Петък, 22 Август 2014
България Свят Имоти Коментари Борса Forex Технологии Обучение Видео Style Автомобили Клуб Investor
 
Контролен панел Съобщения Потребители Блогове Търси
Tio Tio не е онлайн
Аватара на Tio
Мнения: 49
19.08.2014, 13:01

Начално
Затишието е нормално Всички са на полето и товарят балите
__________________
“Speculation is a business. It is neither guesswork nor a gamble. It is hard work and plenty of it.”
Отговори с цитат
hullo hullo не е онлайн
Аватара на hullo
Мнения: 39
31.07.2014, 23:26
Местоположение: София

Wink
Учудващо затишие на фона на това което се случва на пазара!
Отговори с цитат
Alee Alee не е онлайн
Аватара на Alee
Мнения: 2,224
25.04.2014, 06:46

Начално Капитал.бг
"Агрия груп" се разраства с още земи
Холдингът ще купи две дружества, с което ще се нареди сред най-големите собственици на земеделски площи

Варненският "Агрия груп холдинг" ще придобие още две земеделски компании, с което общата площ на обработваемите й земи ще нарасне на повече от 220 хил. дка. На 16 април ръководството на холдинга е сключило предварителен договор за покупка на варненските "БД Агри" и "БД Фарм". Компаниите имат стопански сгради, земеделски инвентар и земя в района на гр. Провадия. Тя е общо 24 535 дка като част е тяхна, а за друга имат договори за аренда. Очаква се сделките да бъдат приключени до края на октомври тази година. С покупката "Агрия груп" се нарежда сред най-големите собственици на земеделска земя в страната.

Датският продавач

Справка в Търговския регистър показва, че двете дружества са собственост на датската компания "БД Инвест". Тя е основана от група датски инвеститори, като "БД Агри" са собственици на земя, а "БД Фарм" арендоват и обработват, каза пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Агрия груп" Емил Райков. Приходите на двете компании са малко над 4 млн. лв. за 2012 г.

От офиса на продавача обясниха, че в момента няма с кого да разговаряме за сделката, тъй като управителят отсъства и ще е възможно да даде коментар в средата на следващата седмица.
По информация на представители на земеделския сектор датските инвеститори са решили да се изтеглят от България, след като в последните години не са били доволни от бизнеса си тук. "Смятаха, че всичко ще е като в Дания, но тук пазарът е много по-различен и просто не успяха да се справят в българските условия, рентите се вдигнаха, имаха повече разходи", обясни управител на дружество за инвестиции в земя.

Засега стойността на сделките не е ясна – Емил Райков посочи, че предстои да се направи анализ, за да се изчисли колко точно ще бъде оценката. Това би трябвало да стане към края на юни - началото на юли. Финансирането най-вероятно ще е комбинация от собствени и заемни средства, като не е изключено и емитирането на дългови инструменти, добави той. Райков коментира, че с тази сделка поетите им ангажименти по инвестиционната програма през тази година могат да се смятат за изпълнени и вероятно ако има следващи придобивания, те ще са чак през идната година. В началото на годината "Агрия" обяви, че планира да увеличи обработваемите си земи до края на 2014 г. на близо 200 хил. дка, от които 50 хил. дка собствени.

Още няколко хиляди декара

След придобиването собствената земя на холдинга ще е 55-58 хил. дка, каза Райков. Това е една от големите сделки за покупка от страна на "Агрия", която преди няколко месеца придоби по-малкото дружество "Диасвет" и така получи право да обработва още 7 хил. дка собствени и арендовани земи. Цената за него беше 826 400 лв.
Последните договорени покупки ще направят "Агрия груп" един от големите собственици на земеделска земя в България, като преди него със сигурност се нареждат "Ромфарм къмпани" (над 1 млн. дка), "Уинслоу ленд инвест" (около 320 хил. дка), както и "Адванс терафонд" (228 хил. дка). Изпълнителният директор на "Уинслоу" и председател на Асоциацията на собствениците на земи каза, че поне в тяхната организация големите са тяхното дружество, което притежава около 320 хил. дка, и "Адванс терафонд", но не може да се ангажира с никакви данни кои са другите едри притежатели.

