IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроните - ключът към икономиката на споделянето

Безпилотните апарати могат не само да осъществяват бързи доставки

12:17 | 12.12.13 г. 1
<p>
	Тестов дрон за доставка на пратки на Deutsche Post. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тестов дрон за доставка на пратки на Deutsche Post. Снимка: Ройтерс

Покрай шума около програмата на Amazon за доставки с дрони във Facebook се появи един доста интересен и остроумен коментар, пише Businessweek.

"Ще е страхотно, когато дроните могат да ти доставят нещо за 30 минути... ще е още по-хубаво, когато могат да го върнат, след като то вече не ти трябва. Дроните и безпилотните автомобили са ключът към икономиката на споделяне, където хората вече няма да има нужда да притежават нищо... Те могат просто да поръчат предметите, когато се нуждаят от тях, да ги получат незабавно и да ги върнат, когато вече са им непотребни... Това наистина ще промени света".

Това написа Сам Лесин - директор на отдела за продуктов мениджмънт във Facebook и съосновател на вече неработещата услуга за споделяне на файлове Drop.io.

Ако се замислите за предложението на Лесин, нещата доста бързо започват да стават много интересни. Да вземем за пример безпилотните коли. Представете си, че един такъв автомобил ви взема сутрин, за да ви откара до работа. Вече сте на бюрото си, така че за известно време кола не ви е нужна.

Когато притежавате и управлявате собствен автомобил, той стои паркиран някъде в продължение на часове. Ако той е безпилотен, може да бъде използван да транспортира други хора. В този момент вече не е нужно да притежавате автомобила - нужен ви е достъп до автомобилна услуга.

Това правят такситата от десетилетия, но безпилотните автомобили понижават разходите в пъти и така услугите им могат да станат по-достъпни за повече хора. В тази фантазия ние не притежаваме автомобили, ние имаме "достъп" до тях.

Но също като коментаторите на поста на Лесин, тази идея може да бъде разширена отвъд колите. Например ако ви потрябва домакински уред, който използвате рядко, можете да си поръчате такъв за събота вечер и да го върнете в неделя. Вместо да платите 100 долара за покупка, можете да го наемете срещу 10 долара за един ден.

Автомобилите, кухненските уреди - много предмети биха могли да преминат от тотална собственост към предмети под наем за моментите, в които имаме нужда от тях. В крайна сметка хората наемат фракове от десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
MrSi
преди 10 години
Ех ако можех да щракна с пръсти и да получа лаптоп с core i7 процесор , 8 GB памет и 4GB видео платка. Да си свърша работата за час - два. Да се обадя на човека да ми прати ДРОНА и да си го вземе обратно като ми върне парите. При няколко милиона заявки на час от различни сайтове в нета много бих искал да разбера какво ще се случи със всичките тези Дрони или вероятно някой пак се опитва да надува балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още