IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: 2013-та ще е годината, в която Android ще задмине Windows

Според агенцията това е дългосрочна тенденция, а не краткосрочна реакция на влошения икономически климат

12:37 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Още през тази година ще бъдат продадени повече устройства с Android, отколкото компютри с Windows. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Още през тази година ще бъдат продадени повече устройства с Android, отколкото компютри с Windows. Снимка: Ройтерс

Все по-често потребителите посягат към изгодни таблети и смартфони с Android и това скоро ще се усети и от Microsoft. Такава поне е последната прогноза на компанията за пазарни анализи Gartner.

Още през тази година ще бъдат продадени повече устройства с Android, отколкото компютри с Windows, прогнозират анализаторите. Според прогнозата през 2013 г. нови собственици ще имат два пъти повече устройства с Android, отколкото такива с Windows. Проявява се тенденция към разпространение на по-мощни  таблети на по-ниски цени, които изместват традиционните компютри.

Самият цялостен пазар ще нарасне за 2013 г. с около 9 на сто, пише още в анализа на Gartner. Пазарът само на традиционни настолни компютри обаче се очаква да се свие със 7,6 на сто. Този спад ще бъде частично компенсиран от продажбите на т.нар. ултрапреносими компютри - по-тънки и по-леки машини, които ще се удвоят до 23,6 млн. броя.

Според Gartner това е дългосрочна тенденция, а не краткосрочна реакция на потребителите на актуалния влошен икономически климат. 

Нарастващото разпространение и растящата функционалност на достъпните таблети насърчава прехвърлянето на потребителите към тях, смятат още от Gartner. Така например броят на продадените през текущата година устройства ще нарасне с почти 70% от 116 млн. броя до 197 млн. бройки.

"Някои хора ще задържат и персоналния компютър, и таблета - особено онези, които ги използват и за работа, и за удоволствие, но мнозинството ще се задоволят с таблет като  основен компютър", казва Каролина Миланеси, анализатор в компанията. „Потребителите се
насочват все повече към таблетите и смартфоните за сметка на персоналните компютри, които няма да се стремят редовно да подновяват", смята още тя.

„По-ниските цени, разнообразието на формите, актуализациите и  пристрастяването на потребителите към приложенията ще бъдат ключови стимули на пазара на таблетите", пише в анализа си Gartner.

През 2012 г. най-популярни са били апаратите с операционната система Android на Google  с дял от 22 процента от продадените 2,2 млрд. единици. Следват Windows с 15,6 на сто и Apple с 10 на сто.

И докато продажбите на компютри постоянно отчитат спад, продажбите на мобилни телефони не знаят покой. През 2013 г. се очаква нови собственици да намерят 1,875 млрд. телефона, като от тях около 1 млрд. ще са смартфони.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още