Големи собственици са и някои от най-големите арендатори в лицето на Светлозар Дичевски ("Октопод инвест холдинг") и фамилията Илчовски от района на Кнежа. На Светлозар Дичевски, който обработва между 1 млн. и 1.5 млн. дка земя, например се приписва собственост на поне 500 000 дка от тях. Източници от сектора обаче го описват по-скоро като едър арендатор, отколкото собственик, и твърдят, че пряко и през свързани дружества притежава не повече от 50 000 - 80 000 дка. Светослав Илчовски пък преди време потвърди пред вестника, че притежава над 100 000 дка. Земите обаче са пръснати между три отделни дружества, притежавани от различни членове на фамилията.

Другите инвестиции - склад и напояване

Разширението на складовата база за зърно, която дружества на "Агрия груп холдинг" имат в Девня, ще бъде приключено до юли, съобщи Емил Райков. Проектът е на дъщерната компания на "Агрия" – "Кристера-агро", и предвижда към вече съществуващото хранилище да бъде добавен капацитет за съхранение на 30 хил. тона, с което общата вместимост до няколко месеца ще стане 75 хил. тона зърно. Инвестицията е 550 хил. евро. Комасирането на земи в региона на Провадия включва и инвестиции в напояване – преди около година "Кристера-агро" обяви, че са пуснали поливни съоръжения на австрийската компания Bauer с капацитет за напояване на 9 хил. дка в землищата на общините Смядово и Велики Преслав. Допълнително са изградени магистрални тръбопроводи от 16 хил. метра. С инвестициите в напояване и използването на хибридни семена от "Агрия" се надяват да удвоят доходността от земеделските си масиви.

Коя е "Агрия груп холдинг"
"Агрия груп холдинг" е основана през 1996 г. като търговец на горива. Две години по-късно приватизира склад и мелница в Попово от "Обединение Зърнени храни" - София. Така започва свързаната й със зърнопроизводство и търговия дейност, която продължава и сега. През октомври 2007 г. компанията излезе на Българската фондова борса, с което набра 15.4 млн. лв.
Основните акционери в холдинга са варненската "Емра" (46.5%), "Комерс" - Търговище (27.92%), както и универсалният пенсионен фонд на "Доверие" (5.82%). Останалите акции са собственост на по-дребни акционери и са свободно търгувани. Едноличен собственик на "Емра" е Емил Райков, а "Комерс" е на Иван Недялков Стефанов, показва справка от Търговския регистър.

Холдингът има три основни направления в дейността – обработка на земя, съхранение и търговия със зърно, като имаше планове да развива и възобновяеми енергийни източници и производство на биодизел, засега замразени. Дружествата от портфейла, които се занимават с обработка на земя, са "Кристера-агро", "Агро", "Тони-М" и "Арис-агро". Със съхранение и търговия със зърно се занимава "Кристера", търговска компания е и дъщерната "Корн трейд". До 2010 г. част от дейността беше и производство на хляб, но през септември същата година "Агрия" продаде дъщерната си компания "Хлебозавод Корн" на дружеството "Йорк скай" - Търговище. Негов собственик е бивш мениджър от "Агрия" Красен Йоркишев. След сделката холдингът се концентрира върху земеделския си бизнес с придобиване на множество по-малки компании, като постепенно увеличаваше обработваемите си земи.
__________________
"I'd like to live as a poor man with lots of money."
Отговори с цитат
NOK NOK не е онлайн
Аватара на NOK
Мнения: 710
17.03.2014, 09:00

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
Как мислите дали това , че ЕС отменя вносните мита на стоки от Украйна няма да залее пазара с евтини пшеница, царевица и слънчоглед, и да повлияе негативно на печалбите на Агрия?
Падането на митата при украинците е свързано с евентуални санкции срещу Русия. Също така основния износ на зърно от Украйна е към Близкия изток и Северна Африка, но проблема пред експорта е че че до сега той се извършваше основно през пристанищата в Крим
Отговори с цитат
fortiss fortiss не е онлайн
Аватара на fortiss
Мнения: 2,288
16.03.2014, 18:23

