе по фондовете
__________________
Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
25.07.2011, 09:05

Начално
Без работа са тези, които ходят да протестират срещу мобилни оператори, топлофикации, ски писти и какви ли не други неща

А данните в Комисията за финансов надзор са си налични. Просто не са систематизирани и обобщени. Но всеки интересуващ се може да сметне.

Пенсионните компании са прибрали над 300 милиона лева от такси и комисионни от УПФ и ППФ, а пък като се вземат предвид всички тези такси и се направи опит да се сметне истинска реална доходност на база брутните вноски на гражданите си излиза -4% на годишна база.

Те пенсионните компании с измислените си доходности дето публикуват, които изобщо НЕ взимат предвид 5% такса вноска не могат да надвият инфлацията....а пък реалната ситуация е тотална катастрофа.

Но иначе Мтел и ЧЕЗ са ни виновни
Отговори с цитат
SEBULBA SEBULBA не е онлайн
Аватара на SEBULBA
Мнения: 3,635
25.07.2011, 08:55

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
Луд умора няма...
Човек без работа...
Отговори с цитат
Fiscalist Fiscalist не е онлайн
Аватара на Fiscalist
Мнения: 4,820
25.07.2011, 08:52

Начално
Луд умора няма...
Отговори с цитат
suniverse suniverse не е онлайн
Аватара на suniverse
Мнения: 640
25.07.2011, 07:13

Начално Реалните доходности
А реалните доходности на УПФ и ППФ са както следва:

Към март 2011 УПФ съвкупно, измерено по стойността на парите във времето през май 2011
и за всички осигурени лица: реална загуба от 415,2 милиона лева или 11,7%

Към декември 2010 ППФ съвкупно, измерено по стойността на парите във времето през май 2011
и за всички осигурени лица: реална загуба от 191,6 милиона лева или 25,5%
__________________
Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

За последно променено от suniverse : 25.07.2011 в 07:15
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
22.07.2011, 06:57

Начално
Ето и данните от КФН относно ППФ. Тук бе много сложно, защото се оказа, че плащанията по параграф 4 от ПЗР на КСО представляват един вид професионална браншова тайна – може би има защо да са тайна, тъй като те показват безсмислието на ППФ като схема. ППФ не е направен да може някога да осигури достойна пенсия на хората, а да бъде един посредник между хората и държавата, който единствено прибира колосални такси и комисионни.

Но все пак - http://www.fsc.bg/Statistika-i-analizi-bg-216 :

Брутни вноски от осигурени лица от началото Юни 2001 година до Март 2011 година:
594 838 хиляди лева

Изплатени средства – Март 2011 – 106 858 хиляди лева, 2001-2011 година на наследници и осигурени лица - 11 199 хиляди лева, и прословутия параграф 4 2000-2010 година – 109 400 хиляди лева (благодарности на г-жа Митрева за разкриване на тази тайна
http://www.bnews.bg/article-23767 (моля модераторите - не трийте линка)

Натрупани средства към Март 2011 година
430 029 хиляди лева

Какво ни казва това – добавена стойност за осигурените лица от професионално управление 62 648 хиляди лева.

Ако приемем, че средно за периода (на база месечни данни от КФН) активите на ППФ са били 270 657 хиляди лева, то ИСТИНСКАТА ДОХОДНОСТ постигната от тези фондове е едва 23.15% за цяло десетилетие или мижави 2.14% на годишна база!

Познатият вече калкулатор на НСИ
http://www.nsi.bg/files/Cpi_Calc/NSI...tility_xsl.xml
Показва ШОКИРАЩИ 75.5% инфлация от 06.2001 година до 03.2011 година – или 5.89% на годишна база.

Т.е. „високо професионалното” управление е довело до обедняване на осигурените в ППФ лица с 3.75% на годишна база. Това е пълна катастрофа.

Едновременно с това – пенсионните компании са прибрали над 57 милиона лева от колосални такси и комисионни, а са добавили стойност от малко над 62 милиона стойност.

