IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силно последно тримесечие Infineon остава оптимист

Приходите са се увеличили с 3 на сто до 1,053 млрд. евро

10:28 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След силно последно тримесечие Infineon остава оптимист

Производителят на чипове Infineon е преодолял икономическия спад и след изненадващо силното си последно фискално тримесечие отново се завръща към растежа. С от 7 до 11 на сто ще нараснат приходите на компонента на DAX през новата фискална година. Маржът се очаква да нарасне до 11-14 на сто спрямо 9,8 на сто в момента. Финансовата година при производителя на чипове изтича в края на септември.

През първото тримесечие на 2013/14 обаче в резултат на сезонните слаби продажби в края на календарната година, ще има спад в търсенето. Приходите се очаква да спаднат до между 960 млн. и 1 млрд. евро. При това Infineon очаква продажбите да намалеят във всички четири сегмента.

Последното тримесечие обаче може да се разглежда като силен финален спринт. Общо приходите между юли и септември са се увеличили с 3 процента до 1,053 милиарда евро. Печалбата в сегмента се увеличава в сравнение с предходното тримесечие много по-силно, отколкото се очакваше на пазара – с повече от една четвърт до 148 млн. евро. Още повече скача общата печалба на концерна – спрямо третото тримесечие тя се повишава с цели 84 процента до 142 млн. евро. Анализаторите очакваха едва 100 млн. евро.

Колко трудна е била приключилата на 30-и септември финансова година, ще разберем, ако се вгледаме в годишните резултати: тук има значително по-ниски стойности, отколкото година по-рано. Докато общите продажби на групата са намалели с 2 на сто до 3,843 млрд. евро и все още може да се нарекат „сравнително стабилни“, то резултатът след данъчните отчисления показва стабилен спад. Печалбата пада от 427 млн. евро до едва 272 милиона евро, а дивидентът за изминалата година е без промяна - 12 цента на акция.

Конкуренти като STMicroelectronics или американския гигант Texas Instruments отчетоха напоследък малко по-ниски приходи. STMicro пострада по отношение на продажбите преди всичко заради по-слабия бизнес с чипове за мобилни телефони - област, която Infineon напусна преди години. Затова STMicro се фокусира все повече върху продукти като сензори за автомобили и цифрови устройства, които започват да се отплащат. Под линия групата от Женева успя да ограничи загубата си поради по-ниските си разходи за преструктуриране.

Подобна е картината в Texas Instruments. Подобно на редица конкуренти и американската група първоначално проспа бума в бизнеса със смартфони и таблети и се опита след това да противодейства на силните конкуренти. Но конкуренцията е твърде силна, а освен това и големите компании като Apple или Samsung започнаха сами да правят чипове за себе си. Така американският концерн вече поставя акцент върху вградени процесори, които се използват в автомобили или промишлено оборудване. 

Всичко за пазара на чипове четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още