Молба за помощ относно наследство на имот - Форум Инвестор.БГ
Събота, 22 Октомври 2016
България Свят Имоти Коментари Борса Forex Технологии Видео Style Автомобили Клуб Investor
 
Контролен панел Съобщения Потребители Блогове Търси
k12 k12 не е онлайн
Аватара на k12
Мнения: 1
18.04.2007, 14:41

Начално
Почетох въпросът ти и не се сдържах (нали съм адвокат :-)).
Намери си адвокат и то по-бързо. Ако става въпрос за незаявени земеделски зами, то срокът е до 12 май 2007 (ако не се лъжа).
Ако става въпрос за други имоти - става много по-различно.
За земеделските земи най-общо:
1.) Намираш инфо какви земи е притежавал твоя (или в случая на баща ти) наследодател. За съжаление няма регистър относно това. Емлячният регистър съдържа такава информация, но тя не е пълна - там не са отразени много от имотите, понякога части от него са изгубени или унищожени и т.н.
2.) Осигуряваш съответните доказателства (съгласно ЗСПЗЗ и ПП) относно, това, че наследодателят е бил собственик към минал момент на имотите и съответно те са му били отнати.
3.) вадиш едно удостоверение то ОСЗГ относно това, че имотите не са заявени.
4.) завеждаш иск по чл. 11, ал. 2 от ЗСПЗЗ пред съответния РС за установяване правото на възстановяване. Фактически ЗСПЗЗ с последните си промени ограничи възможността за предявяване на такъв иск до 12 май.
5.) след евентуално положително решение започваш същинската процедура по реституция пред ОСЗГ...
6.) и т.н.
Изводът е - НАМЕРИ СИ АДВОКАТ И ТО БЪРЗО! Преди това не прави нищо сам! Може да зарадваш роднините с едно неочаквано наследство. Не мисли, че работата е лесна и ще се справиш сам. Сам най-малко ще скъсаш значително количество нерви и ще изгубиш много време. И внимаваай много с адвоката... Много са лъжливи понякога, понякога са некомпетентни, а понякога и двете...
Бих се радвал да ти помогна, но предполагам, че имотите не са в София или в района. Все пак можеш да ми пишеш един мейл.
В правото е като в трейдинга - от страни изглежда лесно, ама иначе...
Но помислете - логично е! И ние адвокатите требва да ядеме нещо...
Отговори с цитат
plamenG plamenG не е онлайн
Аватара на plamenG
Мнения: 25
18.04.2007, 09:00

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Krank
Благодаря много за съветите. Искам да попитам само има ли някъде регистър където може да се провери какви точно и колко имоти е притежавал човека, тъй като проблема е че не се знаят точно колко са земите
общинската комисия по земеделие и гори дали на собственик Х се водят земи или ако се добереш до емлячните регистри там също може да пише нещо. Другия вариант е съд с ЖИВИ очевидци за това че наследодателя ти и неговото семейство са протежавали и обработвали съответната земя

Съвет към всички имащи подобен проблем .ХОРАТА С МНОГО ПАРИ НЕ СПЯТ те намират тези земи много лесно. За справка много от тях наемат на работа бивши служители на поземлената комисия които знаят наизуст всички непотърсени земи и ги "оправят" в своя полза.

Доста често служителите не дават информация...
Отговори с цитат
lond2001 lond2001 не е онлайн
Аватара на lond2001
Мнения: 286
18.04.2007, 08:51
Местоположение: Шумен

Начално
Понеже и аз имам подобен проблем, а нямам много свободно време-земите са в Севлиевският балкан, а аз живея в Шумен и не съм сигурен даже и да отида до там дали за един ден ще оправя всичко, че въпроса ми е няма ли фирми или адвокати, които да движат всичко вместо теб срещу заплащане естествено.
Отговори с цитат
Krank Krank не е онлайн
Аватара на Krank
Мнения: 289
18.04.2007, 08:04

Начално
Благодаря много за съветите. Искам да попитам само има ли някъде регистър където може да се провери какви точно и колко имоти е притежавал човека, тъй като проблема е че не се знаят точно колко са земите
Отговори с цитат
plamenG plamenG не е онлайн
Аватара на plamenG
Мнения: 25
18.04.2007, 06:59

Начално
До колкото си спомням мисля че средата или края на май е последния срок за непотърсени земи, след което губиш право на тях и се одържавяват. Свържи се с другите наследници може някой от тях да е "намерил" имотите и да има уведомителни писма и скици от поземлената комисия, ако има такива не се притеснявай за Май, но се притеснявай за другата поправка на закона която не знам кога ще я приемат но със сигурност неразделена и проблемна земя ще се удържавява. Провери в общинската служба по земеделие и гори. Изкарай удостоверение за наследници първо... Успех
Отговори с цитат
T.A.D. T.A.D. не е онлайн
Аватара на T.A.D.
Мнения: 738
18.04.2007, 06:52

Начално
Май срока изтича, но звънни в Мин-во Рег. Развитие и Благоустройство или в Общината, защото важно беше да се подаде молба до определен срок..., а после ще доказваш.. Колко хора "доказаха" така национализирани имоти... Не че оспорвам твойто право... МНОГО се нагушиха, после променяха Закони..., но ти побързай да провериш в някоя официална институция как стои въпросът.
Отговори с цитат
Krank Krank не е онлайн
Аватара на Krank
Мнения: 289
16.04.2007, 20:56

Начално Молба за помощ относно наследство на имот
Здравейте колеги,
оказа се че имам роднина който е притежавал значително количество земи преди национализацията. Роднината е починал и моят баща се пада един от наследниците. Проблемът обаче е че никой от наследниците няма нотариални актове или някаква информация какви имоти е притежавал преживе този мой роднина. Така че ще помоля хората които са запознати или са се сблъсквали с подобен казус, да ме упътят къде бих могъл да направя справка за имотите и какъв им е настоящия статут, тъй като от акции що годе разбирам но в тази област съм гола вода.

Предварително благодаря на всички които биха се отзовали на молбата ми
Отговори с цитат
 
Нов отговор

Принадлежности на темата Търси в тази тема
Търси в тази тема:

Подробно търсене

Прескачане на форум

  Последно мнение  Тема Брой мнения  
21.10.2016 23:50 Home2U America 6
21.10.2016 22:28 Покупка на "панелка" - струва ли си? 623
21.10.2016 21:12 Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти? 12591
21.10.2016 20:53 Адванс Терафонд АДСИЦ (6A6 / ATERA) 10477
21.10.2016 19:10 Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF) 4264

Всички времена са по ГМТ +2.Времето сега е 05:28.