Новини | Финанси | Спорт | Лайфстайл | Коли | Запознанства | Музика | Снимки | Туризъм | Каталог | Блог | Работа | Здраве | Тийн
Четвъртък, 02 Септември 2010
Начало България Свят Имоти Коментари Борса Forex Комуникации Обучение Видео Style

Съобщения Потребители Блогове
Публични компании

ТБ Първа инвестиционна банка (5F4 / FIB)

Нов отговор Всички теми » Публични компании
  Автор  Отговори
Преглед на профила
Отговори с цитат
24.08.2010, 23:36
Само с 2 годишно закъснение.
Преглед на профила
Отговори с цитат
23.08.2010, 15:41
ПИБ пуска нов ипотечен кредит за малкия и среден бизнес. Супер кредит дава достъп до парични средства за инвестиционни или оборотни нужди.
Голямо улеснение е възможността кредитът да се ползва в режим на овърдрафт за срок до 12 месеца. През този период обслужването на задължението става при по-ниска лихва, от 8,5% на годишна база, като фирмите сами преценяват дали да погасяват от главницата на кредита, или да внасят единствено дължимата лихва. Той дава възможност на предприемачите през първата година да генерират достатъчно приходи от новата инвестиция и след това да започнат да обслужват главницата.
Предимствата на този кредитен продукт са, че кредитополучателите сами определят кога и каква част от задълженията си да погасяват през периода на овърдрафт без такси, като в същото време имат възможност да използват отново погасената част от кредита.
Преглед на профила
Отговори с цитат
20.08.2010, 16:30
"Първа инвестиционна" влиза в бизнеса със здравно осигуряване

2.1% е пазарният дял на "Прайм хелт" в сегмента

Първа инвестиционна банка (ПИБ), чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, е придобила 2% от капитала на "Здравноосигурителна каса Прайм хелт". Това стана ясно от съобщение на кредитната институция вчера.

От ПИБ заявиха още, че при следващо увеличение на капитала на здравноосигурителното дружество, който в момента е 2 млн. лв., банката има опция да запише такъв брой акции, който да й даде правата на мажоритарен акционер.

Конкретен времеви хоризонт за изпълнението не беше съобщен. "Текат преговори между собствениците в това отношение. Все още не може да обявя конкретна дата", коментира д-р Спас Спасков, изпълнителен директор на "Прайм хелт" и бивш изпълнителен директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов".

Според Спасков включването на голяма финансова институция като ПИБ ще окаже благоприятен. "Дейността ни се развива. Бяхме сред последните на пазара, сега сме по средата", заяви още д-р директорът на здравната компания.

"Здравноосигурителна каса Прайм хелт" държи малко над 2% от пазара на частното здавно осигуряване - 11-та позиция от общо 20 играчи на пазара. За първите пет месеца на годината приходите й са малко под половин милион лева. Основни акционери в дружеството досега бяха "Прайм хелт", притежаващо 90% от капитала, Спас Спасков и Пламен Китанов с по 5%.

Собственик на "Прайм хелт" АД с 99.9% от капитала е Дора Праматарова. Не стана ясно обаче кой от досегашните акционери е намалил дела си за сметка на сделката с ПИБ. Здравното дружество е с едностепенна система на управление, като в съвета на директорите влизат Спас Спасков – председател на СД и изпълнителен директор, Дора Праматарова – член на съвета на директорите, и Галина Ангелска – също член на съвета на директорите.

Пазарът на доброволно здравно осигуряване в България продължава да расте. Според последните данни на Комисията за финансов надзор премиите в сектора към края на май са достигнали 21.6 млн. лв., а изплащаните обезщетения са 3.77 млн. лв.

Контролираният от фармацевтичната компания "Софарма" фонд "Медико-21" заема първо място с 21% дял. Предишният първи - "България-Здраве" на Инвестбанк, е на втора позиция с 14.7%, а "Дженерали закрила", който дълги години беше водещ в сектора, е на трето място с 13.5% от премиите в сектора.
Преглед на профила
Отговори с цитат
12.08.2010, 17:56
"Първа инвестиционна" влиза в бизнеса със здравно осигуряване
От Чавдар Първанов, в-к Дневник

2.1% е пазарният дял на "Прайм хелт" в сегмента

Първа инвестиционна банка (ПИБ), чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, е придобила 2% от капитала на "Здравноосигурителна каса Прайм хелт". Това стана ясно от съобщение на кредитната институция вчера.

