IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing и Airbus работят над летящи таксита

Европейският концерн планира първи тестове на летящо такси за 4 човека през 2018 г.

09:06 | 06.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Aurora&nbsp;</em></p>

Снимка: Aurora 

Двамата глобални водещи производители на самолети Boeing и Airbus работят интензивно над нови бизнесмодели за своите самолети.

Според информация на TechCrunch Boeing възнамерява да придобие Aurora Flight Sciences – компания, която вече има прототип за автономен военен самолет.

Boeing заявява, че придобиването на Aurora ще му помогне в усилията му за разработване на самолети, както за военни, така и за търговски цели. Aurora Flight Sciences разработва своя вертикално излитащ и кацащ самолет LightningStrike XV-24A, автономно военно въздухоплавателно средство, финансирано от агенцията за изследвания DARPA към американското Министерство на отбраната United States Air Force. По-рано през тази година Aurora проведе успешни изпитания на своя XV-24A Demonstrator, по-слаба версия на евентуалното производствено превозно средство.

След като придобиването приключи, Aurora ще продължи да работи като отделно независимо дъщерно дружество на Boeing и ще продължи работата си по проектирането и производството на автономните самолети. Освен XV-24A Aurora е проектирала и пуснала в производство над 30 пилотажни превозни средства за своите почти 20 години на дейност.

Boeing не е единствената голяма авиокосмическа компания, която прави големи залози за вертикално излитащите превозни средства. По данни на Engadget Airbus вече е стъпка напред, като за 2018 г. са планирани първи тестове на летящо такси за 4 човека. През 2023 г. тези таксита трябва да са на пазара, като по-късно дори ще има автономни модели. Компанията се надява в крайна сметка да бъде пионер на пазара за автономно движещи се таксиметрови превозни средства.

Въпреки че първите тестове ще бъдат безпилотни, компанията планира да има хора пилоти  в самолетите за четири лица, когато е планирано да започнат да летят в градовете около 2023 г., преди те да се превърнат в напълно автономни пътувания.

Самоуправляващи се въздушни таксита са план, който Airbus за пръв път обяви през август 2016 г. CityAirbus изглежда ще има четирикорпусен дизайн, познат на всеки фен на дронвете, а мисията е ясна - вертикалноизлитащи самолети с електрическо задвижване, които ще транспортират до четирима пътници през градските райони.

Дизайнът с четири перки трябва да намали шума и размера на въздухоплавателния съд, докато споделянето на разходите между четиримата пътници може да направи пътуването толкова евтино, колкото и това с обикновени таксита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още