Макар и леко по-благоприятни от УПФ, тези резултати остават СКАНДАЛНИ! Те показват защо ППФ никога не е бил и никога няма да бъде работеща схема. Тя е създадена да е в ущърб на лицата и на държавата и в полза единствено на акционерите и мениджърите на пенсионни компании.

Излиза, че при двете задължителни частни схеми, тези компании са прибрали над 300 милиона лева от такси и комисионни, а са довели до реално обедняване на осигурените лица с над 4% на годишна база. Това е кощунство, недопустимо, нелепо.

Необяснимо е, защо КФН продължава да публикува измислени данни за „доходност” при положение, че именно тази комисия-регулатор разполага и поддържа истинските данни.

Необяснимо е и желанието на определени мениджъри да имат претенции за лидерство и морално стожерство в нашето общество при такива катастрофални резултати. Необяснимо е също, защо когато липсата на грижа на добър търговец се наказва, това остава в тайна за обществото като цяло. Гражданите ИМАТ ПРАВО да знаят що за мениджър и пенсионна компания стоят срещу тях, за да си говорят спокойно в бъдеще време, с който и да е било.

Време е за действия, за радикални законодателни промени, за незабавно значително намаление в колосалните такси и комисионни. Време да се оцени надежността на цялата система, както и на отделни компании – да не се правят компромиси с нищо...!

За последно променено от knowitall : 22.07.2011 в 09:43
Отговори с цитат
Minavast Minavast не е онлайн
Аватара на Minavast
Мнения: 1,979
21.07.2011, 11:02
Местоположение: BG

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от bigpetka Разгледай мнение
Мисля, че част от решението би било да се въведат мултифондовете. Ако не част от решението то би било добро начало. Аз лично бих искал да мога да си избирам стратегията в която всеки месец ми постъпват вноските.
Спасението от инфлацията е държавническа грижа,и за това с закон или "мултифонд",ти пречи да мърдаш.-кое е предимството на "дестилация на отчети"-те продукт не създават
Отговори с цитат
bigpetka bigpetka не е онлайн
Аватара на bigpetka
Мнения: 501
21.07.2011, 10:40
Местоположение: София

Начално
Мисля, че част от решението би било да се въведат мултифондовете. Ако не част от решението то би било добро начало. Аз лично бих искал да мога да си избирам стратегията в която всеки месец ми постъпват вноските.
__________________
Мненията ми не са препоръка за търговия с финансови инструменти!
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
21.07.2011, 08:50

Начално
Внимание, по данни от същите доклади на КФН за дейността по допълнително пенсионно осигуряване.

Има данни за прибраните такси и комисионни само от 2003 година до март 2011 година - 9-те месеца на 2002 липсват.

Но и така данните са СКАНДАЛНИ!

Значи, добавена стойност за осигурените в УПФ лица от професионално управление на фондовете за периода април 2002 г. - март 2011 година:

89.4 милиона лева

(както обясних това е разликата между брутни вноски за периода и натрупани средства към март 2011)

Прибрани такси и комисионни от УПФ в периода 2003 година до март 2011 г. чрез закон отнемащ свободния избор на гражданите:

245.6 милиона лева

Ето как частните пенсионни компании се грижат за интереса на осигурените лица. Ето това е професионалния стандарт, който те спазват. А това, че инфлацията яде натрупванията на лицата със скорост 4.4% на година, никой не го интересува. Такси и комисионни трябва да се прибират.

Сами вижте разликата между двете цифри и си правете изводите какви пенсии можем да очакваме.

Това наистина е скандално.

