IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е догонила Samsung по продажби на смартфони

Двете компании са продали по 74,5 млн. смартфона през последното тримесечие на 2014 г., изчисляват от Strategy Analytics

12:47 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple е настигнал южнокорейския си конкурент Samsung Electronics по продажби на смартфони през четвъртото тримесечие на 2014 г. за първи път от 2011 г. насам, съобщава Bloomberg.

Според данните на изследователската компания Strategy Analytics двете компании са продали през периода октомври - декември по 74,5 млн. смартфона, като делът на всяка от тях на световния пазар възлиза на по 19,6%. Apple не е заемала първа позиция сред производителите на смартфони в света от последното тримесечие на 2011 г.

Китайската Lenovo става трета сред водещите световни доставчици на смартфони, като след придобиването на Motorola Mobility пазарният ѝ дял достига 6,5%. Друг китайски производител - Xiaomi, който влезе в "тройката" на най-големите компании през третото тримесечие на миналата година, сега пада до шесто място. Петото място в този списък заема LG Electronics.

Пускането на пазара на устройства с по-голям екран през тази година позволи на Apple да подобри позициите си на редица пазари, включително и в Китай, и да завземе пазарен дял за сметка на Samsung. „Lenovo-Motorola и Apple драстично засилиха позициите си в Китай и по целия свят“, се казва в анализа. „Златната ера на бързия растеж на Xiaomi е към своя край", твърди изпълнителният директор на Strategy Analytics Нейл Мюстън. 



„В Китай новите iPhone-и помогнаха на Apple почти да удвои своя дял на пазара на смартфони до 17 на сто, от 9% година по-рано“, заяви в четвъртък и Counterpoint Technology Market Research. Това отрежда на Apple лидерското място пред Xiaomi, която с 13% е на второ място, показват предварителните изчисления на Counterpoint. Lenovo е трети в Китай с 13 на сто, следван от Huawei, докато Samsung пада на пето място с дял от 9 на сто.

Като цяло продажбите на смартфони на световния пазар през четвъртото тримесечие са се увеличили с 31% - до 380,1 млн. единици, а за цялата 2014 г. достигат рекордните 1,3 милиарда устройства, показват още данните на Strategy Analytics.

Продажбите на мобилни телефони като цяло през изминалата година са се увеличили със 7%  до рекордните 1,8 милиарда бройки. Лидер на пазара остава Samsung - неговият дял е 22,4%, на второ място е Microsoft, която купи мобилния бизнес на Nokia, с дял от 11%, а на трето място излиза Apple с пазарен дял от 10,6%.

Пазарът през четвъртото тримесечие според Strategy Analytics

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още