От ПИБ заявиха още, че при следващо увеличение на капитала на здравноосигурителното дружество, който в момента е 2 млн. лв., банката има опция да запише такъв брой акции, който да й даде правата на мажоритарен акционер.

Конкретен времеви хоризонт за изпълнението не беше съобщен. "Текат преговори между собствениците в това отношение. Все още не може да обявя конкретна дата", коментира д-р Спас Спасков, изпълнителен директор на "Прайм хелт" и бивш изпълнителен директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов".

Според Спасков включването на голяма финансова институция като ПИБ ще окаже благоприятен. "Дейността ни се развива. Бяхме сред последните на пазара, сега сме по средата", заяви още д-р директорът на здравната компания.

"Здравноосигурителна каса Прайм хелт" държи малко над 2% от пазара на частното здавно осигуряване - 11-та позиция от общо 20 играчи на пазара. За първите пет месеца на годината приходите й са малко под половин милион лева. Основни акционери в дружеството досега бяха "Прайм хелт", притежаващо 90% от капитала, Спас Спасков и Пламен Китанов с по 5%.

Собственик на "Прайм хелт" АД с 99.9% от капитала е Дора Праматарова. Не стана ясно обаче кой от досегашните акционери е намалил дела си за сметка на сделката с ПИБ. Здравното дружество е с едностепенна система на управление, като в съвета на директорите влизат Спас Спасков – председател на СД и изпълнителен директор, Дора Праматарова – член на съвета на директорите, и Галина Ангелска – също член на съвета на директорите.

Пазарът на доброволно здравно осигуряване в България продължава да расте. Според последните данни на Комисията за финансов надзор премиите в сектора към края на май са достигнали 21.6 млн. лв., а изплащаните обезщетения са 3.77 млн. лв.

Контролираният от фармацевтичната компания "Софарма" фонд "Медико-21" заема първо място с 21% дял. Предишният първи - "България-Здраве" на Инвестбанк, е на втора позиция с 14.7%, а "Дженерали закрила", който дълги години беше водещ в сектора, е на трето място с 13.5% от премиите в сектора.
Отговори с цитат
12.08.2010, 00:05
INSIDER-A написа:
Каква е тази "ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ПРАЙМ ХЕЛТ” АД, на която ПИБ ще и става мажоритар?

http://www.x3news.com/displayNovina.jsp?formid=44264
напиши Дора Праматарова ..............
Преглед на профила
Отговори с цитат
11.08.2010, 23:52
Каква е тази "ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ПРАЙМ ХЕЛТ” АД, на която ПИБ ще и става мажоритар?

http://www.x3news.com/displayNovina.jsp?formid=44264
Отговори с цитат
04.08.2010, 23:34
Еее, някой чакат акции по 10-20 ст.
Та нека си чакат
Преглед на профила
Отговори с цитат
04.08.2010, 10:42
За съжаление няма да има за всички , само за по пъргавите .
Преглед на профила
Отговори с цитат
04.08.2010, 10:38
Дали ще има за всички?

Hakkinen написа:
Само не се блъскайте
Отговори с цитат
04.08.2010, 10:30
Само не се блъскайте
Отговори с цитат
01.08.2010, 21:53
Нещо да кажете за отчета?
Отговори с цитат
01.08.2010, 00:14
Valuator написа:
Верно е че всеки може да има финансови интереси, но, за разлика от хедж-фондовете, повечето от пазарните играчи, по съвест или по задължение се придържат към определни етични принципи и норми. Покупката на атрактивни кредити на ниска цена (или каквито и да е други атрактивни distressed assets) може да е много печелившо начинание, но организираното стресиране на активите за стимулиране на тяхната продажба би било прекалено безогледно гонене на един частен финансов интерес в сериозен разрез с много други частни и обществени интереси. Миналата година видяхме опит за една такава игра, сега май пак започва да намирисва.
Аз не мисля, че хедж фондовете или шорт селърите са причината за сегашното състояние на пазара. Да, тях най-много обичат да ги обвиняват, но обикновенно фирмите сами са си виновни до къде са се докарали и искат сега ако може да не ги наказват за ексцесиите им преди с ниски цени на акциите.
Имаше така на главната страница на фирмата за недвижими имоти Имофинанц предупреждение към акционерите да се обадели на борсовия си посредник и да забранят акциите им да бъдат давани на фондове на бороу за шортване.
Въобще ако може в добрите години акциите ти да растат, а пък в лошите да не падат и да няма шортове.
Преглед на профила
Отговори с цитат
30.07.2010, 16:56
bertram написа:
+1
а можеше да ги плюя нон стоп, както правят други колеги.