За последно променено от knowitall : 21.07.2011 в 08:57
Отговори с цитат
ravnovesie ravnovesie не е онлайн
Аватара на ravnovesie
Заслужил
инвеститор
Мнения: 22,542
21.07.2011, 08:37

Начално
При висока инфлация, каквото има в България през последните 10 години, от както са създадени ПФ, е почти невъзможно ПФ да я бият. По една проста причина имат 70% от портфейла си в депозити и ДЦК, а те са почти винаги с отрицателна реална доходност. С едно изключение 2009-2010 година. През всички останали години ДЦК и депозитите всъщност носят реални загуби. Просто това са интересите и на държавата и на банките и не вярвам да се промени и в бъдеще.

Какво се получава при средна реална доходност от около -3% от депозити и ДЦК, то останалите 30% в акции трябва да носят 15% средно за да бъде на 0 реално инвестицията. Е да но 15% средно е почти напълно невъзможно да се направи от развити пазари на акции за 10 години. Което означава че за да са на 0 ПФ трябва да влагат в развиващи се пазари. Но там проблема е че както доходността е по-висока, така и загубите са доста по-големи. А никой ПФ не иска все пак да реализира номинални загуби.

Така стимулите им всъщност се превръщат не в това да имат реална доходност над нулата. А да имат номинална доходност над 0. Което обаче е в пряко противоречие с интересите на самите осигурени - чиито интереси би трябвало да са ПФ да им носи реална доходност след пенсиониране. И като се съчетаят тези факти с високите им такси при вход и до някъде за управление и крайния резултат е напълно възможно да се получи номинално отрицателен за вложителите в ПФ. Т.е. преведени пари, към натрупани пари да са на -

За съжаление всички тези проблеми са заложени в самата идея за ПФ. Те няма как да правят реална положителна доходност, без да рискуват да направят и значителна номинална загуба, като инвестират тежко в пазара на акции. А това никой регулатор с акъла си няма да допусне, просто защото заплашва оцеляването на пенсионерите.

Колкото и да е крайно единствения изход от това е да се даде избор на самите осигуряващи се как да спестяват за пенсия. Т.е. не само риска за парите им да се прехвърля на тях - както е в момента, но и отговорността за решенията.
Отговори с цитат
knowitall knowitall не е онлайн
Аватара на knowitall
Мнения: 179
20.07.2011, 20:50

Начално
Предвид скорошната публикация в Дневник и последвалата дискусия под статията:

Най-любезно моля модераторите на форума да не трият линка:

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/07...dove_pada/?p=0

В сайта КФН се публикуват доклади за резултатите от дейността по допълнително пенсионно осигуряване на тримесечна база. В тези доклади се публикуват данни за брутните постъпления и за нетната стойност на активите за всеки месец.

http://www.fsc.bg/Statistika-i-analizi-bg-216

След доста труд, една предварителна сметка за цялата система УПФ (без да се фокусираме върху отделни компании) показва следното:

Брутни постъпления от вноски за периода от създаването на УПФ Април 2002 до Март 2011:
3 025 413 хиляди лева

Натрупани средства в УПФ към Март 2011 година:
3 109 790 хиляди лева

Плащанията към лица и наследници по данни на КФН за периода на съществуване са 5 050 хиляди лева.

Какво излиза - добавена стойност от управление след като се приспаднат колосалните такси и комисионни прибирани от пенсионните компании - 89 427 хиляди лева

Допълнително ще сметна таксите и комисионните на пенсионните компании прибрани от вноските и партидите на осигурените лица, но те вероятно превишават значително "добавената стойност"

Това е скандал, може би най-големия обществен скандал в новото време на България. Ако пресметнем, че средно нетните активи (по месечни данни) на УПФ са били около 949 милиона лева за разглеждания период, то истинския доход за осигурените лица е 9.42% за целия период на съществуване на УПФ или около 1% на годишна база.

Инфлацията за периода Април 2002 - Март 2011 според калкулатора на НСИ:

http://www.nsi.bg/files/Cpi_Calc/NSI...tility_xsl.xml

е шокиращи 60.6%!!!!
или 5.405% на годишна база

Данните са публични и могат да се проверят. Тези данни са скандални и поставят огромни въпросителни относно управлението и състоятелността на частната пенсионна система в България.

