IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд вижда бъдещето си във виртуалната реалност

Нови технологии заливат филмовата индустрия, но пред новия подход в киното стоят големи въпросителни

16:13 | 16.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стивън Спилбърг и Ридли Скот вече са продали милиони билети за кино. Но могат ли да продадат и специален вид слушалки за виртуална реалност?

Няколко компании, работещи в сферата на виртуалната реалност, се очаква да пуснат по Коледа на пазара нов вид слушалки за потребители. Същевременно Холивуд разработва проекти, които да направят така, че купувачите да имат къде да използват въпросните устройства.

“Ръкавицата е хвърлена”, твърди Крис Едуардс, главен изпълнителен директор на Virtual Reality Co. (VRC), фирма от Лос Анджелис, която през последните няколко години работи предимно по предложения, свързани със забавленията.

Анализаторите твърдят, че може да се очаква създаването на магазин за приложения, свързани с виртуалната реалност, който ще бъде достъпен посредством тези слушалки. Той ще бъде евтин и ще бъде свързан със смартфоните, пише Wall Street Journal.

VRC е създадена от четирима играчи от Холивуд - Едуардс, режисьора Робърт Стромбърг, продуцента Джоел Нютън и предприемача Гай Праймъс. Компанията се подготвя да пусне ново съдържание, свързано с виртуалната реалност, което разработва заедно с режисьори като Стивън Спилбърг и Ридли Скот.

Форматът, който включва стереоскопични дисплеи, реагиращи на движенията на потребителя, вече заинтригува продуцентите в Холивуд, които се притесняват да не пропуснат следващия голям удар в индустрията. Но все още няма заглавие, което да пробие в тази сфера.

Подобен тип устройства вече започват да се повяват на няколко ключови за индустрията събития като Tribeca Film Festival, който започва тази седмица. На него ще бъдат направени демонстрации на нови приложения на Oculus VR Inc., компанията за продукти в сферата на виртуалната реалност, която Facebook придоби миналата година за 2 млрд. долара. Продуцентската компания Legendary Pictures, която стои зад филма “Човек от стомана”, разработва съдържание в тази област, а председателят на Legendary Томас Тъл е един от инвеститорите в Oculus.

Проектите на VRC показват различни жанрове и индустрии, които проявяват интерес към новата технология, но и икономическите ограничения, както и тези в поведението на потребителите, пред които се изправя тя.

VRC набра почти 23 млн. долара в рамките на кръг на финансиране и обединява сили с играчи в сферата на музиката и музеите по създаването на приложения за виртуална реалност.

Смята се, че виртуалната реалност има потенциала да замени дейности като ходенето на концерти или на кино. Опасенията обаче са свързани с това, че преживяването няма да бъде достатъчно убедително и отчасти антисоциално, защото изисква уединение, а не срещи с повече хора, твърди Едуардс. Ето защо Спилбърг, който е сред съветниците на борда на VRC, работи по проект, който Едуардс описва като нещо “за семейната аудитория”.

Но 3D духът надвисва над цялото начинание. Форматът направи голямо завръщане по кината след успеха на “Аватар” през 2009 г. Бързото му навлизане и по-високите цени на билетите обаче имат шанса да доведат до пренасищане на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още