IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel навлиза на пазара за автономните коли

Концернът придобива стартъпа за компютърна навигация и машинно обучение Itseez

17:18 | 27.05.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Intel придоби стартъпа за компютърна навигация и машинно обучение Itseez, за да започне да разработва по-добри навигационни продукти за бъдещи автономни автомобили. Влизането на Intel в тази пазарна ниша е интересно решение, а компанията не разкрива финансовите параметри на тази сделка, пише технологичният сайт TechCrunch.

Основана през 2005 г. в Сан Франциско, Itseez разработва продукти със специални компютърни алгоритми, които помагат на автономните автомобили да се ориентират в заобикалящата ги среда. Така те могат да избягват различни препятствия на пътното платно, като пътни знаци, други коли и пешеходци и така да гарантират по най-добър начин безопасността.

Това придобиване се случва само месец, след като Intel придоби Yogitech, която разработва продукти за т. нар. Интернет на нещата.

Решенията маркират стратегическия ход на Intel за промяна на основната насоченост от производител на чипове към облачни технологии и Интернет на нещата (IoT). Itseez ще стане част от дивизията за IoT на технологичния концерн и ще разработва алгоритми за наблюдение, роботи, смартфони и спортни анализи. 

Подразделенията за центровете за данни и за Интернет на нещата, които генерират 40 на сто от общите приходи на Intel, вече са основни двигатели на ръста на компанията и ѝ помогнаха да превъзмогне спада на пазара на компютри, генерирайки през миналата година приходи за общо 2,2 млрд. долара.

Но преструктурирането също си има цена - Intel съкращава 12 хил. служители, или 11 на сто от общия им брой. 

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Абе тия автономни коли са като безалкохолната бира. Хубаво е безалкохолна, ама хората я пият за да се напият. Мантрата " Аз я пия щото ми е вкусно" е само за самоуспокоениеТака и с колите, хората ги карат, щото им се кара ( да си поизбият комплексите, да си докажат че не им е малка пи*ката...) а това "Нужно ми е да се придвижвам" е само за самоуспокоение. Та като цяло съм скептичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още