успех
Интереса клати феса, въпроса е кой има по-голям интерес, според мен хората с парите и кеша към момента.
Отговори с цитат
30.07.2010, 15:35
Valuator написа:
Да, верно е че всеки има финансов интерес, но, за разлика от хедж-фондовете, повечето от пазарните играчи, по съвест или по задължение се придържат към определни етични принципи и норми. Покупката на атрактивни кредити на ниска цена (или каквито и да е други атрактивни distressed assets) може да е много печелившо начинание, но организираното стресиране на активите за стимулиране на тяхната продажба би било прекалено безогледно гонене на един частен финансов интерес в сериозен разрез с много други частни и обществени интереси. Миналата година видяхме опит за една такава игра, сега май пак започва да намирисва.
+1
миналата година направих доста добра врътка тук. В момента нямам акции, но ги следя с интерес. Това не значи, че трябва да натискаме акцията с определен тип коментари. Имам позиции в които пакета ми е на 1/2 от плана, но пиша позитивно защо съм си купил и ще продължавам да си купувам акции.... а можеше да ги плюя нон стоп, както правят други колеги.

успех
Отговори с цитат
30.07.2010, 15:30
Верно е че всеки може да има финансови интереси, но, за разлика от хедж-фондовете, повечето от пазарните играчи, по съвест или по задължение се придържат към определни етични принципи и норми. Покупката на атрактивни кредити на ниска цена (или каквито и да е други атрактивни distressed assets) може да е много печелившо начинание, но организираното стресиране на активите за стимулиране на тяхната продажба би било прекалено безогледно гонене на един частен финансов интерес в сериозен разрез с много други частни и обществени интереси. Миналата година видяхме опит за една такава игра, сега май пак започва да намирисва.

EquityPrivate написа:
Всеки има някакъв финансов интерес. Моят е инвестицията в кредити на ниска цена, които смятам, че не са толкова лоши и имат потенциал....