Трябва да бъде предизвикан публичен дебат за реформа в тази система, за да стане тя надеждна и гарант за бъдещето на милиони български граждани. Ако УПФ върви по тази траектория, то провалът може да е огромен и да засенчи този провал, на който сега ставаме свидетели при ППФ.

Възможни първи стъпки са намаление на такса от всяка вноска от 5% на 2% и намаление на годишната такса върху активите от 1% на 0.6%. Премахване на всякакви такси и комисионни, срокове и други ограничения върху СВОБОДНИЯ ИЗБОР на гражданите при ИНФОРМИРАН ИЗБОР на пенсионна компания.

Тези резултат провокират и много питания към КФН, данните за "доходност" публикувани там, защо истината е толкова различна и какво КФН разбира под "грижата на добър търговец". Смятам, че тези данни налагат влезли в сила актове по член 126 от КСО, а именно липсата на грижа на добрия търговец, да бъдат публично достояние и широко прокламирани, за да могат гражданите да правят ИНФОРМИРАН ИЗБОР относно надеждността на пенсионната компания и да упражняват свободно правата си на ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ.

Съвсем естествено тези данни ще бъдат допълвани и за ППФ и ДПФ, както и ще бъдат допълнени със сметки относно размера на колосалните такси и комисионни прибрани от пенсионните компании.
Отговори с цитат
Cave Man Cave Man не е онлайн
Аватара на Cave Man
Мнения: 417
17.05.2011, 05:54

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
Като си 10 години тук джролю, кажи кой стои за "Виенна иншуърънс груп"? Давам ти всякакви жокери-обади се на сульо, 50/50, както и помощ от публиката.
Няма значение кой стои зад Виена Иншуранс груп - важното е, че УПФ представлява законорегламентирано одрусване на 3 милиона човека всеки божи месец. И няма мърдане. Пенсионните дружества си цакат 5% от всяка вноска и 1% от активите година след година. Ееех, че сладко - няма нужда да си мръднеш пръста и те заливат едни мангизи, няма нужда да се конкурираш, да се бориш за клиента - те без това 75% нямат представа какво е УПФ и в кой фонд са им парите. Ти представяш ли си какво дране пада всяка година? Най-странното е, че няма как да ги хванеш за картел На нас българите Мтел и Глобул ни виновни, а че пенсионните копмании ни смъкват по 70-80 милиона на година от такси?!
Отговори с цитат
LANDLORD 31 LANDLORD 31 не е онлайн
Аватара на LANDLORD 31
Заслужил
инвеститор
Мнения: 5,646
16.05.2011, 21:42
Местоположение: с. Сривльово, общ. Влогарово

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
10-Години чета глупости и от скоро не издържах.Почнах да правя опити за някакъв диалог,ама не нестава.Толкова .....айде ще си спестя епитетите за "любимите" ми "съфорумци" има тук,че с лопата да ги ринеш пак няма къде да ги изринеш.
Като си 10 години тук джролю, кажи кой стои за "Виенна иншуърънс груп"? Давам ти всякакви жокери-обади се на сульо, 50/50, както и помощ от публиката.
Отговори с цитат
SPEKO SPEKO не е онлайн
Аватара на SPEKO
Мнения: 1,598
30.03.2011, 11:04

Начално
Споко, след 10-15 месеца тези фондове ще бъдат национализирани!!!!!!!!!
Отговори с цитат
p0lki p0lki не е онлайн
Аватара на p0lki
Мнения: 1,091
30.03.2011, 00:54

Начално
продължение от предния пост
Цитат:
Пенсионният фонд на енергийния бос Христо Ковачки - "Топлина", е 6-и по доходност през 2009 г. - плюс 7.76%. Тогава фондът оперира с едва 15 млн. лв. За разлика от всички останали компании той инвестира близо 69% от активите в един от най-консервативните инструменти - български ДЦК. За сравнение - "Доверие" инвестира 0% от активите си в този инструмент, а "Алианц" - 2%. Другата основна част от средствата на "Топлина" - 22%, са в банкови депозити. Минимални суми са влагани в акции на компании на родната борса ("Монбат", "Софарма", "Енемона", "Благоевград БТ", "Неохим" и др.), в колективни инвестиционни схеми и в корпоративни облигации ("Метизи" АД, "Обединена млечна компания").