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
Как мислите дали това , че ЕС отменя вносните мита на стоки от Украйна няма да залее пазара с евтини пшеница, царевица и слънчоглед, и да повлияе негативно на печалбите на Агрия?
Царевицата и сега няма мито - ако не греша от последните 2-3 години. При другите има, но за тях ЕС е нетен износител. Митата са отменени до 1.11.2014 година. Не очаквам съществени движения на цените поради тази отмяна.
Отговори с цитат
bate Goiko bate Goiko не е онлайн
Аватара на bate Goiko
Мнения: 3,931
16.03.2014, 17:40
Местоположение: Sofia

Начално
Как мислите дали това , че ЕС отменя вносните мита на стоки от Украйна няма да залее пазара с евтини пшеница, царевица и слънчоглед, и да повлияе негативно на печалбите на Агрия?
Отговори с цитат
orakula orakula е онлайн в момента
Аватара на orakula
Мнения: 1,766
15.03.2014, 22:46

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Защо разтовари? Още е на Р/Е 5. Аналозите на чуждите борси за такъв нискорисков бизнес са на Р/Е около 20. Аз тогава бих продал ако виждам някаква добра алтернатива за кеша който бих взел.
съгласен съм с теб-просто смятам че цената ще "отъпква"сегашното ценово ниво известно време,а средствата,които имах тук пренасочих към по рискови позиции предвид кризата в Украйна...може да съм подходил правилно,а може и да съм сбъркал,но времето ще даде най-точен отговор на това....(дали грешката е вярна)

За последно променено от orakula : 15.03.2014 в 22:50
Отговори с цитат
hristok hristok не е онлайн
Аватара на hristok
Мнения: 106
15.03.2014, 17:25
Местоположение: Бургас

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от dimitracis Разгледай мнение
Печалба-9,41
Браво на dimitracis, добре, че е той за да ни светне на време за реализираните големи печалби на дружеството, че народа да накупи й за в бъдеще!
Отговори с цитат
Alonso Alonso не е онлайн
Аватара на Alonso
Мнения: 1,195
15.03.2014, 09:38
Местоположение: Варна

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
не е въпроса дали звучи привлекателно-въпроса е че звучи вярно(въпреки че разтоварих всичко,което имах тук)
Защо разтовари? Още е на Р/Е 5. Аналозите на чуждите борси за такъв нискорисков бизнес са на Р/Е около 20. Аз тогава бих продал ако виждам някаква добра алтернатива за кеша който бих взел.
__________________
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Отговори с цитат
orakula orakula е онлайн в момента
Аватара на orakula
Мнения: 1,766
15.03.2014, 00:01

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от NOK Разгледай мнение
Колкото и грозно да звучи задълбочаване на кризата в Украйна и санкции срещу Русия е добре за Агрия
не е въпроса дали звучи привлекателно-въпроса е че звучи вярно(въпреки че разтоварих всичко,което имах тук)
Отговори с цитат
NOK NOK не е онлайн
Аватара на NOK
Мнения: 710
14.03.2014, 13:23

Начално
Колкото и грозно да звучи задълбочаване на кризата в Украйна и санкции срещу Русия е добре за Агрия
Отговори с цитат
orakula orakula е онлайн в момента
Аватара на orakula
Мнения: 1,766
12.03.2014, 23:33

Начално
акцията е все още не е оценена подобаващо според мен....но времето ще покаже дали има истина и фундамент за още нагоре....
Отговори с цитат
tony1975 tony1975 не е онлайн
Аватара на tony1975
Заслужил
инвеститор
Мнения: 5,433
08.03.2014, 07:10

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от NOK Разгледай мнение
Очертава се сформирането на ново стопанство:

В резултат на прието на 05 март 2014 година решение на Съвета на директорите на “Агрия Груп Холдинг”АД, на 06 март 2014 година „Агрия Груп Холдинг”АД е сключило предварителен договор за придобиване на 100% от дяловете от капитала на компания, развиваща търговска дейност в сферата на агропроизводството в района на Североизточна България (област Русе) - “Диасвет”ЕООД. Компанията е титуляр на право на собственост на активи и права (недвижими имоти – стопански постройки, ведно с прилежащ терен, движими вещи – селскостопанска техника с прикачен инвентар и права на арендуване на общо 7 060 дка (седем хиляди и шестдесет декара) земеделски земи). Сделката предстои да бъде финализирана в срок до края м. март 2014 година. Сделката не попада в приложното поле на чл.114, ал.1 от ЗППЦК, тъй като такъв тип сделки съгласно предмета на дейност на „Агрия Груп Холдинг”АД, в съответствие с разпоредбата на чл.114, ал.9 от ЗППЦК са в рамките на обичайната търговска дейност, представляваща съвкупността от действия и сделки, извършвани от дружеството в рамките на предмета му на дейност.
Сделката е в изпълнение на част от инвестиционната програма на холдинга в направление увеличаване на обработваемите земеделски площи и засилване на ескпортната ориентация на компанията, каквато е стратегията за развитие в дългосрочен план. Придобиването на права на обработка на земеделски земи посредством придобиването на действащи компании създава увеличение на мащаба на бизнеса на холдинговата група и разбира се, възможност за мащаб в обработките, което е от съществено значение в агропроизводството.
НОК, поздрави за успеха на Агрия!!! Дано и в инс-а ни докараш късмет!!!
Отговори с цитат
Fiscalist Fiscalist не е онлайн
Аватара на Fiscalist
Мнения: 3,913
07.03.2014, 23:49

Начално
Само напред и нагоре, 10 лева очакват.

Не е препоръка.
__________________
Custodite sortem vestram
Отговори с цитат
orakula orakula е онлайн в момента
Аватара на orakula
Мнения: 1,766
07.03.2014, 23:47

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от NOK Разгледай мнение
Очертава се сформирането на ново стопанство:

В резултат на прието на 05 март 2014 година решение на Съвета на директорите на “Агрия Груп Холдинг”АД, на 06 март 2014 година „Агрия Груп Холдинг”АД е сключило предварителен договор за придобиване на 100% от дяловете от капитала на компания, развиваща търговска дейност в сферата на агропроизводството в района на Североизточна България (област Русе) - “Диасвет”ЕООД. Компанията е титуляр на право на собственост на активи и права (недвижими имоти – стопански постройки, ведно с прилежащ терен, движими вещи – селскостопанска техника с прикачен инвентар и права на арендуване на общо 7 060 дка (седем хиляди и шестдесет декара) земеделски земи). Сделката предстои да бъде финализирана в срок до края м. март 2014 година. Сделката не попада в приложното поле на чл.114, ал.1 от ЗППЦК, тъй като такъв тип сделки съгласно предмета на дейност на „Агрия Груп Холдинг”АД, в съответствие с разпоредбата на чл.114, ал.9 от ЗППЦК са в рамките на обичайната търговска дейност, представляваща съвкупността от действия и сделки, извършвани от дружеството в рамките на предмета му на дейност.
Сделката е в изпълнение на част от инвестиционната програма на холдинга в направление увеличаване на обработваемите земеделски площи и засилване на ескпортната ориентация на компанията, каквато е стратегията за развитие в дългосрочен план. Придобиването на права на обработка на земеделски земи посредством придобиването на действащи компании създава увеличение на мащаба на бизнеса на холдинговата група и разбира се, възможност за мащаб в обработките, което е от съществено значение в агропроизводството.
много добре обобщена информация!!!
+1
успех на всички имащи тук!!!
Отговори с цитат
NOK NOK не е онлайн
Аватара на NOK
Мнения: 710
07.03.2014, 23:26

Начално
Очертава се сформирането на ново стопанство:

В резултат на прието на 05 март 2014 година решение на Съвета на директорите на “Агрия Груп Холдинг”АД, на 06 март 2014 година „Агрия Груп Холдинг”АД е сключило предварителен договор за придобиване на 100% от дяловете от капитала на компания, развиваща търговска дейност в сферата на агропроизводството в района на Североизточна България (област Русе) - “Диасвет”ЕООД. Компанията е титуляр на право на собственост на активи и права (недвижими имоти – стопански постройки, ведно с прилежащ терен, движими вещи – селскостопанска техника с прикачен инвентар и права на арендуване на общо 7 060 дка (седем хиляди и шестдесет декара) земеделски земи). Сделката предстои да бъде финализирана в срок до края м. март 2014 година. Сделката не попада в приложното поле на чл.114, ал.1 от ЗППЦК, тъй като такъв тип сделки съгласно предмета на дейност на „Агрия Груп Холдинг”АД, в съответствие с разпоредбата на чл.114, ал.9 от ЗППЦК са в рамките на обичайната търговска дейност, представляваща съвкупността от действия и сделки, извършвани от дружеството в рамките на предмета му на дейност.
Сделката е в изпълнение на част от инвестиционната програма на холдинга в направление увеличаване на обработваемите земеделски площи и засилване на ескпортната ориентация на компанията, каквато е стратегията за развитие в дългосрочен план. Придобиването на права на обработка на земеделски земи посредством придобиването на действащи компании създава увеличение на мащаба на бизнеса на холдинговата група и разбира се, възможност за мащаб в обработките, което е от съществено значение в агропроизводството.
Отговори с цитат
orakula orakula е онлайн в момента
Аватара на orakula
Мнения: 1,766
06.03.2014, 22:36

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
И аз с тази добавка че за сега не искам да раздават дивидент. Не и докато има къде да реинвестират печалбата с добра доходност.
определено това е по-добрият вариант!!!
Не е Препоръка!!!
Отговори с цитат
Alonso Alonso не е онлайн
Аватара на Alonso
Мнения: 1,195
06.03.2014, 16:02
Местоположение: Варна

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
Аз преди да събера в дивидент цената на която съм ги купил не продавам.
Не е препоръка.
И аз с тази добавка че за сега не искам да раздават дивидент. Не и докато има къде да реинвестират печалбата с добра доходност.
__________________
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Отговори с цитат
Fiscalist Fiscalist не е онлайн
Аватара на Fiscalist
Мнения: 3,913
06.03.2014, 15:25

Exclamation
Аз преди да събера в дивидент цената на която съм ги купил не продавам.
Не е препоръка.
__________________
Custodite sortem vestram
Отговори с цитат
Valuator Valuator не е онлайн
Аватара на Valuator
Мнения: 2,439
06.03.2014, 15:24

Начално
50% реализиран профит за месец-два не е зле Сега може да погледаме мача отстрани
Отговори с цитат
orakula orakula е онлайн в момента
Аватара на orakula
Мнения: 1,766
06.03.2014, 12:46

Thumbs up
аз си допълних чисто спекулативно на 7 леФчета,но няма да бързам да ги продавам засега
Отговори с цитат
fortiss fortiss не е онлайн
Аватара на fortiss
Мнения: 2,288
06.03.2014, 11:30

Начално
Цитат:
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Още малко и ще стигнем стойността на притежаваната земя
време за продаване?
Отговори с цитат
Alonso Alonso не е онлайн
Аватара на Alonso
Мнения: 1,195
06.03.2014, 11:05
Местоположение: Варна

Начално
Още малко и ще стигнем стойността на притежаваната земя
__________________
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Отговори с цитат
dimitracis dimitracis не е онлайн
Аватара на dimitracis
Мнения: 128
04.03.2014, 16:21

Начално
Кримският конфликт оскъпи пшеницата с 5% за един денhttp://www.investor.bg/surovini/365/...in-den,168024/
Отговори с цитат
 
Нов отговор

Принадлежности на темата Търси в тази тема
Търси в тази тема:

Подробно търсене

Прескачане на форум

  Последно мнение  Тема Брой мнения  
22.08.2014 00:19 Оптимизъм на БФБ !!! 19127
21.08.2014 22:42 Корпоративна ТБ (6C9 / CORP) 12116
21.08.2014 21:34 Енемона (E4A/ENM, ZNOA и E4AP) 4593
21.08.2014 20:21 Топливо АД (3TV / TOPL) 2677
21.08.2014 19:51 Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ (6EE / FEEI) 135

Всички времена са по ГМТ +3.Времето сега е 02:56.