За последно променено от Valuator : 30.07.2010 в 15:35
Преглед на профила
Отговори с цитат
30.07.2010, 14:12
walter.lee, а на мен една жена на женския пазар ми каза, че май 2008 играхме тази игра......
Преглед на профила
Отговори с цитат
30.07.2010, 13:14     Заглавие: Дубай
EquityPrivate написа:
Ами всъщност не съм разговарял с управител на никакъв клон.
Много от тези кредити са синдикирани на други банки и така знам как, какво и срещу какво е давано и защо сега не се изплаща и какви провизии има съответно в баланса на кредитора. Просто в България като включиш в далаверата повече от една банка, все едно си я пуснал тази информация по радиото.
... без пряка връзка ... някой в един момент, малко преди м. май 2008 г., бил инвестирал приятна сума в проект в Дубай, който след това нямал успешно развитие...
Преглед на профила
Отговори с цитат
30.07.2010, 00:33
EquityPrivate написа:
Всеки има някакъв финансов интерес. Моят е инвестицията в кредити на ниска цена, които смятам, че не са толкова лоши и имат потенциал. Противоположно на мен стоят хората инвестирали в акции на банки, защото тях сегашното положение ги устройва.
Иначе нямам обяснение защо някой би извадил от нафталина NoLand, чийто мнения за банките ценя като много професионални, но пък който не беше писал от една година.
Equity,вярно не съм писал повече от година, но чета от време на време.Просто ми стана скучно, а и имам много работа. Нивото на форума падна много. Просто е излишно да се хабя с приказки тук. А и борсата не ме вълнува в момента, въпреки че държа някои акции, включително и ПИБски. И да те светна в БГ няма синдикирани заеми към местни кредитополучатели, освен Домейн Бояр, не заблуждавай непросветените. За всички е ясно, че БГ банките не искат да си делят печалбите и риска. Предпочитат да го правят с чужди банки, защото ги е страх от конкуренцията. БГ обичай - нищо ново. Сещам се за още един местен синдикат сега като се замислих, но няма значение.
Отговори с цитат
29.07.2010, 20:30
Dio написа:
Според мен някъде (по някои райони или клонове, говоря общо а не конкретно за тази или онази банка,) закъсалите кредити може би стигат и 30 %. Кура беше споменал 20-25%, възможно е по клонове да има и 30 и 15 (средно 22,5 като пример), не мисля, че ги е пресолил много, имайки предвид, че е разговарял с някой управник от съответен клон. Но наистина проблема не е за пренебрегване
Ами всъщност не съм разговарял с управител на никакъв клон.
Много от тези кредити са синдикирани на други банки и така знам как, какво и срещу какво е давано и защо сега не се изплаща и какви провизии има съответно в баланса на кредитора. Просто в България като включиш в далаверата повече от една банка, все едно си я пуснал тази информация по радиото.
Преглед на профила
Отговори с цитат
29.07.2010, 19:47
daskal написа:
On the left side there is nothing right and on the right side there is nothing left.

Балами сме ние, че им вярваме на банките .... и на БНБ. Въпросите, които Equity повдига, въобще не са за пренебрегване. Малко ги е пресолил нещата, но може би за да е по-убедителен.
Според мен някъде (по някои райони или клонове, говоря общо а не конкретно за тази или онази банка,) закъсалите кредити може би стигат и 30 %. Кура беше споменал 20-25%, възможно е по клонове да има и 30 и 15 (средно 22,5 като пример), не мисля, че ги е пресолил много, имайки предвид, че е разговарял с някой управник от съответен клон. Но наистина проблема не е за пренебрегване
Преглед на профила
Отговори с цитат
29.07.2010, 19:24
EquityPrivate написа:
Всеки има някакъв финансов интерес. Моят е инвестицията в кредити на ниска цена, които смятам, че не са толкова лоши и имат потенциал. Противоположно на мен стоят хората инвестирали в акции на банки, защото тях сегашното положение ги устройва.
Иначе нямам обяснение защо някой би извадил от нафталина NoLand, чийто мнения за банките ценя като много професионални, но пък който не беше писал от една година.
Как инвестираш в такива кредити?
Преглед на профила
Отговори с цитат
29.07.2010, 14:15
Valuator написа:
Всеки гледа това, което иска да види. За мен постингите на Private са пример за професионален, но субективен прочит и тенденциозен коментар на финансовите отчети и переспективите - досега винаги в посока на усилване на тренда при съответната акция (справка - Монбат, Каолин, Софарма). Но не може да се отрече, че е компетентен, има нюх и вероятно успява "да остриже яйцата".
Преглед на профила
Отговори с цитат
29.07.2010, 14:15
Valuator написа:
Всеки гледа това, което иска да види. За мен постингите на Private са пример за професионален, но субективен прочит и тенденциозен коментар на финансовите отчети и переспективите .... Но не може да се отрече, че е компетентен, има нюх и вероятно успява "да остриже яйцата".
+1
И аз с интерес чета постовете му
Преглед на профила
Отговори с цитат
29.07.2010, 13:05
Всеки гледа това, което иска да види. За мен постингите на Private са пример за професионален, но субективен прочит и тенденциозен коментар на финансовите отчети и переспективите - досега винаги в посока на усилване на тренда при съответната акция (справка - Монбат, Каолин, Софарма). Но не може да се отрече, че е компетентен, има нюх и вероятно успява "да остриже яйцата".
Нов отговор Всички теми » Публични компании
Покажи теми от други форуми  

Нюзлетъри RSS новини Мобилна версия Вход Cobos SMS котировки Валутен калкулатор