Най-младата компания на осигурителния пазар - "Пенсионно-осигурителен институт" (ПОИ), е с лиценз от 2008 г. и затова през 2009 г. нейният универсален фонд е работил с нищожните за този бизнес 2.4 млн. лв. Няма почти никакво разнообразие в инвестициите му - 1.1 млн. лв. от средствата са вложени в родни ДЦК, 0.6 млн. лв. - в банкови депозити, а 0.5 млн. лв. са били на каса или по разплащателни сметки.

---------------------------------------

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

----------------------------------
има и някои таблици след статията
Отговори с цитат
p0lki p0lki не е онлайн
Аватара на p0lki
Мнения: 1,091
30.03.2011, 00:51

Начално
Цитат:
Къде пенсионните фондове инвестират парите ни?

Най-масовите пенсионни фондове - универсалните, са управлявали почти 3 млрд. лв. към края на 2010 г., сочат данните на Комисията за финансов надзор (КФН). Това са спестяванията за старини на три милиона българи, родени след 1959 г. и работещи в трета категория труд. Доколко тези хора ще получат прилични пенсии, зависи от много неща, сред които и от това как се управляват парите им. Защото близо половината от пенсията на днешните младежи един ден ще идва от лихвите, които са се натрупали върху техните пенсионни вноски в продължение на около 40 години. Затова, ако човек не е доволен от това как фондът управлява парите му, по-добре да го смени.

Доходността на универсалните частни фондове за периода 2002-2009 г. е средно 5.85%, става ясно от данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Важно е обаче да се отбележи, че през тези 8 години спестяванията на хората за старини реално нито са се стопили, нито са се увеличили. По една проста причина - инфлацията за периода е средно 5.9%. Неслучайно, за да не стресне хората, Комисията за финансов надзор миналата година не посмя да обяви реалната доходност на фондовете - лихвата, от която е извадена инфлацията, и отложи публикацията чак за 2015 г. И без обобщените данни на надзора обаче е ясно, че

реалната лихва върху спестяванията за пенсия на българина клони към нула

Истината е, че в първите години от работата си - от 2002 до 2004 г., пенсионните фондове отчитаха много добра доходност - 10-11% при средна инфлация около 4%. През 2005 и 2006 г. имаше известен спад докъм 7-8% при инфлация 6.5%. През 2007 г., когато в световен план се надуваха огромни финансови балони, доходността на родните фондове очаквано експлодира до 15-16%, но и инфлацията стигна рекордните 12.5%. През 2008 г. обаче на борсите настана тотален срив, който за пръв път доведе до отрицателна годишна доходност, и в резултат спестяванията на хората се стопиха с 20-25% при инфлация 7.8%. Възстановяването на доходността започна през 2009 г., когато се реализира средна лихва в размер на 8% при ценови индекс в размер на едва 0.6%. През 2010 г. положителната тенденция продължи, но с по-скромни темпове. Фондовете излязоха на плюс средно с около 5% при инфлация 4.5%.

Доходността на фондовете изцяло зависи от това

как се управляват гонещите вече 3 млрд. лв. активи

По закон има сериозни ограничения къде могат да се инвестират пенсионните спестявания - целта е парите да отиват в по-малко рискови ценни книжа и в компании и държави с доказано висок кредитен рейтинг. Секторът отдавна настоява за повече свобода в това отношение, за да се осигури по-голяма доходност, но от друга страна, точно ограниченията спасиха спестяванията на хората от по-голям крах в кризата. Защото ако парите във фондовете се стопиха с 20-25%, то вложенията в акции на компаниите от родния борсов индекс SOFIX се изпариха на 60-70%.

