IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Apple Watch ще бъде самостоятелно устройство?

Той няма да се нуждае от специална връзка с iPhone, за да се ползва за обаждания и съобщения, твърди нов източник

13:17 | 15.08.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple се подготвя да пусне нов умен часовник Apple Watch, който може да не изисква свързване с iPhone за ключови функции, като обаждания. По този начин той ще се превърне в самостоятелно устройство, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от CNBC.

Американският технологичен гигант ще пусне следващото поколение Apple Watch през септември, посочва още той, когато също така се очакват и три нови модела iPhone.

Apple Watch винаги е изисквал свързване с телефона, за да получава текстови съобщения или да извършва обаждания. Но новата версия ще има клетъчна свързаност. Това ще позволи на хората да правят различни неща, като да слушат музикален стрийминг, без да е нужно да имат iPhone.

Представянето през септември има смисъл, защото Apple вече обяви плановете си да пусне watchOS 4 (операционната система за носими устройства) именно през есента. Тя ще включва нови функции, свързани с музиката, както и такива със Siri.

Печеливша стратегия

Но клетъчната свързаност не щади батерията, а това може да бъде проблем за Apple. Въпреки това ако компанията може да създаде устройство, което да е ефективно в това отношение, това ще бъде голям позитив за нея, твърдят анализатори.

“Това ще е победа за Apple и ще повиши средната продажна цена на устройството, тъй като то ще бъде по-скъпо”, коментира Нийл Шах, директор проучвания на устройства и екосистеми в Counterpoint Research. По думите му така Apple ще се насочи към нишовия пазар на здравни и фитнес тракери.

Източникът на CNBC подкрепя написаното по-рано от Bloomberg, която обяви, че Intel ще доставя модемите, необходими за клетъчната свързаност на Apple Watch. В същата статия се казва още, че според източници AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile US планират да продават устройството.

Apple може да търси партньорства с мобилни оператори в Европа, твърди CNBC. Един от говорителите на компанията не е открит за коментар по темата.

Нарастващи амбиции

В понеделник тази седмица се появиха още новини за новия Apple Watch. Мин-Чи Куо, анализатор на KGI Securities, твърди, че следващият Apple Watch трябва да има както клетъчен така и неклетъчен модел и ще се предлага в два размера - 38 мм и 48 мм.

Първият Apple Watch беше представен през септември 2014 г., заедно с новите модели iPhone. Втората серия умни часовници на Apple беше пусната две години по-късно, отново с iPhone. Изглежда, че сега компанията съкращава периода, необходим ѝ за представянето на нов часовник, като се има предвид, че новият модел ще бъде показан през септември.

Той може да подскаже за нарастващите амбиции на Apple за устройството. Главният изпълнителен директор Тим Кук например нарича здравеопазването “огромна” възможност за потенциала на Apple Watch да се превърне в устройство, което постоянно да следи тялото на потребителя.

Макар че пазарът на носими устройства не се представя по начина, по който мнозина очакваха, Apple изглежда се представя добре на него. Тя продаде 2,8 млн. часовника в глобален мащаб през второто тримесечие на 2017 г., което е с 56% повече спрямо година по-рано, според Strategy Analytics. Тя има 13% пазарен дял и се нарежда след Fitbit и китайската Xiaomi. Но Apple преди това е извоювала първото място на пазара, така че Apple Watch може да ѝ помогне да си го върне, твърдят анализатори.

“Обсъжданото пускане на предстоящата серия 3 на Apple Watch с разширено следене на здравните показатели, може да се превърне в популярен модел умни часовници и да помогне на Apple да си извоюва топ мястото на пазара на носими устройства по-късно тази година”, писа по-рано този месец Strategy Analytics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
бля-бля .... бля-бля-бля :) я съм се напил и ми е дошло време да пиша кретeнии по новинарските сайтове. --- Дедо Нобел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Вас втая английска фирма явно не ви държат много изкъсо. Гледам, че пак си се развихрил в работно време. Та защо казваш, че се спихвала атглийската фирма? Защото е английска, заради Brexit, или защото има служителе като тебе? Кой е верният отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
Несериозно, няма технология, още повече пък в такъв мини формат и за такива пари която да даде реалистична информация на която могат да разчитат лекарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
колко лой имаш в китката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
защо държиш толкова да ни показваш колко си неук ? баш тая "технология" от статията, нито е нова, нито ще се наложи, нито ще ни промени начина на живот ... споко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
какви "здравни" показатели може да следи часовника, освен евентуално пулс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още