Огромната част от парите на универсалните фондове - средно между 40 и 60%, отиват в по-нискорискови книжа - облигации, които носят по-малки печалби в добри години, но и по-малки загуби в лоши, става ясно от сравнение на портфейлите на 9-те универсални пенсионни фонда на пазара за 2009 г. В акции и дялове, които са по-рискови и съответно - по-печеливши и губещи, фондовете влагат между 3 и 30% от парите, поверени им от хората.

Всеки четвърти лев пък се държи в банка

Най-добра доходност през 2009 г. е постигнала най-дребната компания на пазара - "Бъдеще". Тя е умножила парите на бъдещите пенсионери със завидните 14.09%. Дружеството, което е наследник на ДЗИ, се държи от десетина компании с родни и чужди собственици, повечето от които имат интереси в недвижимите имоти. Универсалният фонд на дружеството през 2009 г. управлява едва 38 млн. лв., което е скромно на фона на огромните активи на големите играчи на пазара. Близо 29% от тези пари са отишли за облигации. В български ДЦК са вложени 3.2 млн. лв. В корпоративни облигации, търгувани на родната борса, са инвестирани 3.5 млн. лв. Те са отишли основно в курортното дружество "Св. Св. Константин и Елена", в строителната компания "Балканстрой", в пловдивския телекомуникационен оператор "Ай Ти Ди Нетуърк", в "Бросс холдинг", който е доставчик на продукти и технологии за химическата и фармакологичната промишленост и др. 3.9 млн. лв. са инвестирани в облигации на чужди компании - унгарската компания за добив и търговия с нефт и газ Hungarian Oil and Gas, в компанията за управление на имоти Dubai Holding Commercial Operations, а също и в македонски ДЦК. Вложенията на родната борса на фонда са в акции на част от традиционните блу чипове - "Оловно-цинков комплекс", "Каолин", "Юрий Гагарин", "Холдинг Пътища" и т. н. През 2010 г. обаче компанията не успя да повтори рекордната си доходност и застана в средата на класацията с лихва около +4.3%

Най-голям успех през 2009 г. бележи най-големият фонд на пазара

- "Доверие", който е успял да умножи огромните си активи - 802 млн. лв., с доходност от 9.05%. Около 38% от тези пари са вложени в облигации, става ясно от отчетите на компанията. Интересното е, че тя не е вложила нито лев в български ДЦК. За сметка на това 108 млн. лв. са отишли в държавни ценни книжа на Германия, Белгия и Дания, а още около 4% от активите - в Македония и Хърватия. Компанията е давала заеми и на общини - Дупница, Попово, Саксония, Букурещ и Варшава. Към 117 млн. лв. са отишли в корпоративни облигации, например в "Алианц Лизинг", компанията за производство на плодови и зеленчукови сокове "Флорина", в строителните дружества "България Платинум груп", "Артекс инженеринг" и др. В акции на компании на родната борса "Доверие" е инвестирала 46 млн. лв., например в "Софарма", в производителя на акумулатори "Монбат", в "К. К. Албена", в компанията за бои и лакове "Оргахим" и т. н. Повече пари - 53 млн. лв., са насочени към различни колективни инвестиционни схеми. Извън страната "Доверие" е насочила 38 млн. лв. за акции в комуникационния гигант "Сименс", в банките Банко Сантандер и "Креди Агрикол", в енергийните дружества "Роял дъч шел", "Ени спа", в производителя на питиета "Перно Ришар" и др.

В Топ 3 по доходност през 2009 г. попада и фондът на "Съгласие", който е успял да постигне 8.64% за една година. Компанията е сред големите на пазара и управлява в УПФ 259 млн. лв. Тя е част от икономическата империя "Химимпорт" и неслучайно много от инвестициите на фонда са в компании, свързани с холдинга - например "Зърнени храни", Параходство "Българско речно плаване", "Холдинг Варна", "Св. Св. Константин и Елена" и др. Близо 50% от активите на фонда - 127 млн. лв., са вложени по-консервативно - в облигации. Например 33 млн. лв. са отишли в български ДЦК и още 15 млн. лв. - на Румъния, Словения, Литва, в датската Данске банк и др. 30 млн. лв. пък са инвестирани в облигации на компании, търгувани на чужди борси - "Петрол", Хърватска банка за възстановяване и развитие, ОТП Банк, "Загребски холдинг" и т. н. Компанията е влагала в акции и дялове само в България. Сумата е 56 млн. лв. "Химимпорт" до неотдавна държеше още два от пенсионните фондове - "ЦКБ Сила" и "ЛУКойл Гарант", но в началото на м. г. второто дружество се вля в "ЦКБ Сила". През 2009 г. универсалният фонд на "ЦКБ Сила" е управлявал 96 млн. лв., но е предпоследен по доходност с постигнатите 7.02%. Повече от половината от парите са вложени в облигации - основно в ДЦК и в корпоративни облигации у нас и в чужбина. За акции и дялове на родната борса са отишли 12 млн. лв.

Вторият по големина фонд на родния пазар - "Алианц", с управляваните от него 467 млн. лв.

е в дъното на класацията по доходност през 2009 г.

- едва 6.72%. 58% от парите са вложени в облигации - основно в първокласни германски ДЦК (147 млн. лв.). Корпоративните облигации също са били насочени предимно навън - 56 млн. лв. са инвестирани в компании като "Кока-кола", "Комерцбанк", "Рабобанк" и т. н. 38 млн. лв. пък са вложени в родни фирми, сред които "Аутобохемия", "Спектър нет", "TBI Кредит", "Евролийз ауто", "Енемона" и т. н. За колективни инвестиционни схеми навън "Алианц" е отделил 48 млн. лв., а за акции на родната борса - 22 млн. лв., вложени предимно в блу чиповете.

Другите два фонда, които са част от транснационални финансови групи, са ING и "ДСК Родина". Универсалният фонд на ING управлява 219 млн. лв. през 2009 г., но по доходност е на седмо място от общо девет - плюс 7.49%. По-големи суми фондът е инвестирал в ценни книжа на чужди държави и банки (52 млн. лв.) - Германия, Данске банк, "Кредитанщалт фюр Видерауфбау", в корпоративни облигации на дружества на чужди борси (38 млн. лв.) - Банк ъф Америка, "Даймлер Крайслер", "Голдмън Сакс", "Крафтфудс", "Метро", "Рабобанк", "Телеком Италия" и др. В акции на родната борса са вложени 16 млн. лв., в колективни инвестиционни схеми - 12 млн. лв.

"ДСК Родина", която е част от унгарската "ОТП груп", е пета по доходност през 2009 г. - плюс 7.93%. Фондът оперира със 195 млн. лв., от които 47 млн. лв. са в банкови депозити, 23 млн. лв. в облигации на родни компании, 21 млн. лв. - на чужди, 22 млн. лв. - в ценни книжа, издадени от Европейската инвестиционна банка, 8 млн. лв. - в акции на родната борса и т. н.
.
Отговори с цитат
 
Нов отговор

Принадлежности на темата Търси в тази тема
Търси в тази тема:

Подробно търсене

Прескачане на форум

  Последно мнение  Тема Брой мнения  
08.10.2016 10:41 ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ 2616
28.09.2016 18:14 Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“ 6618
25.07.2016 00:04 Лоши застрахователи - Добри застрахователи 98
08.07.2016 11:19 Самоосигуряване? 9
13.05.2016 23:46 ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ 29

Всички времена са по ГМТ +2.Времето сега е 19:51.